İçeriğe atla

Kuvayı Milliye Derneği

Kuvayı Milliye Derneği, 11 Kasım 2005 tarihinde İstanbul'un Kadıköy ilçesinde kuruldu.[1] Dernek; 69 il ve 270'ten fazla ilçe, belde ve köyde örgütlüdür.[2] Dernek, anti-emperyalist ve ulusalcı bir çizgide olduğunu ileri sürmektedir. Basında ise derneğin neo-milliyetçi bir çizgide olduğu belirtilmektedir.[3]

Kamuoyuna STV kanalıyla sunulan altı ay önce Mersin'de yapıldığı dernek başkanınca açıklanan[4] (16 Şubat 2007, 32. Gün Programı) tabancalı yemin töreni görüntüleri nedeniyle tepkilere ve tartışmalara neden olmuştur.

İsmi Danıştay saldırısı sonrasında çok geçen Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi isimli örgütün eski üyesi emekli albay Fikri Karadağ tarafından yönetilmektedir.[5]

Fikri Karadağ'a göre derneğin amaçları arasında, Hıyanet-i Vataniye Kanunu'nu yeniden çıkarmak ve yurtdışındaki bankalara kaçırıldığı öne sürülen 480 milyar doların geri getirmek bulunmaktadır.[6] Basına yansıyan bilgilere göre de derneğin elinde 13.500 kişilik bir hain listesi var.[7] Hâlihazırda Mersin'de sürdürülen tartışmalı etkinlikleri nedeniyle gündemdedir.[3] Radikal'in haberine göre Mersin Şube Başkanı, emekli polis Kemal Canay yerel bir gazeteye verdiği demeçte, Türkiye'de 13 bin 500 hain belirlediklerini ve bunlardan hesap sorulacağını belirterek, şöyle demiştir: "Mersin, PKK ve Siyonistlerce işgal edildi. Mersin'de suç işleyenlerin yüzde 90'ı Doğulu ve Güneydoğuludur. Türk çocuğu suç işlemez."[3]

Kuvayı Milliye Derneği hakkında örgüt soruşturması[8] açıldı. Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı'nca açılan soruşturma da dernek TCK'nın 214, 216 ve 220. maddelerine muhalefet ile suçlanmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Yeni Şafak Gazetesi". 4 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2020. 
  2. ^ "Zaman Gazetesi". 13 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2007. 
  3. ^ a b c "Radikal Gazetesi". 16 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2007. 
  4. ^ "Milliyet Gazetesi". 18 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2007. 
  5. ^ "Haber 7". 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2007. 
  6. ^ "Haber 3". 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2013. 
  7. ^ Hürriyet Gazetesi
  8. ^ "Milliyet Gazetesi". 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2007. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Haldun Taner Öykü Ödülü, Milliyet Gazetesi tarafından yazar Haldun Taner anısına 1987'den beri düzenlenmekte olan öykü ödülü.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Balbay</span> Türk gazeteci, yazar ve politikacı

Mustafa Ali Balbay, Türk gazeteci, siyasetçi ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Hrant Dink</span> Türkiye Ermenisi gazeteci (1954–2007)

Hrant Dink, Türkiye Ermenisi gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">M. Serdar Kuzuloğlu</span> Türk gazeteci ve yazar

Mehmet Serdar Kuzuloğlu, bilişim ve teknoloji alanında çalışmalarıyla tanınan Türk gazeteci ve yazar. Özellikle Radikal'de hazırladığı "Sanal Alem" köşesiyle tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Söğütlüçeşme Camii</span>

Söğütlüçeşme Camii, Kadıköy'de bir cami. Kuşdili Camii de denir. İki minareli caminin temeli 27 Temmuz 1963’te atılmıştır.

Türk İntikam Tugayı (TİT), 1970'li yıllarda Kıbrıs'ta sol görüşlü Kıbrıs Türklerine ve 12 Eylül Darbesi'ne kadar geçen süreçte Türkiye'de solcu olarak bilinen ve Türkiye'ye hakaret etmekle suçladıkları kişi ve gruplara karşı suikast ve çoğunluğu ölümle sonuçlanan saldırıları düzenlediği iddia edilen yasa dışı antikomünist aşırı milliyetçi örgüt. TİT olarak üstlendikleri eylemler haricinde, bünyesindeki isimler ve lider kadrosu hiçbir zaman açığa çıkmamıştır.

Vatansever Kuvvetler Güçler Birliği Hareketi, bir dernek. Türkiye genelinde 2 ila 3 bin dernek üyesi olduğu sanılmaktadır.

