İçeriğe atla

Kuzey Demokratik Tugayı

Kuzey Demokratik Tugayı (Arapça: لواء الشمال الديمقراطي‎, trans. Liwa al-Shamal al-Democrati), Aleksander Khalil tarafından yönetilen askerî tugay. 2013 yılında Özgür Suriye Ordusu kapsamında İdlib'de kurulan tugay 2014 yılından itibaren Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile ittifak kurdu,[1] Kasım 2015 tarihinden itibaren ise SDG'nin bir bileşeni oldu. Özellikle Afrin Kantonu'nda YPG ve YPJ ile yakın ittifak halindedir.[2]

Kuzey Demokratik Tugayı El-Nusra Cephesi, Cund el-Aksa, Ahrar uş-Şam, Irak ve Şam İslam Devleti gibi islamcı gruplarla birçok kez çatışmaya girdi. 2013-14 yılları arasında da Suriye Silahlı Kuvvetleri ile çatıştı.

Grup Barış Pınarı Harekâtı ve Zeytin Dalı Harekâtı'nda Suriye Demokratik Güçleri içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu ile çatışmalara girdi.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ "Arab fighters: ready to fight until the liberation of all over Syria" (İngilizce). Hawar News. 18 Aralık 2015. 28 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2018. 
  2. ^ "عفرين تودع مناضلاً من المكون العربي" (Arapça). Afrin Kantonu. 29 Aralık 2016. 15 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2018. 
  3. ^ "مقاتلون من إدلب: ندافع عن عفرين وعيوننا على تحرير إدلب" (Arapça). Hawar News. 26 Ocak 2018. 28 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2018. 
  4. ^ "لواء الشمال الديمقراطي يؤكد مواصلة النضال للدفاع عن مكتسبات المنطقة ضد أي تهديد" (Arapça). ANF. 11 Ekim 2019. 26 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Suriye Türkmen Ordusu</span>

Suriye Türkmen Ordusu, Suriye Türkmen Tugayları veya Birleşik Türkmen Ordusu, Suriye'de kurulan Türkmen silahlı oluşum. 7 Ağustos 2012 tarihinde kurulmuştur. Beşşar Esad yönetimine karşı, silahlanan Türkmenler orduya katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">YBŞ</span>

Sincar Direniş Birlikleri veya Kürtçe adından kısaltılarak YBŞ, Ezidilerin yoğunlukla yaşadığı bölge olan Sincar'e Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) saldırmasıyla Irak'ta kurulan ve Irak'taki Ezidi bölgesini savunan silahlı örgüt. Irak ve Şam İslam Devleti'nin Yezîdî soykırımına karşı örgütlenme şeklinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kürt Cephesi</span> kürt cepesi

Kürt Cephesi Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve YPG'nin islamcı örgütlere karşı ittifak yaparak Suriye'de kurduğu silahlı güç. YPG, ÖSO ve diğer muhalif gruplar arasında Suriye'nin kuzeyinde kuruldu. Günümüzde Devrimciler Ordusu bünyesinde bir taburdur.

Süryani Askeri Konseyi,, Suriye'de kurulan ve Suriye'deki Kürt ve Süryani bölgesini savunan, Süryani Birlik Partisi'ne bağlı silahlı örgüt. Ülkenin kuzeyindeki bazı bölgeleri kontrol etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Asayiş (Suriye)</span>

Asayiş veya Rojava Asayîşi, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin resmî iç güvenlik teşkilatıdır. Suriye İç Savaşı sırasında kurulan polis teşkilatı, özel görevler için eğitilen Anti-Terör Birimleri'ne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Enternasyonalist Özgürlük Taburu</span> IŞIDe karşı YPGyi destek vermek için Suriye dışından gelen Marksist-Leninist, Hocaist, Maocu ve anarşist savaşçıları barındıran paramiliter milis gücü

