İçeriğe atla

Kuzey Kore'nin idari bölümleri

Kuzey Kore'nin birinci ve ikinci düzey idari bölümleri

Kuzey Kore'nin idari bölümleri, üç hiyerarşik düzey halinde düzenlenmiştir. Bölümlerin çoğunun Güney Kore sisteminde eşdeğerleri bulunmaktadır. Birinci düzeyde 9 il, iki doğrudan yönetilen şehir ve üç özel idari bölüm bulunmaktadır. İkinci düzey bölümler ise şehirler, ilçeler, semtler ve bölgelerdir. Bu bölümlerde üçüncü düzey idari bölümler olan kasaba, mahalle, köy ve işçi bölgelerine ayrılmaktadır.

Kuzey Kore'de kullanılan üç düzeyli idari sistemi ilk kez 1952 yılında yerel yönetimin yeniden yapılandırılmasının bir parçası olarak Kim Il-sung tarafından uygulamaya konulmuştur. Daha önceden ülke günümüzde halen Güney Kore'de kullanılan benzer birçok düzeyli bir sistemi kullanmaktaydı.

Birinci düzeyi bölümler

Birinci düzeyi bölümler üç türde bulunmaktadır: iller, doğrudan yönetilen şehirler ve özel idari bölgeler. Dokuz il (to 도), Kore'nin geleneksel illerinden türemiş olup Kore'nin bölünmesinden bu yana değişikliklere uğramıştır. İller, şehirler, kırsal ve dağlık bölgeleri içeren geniş bölgelerdir. İki özel şehir ise büyük metropol şehirleri olup bağlı bulundukları illerden ayrılarak birinci düzey idari bölüm haline getirilmiştir. Diğer dört şehir geçmişte doğrudan yönetilen şehir statüsüne sahip olup daha sonradan tekrar eski illerine bağlanmış veya yeniden düzenlenmişlerdir.

AdıHangulMerkezBölgeNüfusYüzölçümü¹Yoğunluk²ISO
Chagang자강도KanggyeKwanso1.299.83016.76577,5KP-04
Güney Hamgyong함경남도HamhungKwannam2.327.36215.980145,6KP-08
Kuzey Hamgyong함경북도ChongjinKwanbuk3.066.01318.534165,4KP-09
Güney Hwanghae황해남도HaejuHaeso2.310.4858.450,3273,4KP-05
Kuzey Hwanghae황해북도SariwonHaeso2.113.6728.153,7259,2KP-06
Kangvon강원도WonsanKwandong1.477.58211.091133,2KP-07
Güney Pyongan평안남도PyongsongKwanso4.051.69611.890,6340,7KP-02
Kuzey Pyongan평안북도SinuijuKwanso2.728.66212.680,3215,2KP-03
Pyongyang[nb 1]평양직할시Kwanso3.255.3883.1941.019KP-01
Rason[nb 2]라선특별시Kwanbuk205.000746205KP-13
Ryanggang량강도HyesanKwannam719.26913.88051,8KP-10

Notlar: ¹ km²; ² /km²

^1 Doğrudan yönetilen şehir.
^2 Özel şehir.

Üç özel idari bölge, Güney Kore ve diğer ülkelerin iş birliği ile 2002 yılında kurulmuştur. Bu bölgelerin bilinen herhangi bir ikinci ve üçüncü düzey alt bölümleri bulunmamaktadır.

Özel idari bölgeler
  • Kaesong Endüstri Parkı
  • Dağlık Kumgan Turizm Bölgesi
  • Sinuji Özel İdari Bölgesi

İkinci düzeyi bölümler

En yaygın ikinci düzey bölüm ilçeler (kun 군) olup bir ile veya doğrudan yönetilen şehre bağlı daha az kentleşmiş bölümlerdir. Şehirler (si 시), illere bağlı en kalabalık bölümler olup Nampo özel şehir (tukkupsi 특급시) statüsüne sahiptir. Bazı illerde iki türde bölge (ku, chigu) bulunmaktadır.

Doğrudan yönetilen şehirlerin merkezleri ise semtlere (kuyok) ayrılmaktadır.

Üçüncü düzeyi bölümler

Şehirler ve ilçelerin kırsal bölümleri köyler (ri 리) halinde düzenlenmiştir. Şehirlerin kentsel bölümleri ise mahallelere (tong 동) ayrılmaktadır ve bir ilçenin kalabalık bölümü kasabayı (up 읍) oluşturmaktadır. Bazı ilçelerde ayrıca işçi bölgeleri (rodongjagu 로동자구) bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'ın idari bölümleri</span>

Kazakistan'ın idari bölümleri, Kazakistan topraklarının kurumsal ve idari yapısıdır.

Arnavutluk'un illeri, Arnavutluk'un birinci düzeydeki idari bölümleridir. Arnavutluk, 12 ile ayrılmakta olup iller belediyelere ayrılmaktadır.

Çin'in büyük nüfusu ve yüzölçümü nedeniyle idarî bölümleri antik çağlardan beri çeşitli düzeylere ayrılmıştır. Çin'in anayasasına göre üç de jure idarî bölüm olmasına rağmen günümüzde beş de facto idarî bölüm bulunmaktadır: eyalet, il, ilçe, belde ve köy.