Konya Ayaklanması, Anadolu'da Millî Mücadele'ye karşı gelişen ayaklanmalardan biridir. Diğer ayaklanmalar gibi kısa sürede bastırılmıştır. Ayaklanmayı yöneten Delibaş Mehmet'in adından dolayı Delibaş Ayaklanması olarak da bilinir.

İlköğretim Okullarında Okutulacak 100 Temel Eser, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığının ilköğretim kurumlarındaki öğrencilere hem Türkçe dersi müfredatı ile ilişkilendirilerek okutulması hem de boş zamanlarını değerlendirmek üzere öncelikle başvurabilecekleri kaynak eserler olarak tavsiye edilmesi için 2005 yılında yayımladığı bir edebi eser listesidir.

Aşağıdaki liste, İstanbul'daki kütüphanelerin listesidir. İstanbul'daki kütüphanelerin %44.18'ini belediyelere bağlı kütüphaneler, %20.93'ünü ise üniversite kütüphaneleri oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Hrant Dink suikastı</span> 2007de Türkiye Ermenisi gazetecinin öldürülmesi

Hrant Dink Suikastı, Agos gazetesinin Türkiye Ermenisi genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de 17 yaşındaki silahlı saldırgan Ogün Samast tarafından öldürülmesi olayı. Önceden pek çok tehdit almış olan Dink, Agos'un Halaskârgazi Caddesindeki binasının önünde başının arkasına ateş edilerek öldürüldü. Olay, Türkiye'de derin devlet ve milliyetçilik olgularını gündeme taşıdı. Dink'in cenazesinde on binlerce kişi tarafından cinayete tepki olarak atılan "Hepimiz Hrant'ız, Hepimiz Ermeniyiz" sloganı uzun süre tartışıldı.

Mehmet Fikri Karadağ Türk asker. Kuvvayi Milliye Derneği'nin kurucusu. 1991-1996 yılları arasında Elazığ'da görev yaptı. 8. Kolordu Hareket Başkanı görevinde de bulundu. 30 Ağustos 2003 tarihinde emekli oldu. Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi'nden ayrılarak 2005 yılında Kuvvayi Milliye Derneği'ni kurdu. 2007 seçimlerinde İstanbul 1. bölgeden bağımsız milletvekili adayı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kuvâ-yi Milliye</span> Mütareke döneminde direnişçi paramiliter gruplar

Kuvâ-yi Milliye, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'ndaki yenilgisini takiben Mütareke döneminde ortaya çıkan milis gruplarıdır. Kuvâ-yi Milliye, Kurtuluş Savaşı'nın ilk silahlı savunma kuruluşudur.

<i>Vurun Kahpeye</i>

Vurun Kahpeye, Halide Edip'in ikinci romanı. 1923 yılı sonlarında Akşam gazetesinde tefrika edildi ve 1926'da ilk defa kitap olarak yayımlandı. Türk sinemasında 1949, 1964 ve 1973 yıllarında olmak üzere üç kez beyaz perdeye aktarıldı.

Nihal Geyran Koldaş, Türk oyuncu ve tiyatro yönetmenidir.

Gazeteport.com.tr, 22 Mart 2007 tarihinde Türkçe olarak yayın hayatına başlamış ve internet üzerinden güncel haber kaynağı olarak faaliyet gösteren web sitesidir.

2008 Aktütün saldırısı, 3 Ekim 2008'de PKK ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasında Hakkâri'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Karakolunda yaşanan çatışmadır. Çatışma Irak sınıra 4 kilometre, İran sınırına ise 40 kilometre uzaklıkta bulunan 13. Jandarma Sınır Bölük Komutanlığında cereyan etmiştir, burası kamuoyu tarafından Aktütün Karakolu olarak bilinmektedir. 200 ila 400 PKK'lının ağır silahlarla Şemdinli Aktütün Karakoluna Kuzey Irak'tan ateş açmaları sonucu 15 Türk askeri ölmüş, ikisi ağır olmak üzere 20 askerin de yaralandığı saldırıda 123 PKK'lı da ölmüştür. Çatışma sırasında iki askerle bağlantı kesilmiştir. 6 Ekim 2008 günü kaybolan iki askerin de öldüğü belirlenmiştir.

Yıldıray Oğur, Türk gazeteci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yayımlanan gazeteler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıda Türkiye'de yayınlanan gazetelerin listesi bulunmaktadır.

Rıdvan Aytan, Klasik Türk müziği bestekârı ve sanat eğitmeni. Dönemin İstanbul Radyosu Udi sanatçı Sayın Rıdvan Aytan günümüzde adı verilen Kadıköy Musiki Derneği'nin kurucusu ve yöneticisidir. Sanatçı Bülent Ersoy'a hocalık yapmıştır.