İçeriğe atla

Kuzey Kazakistan

Kuzey Kazakistan
Солтүстік Қазақстан
Северный Казахстан
Kazakistan'ın bölgeleri
Kazakistan'ın bölgeleri
Ülke Kazakistan
Yüzölçümü
 • Toplam565.700 km²
Nüfus
 • Toplam3.706.400
 • Yoğunluk7,2/km²

Kuzey Kazakistan (KazakçaСолтүстік Қазақстан, romanize: Soltüstik Qazaqstan; RusçaСеверный Казахстан, romanizeSeverni Kazahstan), Kazakistan'ın coğrafi bölgelerinden biridir.[1] Bölge, Kazakistan'ın kuzeyinde yer almakta olup başkent Astana ile Akmola, Kostanay, Kuzey Kazakistan ve Pavlodar illerinden oluşmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Бейсенова Ә.С., Қирабаев Ә.С. Қазақстанның географиялық атласы.- Алматы: "Атамұра", 2013.- 104 бет. ISBN 978-601-282-832-0 (Kazakça)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kazakça</span> Kazakistanın resmî dili olan Türk dili

Kazakça veya Kazak Türkçesi, Kıpçak öbeğine ait, Kazakistan'da konuşulan çağdaş Türk dillerinden biridir. Nogayca ve Kırgızcaya yakındır.

<span class="mw-page-title-main">Akmola (il)</span> Kazakistanın bölgesi

Akmola Eyaleti, Kazakistan'ın idari teşkilatında bir bölgedir; adını bölgenin merkezi Akmola'dan almaktadır. Akmola şehri 1994'te Kazakistan'ın başkenti olduktan sonra adı Astana olarak değiştirilmiş; eyaletin başkenti ise Kökçetav olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Kazakistan (il)</span> Kazakistanda bir bölge

Doğu Kazakistan Eyaleti, Kazakistan'ın bir eyaletidir. Başkenti Öskemen 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Menıñ Qazaqstanym</span>

Meniñ Qazaqstanım, Kazakistan'ın ulusal marşıdır. Marş, 1992'den 2006'ya kadar kullanılan Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Marşı'nın yerine, 7 Ocak 2006 tarihinde kabul edilmiştir. Marşın orijinali 1956'da Şemsi Kaldayakov tarafından bestelenen ve Cumeken Nacimedenov tarafından yazılmış bir şarkıdır. Şarkı, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra kurulan Kazakistan'ın ulusal marşı olmuştur, fakat ilk cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından sözlerinde değişiklikler yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan Futbol Federasyonu</span>

Kazakistan Futbol Federasyonu, Kazakistan'da futbol faaliyetlerini yürütmek, futbolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak, bu konularda her türlü düzenlemeyi yapmak, kararlar almak ve uygulamakla yetkili kurumdur. Futbol ligi, Premyer-Liga ve Kazakistan millî futbol takımını organize eden kurumun merkezi Almatı'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan arması</span> Ulusal arma

Kazakistan arması, Kazakistan Cumhuriyeti'nin devlet arması olarak 4 Haziran 1992'de kabul edilmiştir. Armanın tasarımcıları Jandarbek Melibekov ve Şot-Aman Valihanov'dur. Arma için düzenlenen yarışmasına yaklaşık 245 proje ve 67 açıklama tasarımı katıldı. 1992'den önce Kazakistan SSC'nin diğer tüm Sovyet ülkelerine benzer bir arması vardı.

<span class="mw-page-title-main">Çimkent</span>

Çimkent ya da Şimkent, eski adıyla Çernyayev (Kazakça: Черняев); Kazakistan'daki çok nüfuslu bölgelerden olup, 2018 yılına kadar Kazakistan'ın Güney Kazakistan Eyaleti'nin merkeziydi. 19 Haziran 2018 tarihinde, Güney Kazakistan eyalet merkezi Çimkent’e büyük şehir statüsü verildi, eyaletin adı Türkistan eyaleti olarak değiştirildi ve eyalet merkezinin Türkistan kentine taşınmasını öngören “Kazakistan’ın bazı idari ve bölgesel yapısı konularına” ilişkin bir kararname imzalandı. Çimkent 1.239.000 nüfusuyla Kazakistan'da Almatı ve Astana'dan sonra en büyük 3. kenttir ve ülkenin önemli metropollerindendir. Türkistan-Sibirya Demiryolu kavşağında bulunan kentte ayrıca Şimkent Uluslararası Havaalanı da bulunmaktadır. Şimkent Almatı'nın 690 km batısında ve Taşkent'in 120 km kuzeyinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Şu (şehir)</span>

Şu, Kazakistan'ın Zambil Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Kazakistan</span>

