İzcilik ; gençlere kendi kendine yetme ve doğada hayatta kalma eğitimi vererek, gençlerin karakterlerini ve fiziksel gelişimlerini destekleme amacı güden uluslararası bir harekettir. İzcilik din, dil, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim ve benzeri hiçbir ayrım gözetmeyen; herkese açık; gönüllülük esasına dayalı, politik hedefleri olmayan, eğitim amaçlı bir gençlik hareketidir. İzci gruplarının kendine has üniformaları bulunur.
Türkiye İzcilik Federasyonu Türkiye'nin ulusal izcilik federasyonudur. Türkiye'deki izcilik kulüplerini bünyesinde toplayan bu federasyon uluslararası izcilik kuruluşları olan WOSM ve WAGGGS örgütlerine üyedir.
İzci veya eski adıyla keşşaf, izcilik yapan kişidir. İzcilik terminolojisine göre 18 yaşından küçük olanlar izcidir.
Dünya İzcilik Teşkilatı, en büyük uluslararası izcilik örgütüdür. WOSM Türkiye İzcilik Federasyonu dahil dünya çapında 171 üyeye sahiptir. Bu üyeler dünya çapındaki ulusal izcilik federasyonlarıdır ve toplamda 54 milyondan fazla katılımcıya sahiptir. WOSM 1922'de kurulmuştur.
Tüm dünyadaki izcilerin kabul etmiş olduğu izci türesi, ilk kez 1908 yılında Baden Powell’ın yazmış olduğu Scouting for Boys isimli kitapta yayınlanmıştır. Başlangıçta 9 maddeden oluşurken, 1911 yılında Baden Powell tarafından 10. madde eklenmiş ve şimdiki haline ulaşmıştır.
İzci lideri, genellikle izci ünitesinin eğitimli yetişkin lideri anlamına gelir. İzci lideri, izcilere liderlik eder. İzci liderliği için kullanılan terimler ülkeden ülkeye, zamana ve izcilik kulübünün türüne göre değişiklik gösterir. Türkiye İzcilik Federasyonu'nda izci lideri olabilmek için 18 yaşını doldurmak, lise mezunu olmak ve liderlik temel kursunu (LTK) tamamlamak gerekmektedir.
Deniz İzcileri, özellikle kayıkçılık ve su temelli faaliyetlere ağırlık veren uluslararası izcilik hareketinin üyeleridir. Faaliyetlerini denizler, nehirler ve göllerde gerçekleştirirler. Deniz İzciliğinde, temel izcilik eğitimi kapsamında çocuk ve gençleri iyi insan ve iyi vatandaş olma yönünde eğitmenin yanı sıra iyi birer denizci, denizleri seven ve koruyan bireyler olmalarına katkıda bulunulur. Her deniz izcisi tekne seyri esnasında gerekli olan bilgileri öğrenmekle, bunları uygulamakla yükümlüdür.
Erkekler Çocuklar İçin İzcilik kitabının 1908'de yayınlanmasından bu yana, Dünya'nın dört bir yanındaki tüm İzciler, hareketin ideallerine ulaşmak için bir izci sözü verirler ve izci türesini kabul ederler. İzci Sözünün ve izci türesinin ifadesi zaman içinde ve ülkeden ülkeye biraz değişiklik gösterir. Çoğu izcilik kuruluşu "söz" kelimesini kullansa da, bazı ülkeler "yemin" veya "and" kelimesi kullanma eğilimindedir. Tipik olarak, izciler sözü okurken izci selamı verirler.
İzcilikte ergin izcilik, yavrukurtluk, izcilik, gibi bir basamağındayken izciliğe katılan izciler temel bilgileri öğrenene kadar bir adaylık dönemi geçirmektedir. Adaylık dönemi sırasında izci andı, izci türesi, izci selamı, izci tokası, parola, amaç gibi izcilik için temel bilgiler öğretilir. Aday izcilerin adaylık süresi minimum üç ay sürmektedir. Gerekli olan şartlar tamamlandıktan sonra sıra ant içme töreni'ne gelmektedir. Yemin, izcinin lideri ile diyalogu sonucunda iyi bir izci olabilmek için söz vermesi demektir. Aday izciler liderinin karşısında tek tek ant içer. Yemin törenine kadar aday izci, pembe renk fular takar ve izci tişörtü giyer.
