İçeriğe atla

Kuzey Afrika tarihi

Kuzey Afrika haritası

Kuzey Afrika tarihi ilk avcı göçebeleri gelişinden başlayıp Mısır ve Kartaca gibi antik uygarlıklara ev sahipliği yaparken daha sonraları Roma, Bizans, Arap ve Osmanlı fetihlerine uğramış Avrupa kolonileşmesi ve modern devletlerin ortaya çıkışı izlemiştir. Tarih boyunca Kuzey Afrika kıpti, arap, latin, berberi ve benzeri etnik zenginliğe sahip olarak birçok farklı kültürden medeniyetlere ev sahipliği yaptı. Amon inancı, Atenizm, kartaca dini, Hristiyanlık ve İslam gibi birçok inanç Kuzey Afrika'nın düşünce hayatını şekillendirdi.

Tarih Öncesi

Bilinen en eski insan yerleşimleri Kuzey Afrika'da MÖ 260.000 yıllarında başladı. Önceleri Sahra’daki iklim bugünkünden çok farklıydı. Daha sonraları Mezoloiktik dönemde Capsian kültürü yaşandı. Sahra çölleştikten sonra insanlar Nil nehrinin çevresine göç etti. MÖ 3000 yıllardan beri Kuzey Afrika'da berberi varlığı söz konusuydu.

Antik Çağ

Mısır piramitleri
Roma İmparatorluğu haritası

Kuzey Afrika antik çağlardan beri çok fazla medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Kuzey Afrika'nın genelinde Antik çağda berberilerin elinde olmuştur. Akdeniz kıyıları Yunan ve Fenike kolonileştirilmesine uğradı. Mısır toprakları Aşağı ve Yukarı diye ayrık olan Mısır 3100'lü yıllarda firavun Menes ve Narmer tarafından birleştirildi. Daha sonraları Mısır Eski Krallık dönemini yaşadı. Eski Krallık döneminden sonra siyasal karışlıklığın yaşandığı Orta Krallık Dönemi gerçekleşti. Firavun Ahmosis tarafından Yeni Krallık dönemi başladı. Yeni Krallık döneminde Mısır altın çağını yaşadı. Yeni Krallık döneminde Mısır, Orta doğuda emperyalist bir politika izledi. Ayrıca Yeni Krallık döneminde Akhenaton tarafından dini reform gerçekleştirildi. Sudan’da ise Kuş krallığı hüküm sürdü. Kuş krallığı Mısır'ı işgal etti. Daha sonraları Mısır,Asur, Babil, Ahameniş devleti ve Makedonya işgaline uğradı. Makedonya işgalinin ardından Ptoleimos hanedanlığı tarafından yönetilen Mısır, VII. Kleopatra’nın intiharının ardından Roma eyaleti oldu. Tunus'ta ise bir Fenike kolonisi olan Kartaca şehri daha sonraları Libya, Tunus, Cezayir, Fas, Malta, İtalya ve İspanya'ya sahip olup daha sonraları Pön savaşları ile yıkılararak Roma kontrolüne girmiştir. Roma Kuzey Afrika'ya hakim olmuştur İmparatorluk ikiye bölününce Kuzey Afrika Batı Roma ve Bizans arasında paylaştırılmıştır. Batı Roma'nın elindeki Afrika toprakları Vandal işgaline uğramış ve İmparatorluk çöktükten sonra İlk çağ sona ermiştir. Ayrıca Roma'nın hakimiyeti döneminde Kuzey Afrika'da Hristiyanlık yayıldı.

