İçeriğe atla

Kuzey İrlanda'da İslam

Tarihî nüfus
Yıl Nüfus     
20011,943—    
20113,832%+97.2
202110,870%+183.7

Kuzey İrlanda'da İslam 1920 İrlanda Hükûmeti Yasası ile tanınmıştır. Bu yasa 3 Mayıs 1921'de Birleşik Krallık'ta ayrı bir ülke olarak kurulmasından bu yana Kuzey İrlanda'da uygulanmaktadır.

1921'de Kuzey İrlanda olan bölgede yaşayan az sayıda Müslüman varken, bugün Kuzey İrlanda'daki Müslümanların çoğu 20. yüzyılın sonlarında göç etmiş ailelerden gelmektedir. 2021 Nüfus Sayımı sırasında Kuzey İrlanda'da yaşayan 10,870 kişi vardı Kuzey İrlanda'daki Müslümanlar, Batı Avrupa'dan Uzak Doğu'ya kadar 40'ın üzerinde farklı ülkeden gelmektedir.

Belfast İslami Merkezi 1978 yılında yerel topluluktan bir grup Müslüman tarafından kurulmuştur. Merkez, güney Belfast’deki Queens Üniversitesi yakınlarında yer almaktadır. Merkez günümüzde sadece ibadet yeri olarak değil, aynı zamanda bir toplum merkezi, sosyal-kültür merkezi, kaynak merkezi, danışma merkezi ve gündüz merkezi olarak da faaliyet göstermektedir.

The Economist'e göre, " Yaklaşık 4000 Müslümanın çoğu ... doktorlar, akademisyenler, girişimciler ve emlak geliştiricileridir. Sadece son birkaç yılda Somalili daha yoksul bir sığınmacı grubu da onlara katıldı. Belfast'ın güneyinde, Queen's Üniversitesi yakınlarında birçok kişinin ders verdiği ya da okuduğu yapraklı, kozmopolit semtlerde yaşama eğilimindedirler. " [1]

Kuzey İrlanda'daki Müslümanlar
YılYüzdeArtış
2001% 0.11-
2011% 0.21+% 0,10
2021%0.57+%0.36

Kuzey İrlanda'daki İslami Merkezler ve Camiler

Aralık 2019 itibarıyla, Kuzey İrlanda'da toplam on İslami merkez veya ibadet yeri bulunmaktadır.[2] Bunların neredeyse yarısı Belfast içinde veya yakınında bulunmaktadır. Bu İslami merkezler şunlardır:

  • Belfast İslami Merkezi (BIC)
  • Belfast; Kuzey İrlanda Müslüman Aile Derneği (NIMFA)
  • Belfast Dunmurry Mescidi
  • Belfast; Newtownards Camii
  • Newtownards Coleraine Müslüman Derneği
  • Coleraine; Kuzey Batı İslam Derneği
  • Derry; Craigavon Müslüman Derneği
  • Craigavon; Aman Derneği
  • Fermanagh Newry Müslüman Derneği
  • Newry ve Dungannon Müslüman toplum merkezi.

Bu merkezler, kendi bölgelerindeki Müslüman topluluklar için sosyal ve dini etkinlikler düzenlemektedir.

Kaynakça

  1. ^ On the other foot: They do things differently in Northern Ireland—including Muslim-bashing 10 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., economist.com.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İrlanda</span> İrlanda adasında yer alan Batı Avrupa ülkesi

İrlanda ya da İrlanda Cumhuriyeti, kuzeybatı Avrupa'da bulunan ülke. Büyük Britanya'nın batısındaki İrlanda adasının yaklaşık altıda beşini kaplamaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Dublin'dir, 4,9 milyonluk nüfusun yaklaşık %40'ı bu şehir ve banliyölerinde yaşar. Tek kara sınırı kuzeydoğudaki Birleşik Krallık'a bağlı Kuzey İrlanda ile olan İrlanda'nın batısı Atlas Okyanusu, doğusu İrlanda Denizi, güneydoğusu St George Kanalı, güneyi ise Kelt Denizi ile çevrilidir. Ülke, üniter bir yapıya sahiptir ve parlamenter demokrasi ile yönetilmektedir. Yasama gücü alt meclis Dáil Éireann ve üst meclis Seanad Éireann 'ndan oluşan Oireachtas (Parlamento)'nun elindedir. Cumhurbaşkanının görevleri semboliktir ancak bazı önemli güçleri ve görevleri bulunur. Başbakan (Taoiseach) Meclis tarafından seçilir ve cumhurbaşkanınca atanır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey İrlanda</span> Birleşik Krallıkın parçası olan Batı Avrupa ülkesi

