Aral Gölü, Kazakistan - Karakalpakistan (Özbekistan) sınırları içinde olan göldür. Önceki yıllarda 68.000 km² yüz ölçümüyle Asya'nın ikinci, dünyanın dördüncü büyük gölüydü. Son yıllarda aşırı sulama nedeniyle eski yüzölçümünün %90'ını kaybetmiştir.
Kazakistan'ın Kızılorda Eyaleti'nin 157,400 nüfuslu şehridir. Güneyde Aral Gölü'ne kıyısı vardır.
Balkaş Gölü Orta Asya'da bir göldür. Aral Gölü'nden sonra Orta Asya'nın en büyük ikinci gölüdür. 45°4′ Kuzey 76°2′ Doğu koordinatları üzerinde yer alır. Beslendiği başlıca kaynaklar İli Irmağı, Karatal Nehri, Lepsi Irmağı, Aksu Irmağı ve Ayagöz Nehri'dır. Toplam su havzası 413,000 km²dir. Kazakistan sınırları içerisinde bulunur, maksimum uzunluk 605 km, maksimum genişlik ise doğuda 74 km, batıda 19 km'dir. Yüzölçümü 16.996 km²dir. En derin noktası 25,6 metre iken ortalama derinlik 5,8 metredir. Toplam kıyılarının uzunluğu 2.385 km'dir. Denizden yüksekliği 341,4 metredir.
Kazakistan'da yer alan büyük şehirlerin listesi aşağıdaki gibidir:
Seyhun veya Siriderya, Orta Asya'da bir nehirdir. Ceyhun nehri ile birlikte tarihi Maveraünnehir bölgesini oluştururlar.
Özbekistan Orta Asya'da bir ülkedir.447,000 kilometrekarelik yüz ölçümüne sahip olan ülke 1,425 kilometre doğu-batı, 930 kilometre ise kuzey-güney yönünde uzanır. Komşuları güneybatıda Türkmenistan, kuzeyde Kazakistan, güneyde ve doğuda Tacikistan ve Kırgızistan ile güneyde Afganistan'dır.
Ebinur Gölü, Bortala Moğol Özerk İli toprakları içinde, Kazakistan yakınındadır. Batısında Bortala şehri konumlanır.
Denize kıyısı olmayan ülkeler, dünyadaki tüm ülkelerin yaklaşık 5'te 1'ini oluşturmaktadır. 43 ülkenin okyanuslara ya da iç denizlere kıyısı bulunmamaktadır. Karadağ'ın 2006 yılında bağımsız bir ülke olmasıyla birlikte Sırbistan, denize kıyısı kalmayan en yeni ülke olmuştur. Bazı denize kıyısı olmayan ülkelerin de Özbekistan ve Lihtenştayn gibi sadece denize kıyısı olmayan diğer ülkelere sınırları mevcuttur.
Kazakistan'daki göllerin büyük bölümü kapalı havzadır. Bu yüzden ırmaklar genelde göllere doğru akar. En önemli drenaj sistemi Yedisu olarak bilinen bölgedir. Aşağıda önemli göllerin listesi bulunmaktadır. Bunların bir kısmı komşu ülkelerde de alana sahiptir.
Türkistan Eyaleti, 2018'den önce Güney Kazakistan Eyaleti, 2.282.500 nüfusuyla Kazakistan'ın en güneyinde yer alan eyalettir. Türkistan şehri eyalet merkezidir. Türkistan'ın diğer şehirleri Çimkent, Sayram, Arıs, Şardara, Yedisay, Saryağaş ve Lenger. Türkistan Eyaleti ve Atırau Eyaleti Kazakistan'ın en küçük iki eyaletidir 117.300 km²'lik yüz ölçümleriyle.
Aralkum Çölü, bir zamanlar Aral Gölü'nün kuruması ile göl tabanında 1960'tan sonra ortaya çıkan çöldür. Kuzeyi Kazakistan, güneyi Özbekistan topraklarında bulunur. Dünyanın bu en genç çölüne Ağkum adı da verilir. Karakum Çölü ve Kızılkum Çölü ile komşudur. 40 m derinliğe, 60.000 km2 alana sahip gölden geriye ancak %10'u kalmıştır. Bölgede "Karakum Çölü ve Kızılkum Çölüne bir de Aralkum Çölü eklendi" denilmiştir.
Aral Gölü'nün kuruması - Aral Gölü'ndeki su seviyelerindeki yıllık düşüşle ilişkili ekolojik, biyolojik, sosyal sorunlar ortaya çıkaran bir toprak ve iklim felaketi. Aralkum Çölü bu sürecin sonucunda meydana gelmiştir.
Kazakistan, Orta Asya ve Doğu Avrupa'da 48°K 68°D koordinatlarında yer almaktadır. Yaklaşık 2.724.900 km2 bir alana sahip olan Kazakistan, diğer dört Orta Asya ülkesinin toplam büyüklüğünün iki katından ve Alaska'dan %60 daha büyüktür. Ülke güneyde Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan ile; Kuzeyde Rusya; Batıda Hazar Denizi; Doğuda ise Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile sınır komşusudur.
Issık Gölü; Kazakistan idari sınırları içerisinde yer alan bir göldür.
Kopa Gölü; Kazakistan idari sınırları içerisinde yer alan bir göldür.
Kamislibas Gölü; Kazakistan idari sınırları içerisinde yer alan bir göldür.
Markakol Gölü; Kazakistan idari sınırları içerisinde yer alan bir göldür.
Ağaçlı Göl Kazakistan idari sınırları içerisinde yer alan bir göldür.
Güney Aral Gölü; Kazakistan idari sınırları içerisinde yer alan bir göldür.