Orta Çağ

Bizans’ın en geniş sınırları
Eyyubiler

Bizans, Vandal krallığını yıkarak Kuzey Afrika'daki hakimiyetini genişletti. Daha sonraları 7. yüzyılda Güneybatı Asya'da, Arap Yarımadası'nda Muhammed tarafından İslam kuruldu. Muhammed'in ölümünden sonra Dört Halife dönemi yaşandı ve bu dönemde İslam, Kuzey Afrika'da yayıldı. Emevi ve Abbasi hanedanlıkları Kuzey Afrika'da hakimiyet kurdular. Arap hakimiyeti sürecinde Kuzey Afrika'da Araplaşma süreci gerçekleşti. Abbasi hanedanlığı Kuzey Afrika'dan çekildikten sonra Müslüman Arap ve Berberi krallıklar kuruldu. Daha sonraları Fatımi hanedanlığı Kuzey Afrika'da hakimiyetini sağladı. Kuzey Afrika, Haçlı Seferlerine de sahne oldu. Haçlı seferlerine karşı savaşan Kürt devleti Eyyubiler ile Türk ve Çerkez devleti Memlükler Mısır'da kuruldu.

Yeni Çağ

Yavuz Sultan Selim

Memlük Devleti Yavuz Sultan Selim tarafından fethedilerek Osmanlı sınırları içine katıldı bu sayede halifelik Osmanlı Devleti'ne geçti. Osmanlı daha sonraları Kuzey Afrika'da daha fazla genişledi. Yeni Çağ'da Fas'ta, Fas Devleti ve Sudan'da Funj Devleti varlık gösterdi.

Yakın Çağ

19. yüzyılda başlayan Napolyon Savaşları Kuzey Afrika'yı da vurdu ve Napolyon Mısır'a saldırdı ama Napolyon, Cezzar Ahmet Paşa'ya yenildi. Mısır'da Mehmet Ali paşa kendini Mısır valisi ilan ederek Orta Doğunun bir kısmı ve Sudan'ı ele geçirerek Kavalalı hanedanlığını başlattı. Daha sonraki dönemlerde Mısır'da Süveyş kanalı açıldı ve belli bir süre sonra bölge Birleşik Krallık sömürgesine girdi. Cezayir ve Tunus Fransız sömürgesine. Trablusgarp İtalyan ve Fas İspanyol sömürgesine girdi. I. Dünya Savaşı'nda Almanya ve Osmanlı Devleti, Mısır'ı almak için Kanal Cephesi'ni açtılar ama başarısız oldular. Almanya ve İtalya Kuzey Afrika'da hakimiyet sağlamak için Kuzey Afrika cephesini açtılar ayrıca Almanya Fransa'yı işgal etti için Fransa'nın Kuzey Afrika kolonilerinde hakimiyet sağladı. Kuzey Afrika cephesinde Mihverler yenildi. Daha sonraları Kuzey Afrika devletleri bağımsız oldular.



İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cezayir</span> Kuzey Afrikada bulunan bir ülke

Cezayir, resmî adıyla Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da bir ülkedir. 2,381,741 kilometre karelik yüzölçümü ile Afrika'nın yüzölçümü olarak en büyük ülkesi olan Cezayir, dünyanın onuncu, Arap Dünyası ve Afrika Birliği içerisinde ise en büyük ülkedir. Aynı zamanda, 44 milyonluk nüfusuyla da Afrika'nın en kalabalık sekizinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs</span> Akdenizde ada

Kıbrıs, Güneybatı Asya'da bulunan ve Akdeniz'deki Sicilya ve Sardinya'dan sonra gelen üçüncü büyük adadır. Kıbrıs Cumhuriyeti, Birleşik Krallık'a bağlı üs bölgeleri dışında de jure olarak adanın tamamını, fiilî olarak adanın %59'luk güney kesmini yönetir. 1974'ten beri de facto olarak ikiye bölünmüş olan adanın kuzeyinde yer alan %36'lık bölgesinde günümüzde yalnızca Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kartaca</span> Tunusta arkeolojik bir sit alanı

Kartaca, MÖ 814 yılında, Tunus yarımadasında kurulmuş olan bir Fenike kolonisidir. Kartaca, Fenike dilinde Kart-hadaşt yani "Yeni Kent" anlamına gelmektedir. Kart Hadaşt, 22 sessiz harften oluşan Fenike abecesiyle QRT-HDST olarak yazılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vandallar</span>

