İçeriğe atla

Kuzey Epir Özerk Cumhuriyeti

Αὐτόνομος Δημοκρατία τῆς Βορείου Ἠπείρου
Kuzey Epir Özerk Cumhuriyeti
1914-1914
bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
BaşkentErgiri
Yaygın dil(ler)Yunanca, Arnavutça
HükûmetGeçici hükûmet
Cumhurbaşkanı 
• 1914
Yorgos Hristakis-Zografos
Tarihçe 
• Kuruluşu
1914
• Dağılışı
1914
Öncüller
Ardıllar
Arnavutluk Prensliği
Yunanistan Krallığı

Kuzey Epir Özerk Cumhuriyeti (YunancaΑὐτόνομος Δημοκρατία τῆς Βορείου Ἠπείρου, Aftonomos Dimokratia tis Voreiu Ipeiru), 1914 yılında Güney Arnavutluk'ta Yunan azınlık tarafından kurulan kısa süreli bir yönetimdir. Ekim 1914 tarihinde Yunanistan tarafından ilhak edildiyse de Türk Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Yunanistan Kasım 1921'de bölgeyi Arnavutluk'a geri verdi.[1]

Kaynakça

  1. ^ Miller 1966: 543-44

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Balkan Savaşları</span> 1912-1913 yıllarında Balkan Yarımadasında yaşanan iki savaş

Balkan Savaşları, Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlardaki 8 Ekim 1912 - 10 Ağustos 1913 arasında dört devlete karşı yaptığı savaşlardır. Çatışmaların temel nedeni Bulgaristan Krallığı ile Sırbistan Krallığı'nın Balkanlarda hızlanan yayılma faaliyetleridir.

<span class="mw-page-title-main">İyon Denizi</span>

İyon Denizi, Adriyatik Denizi ile Akdeniz arasında deniz.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'ın illeri</span>

Yunanistan'ın illeri, Yunanistan'ın ikinci düzey idari bölümleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Yunan İç Savaşı</span> 1946 - 1949 arası Yunanistanda yaşanan iç savaş

Yunanistan İç Savaşı, 1946-1949 yılları arasında Yunanistan'ı siyasî istikrarsızlık içine iten, etkileri 1955 yılına kadar hissedilen ve temelde sağ-sol mücadelesi olan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Epir</span>

Epir veya Epeiros, Balkanlar'da bulunan tarihsel bir bölgedir. Bölge, Arnavutluk ve Yunanistan arasında yer almakta olup Pindus Dağları ile İyonya Denizi arası ile kuzeyde Avlonya Körfezi ve Keravniya Dağları'ndan Arta Körfezi'ne kadar uzanmaktadır. Bölge, Yunanistan'ın kuzeybatısındaki Epir bölgesi ile Arnavutluk'un güneyindeki Ergiri, Avlonya ve Berat illeri sınırları içerisindedir. Epir, dağlık ve engebeli bir yer olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avlonyalı İsmail Kemal Bey</span>

Avlonyalı İsmail Kemal Bey Arnavut bir diplomat, Osmanlı Meclis-i Mebusanı I. dönem Berat milletvekili, rilindas ve modern Arnavutluk'un kurucu babasıdır. Bağımsızlık bildirgesi'nin baş yazarı, daha sonra 1912'den 1914'e kadar olan dönemde Arnavutluk'un ilk başbakanı ve dışişleri bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Yorgos Seferis</span>

Yorgo Seferis, 20. yüzyılın önemli Yunan şairlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Patra</span> Yunanistanda bir şehir.

Patra veya Badra, Yunanistan'ın Atina ve Selanik'ten sonra üçüncü büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Yanya (bölgesel birim)</span>

Yanya, Yunanistan'ın Epir coğrafi bölgesine dahil bir il. Yunanistan'ın Kuzey Batı bölgesinde Arnavutluk sınırı yanında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Savaşı</span>

Yunanistan Savaşı ya da Marita Harekâtı II. Dünya Savaşı'nda Yunanistan ve Arnavutluk'ta vuku bulan ve Almanya, İtalya ve Bulgaristan kuvvetlerinin Yunanistan, Birleşik Krallık, Avustralya, Yeni Zelanda kuvvetleri ile yaptığı savaştır. Yunan-İtalyan Savaşı'nın devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan-İtalyan Savaşı</span> Dünya Savaşının küresel mücadelesinin bir parçası

