İçeriğe atla

Kuyum

Kuyumcu malzemeleri

Altın, gümüş, platin, bronz gibi cevherleri ham halden işlenmiş hale getirme işlemine kuyum denir. Kuyum işinin pazarlanmasına kuyumculuk denir. Halk dilinde kuyum işi kuyumculuk olarak anılır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

http://www.tdk.gov.tr/ 25 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Allsvenskan</span>

Allsvenskan, İsveç'te oynanan en üst düzey futbol ligidir. Kuruluş yılı 1924 olan ligde 16 takım yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Platin</span> element

Platin, periyodik cetvelde Pt simgesi ile gösterilen kimyasal bir element olup atom numarası 78'dir. Ağır, dövülebilir, sünek, grimsi beyaz renkli, geçiş metalleri grubunda, kıymetli metallerdendir. Altından sonraki en kıymetli metaldir. Korozyona dayanıklı olup bazı bakır ve nikel cevherlerinde bulunur. Kuyumculukta, laboratuvar cihazlarında, elektrik kontaktlarında, diş hekimliğinde ve otomobil egzoz kontrol cihazlarında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Rodyum</span> Simgesi Rh, atom numarası 45 olan element

Rodyum, periyodik tabloda Rh sembolüyle gösterilen atom numarası 45 olan elementtir. Az bulunan beyaz-gümüş renkte ve platin grubuna aittir. Alaşımlarda platinle birlikte katalizör olarak kullanılır. Kıymetli metaller arasında dünyada 3. en pahalı olanıdır.

<span class="mw-page-title-main">İridyum</span> sembolü Ir, atom numarası 77 olan kimyasal element

İridyum, sembolü Ir, atom numarası 77 olan kimyasal element. Çok sert, kırılgan, gümüş beyazı ve platin ailesinden bir geçiş metali olan iridyum en yoğun ikinci elementtir ve 2000 °C gibi sıcaklıklarda bile korozyona karşı yüksek dayanıklılık gösterir. Her ne kadar sadece belli ergimiş tuzlar ve halojenler blok halindeki iridyumu aşındırabilse de, bölünmüş toz halindeki iridyum çok daha reaktif ve hatta yanıcı olabilmektedir. Ir 191 ve Ir 193 tek doğal kararlı izotopudur, bunlardan ikincisi daha bol bulunur.

ISO 4217, para birimi kodu olarak da bilinen, para birimlerine verilen 3 haneli kısaltmaları düzenleyen ISO standartıdır. ISO 4217 kod listesi bankacılıkta ve iş dünyasında gfd Bazı ülkelerde döviz büroları sadece bu kodları kullanarak işlem yaparlar. Bu kodlar sayesinde bir kodun ilk iki harfi ISO 3166-1 alpha-2 ülke kodudur. İnternet'te kullanılan CcTLDlerin çok benzeridir. Örneğin Japonya'nın ülke kodu "jp", para birimi "yen"dir. Para birimi kodu da JPY olarak atanmıştır.

Yüksek ekonomik değere sahip nadir rastlanan metalik kimyasal elementlere kıymetli metal adı verilir. Kimyasal olarak kıymetli metaller diğer elementlerden daha az reaktivite özelliğine sahip olup, parlaklığı (luster/lustre) ve erime noktaları daha yüksektir. Kıymetli metaller tarihte para kadar öneme sahiptiler, fakat günümüzde daha çok bir yatırım aracı olarak görünürler ya da endüstri amaçlı kullanılırlar. Altın, gümüş, platin ve paladyumun ISO 4217 belgeleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kuyumculuk</span> altın ve değerli madenleri işleyen kişi

Kuyumculuk, altın başta olmak üzere değerli metal ve taşların işlenerek takı ve yatırım aracı olarak kullanılan eserlere (kuyum) dönüştürülmesi sanatıdır. Bu eserlerin ticareti de kuyumculuk olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Çin kadın millî voleybol takımı</span> Çini uluslararası arenada temsil eden kadın voleybol takımı

Çin kadın millî voleybol takımı, Çin Halk Cumhuriyeti Voleybol Federasyonu tarafından yönetilen ve Çin’i uluslararası kadın voleybol karşılaşmalarında temsil eden takımdır. Antrenörlüğünü Bin Cai yapmaktadır. 10 Ağustos 2024 tarihi itibarıyla FIVB dünya sıralamasında 5. sırada bulunmaktadır.

Cámara Argentina de Productores de Fonogramas y Videogramas, kısaca CAPIF, Arjantin'de müzik sanayisini temsil etmekte olan International Federation of the Phonographic Industry üyesi organizasyondur. Çok uluslu ve bağımsız plak şirketlerinin de dahil olduğu kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Bronz madalya</span>

Bronz madalya, bazı spor yarışmalarını üçüncü olarak tamamlayan sporcu veya sporculara verilen ve bronzdan yapılmış madalyadır. Bronz madalyanın üçüncüler için verilmeye başlanması ilk olarak St. Louis, Missouri'de düzenlenen 1904 Yaz Olimpiyatları'nda başlandı. Bu zamana değin sadece ilk iki sıradaki sporcular madalyayla ödüllendirilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Bulak İyesi</span>

Bulak İyesi - Türk, Altay ve Tatar mitolojilerinde pınarın koruyucu ruhu. Bolak İyesi ve Moğolca da Bulag (Bula) Ezen de denilir. "Çeşme İyesi" veya "Pınar İyesi" dendiği de olur. Her pınar için farklı bir İye vardır.

