İçeriğe atla

Kuzey Kore'de sansür

Kuzey Kore'de sansür Dünya ülkeleri arasında, iletişim üzerinde en aşırı sıkı kontrol altına almış hükûmeti ile yapılan sansürdür. Ülke, rutin olarak Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından her yıl yayınlanan Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi sıralamasında alt sırada yer almaktadır. 2007 yılından itibaren 2016 yılına kadar Kuzey Kore, yaklaşık 180 ülke içerisinde, Eritre'nin arkasında, sondan ikinci sırada ve 2002 yılından 2006 yılına kadar dünyanın en kötüsü olarak listede yer almıştır.[1][2][3][4]

Tüm medya iktidardaki Kore İşçi Partisi tarafından kontrol edilir. Bunun gibi, Kuzey Kore'de her medya, Kore Merkezî Haber Ajansından haber almaktadır. Kim Jong-un Hükûmeti hala basın ve bilgi üzerinde mutlak kontrol yetkisine sahiptir.

Radyo ve televizyon'da sansür

Kuzey Kore'de satın alınabilir radyo veya televizyon setleri, sadece hükûmet frekanslarını almaya önceden programlanmış ve bu setlerin ekipman ile oynanmasını önlemek için bir etiket ile kapatılmıştır. Kuzey Kore dışından radyo veya televizyon yayınlarını almak ciddi bir suçtur. 2003 yılında bir parti kampanyasında, mahallelerde ve köylerde her iki tarafın tüm radyo setlerini mühürler için talimat alınmıştır.

Günlük Daily NK'ya göre, kısa dalga radyo aracılığıyla Kuzey Kore için haber yayın mümkündür. Kısa dalga radyoya sahip olanlar, Kuzey Kore yasalarına aykırıdır.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yaptırılan ve Intermedia tarafından yürütülen ve 10 Mayıs 2012 yayımlanan bir çalışmada, son derece sıkı düzenlemeler ve acımasız cezalara rağmen, Kuzey Koreliler özellikle elitler, hükûmet tarafından yetkilendirilmiş devlet denetimindeki medya dışında haber ve diğer medya erişebilmektedirler.

Kuzey Kore'de Gazetecilik

Kuzey Kore'de bir gazeteci olmak için, tek bir üniversiteden mezuniyet bulunmaktadır. ideolojik inceleme ve sıkı bir arka plan kontrolü ile öğrenci, üniversite dekanı ve yöneticileri tarafından hazırlanmaktadır. Hazırlanan gazeteci normalde 4 ila 5 yıllık bir deneme süresine tabi tutulur.

Kuzey Kore'de, bir iş olarak gazetecilik, ideolojik ve teorik olarak parti ve parti başkanını savunmalıdır. Siyasi seferberlikte bir savaşçı olarak tanımlandığından dolayı, Kuzey Kore'de bir gazeteci, gerçek bir Kim Il-sung-ist ve ateşli bir politik aktivist olmalı, bir savaş muhabiri ruhlu ve siyasi yeterliliğinin olması gerekmektedir.

Gazetecilerin yeniden eğitim için üstlendiği organizasyon, Kuzey Kore Seçilmiş Muhabir İttifakı'dır. Bu güçlü organizasyon, muhabirler ve gazetecilerin siyasi fikirlerinin eğitim kurumları arasında en sistematize organizasyondur. Genellikle bu örgüt, yoğun felsefe, ekonomi, dünya tarihinin, dünya literatüründe, yabancı dilde gazeteler ile ilgilenir.

Kore Merkez Yayın raporlarının yüzde 70'inden fazlası, başkan Kim'in putlaştırılması ve propaganda sistemi için ayrılır. Raporların geri kalanı, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Güney Kore yönetimlerini suçlayarak, bu ülkelerin çöküşünü tahmin etmeye harcanmaktadır.

Kuzey Kore Muhabirleri, başkan Kim'e iltifat makaleleri yazmakta vakit geçirmektedirler.

