İçeriğe atla

Kuzey Kore'de siberaktivizm

Kuzey Kore'de siberaktivizm[1][2][3], İnternet gibi bilgi teknolojilerinin kullanımı ve sivil toplum tarafından bilginin dağıtımı[4] ile tipik olarak Kuzey Kore içerisinde değişim başlatmak ve/veya desteklemek amacıyla Kuzey Kore dışında gerçekleştirilen aktivizmi ifade eder.

Yöntemler

Örnekler

  • Kuzey Koreli sığınmacı Park Sang-hak liderliğindeki aktivist grup Özgür Kuzey Kore için Savaşçılar, helyum balonlarıyla ülkeye Pyongyang karşıtı broşürler, dolar banknotları ve USB bellekleri içeren plastik torbalar gönderdi.[5][6]
  • No Chain grubunun kurucusu Jeong Kwang-il'e göre, gizli dronlar 2015'in başlarından bu yana Kuzey Kore sakinlerine SD kartlar ve flaş bellek aygıtları dağıtıyor.[7][8]
  • 2013 yılında Anonymous, 'Özgür Kore Operasyonu'nu başlattı.

Yorumlar

Hudson Enstitüsü'nün kıdemli üyelerinden ve ABD Savunma Bakanlığı'nda kitle imha silahlarıyla mücadeleden sorumlu eski başkan yardımcısı Jack David, "Pyongyang'ın nükleer silahlara ve uzun menzilli füzelere yönelik hırslarından vazgeçmeye ikna edilebileceği umuduna tutunmaları nedeniyle yetkililerin dikkatleri, Kuzey Kore halkının Kim hanedanını sona erdirmesini sağlayacak politikalar izlemekten uzaklaştırılıyor" diye belirtiyor ve Amerika'nın hedefinin rejim değişikliği olması gerektiğini söylüyor. Bir sonraki yönetime "Kuzey Koreli aktörlerin uluslararası finans kurumlarına erişimini engellemesini ve (Güney Kore ve diğer yerlerdeki) mültecilerin Özgür Dünya hakkındaki bilgileri Kuzey Kore'deki arkadaşlarına ve ailelerine aktarma çabalarını desteklemesini" öneriyor.[9]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Ziccardi, Giovanni (28 Eylül 2012). Resistance, Liberation Technology and Human Rights in the Digital Age (İngilizce). Springer Science & Business Media. ISBN 9789400752764. 
  2. ^ Abbott, Jason (1 Ocak 2004). The Political Economy of the Internet in Asia and the Pacific: Digital Divides, Economic Competitiveness, and Security Challenges (İngilizce). Praeger. ISBN 9780275980214. 
  3. ^ "The Transformation of Cyberactivism and Democratic Governance in Korea: The Role of Technology, Civil Society, and Institutions" (İngilizce). 8 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 
  4. ^ Kim, Hyuk-Rae; Kim, Hyŏng-nae (2013). State-centric to Contested Social Governance in Korea: Shifting Power (İngilizce). Routledge. ISBN 9780415587457. 
  5. ^ "North Korean defector-activists step up propaganda war". Financial Times. 28 Ağustos 2016. 7 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 
  6. ^ "The people flying balloons to North Korea". 5 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 
  7. ^ "Activists are using drones to rain flash drives full of TV shows on North Korea". Digital Trends. 26 Mayıs 2016. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 
  8. ^ Park, Madison (25 Mayıs 2016). "Activists: Drones drop forbidden media into N. Korea". CNN. 26 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 
  9. ^ Miller, Judith (7 Ocak 2016). "What can US do about North Korea? Six options after 'hydrogen bomb' test". Fox News. 8 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Pyongyang</span> Kuzey Korenin başkenti

Pyongyang, Kuzey Kore'nin başkenti ve en büyük şehridir. Şehir Taedong Nehri üzerinde yer almaktadır. Nüfusu 1993 yılında 2.741.260 olarak bildirilmiş olup 2003 yılı tahmini nüfusu 3.500.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kim Jong-un</span> Kuzey Korenin üçüncü ve mevcut diktatörü

Kim Jong-un, 2011'den bu yana Kuzey Kore Lideri ve 2012'den beri Kore İşçi Partisi Başkanı olan Kuzey Koreli siyasetçidir. Kim, Ko Yong-hui (1952–2004) ve 1994'ten 2011'e ülkenin ikinci lideri olan Kim Jong-il'in (1941–2011) ikinci çocuğudur. 1948'den 1994'e kadar Kuzey Kore'nin kurucusu ve ilk lideri olan Kim İl-sung'un torunudur. Kim, ülkenin kuruluşundan sonra dünyaya gelen ilk Kuzey Kore lideri ve aynı zamanda dünyadaki en genç ikinci hükûmet başkanıdır.