Enternasyonalist Özgürlük Taburu (EÖT), Rojava Savaşı'nda Irak ve Şam İslam Devleti'ne karşı YPG'ye destek için kurulan 10 Haziran 2015'te Resulayn'nde kurulan Suriye dışından gelen Marksist-Leninist, Hocaist, Maocu ve anarşist savaşçıları barındıran paramiliter milis gücü. İspanya İç Savaşı'ndaki Uluslararası Tugaylar'dan ilham alan grubun bünyesinde Türk, İspanyol, Alman, Arnavut, Çerkes, Arap, Ermeni ve Laz kökenli savaşçılar bulunur. Milis grupların çoğu Enternasyonalist Özgürlük Taburu'nun kurulmasından önce YPG çatısı altında diğer gruplarla ilişkili olmadan savaşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Demokratik Güçleri</span> Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi‘nin askerî kuvvetleri

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Kürt, Arap, Süryani, Ermeni ve Türkmenlerden oluşan IŞİD'e karşı mücadele için oluşturulmuş ortak bir operasyon gücü. De Facto özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin silahlı gücüdür. Silahlı gücünün çoğunu YPG oluşturur, oluşum olarak da YPG'ye bağlıdır. Amerika Birleşik Devletleri tarafından fonlanmış ve silahlandırılmıştır.

Sincar İttifakı, Sincar'da bulunan üç örgüt tarafından oluşturulmuş ittifaktır. Bu örgütler: Ezidi Koruma Gücü, Şengal Direniş Birlikleri ve Ezidi Kadın Birimleri'dir. Irak ve Şam İslam Devleti'nin Yezîdî soykırımına karşı örgütlenme şeklinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Afrin Kantonu</span> Rojova kantonu

Afrin Kantonu, Suriye'nin Halep ilinde bulunan, Suriye İç Savaşı sırasında PYD tarafından tek taraflı olarak ilan edilen Suriye Kürdistanı bölgesindeki de facto statüdeki üç kantondan birisi. Suriye'nin Afrin İlçesi'nden oluşmakta olan bu konton, Türk Kara Kuvvetleri ve Suriye Millî Ordusu savaşçılarının 18 Mart 2018 tarihinde Afrin kent merkezini ele geçirmeleriyle sona ermiş bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zeytin Dalı Harekâtı</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin 20 Ocak 2018de Suriyenin kuzeyindeki Afrin Bölgesinde bulunan PKK/YPGye karşı başlattığı Askeri Harekat

Zeytin Dalı Harekâtı, Afrin Operasyonu veya Afrin Harekâtı, 20 Ocak 2018'de Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ve Suriye Millî Ordusunun (SMO) Suriye'nin Halep ilinin Afrin ilçesi ile Azez ilçesine bağlı Tel Rıf'at kentine yönelik başlattığı askerî harekâttır. Türkiye, harekâtın amacının ülkenin varlığına tehdit olarak gördüğü ve terör örgütü olarak tanımladığı PKK, KCK, PYD-YPG ve Irak ve Şam İslam Devletini (IŞİD) bölgeden uzaklaştırmak, sınır hattının ve bölgedeki halkın güvenliğini sağlamak ve kontrol altına almak olduğunu bildirdi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin'e yönelik harekât sonrasındaki hedefin Menbiç olduğunu açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Millî Ordusu</span> Suriye hükümetine muhalif silahlı bir örgüt

Suriye Millî Ordusu, Önceki ismiyle Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) veya Türk destekli Özgür Suriye Ordusu (TÖSO), Suriyeli muhalif örgütleri kapsayan ve çoğunluğu Suriyeli Arap ve Türkmen milislerden oluşan koalisyon. 30 Mayıs 2017'de Türkiye'nin himayesinde kurulmuştur ve Haziran 2011'den bu yana Suriye İç Savaşı'nda faaliyet gösteren muhalif örgütleri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Afrin (ilçe)</span> Halep, Suriyede ilçe

Afrin ilçesi Suriye'nin kuzeyinde Halep İli'nin bir ilçesidir. İlçenin nüfusu 2004 yılında 172.095 kişi idi.

<span class="mw-page-title-main">Devrimciler Ordusu</span>

Devrimciler Ordusu veya Ceyş'ül-Süvar, Suriye Demokratik Güçleri içerisinde yer alan ve Suriye İç Savaşı'nda YPG ile ittifak içinde pek çok çatışmaya giren askeri koalisyon.

Öz Savunma Güçleri, 11 Ekim 2014 yılında kurulan Suriye Kürdistanı'nın çok etnik yapılı bölgesel savunma milis kuvveti. İnsan gücü yerel bölgede yaşayan insanlardan oluşur. Günümüzdeki komutanı Renas Roza'dır.