Kuzey İrlanda, İrlanda Adası'nda İrlanda'nın kuzeyinde yer alan Birleşik Krallık'a bağlı özerk ülke.

<span class="mw-page-title-main">İrlandaca</span> Irlandanın resmi dili

İrlandaca (Gaelige), Hint-Avrupa dil ailesinin Kelt dilleri koluna ait bir dil. İrlanda'nın, Birleşik Krallık'a bağlı Kuzey İrlanda'nın ve Avrupa Birliği'nin resmî dilidir. İrlandaca, Batı Avrupa'da halk dili kullanılarak yazılmış en eski edebiyata sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Belfast</span> Birleşik Krallıkta bir şehir

Belfast, Birleşik Krallık'ta bir şehir. Kuzey İrlanda'nın hem en büyük şehri, hem de başkentidir. Aynı zamanda güneydeki Dublin'den sonra İrlanda adasındaki en büyük ikinci şehirdir. 2019 Birleşik Krallık nüfus sayımına göre şehirsel alan nüfusu 341.877 kişiyken, 671.559 kişi de Belfast Metropolitan Yerleşim Alanı'nda yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda Futbol Federasyonu</span>

İrlanda Futbol Federasyonu (İngilizce: Football Association of Ireland), İrlanda'da futbol faaliyetlerini yürütmek, futbolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak, bu konularda her türlü düzenlemeyi yapmak, kararlar almak ve uygulamakla yetkili kurumdur. League of Ireland, FAI Cup ve İrlanda millî futbol takımını organize eden kurumun merkezi Dublin'deyken, Kuzey İrlanda'nın hiçbir sportif etkinliklerine karışmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Armagh Kontluğu</span>

Armagh Kontluğu. Kuzey İrlanda'yı oluşturan altı kontluktan en küçüğü. Yüzölçümü 1,254 km² nüfusu 141,000'dir. Önemli şehirleri ise kontluk merkezi Armagh ve Lurgan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Newry</span>

Newry, İrlanda adasının dokuzuncu, Kuzey İrlanda'nın dördüncü büyük şehri. Eski Armagh Kontluğu ve Down Kontluğu arasında yer almaktadır. Belfast 'a 60 km, Dublin 'e 108 km uzaklıktadır. 2011 nüfusu 26.967 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Ulster Birlik Partisi</span>

Ulster Birlik Partisi, Kuzey İrlanda'daki bir siyasi partidir. 1905 yılında Albay Edward James Saunderson tarafından kuruldu. Partinin ana amacı Kuzey İrlanda'da yaşayan Protestanların haklarının korunması ve Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık'a bağlı olarak kalmasıdır. Partinin sempatizanları genellikle Orange Order üyesidirler.

<span class="mw-page-title-main">NIFL Premiership</span> futbol ligi

IFA Premiership veya JJB Sports Premiership, Kuzey İrlanda futbol liglerinin en üst seviyesidir. Lig 1890 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda Bağımsızlık Savaşı</span> İrlanda Bağımsızlık Savaşı veya Anglo-İrlanda Savaşı, İrlanda Cumhuriyet Ordusunun Britanya Hükûmetine ve İrlandada bulunan kuvvetlerine karşı sürdürdüğü gerilla savaşıdır

İrlanda Bağımsızlık Savaşı ya da Anglo-İrlanda Savaşı, İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun Britanya Hükûmeti'ne ve İrlanda'da bulunan kuvvetlerine karşı sürdürdüğü gerilla savaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Özgür İrlanda Devleti</span> 1922-1937 yılları arasında kuzeybatı Avrupada egemen olan devlet

Özgür İrlanda Devleti, 6 Aralık 1921 tarihinde Britanya hükûmeti ve İrlanda milliyetçilerinin imzaladığı İngiliz-İrlanda Antlaşması sonucunda kurulan bir dominyondur.