Yunan-İtalyan Savaşı, 28 Ekim 1940'tan 23 Nisan 1941'e kadar İtalya ve Yunanistan krallıkları arasında gerçekleşti. 10 Haziran 1940'ta İtalya, Fransa ve Birleşik Krallık'a savaş ilan etti. Eylül 1940'ta İtalyanlar Fransa, İngiliz Somaliland ve Mısır'ı işgal etti. Bunu, İtalya'da İngiliz müttefiki olmakla suçlanan Yunanistan'a karşı düşmanca bir basın kampanyası izledi. Bir dizi provokasyon, Yunan hafif kruvazörü Elli'nin 15 Ağustos'ta İtalyanlar tarafından batırılmasıyla doruk noktasına ulaştı. 28 Ekim'de Mussolini, Yunanistan Başbakanı Ioannis Metaxas'ın reddettiği, Yunanistan topraklarının bırakılmasını talep eden bir ültimatom verdi.

<span class="mw-page-title-main">Yeoryos Çolakoğlu</span>

Yorgos Çolakoğlu, 1941-1942 yıllarında Yunanistan'ın Mihver kuvvetlerince işgali sırasında Yunan işbirlikçi hükûmetinin ilk başbakanı olan Yunan subaydır.

<span class="mw-page-title-main">Turhan Paşa</span> Osmanlı eski hariciye nazırı

Arnavut Turhan Paşa, Osmanlı diplomat ve devlet adamı, bağımsız Arnavutluk devletinin 2. başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan coğrafyası</span>

Yunanistan, Güneydoğu Avrupa'da Balkanlar yarımadasında bir ülkedir. Kuzeyden Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan ile sınırlanırken, doğuda Türkiye ile komşudur. Yunanistan'ın doğusunda Ege Denizi, güneyde Girit ve Libya denizleri tarafından çevrilidir ve batıda İtalya ile Yunanistan'ı ayıran İyon Denizi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Rumları</span>

Osmanlı Rumları Osmanlı Devletinde yaşayan Rumlara verilen isimdir. Kuruluşundan itibaren pek çok Rum topluluğu Osmanlı sınırları içindeki İç Anadolu (Kapadokya), Ege ve Karadeniz bölgelerinde yaşamıştır ve devletin son dönemlerine kadar önemli rol oynamışlardır. Bugün büyük çoğunluğu Rum Kırımı ve Mübadele'den dolayı Yunanistan'da yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Koniçe</span>

Koniçe veya Kuniçe, Yunanistan'ın Epir Bölgesi'nde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir Arnavutluk sınırı yakınlarında yer almaktadır. Yüzölçümü 949.9 km² olan şehrin nüfusu 2013 yılı itibarı ile 72,333'tür.

<span class="mw-page-title-main">Filât</span>

Filât, Yunanistan'ın Epir Bölgesi'ne bulunan bir şehir ve belediyedir. Filât Arnavutluk'un güneyinde Korfu Adası'nın karşısında yer almaktadır. Yüzölçümü 590.6 km² olan şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 7,710'dur.

<span class="mw-page-title-main">Görice Sancağı</span>

Görice Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sınırları günümüz Arnavutluk'un güneydoğusunu ve Yunanistan'ın kuzeybatısını kapsamaktaydı. Sancağın merkezi Görice idi.

<span class="mw-page-title-main">Himara İsyanı (1912)</span>

Himara İsyanı, 18 Kasım 1912'de Himara bölgesinde meydana gelen Birinci Balkan Savaşı sırasında bir Yunan ayaklanmasıydı. Birinci Balkan Savaşı sırasında Yunanistan Krallığı'nca Osmanlı İmparatorluğu'na karşı ayaklandırılan bölgedeki Rumların isyanı bastırılamadı.Böylece Osmanlı ve Arnavut kuvvetlerini Himara bölgesinden çıkarıldılar ve isyancılar Saranda ve Avlonya arasındaki kıyı bölgesinde Yunan Ordusu'nun işgaline zemin hazırlayıp burayı Yunanistan Krallığı için güvence altına aldılar.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'daki Arnavut göçmenlerin ve Arnavutluk'taki Yunan azınlığın varlığı, tarihi ve kültürel bağlar ve ayrıca Arnavutluk ve Yunanistan hükûmetleri arasındaki sık sık üst düzey temaslar nedeniyle, iki ülkenin bugün güçlü, ancak zaman zaman karmaşık diplomatik ilişkileri devam ediyor.