Yeniden eğitim sonrasında, gazeteci 15 yıldır çalışıyorsa ve büyük bir katkısı olmuşsa, seçkin gazeteci hakkına sahiptir.[5]

İnternet

Internet erişimi Kuzey Kore'de genelde mevcut değildir. Sadece bazı üst düzey yetkililerin küresel internet erişimine izin verilir.[6] Bazı üniversitelerde, sıkı bir şekilde takip edilerek bilgisayarlara az sayıda internet verilmektedir. Diğer vatandaşlar sadece Kwangmyong denilen ülkenin kendi internet erişimine girebilirler.[7] Yabancılar ülke vatandaşları 3G telefon ağını kullanarak internete erişebilmektedirler.[8][9]

İnternet erişimi, rejimin elitleri ile sınırlıdır. Devlet kendi "intranet" sistemini yarattı ama bu ağ bile bazı elit sınıf okullarında, araştırma kurumlarında, üniversitelerde, fabrikalarda ve ayrıcalıklı kişilere açıktır. Ayrıca, intranet sadece "kabul edilebilir" bilgi ağı üzerinden ulaşılabilir olmasını sağlayan Kore Bilgi İşlem Merkezi tarafından filtre edilir.[10]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Worldwide press freedom index". Reporters Without Borders. 28 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2008. 
  2. ^ "World Press Freedom Index". Voice of America. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2015. 
  3. ^ "Map". 2014 World Press Freedom Index. Reporters Without Borders. 2014. 14 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2016. 
  4. ^ "Map". 2016 World Press Freedom Index. Reporters Without Borders. 2016. 14 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2016. 
  5. ^ "What would be the role of the journalist in North Korea, the country remarked as the lowest in Freedom of Press?". Seunguk Baek. 19 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2014. 
  6. ^ "Freedom of the Press: North Korea". Freedom House. 7 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2014. 
  7. ^ Eric Talmadge (23 Şubat 2014). "North Korea: Where the Internet has just 5,500 sites". Toronto Star. Associated Press. 17 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2014. 
  8. ^ "North Korea to offer mobile internet access". BBC. 22 Şubat 2013. 17 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2014. 
  9. ^ Caitlin Dewey (26 Şubat 2013). "Instagrams from within North Korea lift the veil, but only slightly". Washington Post. 19 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2014. 
  10. ^ Sedaghat, Nouran. "North Korea exposed: Censorship in the world's most secretive state". 9 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">.kp</span> Kuzey Korenin ülke üst düzey alan adı

.kp Kuzey Kore için ayrılmış İnternet Ülke kodu üst-düzey alan adıdır. 24 Eylül 2007'de oluşturulmuştur.

Sınır Tanımayan Gazeteciler, Paris kökenli, basın özgürlüğünü savunan uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. Robert Ménard, Rony Brauman ve gazeteci Jean-Claude Guillebaud tarafından 1985 yılında kuruldu. Jean-François Julliard 2008 yılına kadar genel sekreter olarak görev yaptı. İngiliz muhabirler organizasyondan bahsederken sıklıkla Fransızca ismini veya baş harflerini (RSF) kullanırlar. BM, UNESCO, Avrupa Konseyi ve Uluslararası Frankofoni Örgütü'nde danışman statüsündedirler. 10 farklı ülkede büroları ve 130 farklı ülkede muhabir ağları bulunmaktadır. Aldıkları fonlardan ve arka plan desteklerinden sonraki en önemli dayanakları, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 19. maddesi olan "Her ferdin fikir ve fikirlerini açıklamak özgürlüğüne hakkı vardır. Bu hak fikirlerinden ötürü rahatsız edilmemek, memleket sınırları söz konusu olmaksızın bilgi ve fikirleri her araç ile aramak, elde etmek veya yaymak hakkını içerir." cümlesidir.

<span class="mw-page-title-main">Basın Özgürlüğü Endeksi</span> Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından hazırlanan bir endeks

Basın Özgürlüğü Endeksi, 180 ülkede basın özgürlüğünün durumunu değerlendirmek için Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından yıllık olarak hazırlanıp yayınlanan bir endekstir.