<span class="mw-page-title-main">Fas'ın illeri ve prefektörlükleri</span>

Fas'ın illeri ve prefektörlükleri, Fas'ın bölgelerden sonra gelen ikinci düzey idari bölümleridir. Toplam 75 adet ikinci düzey idari bölüm olup bunlardan 62'si il ve 13'ü prefektörlüktür.

Çin'in eyaletleri, Çin'in en üst düzey idari bölümleridir. Toplam 34 adet eyalet düzeyi bölüm bulunmakta olup bunlardan 23'ü eyalet, dördü doğrudan yönetilen şehir, beşi özerk bölge ve ikisi özel idarî bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Vietnam'ın illeri</span> Vietnamın birinci düzey idari bölümleri

Vietnam'ın illeri, Vietnam'ın birinci düzey idari bölümleridir. Vietnam, 58 ile ayrılmakta olup ek olarak iller ile aynı düzeyde olan beş doğrudan yönetilen şehir de dahil olmak üzere toplam 63 en üst düzey idari bölümden oluşmaktadır. İller, ek olarak ikinci düzey idari bölümler olan il şehirleri, kasabalar ve kırsal ilçelere ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gyeonggi</span>

Gyeonggi, Güney Kore'nin illerinden biridir. Gyeonggi, ülkenin kuzeybatısında yer almaktadır ve Seul ve İncheon şehirlerini çevrelemektedir. İl kuzeyde Kuzey Kore, doğuda Gangwon ve güneyde Kuzey Chungcheong ve Güney Chungcheong illeri ile komşudur. Yüzölçümü 11,730 km² olan ilin nüfusu Ekim 2014 itibarı ile 12,342,448 olup Güney Kore'nin en kalabalık ilidir. İlin merkezi Suwon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore'nin idari bölümleri</span>

Güney Kore'nin idarî bölümleri, üç hiyerarşik düzey halinde düzenlenmiştir. İl düzeyinde 8 il, bir özel özerk il, bir özel şehir, 6 metropol şehri ile bir özel özerk şehre ayrılmaktadır. Bu bölümler ise şehir, ilçe, semt, kasaba, belde, mahalle ve köy olmak üzere daha küçük bölümlere ayrılır.

Japonya'nın idari bölümleri, 1947 Yerel Özerklik Kanunu ile tanımlanmaktadır. Japonya, 47 prefektörlüğe ve bu prefektörlüklerde prefektörlük altı bölümlere ve belediyelere ayrılmaktadır.

Japonya'nın prefektörlükleri, Japonya'nın birinci düzey idari bölümleridir. Ülkede 47 adet prefektörlük bulunmaktadır. Prefektörlüklerin 43 tanesi normal prefektörlük , ikisi kentsel prefektörlük , biri bölge ve biri metropoldür . Prefektörlükler ilk defa 1868 yılında Meiji Restorasyonu sırasında kurulmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan'ın idari bölümleri</span>

Yaygın olarak Tayvan adıyla bilinen ve Tayvan, Pescadores, Kinmen, Matsu olmak üzere dört ana adayı ve bazı küçük adaları yöneten Çin Cumhuriyeti'nin idarî bölümleri, iki il ve altı özel şehirden oluşmakta olup illerde 3 il şehri ile 13 ilçeye ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tayland'ın illeri</span>

Tayland'ın illeri, Tayland'ın en üst düzey idari bölümleridir. Tayland, idari olarak 76 il ile bir özel idari bölgesine ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'in ilçeleri</span> Çinin üçüncü düzey idari bölümler

Çin Halk Cumhuriyeti'nin ilçeleri, Çin'in üçüncü düzey idari bölümleridir. Hainan ve doğrudan yönetilen şehirler ise doğrudan ilçelere ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Vietnam'ın idari bölümleri</span>

Vietnam'ın idari bölümleri, üç farklı hiyerarşik düzey halinde düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Estonya'nın belediyeleri</span>

Estonya'nın belediyeleri, Estonya'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler, Estonya'daki yerel yönetim düzeyini temsil eder ve ülkenin kendi kendini yöneten temel idari birimleridir. Belediyeler, kentsel (linn) ve kırsal (vald) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka'nın bölgeleri</span> Danimarkada bir bölge

Danimarka'nın bölgeleri, Danimarka'nın birinci düzey idari bölümleridir. Danimarka beş bölgeye ayrılmakta olup bu bölgeler ek olarak belediyelere ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Estonya'nın illeri</span>

Estonya'nın illeri, Estonya'nın birinci düzey idari bölümleridir. Estonya 15 ile ayrılmakta olup bu bölgeler ek olarak belediyelere ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna'nın oblastları</span>

Ukrayna'nın oblastları, Ukrayna'nın birinci düzey idari bölümleridir. Ukrayna üniter bir devlet olup oblastların Ukrayna Anayasası ve yasalarla belirlenenler dışında çok fazla yasal yetki alanı bulunmamaktadır. Anayasanın XI. Bölümünün 140-146. maddeleri doğrudan yerel yönetimler ve onların yetkileri ile ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'ın illeri</span>

Kazakistan'ın illeri, Kazakistan'ın birinci düzey idari bölümleridir. Toplam 17 adet il bulunmakta olup ek olarak dört adet doğrudan yönetilen cumhuriyet şehirleri bulunmaktadır. İller, ek olarak ilçelere ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya'nın ilçeleri</span>

Slovakya'nın ilçeleri, Slovakya'nın bölgelerden sonra gelen ikinci düzey idari bölümleridir.