Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.
Güzelyurt veya Omorfo, Kıbrıs adasının kuzeybatısında bir kasaba. Fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Güzelyurt ilçesinin merkezi olmakla beraber, hukuki olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında yer almaktadır.
Gemikonağı, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Güzelyurt İlçesi'nde yer alan bir köydür. Güzelyurt - Lefke arasında yer alan Yeşilyurt'tan sonra gelir. Kıbrıs Harekâtı sırasında Türk pilot Cengiz Topel'in kullandığı uçak burada düşmüştür.
Lefkoşa kazası, Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki altı kazadan biridir. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin başkenti ve en yüksek nüfuslu yerleşim yeri olan Lefkoşa buradadır. Kazanın kuzey kısmı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kontrolü altında kalmaktadır.
Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Türk Kara Kuvvetlerinin 9 kolordusundan biri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki askerî gücüdür.
Girne İlçesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 6 ilçesinden biri. Yönetim merkezi Girne'dir. Yüzölçümü 690 kilometrekaredir.
2009 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri, sadece Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 19 Nisan 2009 tarihinde gerçekleşen parlamento seçimleridir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, idari olarak altı ilçeye bölünmüştür. İlçeler devletin en üst düzeydeki idari birimidir. Bu ilçeler ise toplamda on iki bucağa bölünmüşlerdir.
Güzelyurt, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin altı ilçesinden biri. Yönetim merkezi Güzelyurt'tur. Yüzölçümü 381 kilometrekaredir.
İskele İlçesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 6 ilçesinden biridir. Yüzölçümü 774 kilometrekaredir.
Kuzey Kıbrıs'ın devlet yapısı, Kuzey Kıbrıs cumhuriyetle yönetilmekte olup yarı başkanlık sistemi bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı aynı zamanda devlet başkanı, başbakan ise hükûmetin başkanıdır. Çok partili sistem uygulanmaktadır. Yürütme yetkisi hükûmetin elindedir. Yasama yetkisi ise hükûmetle beraber Cumhuriyet Meclisi'ne aittir.
Bu Kuzey Kıbrıs'taki belediyelerin bir listesidir. Şu anda Kuzey Kıbrıs'ta altı ilçede on sekiz belediye bulunmaktadır. 2022 yılında gerçekleştirilen belediye reformundan önce 28 belediye bulunmaktaydı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tarımsal bölgeleri, ülkenin ilçe ve bucak sınırlarından farklılık gösteren sınırlara sahiptir. Bunun sebebi, bu bölgelerin ülkenin Tarım Bakanlığı'nın teşkilatının bir parçası olmasıdır. Bu bölgeler, istatistiksel bilgilerin sınıflandırılmasında da kullanılır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin idarî yapılanması, iki seviyeli bir sistemden oluşur. Birinci seviyedeki yönetim birimleri ilçeler, ikinci seviyedeki yönetim birimleriyse bucaklardır. KKTC toplam altı ilçe ve on iki bucaktan oluşur.
KKTC Din İşleri Başkanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde İslam dininin inançları, ibadet ve ahlâk esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmekle görevli kurumdur. KKTC'nin beş ilçesi olan Lefkoşa, Gazimagusa, Girne, Güzelyurt, İskele'nin yanı sıra Lefke ve Güney Kıbrıs temsilcilikleri ile hizmet sunmaktadır. 2021 yılından itibaren başkanlığını Prof. Dr. Ahmet ÜNSAL yürütmektedir.
Şekerbank (Kıbrıs), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren tam sermayeli özel banka. 10 Nisan 1996'da kurulan Med Bank Ltd.'nin hisselerinin %51'lik kısmı 2000 yılında Türkiye merkezli bulunan Şekerbank tarafından satın alınmış ve bankanın adı 7 Şubat 2001'de Şekerbank (Kıbrıs) Ltd. olarak değiştirilmiştir. Yaklaşık 1 yıl sonra da KKTC'de bulunan Hamza Bank Ltd.'in satın alınmasıyla, iki banka Şekerbank isminde birleştirilmiştir.
Lefke İlçesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 6 ilçesinden biri. Yönetim merkezi Lefke'dir.
KKTC Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı, 21 Aralık 1963 tarihinde Kıbrıs Türkleri'nin can ve mal kaybını korumak amacı ile faaliyetlerine başlamış olup, Ağustos 1964'te Türk Cemaat Meclisine bağlı olarak “Sivil Savunma Komitesi” kurulmuştur.
Kuzey Kıbrıs'taki ulaşım ağının tarihi 1974'te başlayıp Türkiye'nin adadaki Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi üzerinden gerçekleştirdiği yatırımlarla gelişmektedir. Bu kapsamda adadaki yollar 1974'ten sonra tamir edilmiş ve yeni anayollar inşa edilmiş; deniz ve hava limanları inşa edilmiş ve yenilenmiştir.