Scout method veya izci metodu, izciler tarafından kullanılan resmi olmayan eğitim sistemidir. İzciliğin amacı; katılımcıların bağımsız ve yardımsever olmalarına ve böylece "sağlıklı, mutlu, faydalı vatandaşlar" olmalarına yardımcı olmak amacıyla eğitmektir.
İzci Kampı, izcilik metotları ve prensipleri doğrultusunda yapılan uygulamalardır. En az bir gece, iki gün; en çok 10 gündür.
Ergin izci, 15-18 yaş aralığındaki izciler için kullanılır. 4-6 ergin izci bir araya gelerek bir ekibi oluşturur. Liderlerine ise Ocakbaşı denir. Ergin izcinin parolası "Ergin izci topluma hizmet eder"dir.
Kıbrıs'taki İzcilik faaliyetleri,
- Dünya İzcilik Teşkilatı üyesi olan Cyprus Scouts Association
- Dünya Kız İzcileri Derneği üyesi olan Girl Guides Association of Cyprus
- Türkiye İzcilik Federasyonu ile güçlü bağları olan Kuzey Kıbrıs Türk İzcileri
İsviçre'deki en büyük izcilik teşkilatı İsviçre İzci Hareketi'dir (SGSM) (Pfadibewegung Schweiz, Mouvement Scout de Suisse, Movimento Scout Svizzero, Moviment Battasendas Svizra ve İsviçre'de 1987 yılında kurulmuş bir ulusal İzcilik kuruluşudur.
Pfadfinder Pfadfinderinnen Österreichs (PPÖ; Avusturya Erkek ve Kız İzcileri), Avusturya'nın en büyük ve Dünya Kız İzcileri Derneği (WAGGGS) ile Dünya İzcilik Teşkilatı (WOSM) kuruluşları tarafından onaylanan tek izcilik organizasyonudur. Kuruluş, bünyesinde 300'den fazla oymak ve 85.000'den fazla izci barındırdığını not etmektedir. WAGGGS ve WOSM ise, bu sayıların aksine, kuruluşa kayıtlı daha düşük sayıda üye sayısı bildirmiştir: 9.503 erkek izci ve 19.508 kız izci.
Bulgaristan'ın izci hareketi, birkaç dernekten oluşur. Bu dernekler:
- Organizatsia na Bulgarskite Skauty (OBS), 1995 yılında 2.711 üye ile kurulmuştur ve Dünya İzcilik Teşkilatı'na üyedir.
- Bulgaristan Ulusal İzci Teşkilatı "Saint George" 2000'den 2005'e kadar Avrupa Ulusal İzci Birliği ile temas halindeydi; bu dernek dağıldı ve şu anda Bulgaristan Ulusal İzci Teşkilatı adı altında devam ediyor.
- (WFIS) Bulgarska Skautska Organizatsiya. Dünya Bağımsız İzciler Derneği üyesidir. Bulgar İzciler Örgütü, Bulgaristan'ın başlıca ulusal İzcilik örgütüdür, 1999 yılında Dünya İzcilik Teşkilatı'na üye olmuştur; Dünya Kız İzcileri Derneği üyeliğinin tanınmasına yönelik çalışmalar belirsizliğini koruyor. 2011 yılı itibarıyla 2.109 üyesi vardır.
Beyaz Rusya İzciler Birliği, Dünya Kız İzcileri Derneği'nin Beyaz Rusya üye kuruluşudur.
Suriye'de İzcilik hareketi şu kurumlar tarafından yapılmaktadır
- Suriye İzcileri, Hem Dünya İzcilik Teşkilatı hem de Dünya Kız İzcileri Derneği üyesidir.
- Asur İzciliği, Mezopotamya'daki Hristiyanlar içindir
- Homenetmen, Suriye'deki Ermeni gençler içindir.
Macar İzci Derneği Macaristan'ın ulusal İzcilik organizasyonu, 1912'de kurulmuş ve 1922'de Dünya İzcilik Teşkilatı'na üye olmuş, 1948 yılında İzcilik faaliyetlerinin yasaklanması sonrası, 1990'da ülkede İzciliğin yeniden doğuşu ile birlikte tekrar üye olmuştur. Derneğin başlıca kurucuları, Alajos Izsóf, Béla Megyercsy, Gyula Papp ve Sándor Sík sayılmaktadır. 1 Ekim 2020 itibarıyla MCSSZ bünyesinde 13.000 üzerinde izci bulunmaktadır.