Batı Kazakistan, Kazakistan'ın coğrafi bölgelerinden biridir. Bölge, Kazakistan'ın batısında yer almakta olup Aktöbe, Atırav, Batı Kazakistan ve Mangıstav illerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aktöbe (il)</span>

Aktöbe Eyaleti, Kazakistan'da bir eyalettir. Aktöbe eyaletinin merkezi 340.000'den fazla nüfusuyla Aktöbe'dir. Eyaletin toplam nüfusu ise 678.900'dür. Eyalet 300.600 km²'lik yüzölçümüyle Kazakistan'da Karagandı'dan sonra en büyük 2. eyalettir. Aktöbe eyaleti kuzeyde Rusya ve güneyde Özbekistan ile sınırları olup ayrıca 6 eyalete de komşudur: Atırau Eyaleti, Mangistav Eyaleti, Karagandı Eyaleti, Kostanay Eyaleti, Kızılorda Eyaleti ve Batı Kazakistan Eyaleti.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kazakistan (il)</span>

Kuzey Kazakistan, Kazakistan'da 665.800 nüfusuyla bir eyalettir. Kazakistan'ın en küçük eyaletidir. Merkezi Kızılyar 193.300 nüfusa sahiptir. Kuzeyinde Rusya'yla sınırları vardır. Bundan başka ülke içinde 3 Kazak eyaletine komşudur: doğuda Pavlodar Eyaleti, batıda Kostanay Eyaleti ve güneyde Akmola Eyaleti. 98.040 km² yüzölçümüyle Kazakistan'ın tüm eyaletleri arasında en küçük 4. eyalettir. İşim (Esil) Nehri İrtiş Nehri'nin bir koludur ve Karagandı Eyaletinden doğar ve Rusya'ya Kuzey Kazakistan eyaletinden geçer.

<span class="mw-page-title-main">Kostanay (il)</span> Kazakistan eyaleti

Kostanay Eyaleti, Kazakistan'ın bir eyaletidir. Başkenti Kostanay'dır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Kazakistan</span>

Doğu Kazakistan, Kazakistan'ın coğrafi bölgelerinden biridir. Bölge, Kazakistan'ın doğusunda yer almakta olup Abay ve Doğu Kazakistan illerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jasıbay Gölü</span> Kazakistan Pavlodar Bölgesinde bir göl

Jasıbay Gölü Kazakistan'ın Bayanaul Millî Parkı'nda, Ekibastuz'un 85 mil güneyinde,Pavlodar bölgesinin güneybatısında yer alır. Göl 3.5 kilometre uzunluğunda ve 1.9 kilometre genişliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Kazak Cüzleri</span>

Cüz üç ana Kazak topluluklarının, Kıpçak Obası'nda kontrol ettikleri alanlara denir. Bu alanların büyük kısmı bugünkü Kazakistan sınırlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan cumhurbaşkanı</span> Kazakistanın devlet başkanı

Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı, Kazakistan Cumhuriyeti'nin devlet başkanı ve Kazakistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri başkomutanıdır. Devlet Başkanı, Kazakistan Cumhuriyeti içindeki en yüksek makamın sahibidir. Bu pozisyonun yetkileri Kazakistan Anayasası'nın özel bir bölümünde açıklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kazak bozkırı</span> Kazakistandaki step bölgesi

Kazak bozkırı veya Büyük bozkır, Kazakistan'ın kuzeyinde ve Rusya'nın bitişik kısımlarında yer alan ve Pontik bozkırlarından Emin Vadisi'ne uzanan Palearktik ılıman otlakların, savanların ve çalılıklardan oluşan bir ekolojik bölgedir. Avrasya steplerinin bir parçasını oluşturur. 19. yüzyılın ortalarından önce Kırgız bozkırı olarak adlandırılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'ın illeri</span>

Kazakistan'ın illeri, Kazakistan'ın birinci düzey idari bölümleridir. Toplam 17 adet il bulunmakta olup ek olarak dört adet doğrudan yönetilen cumhuriyet şehirleri bulunmaktadır. İller, ek olarak ilçelere ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kazakistan</span>

Güney Kazakistan, Kazakistan'ın coğrafi bölgelerinden biridir. Bölge, Kazakistan'ın güneyinde yer almakta olup Almatı ve Çimkent ve Baykonur kentleri ile Almatı, Jambıl, Jetisu, Kızılorda ve Türkistan illerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Kazakistan</span>

Orta Kazakistan, Kazakistan'ın coğrafi bölgelerinden biridir. Bölge, Kazakistan'ın ortasında yer almakta olup Karağandı ve Ulıtav illerinden oluşmaktadır.