Vandallar, Doğu Cermen kavimlerindendir. Kavimler Göçü sırasında 5. yüzyılda Roma İmparatorluğu'nun değişik eyaletlerini yağmalamalarıyla tanınırlar. Bu eyaletler sırasıyla Galya (Gallia), Galiçya, Endülüs, Kuzey Afrika ve Akdeniz adalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Afrika</span> Afrika kıtasının Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır ve Sudanı içeren kuzey bölgesi

Kuzey Afrika, Afrika'nın kuzeyindeki bölgeye verilen isim. Bugün Kuzey Afrika'da Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır ve Sudan devletleri bulunmaktadır. Bölgede Müslümanlar çoğunluktadır. Bölgedeki yaygın diller Arapça, Berberice ve Kıpticedir.

<span class="mw-page-title-main">Mağrip</span> Kuzey Afrikada coğrafi bölge; Arap dünyasının batı yarısı

Mağrip, Arap dünyasının batı kısmıdır. Bölge, Cezayir, Libya, Moritanya, Fas ve Tunus dahil olmak üzere Batı ve Orta Kuzey Afrika'yı kapsar. Mağrip ayrıca Batı Sahra'nın tartışmalı bölgesini de içerir. 2018 itibarıyla bölgenin nüfusu 100 milyondan fazlaydı.

<span class="mw-page-title-main">Berberiler</span>

Berberiler, bugünkü Mısır, Libya, Tunus, Cezayir ve Fas'ı içine alan Kuzey Afrika'nın bilinen en eski yerli halkıdır. Bazı mağara resimlerinin bulunmuş olması, Berberiler'in bu paleolitik toplulukların soyundan gelmiş olabileceği tezini güçlendirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Filistin (bölge)</span> Orta Doğuda coğrafi bölge

Filistin, Doğu Akdeniz'de ve Orta Doğu'da, İsrail topraklarının tamamı ile Gazze Şeridi ve Batı Şeria gibi Filistin Devleti topraklarını kapsayan coğrafi bölgedir. Bölgenin sınırları oldukça tartışmalıdır ve bazı kaynaklar Ürdün'ü de dahil ederler. Filistin, Kutsal Topraklar olarak bilinir ve Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar için kutsaldır. 20. yüzyıldan beri bölgede Arap ve Yahudi millî unsurlarının mücadelesi devam etmekte, zaman zaman uzun süreli şiddete ve hatta savaşa dönüşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika (eyalet)</span>

Afrika (Africa), Roma İmparatorluğuna bağlı bir eyalet. Kabaca günümüz Tunus topraklarının kuzeyini ve batı Libya'nın Gabes Körfezi boyunca uzanan Akdeniz kıyılarını içerirdi. Kıta Afrika adını bu Roma eyaletinden sonra almıştır. Aynı bölge, daha sonra Araplar tarafından da orijinal lisanına sadık kalınarak İfrikiya olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tunus'taki Yahudilerin tarihi</span>

Tunus'taki Yahudilerin tarihi Roma dönemine kadar dayanır. 1948'de önce Tunus'taki Yahudi nüfusu 110.000'lere kadar ulaştı. 1950'lerde nüfusun yarısı İsrail'e diğer yarısı Fransa'ya göç etti. 2011 itibarıyla Tunus şehrinde 700 ve Cerbe Adası'nda 1000 Yahudi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Asya tarihi</span> Kıta Tarihi

Asya tarihi, Asya'nın çeşitli bölgelerinde, merkezi Avrasya bozkırlarındaki duruma bağlı olarak daha fazla veya daha az bağlama sahip Doğu Asya, Güney Asya ve Orta Doğu'nun tarihi olarak görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Vandallar Savaşı</span>

Vandallar Savaşı, Haziran 533 - Mart 534 döneminde Bizans İmparatorluğu ile Vandal Krallığı arasında yapılan, Vandal Krallığı'nın yenilip ortadan kaldırılması ile sonuçlanan ve çoğunluğu modern Tunus'ta yer alan savaştır. Bu savaş kendini tüm Roma İmparatoru olarak gören Bizans İmparatoru I. Justinianus'un Batı Roma İmparatorluğu'nun batıdaki arazileri tekrar eski sınırlarına kadar eline geçirmek amacı ile giriştiği bir seri muharebeden oluşan savaşların ilki idi.