Air Koryo Pyongyang, Sünen-guyŏk merkezli, Kuzey Kore devletinin ulusal bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. Sunan Uluslararası Havalimanı tabanlıdır ve uluslararası olarak Asya ve Avrupa'daki noktalara tarifeli ve charter hizmetleri ile çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pyongyang Sunan Uluslararası Havalimanı</span> Havalimanı

Sunan Uluslararası Havalimanı Pyongyang, Sünen-guyŏk kentinin merkezine 24 kilometre mesafede bulunmaktadır. Sunan Havalimanı'nda kullanılmakta olan daha büyük (01/19) iki pist vardır. İkinci bir pist (17/35) kapatılmış durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfada Kuzey Kore'de bulunan dış temsilcilikler listelenmiştir. Hâlihazırda başkent Pyongyang 24 tane büyükelçiliğine ev sahipliği yapmaktadır. Bunların çoğu, kentin Munsudong Diplomatik Alanı isimli özel bir alanında bulunmaktadır. Birçok diğer ülkenin Pekin ya da Seul'de Kuzey Kore'ye akredite edilmiş büyükelçileri vardır.

Pyongyang Zamanı, Eşgüdümlü Evrensel Zaman'dan (UTC) 9 saat öndedir (UTC+9) ve 5 Mayıs 2018 tarihinden beri Kuzey Kore'nin standart zaman dilimidir. Kuzey Kore, Güney Kore gibi yaz saati uygulamasından yararlanmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Juche Kulesi</span> mimari yapı

Juche Kulesi ya da resmi adıyla Juche Fikri Kulesi, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yer alan, adını Kim İl-sung'un doktrinleştirdiği Juche felsefesinden alan beton dikilitaş tarzındaki anıtsal sütun. Sosyalist gerçekçi sanat tarzının bir örneği olan anıtın önünde İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli'nden esinlenilen; proletaryayı, çiftçilerini ve entelijansiyayı temsil eden orak, çekiç ve yazı fırçası taşıyan üç kişinin bulunduğu 30 metre yüksekliğinde bronz bir heykel bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore'de İslam</span>

Güney Kore'de İslam 'a inanan insanlar oldukça azdır. Müslüman topluma Malezya'nın İslam Misyonu ve diğer İslam ülkeleri tarafından 20. yüzyılda Seul'de bir cami yaptırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Günışığı Politikası</span>

Günışığı Politikası, Güney Kore'nin 1998'den 2008'e kadar Kuzey Kore'ye yönelik dış politikasının teorik temeliydi.

<span class="mw-page-title-main">Kimilsungist-Kimjongilist Gençlik Ligi</span>

Kimilsungist-Kimjongilist Gençlik Ligi Kuzey Kore gençlik örgütüdür. Kuzey Kore'deki ana gençlik örgütüdür. Doğrudan Merkez Komite yönetiminde, Kore İşçi Partisi tüzüğünde açıkça belirtilen tek kitle örgütüdür. 15 yaşın altındaki gençler, daha büyük Koreli Çocuk Birliğinin bir parçası olan Genç Öncü Kolorduna katılabilir. Eski Sovyetler Birliği'nde Komsomol'dan modellenen örgüt, ev hanımı olmak isteyip Sosyalist Kadınlar Birliği'ne transfer edilen evli kadınlar dışında, 15-30 yaşları arasında parti üyeliği olmayan tüm Kuzey Korelileri içeriyor.

<span class="mw-page-title-main">Ri Sol-ju</span>

Ri Sol-ju Kuzey Kore'nin şu anki First Lady'si, Kim Jong-un'un eşi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de turizm</span>

Kuzey Kore’de turizm, Kuzey Kore hükûmeti tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilmektedir. Her yıl yalnızca 4.000 ila 6.000 Batılı turist Kuzey Kore'yi ziyaret etmektedir. Tüm turizm, Kore Uluslararası Seyahat Şirketi (KITC), Kore Uluslararası Spor Seyahat Şirketi (KISTC), Kore Uluslararası Tekvando Turizm Şirketi (KITTC) ve Kore Uluslararası Gençlik Seyahat Şirketi (KIYTC) dahil olmak üzere devlete ait birkaç turizm bürolarından biri tarafından organize edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi</span>

Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi Güney Kore kaynakları pandeminin ülkeyi sürekli olarak etkilediğini belirtmesine rağmen, Kuzey Kore'de resmi olarak onaylanmış COVID-19 vakası yoktu. Virüsün, Güney Kore'den daha çok, virüsün kaynaklandığı Çin'den Kuzey Kore'ye gelmesi muhtemeldir. Çin-Kuzey Kore sınır kısıtlamaları, Kuzey ve Güney Kore arasındaki ağır askerî sınırdan daha rahat. Ancak, iki Çin eyaletinde Kuzey Kore sınırındaki şüpheli COVID-19 vakaları düşüktü.

<span class="mw-page-title-main">Otto Warmbier</span>

Otto Frederick Warmbier, Turist olarak gittiği Kuzey Kore'de tutuklanan ve salıverildikten hemen sonra ölen Amerikan vatandaşı. 29 Aralık 2015 tarihinde turist olarak Pekin'den uçakla Pyongyang Uluslararası Havalimanı'na gelmiştir. Ülkeden ayrılmak üzere iken de 2 Ocak 2016 tarihinde geldiği Pyongyang Uluslararası Havalimanı'nda tutuklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Kuzey Kore ilişkileri</span> Çin ve Kuzey Kore arasındaki diplomatik ilişkiler

Çin-Kuzey Kore ilişkileri, Kuzey Kore'nin nükleer programı nedeniyle son yıllarda bazen gergin olmasına rağmen genel olarak dostane olmuştur. Yakın bir ilişkileri vardır ve Çin genellikle Kuzey Kore'nin en yakın müttefiki olarak kabul edilir. Çin ve Kuzey Kore'nin karşılıklı yardım ve işbirliği anlaşması vardır, bu şu anda her iki ülkenin herhangi bir ulusla sahip olduğu tek savunma anlaşmasıdır. Çin'in Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bir büyükelçiliği ve Chongjin'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Çin'deki Kuzey Kore büyükelçiliği Pekin'in Chaoyang Bölgesi'nde, bir başkonsolosluk ise Şenyang'da bulunuyor.

Ri Chun-hee Kuzey Kore yayıncısı Kore Merkez Televizyonu için çalışan bir haber sunucusudur. "Tutkulu", "belirsiz bir şekilde tehditkar" ve "agresif" olarak tanımlanan karakteristik duygusal ve bazen iğneleyici ses tonuyla dikkat çekmektedir. 2012'de emekli olduğunu açıkladı, ancak yine de ara sıra önemli gelişmelerin haberlerini sunmaktadır.

Nisan 2018'de Koreler arası zirve 27 Nisan 2018'de Ortak Güvenlik Bölgesi'nin Güney Kore tarafında, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Başkan Kim Jong-un arasında gerçekleşti. Kore İşçi Partisi ve Kuzey Kore'nin Yüce Lideri, Koreler arası üçüncü zirveye katılmış olup, on bir yıl sonra bir ilki ɡerçekleştirdi. Aynı zamanda, 1953'te Kore Savaşı'nın sona ermesinden bu yana ilk kez bir Kuzey Kore lideri Güney topraklarına girdi; Başkan Moon da kısa bir süre Kuzey'in topraklarına geçti.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de internet</span>

Kuzey Kore'de İnternet erişimi mevcuttur, ancak buna yalnızca özel yetkilendirme ile izin verilmektedir. Öncelikle hükûmet amaçları için ve aynı zamanda yabancılar tarafından da kullanılmaktadır. Ülke, büyük kurumlar arasındaki fiber optik bağlantılar da dahil olmak üzere bir miktar geniş bant altyapısına sahiptir. Çoğu kişi ve kurum için çevrimiçi hizmetler, Kwangmyong olarak bilinen, yalnızca yurt içine açık ücretsiz bir ağ aracılığıyla sağlanmaktadır ve küresel İnternet erişimi çok daha küçük bir grupla sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Chung-guyok</span>

Chung-guyok, Kuzey Kore'nin Pyongyang şehrini oluşturan 19 guyok'tan biridir. İlçe Pothonggang Kanalı ve Taedong Nehri arasında yer alır. Kuzeyinde Moranbong-guyok, kuzeybatısında Potonggang-guyok ve güneyinde Pyongchon-guyok bulunmaktadır.