<span class="mw-page-title-main">Basın özgürlüğü</span> Çeşitli medya aracılığıyla iletişim ve ifade özgürlüğü

Basın özgürlüğü, haber, fikir ve düşünceleri, çoğaltıcı araçlarla, serbestçe açıklayabilmek özgürlüğüdür. Bilgi ve düşünceleri serbest olarak toplayıp, yorum ve eleştiri yaparak çoğaltabilmek ve bunları serbest olarak yayımlayıp dağıtabilmek haklarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Kim Jong-un</span> Kuzey Korenin üçüncü ve mevcut diktatörü

Kim Jong-un, 2011'den bu yana Kuzey Kore Lideri ve 2012'den beri Kore İşçi Partisi Başkanı olan Kuzey Koreli siyasetçidir. Kim, Ko Yong-hui (1952–2004) ve 1994'ten 2011'e ülkenin ikinci lideri olan Kim Jong-il'in (1941–2011) ikinci çocuğudur. 1948'den 1994'e kadar Kuzey Kore'nin kurucusu ve ilk lideri olan Kim İl-sung'un torunudur. Kim, ülkenin kuruluşundan sonra dünyaya gelen ilk Kuzey Kore lideri ve aynı zamanda dünyadaki en genç ikinci hükûmet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de medya</span> Türk medyasına genel bakış

Türkiye'de medya, farklı görüşlerin ifade edildiği yerli ve yabancı süreli yayınları içeren, son derece rekabetçi yerli gazetelerden oluşan bir medya sektörüdür. Medya sahipliği, genellikle varlıklı kişiler tarafından kontrol edilen holdinglerin parçası olan birkaç büyük özel medya grubunun elinde yoğunlaşmıştır ve bu da sunulan görüşleri sınırlı kılmaktadır. Buna ek olarak şirketler, iktidar ile dostça ilişkiler kurmaya çalışmak dahil olmak üzere sahiplerinin iktisadi çıkarlarını desteklemek için nüfuzlarını kullanmaktadırlar. Türkiye'de medya, kamuoyu üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore takvimi</span>

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti takvimi, KDHC takvimi veya Juche takvimi Kuzey Kore'de kullanılan yıl numaralandırma sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de turizm</span>

Kuzey Kore’de turizm, Kuzey Kore hükûmeti tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilmektedir. Her yıl yalnızca 4.000 ila 6.000 Batılı turist Kuzey Kore'yi ziyaret etmektedir. Tüm turizm, Kore Uluslararası Seyahat Şirketi (KITC), Kore Uluslararası Spor Seyahat Şirketi (KISTC), Kore Uluslararası Tekvando Turizm Şirketi (KITTC) ve Kore Uluslararası Gençlik Seyahat Şirketi (KIYTC) dahil olmak üzere devlete ait birkaç turizm bürolarından biri tarafından organize edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi</span>

Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi Güney Kore kaynakları pandeminin ülkeyi sürekli olarak etkilediğini belirtmesine rağmen, Kuzey Kore'de resmi olarak onaylanmış COVID-19 vakası yoktu. Virüsün, Güney Kore'den daha çok, virüsün kaynaklandığı Çin'den Kuzey Kore'ye gelmesi muhtemeldir. Çin-Kuzey Kore sınır kısıtlamaları, Kuzey ve Güney Kore arasındaki ağır askerî sınırdan daha rahat. Ancak, iki Çin eyaletinde Kuzey Kore sınırındaki şüpheli COVID-19 vakaları düşüktü.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'da sansür</span>

Ermenistan'da sansür, farklı zamanlarda çeşitli yasalarla yürürlükte olmakla beraber uzun bir tarihe sahiptir.

Çoğu Azerbaycanlı, çeşitli bilgiyi zorunlu olarak hükûmet yanlısı ve hükûmet kontrolü altındaki televizyondan yayınlarından alıyor. Bir STK olan "Gazeteciler Özgürlüğü ve Güvenliği Enstitüsü (IRFS)" 2012 raporuna göre Azerbaycan vatandaşları Azerbaycan'daki insan hakları konuları ile ilgili nesnel ve güvenilir haberlere erişememekte ve halk kamu yararına olan konularda yetersiz bilgilendirilmektedirler. Yetkili güçler, ülke içindeki medya özgürlüğünü kısıtlamak için bir dizi kısıtlama getirmektedirler. Muhalefet, bağımsız medya kuruluşları ve gazetecilerin matbaalara ve dağıtım araçlarına erişimleri sınırlıdır. Bu kişiler uydurma suçlamalardan dolayı hapis cezası dahil olmak üzere hükûmetin susturma taktiklerine maruz kalabilmektedirler.