1958 Dünya Güreş Şampiyonası, 21-24 Temmuz günleri arasında, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen Dünya Güreş Şampiyonası etkinliğidir. Yalnızca erkekler grekoromen müsabakalarının yapıldığı şampiyonada, takım sıralaması baz alındığında Sovyetler Birliği ilk sırada yer aldı. Bireysel anlamda ise 5 altın, 2 gümüş ve 1 bronz madalyayla Sovyetler Birliği birinci sırada yer alırken onu ikişer altın ve gümüş ile 1 bronz madalya kazanan Türkiye ile birer altın ve bronz ile 1 gümüş madalyalı Macaristan izledi.

1950 Dünya Güreş Şampiyonası, 20-23 Mart tarihleri arasında, İsveç'in Stockholm şehrinde düzenlenen Dünya Güreş Şampiyonası etkinliğidir. Yalnızca erkekler grekoromen müsabakalarının yapıldığı şampiyonada, takım sıralaması baz alındığında İsveç ilk sırada yer aldı. Bireysel anlamda ise 4 altın ile birer gümüş ve bronz madalyayla İsveç birinci sırada yer alırken onu 1 altın, 4 gümüş ve 2 bronz madalya kazanan Türkiye ile birer altın ve bronz ile 2 gümüş madalyalı Macaristan izledi.

1947 Avrupa Güreş Şampiyonası, 11-14 Nisan 1947 tarihleri arasında, Çekoslovakya'nın Prag şehrinde düzenlenen güreş etkinliğidir. Yalnızca erkekler grekoromen müsabakalarının yapıldığı şampiyonada, takım sıralaması baz alındığında İsveç ilk sırada yer aldı. Bireysel anlamda ise üçer altın ve bronz ile 1 gümüş madalyayla İsveç birinci sırada yer alırken onu 3 altın ile birer gümüş ve bronz madalya kazanan Sovyetler Birliği ile birer altın ve bronz ile 2 gümüş madalyalı Türkiye izledi.

1977 Avrupa Güreş Şampiyonası, 26-29 Mayıs günleri arasında, Türkiye'nin Bursa şehrinde düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası etkinliğidir. Erkekler Grekoromen ve serbest müsabakalarının yapıldığı şampiyonada, takım sıralaması baz alındığında Grekoromen'de Romanya, serbestte ise Sovyetler Birliği ilk sırada yer aldı. Bireysel anlamda ise 8 altın, 7 gümüş ve 4 bronz madalyayla Sovyetler Birliği birinci sırada yer alırken onu 3 altın, 6 gümüş ve 1 bronz madalya kazanan Bulgaristan ile 3 altın, 2 gümüş ve 5 bronz madalyalı Romanya izledi.

1978 Avrupa Güreş Şampiyonası, 22-24 Nisan günleri arasında erkekler Grekoromen 5-7 Mayıs günleri arasında ise serbest müsabakaları olmak üzere, Bulgaristan'ın Sofya şehrinde düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası etkinliğidir. Takım sıralaması baz alındığında Grekoromen'de Romanya, serbestte ise Bulgaristan ilk sırada yer aldı. Bireysel anlamda ise 7 altın, 5 gümüş ve 1 bronz madalyayla Sovyetler Birliği birinci sırada yer alırken onu 5 altın ile dörder gümüş ve bronz madalya kazanan Bulgaristan ile dörder altın ve bronz ile 5 gümüş madalyalı Romanya izledi.

1976 Avrupa Güreş Şampiyonası, 16-21 Nisan günleri arasında, Sovyetler Birliği'nin Leningrad şehrinde düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası etkinliğidir. Takım sıralaması baz alındığında erkekler Grekoromen'de ve serbestte Sovyetler Birliği ilk sırada yer aldı. Bireysel anlamda ise 9 altın, 6 gümüş ve 4 bronz madalyayla Sovyetler Birliği birinci sırada yer alırken onu 3 altın, 4 gümüş ve 2 bronz madalya kazanan Bulgaristan ile ikişer altın ve bronz ile 3 gümüş madalyalı Macaristan izledi.

1938 Avrupa Güreş Şampiyonası, 24-27 Nisan günleri arasında, Estonya'nın Tallinn şehrinde düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası etkinliğidir. Yalnızca erkekler Grekoromen müsabakalarının yapıldığı şampiyonada, takım sıralaması baz alındığında İsveç ilk sırada yer aldı. Bireysel anlamda ise 3 altın ve 1 bronz madalya kazanan Finlandiya ilk sırada yer alırken onu 2 altın, 4 gümüş ve 1 bronz madalyalı İsveç ile birer altın ve gümüş ile 2 bronz madalyalı Almanya izledi.

1996 Avrupa Güreş Şampiyonası, 21-30 Mart günleri arasında Macaristan'ın Budapeşte şehrinde erkekler Grekoromen ve serbest, sonrasında ise Norveç'in Oslo şehrinde kadınlar serbest müsabakaları düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası etkinliğidir. Takım sıralaması baz alındığında erkekler Grekoromen ve serbestte Rusya, kadınlar serbestte ise Fransa ilk sırada yer aldı. Bireysel anlamda ise 9 altın, 4 gümüş ve 5 bronz madalyayla Rusya birinci sırada yer alırken onu 4 altın ve 1 gümüş madalya kazanan Türkiye ile üçer altın ve gümüş ile 5 bronz madalyalı Ukrayna izledi.

Bu liste, yaygın olan çoğu mücevher türlerinin bir listesidir.