<span class="mw-page-title-main">Vandal Krallığı</span>

Vandal Krallığı ya da Vandallar ve Alanlar Krallığı MS 435 ile MS 534 yılları arasında Kuzey Afrika ve Akdeniz adalarında Kral Genserik hükümdarlığı altında Cermen Vandallar tarafından kurulan krallıktır.

<span class="mw-page-title-main">Ad Decimum Muharebesi</span>

Ad Decimum Muharebesi 13 Eylül 533'te Vandal Kralı Gelimer komutasındaki Vandallar ordusu ile general Belisarius komutasındaki Bizans İmparatorluğu sefer ordusu arasında yapılan bir muharebedir. Bu muharebe olayına ve ertesi yıl ortaya çıkan askeri çatışmalara Vandallar Savaşı veya bazı tarihçiler tarafından "Kartaca Savaşı" adı da verilmektedir. Bizanslıların kazandığı bu muharebe, Vandal Krallığı'nın ortadan kalkacağının ve Bizans İmparatorluğu'nun ve imparator I. Justinianus'un tekrar Antik Roma İmparatorluğu'nun eski arazilerini geri alacağının müjdecisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tricamarum Muharebesi</span> muharebe

Tricamarum Muharebesi, 15 Aralık 533'te Belisarius'un komutasında Bizans İmparatorluğu ile Kral Gelimer ve kardeşi Tzazon komutasında Vandal Krallığı orduları arasında gerçekleşmiştir. Ad Decimum Muharebesi'nde gerçekleşen Bizans zaferini takip etti ve Vandalların gücünü tamamen ortadan kaldırarak, Bizans İmparatoru I. Justinianus'un Kuzey Afrika'nın yeniden fethini tamamladı. Savaşın ana kaynağı dönemin tarihçisi Prokopius'dur, De Bello Vandalico, Prokopius'un Justinianus'un savaşları eserinin III. ve IV. Kitaplarını kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Mısır tarihi</span>

Mısır tarihi, verimli Nil Nehri kıyıları ve deltası ile Mısır'ın yerli halkının başarıları ile uzun ve zengin olmuştur. Mısır hiyeroglifleri Rosetta Taşı'nın keşfi ve yardımıyla deşifre edilene kadar Mısır'ın eski tarihinin çoğu bir gizemdi. Antik Dünyanın Yedi Harikası arasında yer alan Keops Piramidi bu coğrafyada bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Libya tarihi</span>

Libya tarihi, Berberi yerli göçebe kabilelerine eklenen zengin etnik grup karışımını kapsar. Berberiler, Somali'deki Berberilerden Mali'deki Timbuktu'ya, Numidians döneminden beri ülkenin tüm tarihi boyunca var olmuştur.

Mamma Muharebesi, 688 yılında Emevi Halifeliğinin Arap Müslüman güçleri ile Altava Krallığı'ndan Caecilius liderliğindeki Berberiler arasında gerçekleşti.

Afrika tarihi, Afrika kıtasında olan olayları kapsar. Afrika, modern insanın ilk ortaya çıktığı bilinen yerdir. Daha sonraki dönemlerde Kuzey Afrika'da Antik Çağ'da Mısır, Kartaca gibi medeniyetler ortaya çıkmış olmakla birlikte, kıtanın güney kısımlarında göçebe hayat devam etmiştir. Kıta, Roma'nın, Bizans'ın, Arapların, Osmanlı'nın ve en sonunda Avrupalıların işgaline uğramış, bu işgaller kıtanın sömürülmesine ve farklı fikirlerin ve dinlerin yayılmasında etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hamam Susa</span>

Hamam Susa, Tunus'un Susa ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, il merkezi Susa'nın hemen kuzeybatısında Hamamet Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 18,47 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 47.269'dur.