Ülkelere göre sansür; internet sansürü, basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve insan hakları gibi alt başlıklara ayrılır.

Tayland'da sansür, hükûmet kontrolü altındaki haberlerin sıkı kontrolünü içerir. Buna gazeteci ve aktivistlere yönelik çeşitli taciz ve manipülasyonlar da dahildir. Tayland'da ifade özgürlüğü 1997 yılında garantilenmiş 2007 yılında da devam etmiştir. Sansür mekanizmaları arasında kral hakkındaki eleştirileri susturma, yayın medyası üzerinde doğrudan hükûmet/asker kontrolü ve ekonomik ve siyasi baskı kullanımı yer almaktadır. Kralı eleştirmenin anayasal olarak yasaklanmasına karşın bu suç genel olarak yabancılara ya da direkt olarak hükûmete muhalif olan kişilere yöneltilmektedir. Ayrıca mahkemeler tarafından verilen kararlar eleştirilemez.

<span class="mw-page-title-main">Honduras'ta sansür</span>

Honduras'ta sansür, ülkeye ilk kez 1830 yılında ülkeye eğitim, basın özgürlüğü, din özgürlüğü gibi konularda liberal reformlar sağlayan Orta Amerika Federal Cumhuriyeti başkanı Francisco Morazán ile girmiştir.

Paraguay'da telekomünikasyon yetersizdir. Paraguay, Bolivya'da 100 kişi başına 8,7, Brezilya'da 21,9 ve Arjantin'de 24,9 ile karşılaştırıldığında, 100 kişi başına 5,6 hat ile Güney Amerika'da en düşük sabit hatlı telefon yoğunluğuna sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Kuzey Kore ilişkileri</span> Çin ve Kuzey Kore arasındaki diplomatik ilişkiler

Çin-Kuzey Kore ilişkileri, Kuzey Kore'nin nükleer programı nedeniyle son yıllarda bazen gergin olmasına rağmen genel olarak dostane olmuştur. Yakın bir ilişkileri vardır ve Çin genellikle Kuzey Kore'nin en yakın müttefiki olarak kabul edilir. Çin ve Kuzey Kore'nin karşılıklı yardım ve işbirliği anlaşması vardır, bu şu anda her iki ülkenin herhangi bir ulusla sahip olduğu tek savunma anlaşmasıdır. Çin'in Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bir büyükelçiliği ve Chongjin'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Çin'deki Kuzey Kore büyükelçiliği Pekin'in Chaoyang Bölgesi'nde, bir başkonsolosluk ise Şenyang'da bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Kwangmyong</span> Kuzey Korede ülke içinde kullanılan intranet

Kwangmyong 2000'li yılların başında açılan, Kuzey Kore'nin "duvarlı bahçe" ulusal intranet hizmetidir. Kwangmyong intranet sistemi, ülkede daha az insanın kullanımına sunulan küresel İnternet ile tezat oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de internet</span>

Kuzey Kore'de İnternet erişimi mevcuttur, ancak buna yalnızca özel yetkilendirme ile izin verilmektedir. Öncelikle hükûmet amaçları için ve aynı zamanda yabancılar tarafından da kullanılmaktadır. Ülke, büyük kurumlar arasındaki fiber optik bağlantılar da dahil olmak üzere bir miktar geniş bant altyapısına sahiptir. Çoğu kişi ve kurum için çevrimiçi hizmetler, Kwangmyong olarak bilinen, yalnızca yurt içine açık ücretsiz bir ağ aracılığıyla sağlanmaktadır ve küresel İnternet erişimi çok daha küçük bir grupla sınırlıdır.