Zeytin Dalı Harekâtı muharebe düzeni, 20 Ocak 2018 tarihinde Türkiye ve Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu tarafından Suriye'nin Halep ilinin Afrin ilçesinde Suriye Demokratik Güçleri bünyesindeki PYD ve YPG'ye karşı başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı adlı askerî harekâtta çatışan kuvvet, birlik, grup ve örgütleri kapsamaktadır.

Bakır Tugayı, adını Şii On İki İmamların beşincisi olan Muhammed el-Bakır'den alan, Suriye İç Savaşı sırasında Halep'te kurulan Suriye hükûmeti yanlısı milis gücü. 2015 yılında kurulmasına karşın kökleri 2012 yılına dayanır.

İdlip Askeri Konseyi, 2012'de kurulan ve İdlib'de faaliyet yürüten, önceleri Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı olan, sonradan geçen süreçte Suriye Demokratik Güçleri ile müttefik olan askeri konsey. ÖSO döneminde liderleri Afif Süleyman idi. Günümüzde Suriye Demokratik Güçleri askerî konseylerinin bir bileşenidir.

<span class="mw-page-title-main">Deyrizor Savaşı (2017-19)</span>

Deyrizor Savaşı veya operasyon kod adıyla El-Cezire Fırtınası Operasyonu, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Irak ve Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı Deyrizor'da başlattığı askerî operasyon. Suriye İç Savaşı sırasında Suriye'nin doğusunda, özellikle Fırat nehrinin doğusundaki ve kuzeyindeki topraklardaki IŞİD hakimiyetini kırmak amacıyla gerçekleştirildi. Birleşik Ortak Görev Gücü-Doğal Kararlılık Harekâtı (CJTF-OIR) olarak birleşen IŞİD karşıtı koalisyon geniş hava desteği sunarken, SDG personeli operasyonun kara kuvvetlerinin büyük çoğunluğunu oluşturdu; CJTF-OIR'a bağlı özel kuvvetler ve topçu birlikleri de operasyona katıldı. Kara muharebesi, Türkiye'nin Afrin'e müdahalesi nedeniyle 2018 yılının başlarında durduruldu, ancak IŞİD karşıtı koalisyon Toparlanma Operasyonu olarak adlandırılan yeni aşama ile 1 Mayıs 2018'de operasyona devam etti. Üçüncü aşama 10 Eylül 2018'de başladı, ancak 31 Ekim'de Suriye-Türkiye sınırındaki SDG pozisyonlarına Türkiye'den yapılan topçu saldırıları nedeniyle bir kez daha durduruldu. SDG ve koalisyon, operasyonun 11 Kasım'da başladığını açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin'in Torunları Tugayı</span>

Selahattin'in Torunları Tugayı, Kuzey Halep Valiliği'nde faaliyet gösteren bir Özgür Suriye Ordusu grubuydu. Grup Türkiye tarafından desteklendi ve ilk olarak ABD tarafından finanse edilip silahlandırıldı; esas olarak Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) yanında Suriye hükümetine ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) gibi Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) bağlı kuruluşlara karşı savaşıyor. Tugay, 2017 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından büyük ölçüde dağıtıldı. Bu dağılma, Afrin Kantonu'na yönelik planlanan Türkiye liderliğindeki saldırıya katılım konusundaki anlaşmazlıkların ardından gerçekleşti. Ancak grup içindeki küçük bir fraksiyon Ocak 2018'den beri aktiftir ve saldırıya katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rakka Devrimcileri Tugayı</span>

Rakka Devrimcileri Tugayı Suriye İç Savaşı'nda yer almış isyancı bir gruptur. Eylül 2012'de Rakka'da kurulmuştur. İlk yıllarında cihatçı gruplarla iş birliği içerisinde olan örgüt, 2015'in sonunda Suriye Demokratik Güçleri'ne katılmıştır. Aymenn Jawad Al-Tamimi'nin 2015 yılında verdiği bir röportajda Rakka Devrimcileri Tugayı'nın medya direktörü, grubun "sivil demokratik bir devlet" istediğini belirtmiştir. Ayrıca grubun Türkiye merkezli Suriye Ulusal Koalisyonu ile hiçbir ilişkisinin bulunmadığını iddia etmiştir.