İçeriğe atla

Kuzalan Tabiat Parkı ve Mavi Göl

Kuzalan Tabiat Parkı ve Mavi Göl
Alancık Köyü'nde Aksu Çayı'na akan Kuzalan Şelalesi.Dereli - Giresun, Türkiye.
Devlet Türkiye
Bölge Karadeniz Bölgesi
İlGiresun
İlçeDereli
Kapladığı alan 482 ha
Kuruluş tarihi 2013
Ziyaretçi sayısı 200,000[1]
Kontrol kuruluşu Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü

Kuzalan Tabiat Parkı ve Mavi Göl, Türkiye'de, Giresun ilinin Dereli ilçesinde yer alan bir tabiat parkıdır.[2] Giresun'a 45 km, Dereli'ye 13 km mesafededir. 482 hektar alana sahiptir.

Aksu-Göksu çaylarının birleştiği yerden batıya doğru uzanan Göksu Deresi Karadeniz bölgesinin tek sodalı deresidir.[1] Aksu Çayı ile Göksu Çayı'nın birleştiği noktadan batıya doğru çanak şeklinde en büyüğü 30 m çapında 5 adet göl oluşturur.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Kuzalan Tabiat Parkı ve Mavi Göl". www.giresun.gov.tr. 21 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2020. 
  2. ^ "KUZALAN ŞELALESİ VE MAVİ GÖL TABİAT PARKI". giresun.ktb.gov.tr. 25 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Giresun</span> Giresun ilinin merkezi olan şehir

Giresun, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz bölümünde yer alan Giresun ilinin merkezidir. Giresun, Osmanlı'daki idari bölgelerden biri olan Vilayet-i Çepni'nin merkeziydi. Giresun'un yerli nüfusunu Çepniler oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Karadeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Abant Gölü</span> Türkiyede göl

Abant Gölü, Bolu ilinin Mudurnu ilçesindeki bir heyelan set gölüdür. Bolu'nun 35 kilometre güneybatısında, yaklaşık 1350 metre yükseklikte konumlanan göl, 125 hektarlık bir alan kaplar. Suları tatlı olan gölün en derin yeri 18 m'dir. Göl ile çevresi 9 Haziran 2022'de millî park olarak belirlenmiş, Türkiye'nin 48. millî parkı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dereli</span> Giresun ilçesi

Dereli, Giresun ilinin bir ilçesidir. Giresun ilinin güneyinde, Şebinkarahisar yolunun 32. km. sinde Aksu Vadisi üzerinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Salda Gölü</span> Burdurun Yeşilova ilçesinde hafif tuzlu karstik bir göl

Salda Gölü, Burdur'un Yeşilova ilçesinde, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili hafif tuzlu karstik bir göldür. Göller Yöresi içinde, dışa akışı olmayan kapalı havzalı yapıdadır. Yüzölçümü yaklaşık 44 kilometrekaredir. 184 metreye varan derinliği ile Türkiye'nin 3. en derin gölüdür. Gölde oluşan hidromanyezit minerali "biyolojik mineralizasyon" un en güzel ve güncel örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Pınarlar, Dereli</span>

Pınarlar, Giresun ilinin Dereli ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Aksu, Dereli</span>

Aksu, Giresun ilinin Dereli ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Hamsilos</span> Tabiat Parki (05.01.0020)

Hamsilos; Sinop il sınırları içinde, Türkiye'nin en kuzey ucunu oluşturan İnceburun üzerinde bulunan bir koy. Deveci Deresi'nin ağız kısmından karaya doğru 300-400 metrelik deniz girintisidir.