Coleraine FC, Kuzey İrlanda'nın en üst düzey futbol ligi olan NIFL Premiership'te yer alan bir futbol kulübü.

<span class="mw-page-title-main">Betty Williams</span> Kuzey İrlandalı barış aktivisti (1943-2020)

Betty Williams, Kuzey İrlandalı barış gönüllüsü. Mairead Corrigan ile birlikte kurucularından olduğu; Kuzey İrlanda'daki sorunların barışçıl bir şekilde çözümünü teşvik amacıyla kurulan bir örgüt olan Barış İnsanları Topluluğunda yaptığı çalışmalardan dolayı1976 yılında Nobel Barış Ödülü kazanmıştır. Williams, Küresel Çocuk Vakfı ve Dünya Çocuklara Merhamet Merkezi'nin başkanıdır.

Brian Edward Patrick Kennedy, Kuzey İrlandalı şarkıcı, söz yazarı ve bestecidir. 2006 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İrlanda'yı "Every Song Is a Cry for Love" adlı şarkıyla temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey İrlanda sorunu</span>

Kuzey İrlanda sorunu, Kuzey İrlanda'da süren ve çeşitli zamanlarda İrlanda Cumhuriyeti, İngiltere ve ana kara Avrupa'ya yayılan etnik milliyetçi çatışmalardır. "The Troubles" dönemi 1960'ların sonunda başladı ve yaygın görüşe göre 1998 Belfast Anlaşması ile sona erdi. Ancak şiddet eylemleri o zamandan beri ara sıra devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık coğrafyası</span>

Birleşik Krallık, Batı Avrupa'nın kuzeybatısında Britanya Adaları'nda bulunan bir ada ülkesidir. Enlemi 49 °-59 ° ve Boylamı 8 °-2 ° arasındadır. Birleşik Krallık, Kuzey Atlantik ile Kuzey Denizi arasında uzanır ve Büyük Britanya ile İrlanda'nın kuzeyi olmak üzere Britanya Adaları'nın büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Fransa'nın kuzeybatı kıyısından 35 km uzaklıkta Manş Denizi ile ayrılmaktadır ve Ayrıca İrlanda ile 499 km'lik sınırı paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda'da İslam</span>

İrlanda'da içinde belgelenmiş İslam tarihi 1950'lere dayanmaktadır. İrlanda'daki Müslümanların sayısı 1990'lardan bu yana çoğunlukla göç yoluyla artmıştır. 2022 İrlanda nüfus sayımına göre ülkede ikamet eden Müslümanların sayısı 81.930'dur.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda'daki Türkler</span>

İrlanda'daki Türkler, İrlanda'da yaşayan, başka bir yerde doğmuş veya İrlanda doğumlu olan, ancak Türk kökleri olan insanlara denir. Türk kökleri ile bu, Türkiye'ye, Kıbrıs adasına veya Türk diasporasının topluluklarına bağlanan kökler anlamına gelebilir.

<span class="mw-page-title-main">Newtownards Havalimanı</span>

Newtownards Havalimanı ; Newtownards, Down Kontluğu, Kuzey İrlanda'da bulunan yerel bir havaalanıdır. Belfast'ın 15,7 kilometre (9,8 mi) doğusunda yer almaktadır. Bu havalimanında sadece hafif uçak uçuşları değil, HeliPower tarafından gerçekleştirilen helikopter uçuşları, NI Microlights tarafından gerçekleştirilen Microlight uçuşları yapılmaktadır ve AlphaTech tarafından uçuş simülatörü eğitimi verilmektedir. Bu havaalanında ayrıca Cloud Nine adlı bir restoran bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Omagh</span>

Omagh, Kuzey İrlanda, County Tyrone ilçe kasabasıdır. Drumragh ve Camowen nehirlerinin Strule'yi oluşturmak için birleştiği yerde bulunur. Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast, 68 mil (109.5 km) Omagh'ın doğusunda ve Derry 34 mil (55 km) kuzeyindedir.