D.865, Türkiye'de bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Aksu Çayı</span> Akdeniz Bölgesinin Göller Yöresinden doğarak Antalya yakınlarında denize dökülen akarsu

Aksu Çayı, Akdeniz Bölgesi'nin Göller Yöresi'nden doğarak Antalya yakınlarında denize dökülen akarsudur. Aksu Çayı, Büyük Hitit Kralı IV. Tuthaliya'nın vasalı olan Tarhuntaşşa kralıyla yaptığı antlaşmaya göre bugünkü Teke yarımadasında yer alan Lukka diyarıyla Orta Toroslar'da yer alan Tarhuntaşşa bölgesini birbirinden ayıran sınır olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aksu Deresi</span>

Aksu Deresi, Giresun ilinde, Doğu Karadeniz Dağları'ndan doğan, Karadeniz'e dökülen akarsu. Giresun şehir merkezinin doğusundan, Giresun Adası'nın karşısında denize dökülür. Havza alanı 917 km², uzunluğu 75 km, debisi 117 m³/sn'dir.

Tersakan Çayı, Ladik Gölü'nden doğan, 100 km uzunluğundaki akarsu. Yeşilırmak'ın sol kollarından biridir. Uzunluğu 91,4 km, su toplama havzası 2684 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sünnet Gölü</span>

Sünnet Gölü, Bolu ili, Göynük ilçesi sınırlarında bulunan heyelan set gölü.

<span class="mw-page-title-main">Batlama Deresi</span> Giresunda bir akarsu

Batlama Deresi, Giresun ilinde, Doğu Karadeniz Dağları'ndan doğan, Karadeniz'e dökülen akarsu. Çal Dağı'nın batı kısmındaki Bektaş Yaylası'ndan doğar, Giresun şehir merkezinin batısından denize dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0104)

Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, Düzce ili, Gölyaka ilçesi, Güzeldere köyü sınırlarında, 22,76 ha alanda, 2011 yılında ilan edilen tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yerköprü Çağlayanı (Mersin)</span> Mersinde tabiat parkı olarak tescil edilmiş şelale

Yerköprü Çağlayanı, Mersin ili Mut ilçesinde yer alan bir çağlayandır. 2001 yılında tabiat anıtı olarak tescil edilen şelale, 2021'de tabiat parkı ilan edildi. Çağlayan ve çevresindeki alanın genişliği 1.115 dönümdür. Popüler bir gezi parkurudur.

Çoruh Havzası, kuzeydoğu Türkiye ve Gürcistan topraklarında bulunan Çoruh Nehri'nin havzası. Büyüklüğü 19.654 km2, yıllık ortalama yağışı 540 mm'dir.

<span class="mw-page-title-main">Altıparmak Tabiat Parkı</span>

Altıparmak Tabiat Parkı, Artvin ili sınırlarında 11.07.2013 tarihinde, 2.110,92 ha alanda ilan edilen tabiat parkıdır. Kaçkar Dağları'nın doğu bölümü olan Altıparmak Dağları yamaçlarındadır. Yakınlarında Altıparmak köyü bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Artabel Gölleri Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0015)

Artebel Gölleri Tabiat Parkı, Gümüşhane'nin Torul ilçesindeki bir tabiat parkıdır. 1998 yılında tabiat parkı ilan edilen bölge, buzul çağında oluştuğu düşünülen ve Gülaçar köyü sınırlarında kalan beş tane göle ve göllerin aşağısında kalan Artabel Deresi'ne ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca tabiat parkında 15'ten fazla buzul gölü daha vardır. Tarsun Ormanlarında yer alan göllerden birinin içinde ada bulunmaktadır. 5.859.000 metrekarelik alanı kaplayan tabiat parkı, yaz aylarında sıcak ve kuru, kış aylarında ise soğuktur. Tabiat Parkının en yüksek noktası 3.331 metrelik yüksekliğiyle Abdalmusa Zirvesidir.

Ağaçbaşı Tabiat Parkı, Giresun'da Merkez ilçesine bağlı İnişdibi köyü ile Dereli ilçesi, Yavuz Kemal beldesi içerisinde kalan Ağaçbaşı yaylası açık hava rekreasyonu ve sahip olduğu doğal kaynaklar nedeniyle 10 Şubat 2010 tarihinde tabiat parkı ilan edilmiştir.