İçeriğe atla

Kutubiyye Camii

Koordinatlar: 31°37′27″K 7°59′37″B / 31.62417°K 7.99361°B / 31.62417; -7.99361
Kutubiyye Camii
جامع الكتبية
Kutubiyye Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumMarakeş, Fas
Koordinatlar31°37′27″K 7°59′37″B / 31.62417°K 7.99361°B / 31.62417; -7.99361
İnançSünni İslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimMuvahhid mimarisi
İslam mimarisi
Tamamlanma1147
Özellikler
Uzunluk77 m
Minare sayısı1
MalzemelerTuğla, deniz kumu, ahşap

Kutubiyye Camii (Arapçaجامع الكتبية, romanizeCamiü'l-Kutubiyye), Fas'ın Marakeş kentinde bulunan bir camidir.[1] Cami, 1147 yılında Muvahhidler döneminde Abdülmü'min tarafından inşa edilmiştir ve medine mahallesinde Câmiü'l-Fenâ yakınında yer almaktadır.

Cami, 1147 yılında Muvahhidler'in Marakeş'i fethinden hemen sonra kuruldu. Caminin ikinci bir versiyonu, 1158 civarında tamamen yeniden inşa edildi ve Yakub el-Mansur muhtemelen minarenin inşaatını 1195 civarında tamamladı.[2] Bu ikinci cami günümüzde ayakta kalan yapı olup Muvahhid mimarisinin ve genel olarak Fas cami mimarisinin klasik ve önemli bir örneği olarak kabul edilir.[2] 77 metre yüksekliğindeki minare kulesi, çeşitli geometrik kemer motifleriyle süslenmiş, sivri uçlu ve metal kürelerle süslenmiştir. Muhtemelen aynı dönemde kısa bir süre sonra inşa edilen Seville'deki Giralda ve Rabat'taki Hasan Kulesi gibi diğer yapılara da ilham verdi.[3] Minare ayrıca Marakeş'in önemli bir simgesi olarak kabul edilir.[1] Minare 2023 yılında yaşanan Marekeş depreminde büyük ölçüde yıkılmıştır.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b Wilbaux, Quentin (2001). La médina de Marrakech: Formation des espaces urbains d'une ancienne capitale du Maroc (Fransızca). Paris: L'Harmattan. ISBN 2747523888. 
  2. ^ a b Deverdun, Gaston (1959). Marrakech: Des origines à 1912 (Fransızca). Rabat: Éditions Techniques Nord-Africaines. 
  3. ^ Ewert, Christian (1992). "The Architectural Heritage of Islamic Spain in North Africa". Dodds, Jerrilynn D. (Ed.). Al-Andalus: The Art of Islamic Spain. New York: The Metropolitan Museum of Art. ss. 85-95. ISBN 0870996371. 
  4. ^ "Kutubiyye Cami Minaresi Büyük Çapta Hasar Gördü". Yeni Şafak. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fas</span> Kuzey Afrikada yer alan bir ülke

Fas, resmî adıyla Fas Krallığı, yaklaşık 37 milyon nüfusa ve 720.000 km² yüzölçümüne sahip bir Kuzey Afrika ülkesidir. Başkenti Rabat ve en büyük şehri de Kazablanka'dır. Mağrip ülkelerinden biri olan Fas'ın, Atlantik Okyanusu'dan Cebelitarık Boğazı'nı çevreleyip Akdeniz'de son bulan uzun bir sahil şeridi vardır. Doğuda Cezayir, kuzeyde İspanya, güneyde ise Moritanya ile komşudur. Aynı zamanda ülke, Batı Sahra adı verilen bölgede, 1975'te koloni ülkesi İspanya tarafından terk edildikten sonra hak iddia etmiş ve günümüzde de bölgenin dörtte üçünü fiilen yönetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Minare</span>

Minare, İslam dininin ibadet yeri olan camilerde namaza çağrıyı bildirmek ve sala okumak için inşa edilmiş ana yapıdan yüksek tasarlanan yapılardır. Namaza çağrının o mahaldeki herkesin işitebileceği yüksek bir yerden okunması, ibadethanelerde minare inşasının esasını teşkil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kazablanka</span> Fasın en büyük şehri

Kazablanka, Fas'ın batısında, Atlas Okyanusu kıyısında yer alan liman kenti. Aynı zamanda Fas'ın en büyük şehridir. Nüfusu 3.800.000'dir. (2006)

<span class="mw-page-title-main">Muvahhidler</span>

Muvahhidler, bugünkü Kuzey Afrika, İspanya ve Batı Sahra topraklarına egemen olan Murabıtlar Devleti'ni yıkarak onun yerine geçen Berberi hanedan ve devletidir. 1146 ila 1248 yılları arasında, bugünkü İspanya topraklarının büyük bölümünün yanı sıra Kuzey Afrika'daki bazı toprakları da denetimleri altında tutmuşlardır. Hristiyan saldırıları ve bazı iç karışıklıklar sonucu 1269'da yıkılmışlardır. İber Yarımadası üzerinde egemen olmuş son büyük Müslüman devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Mahfil</span>

Mahfil veya maksure, bir camide mihrabın veya kıble duvarının ortasına yakın bir yerde konumlandırılan genellikle bir hükümdar ve maiyeti için ayrılmış alandır. Mahfil, ilk etapta devlet adamlarını namaz sırasında muhtemel suikastçılardan korumak amacıyla tasarlanmıştır. Mahfil içinde görev yapan imam genellikle hükümdarla aynı mezhebe sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Aziziye Camii</span> Konya, Türkiyede bir cami

Aziziye Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi camidir.

<span class="mw-page-title-main">Tilimsan Ulu Camii</span>

Tlemcen Büyük Camii, ilk olarak 1082 yılında Cezayir'de Tilimsan'da inşa edildi, ancak daha sonra birkaç kez yenilendi ve eklemeler yapıldı. Murabıt mimarisinin en iyi korunmuş örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kalan Minaresi</span>

Kalan Minaresi Buhara, Özbekistan'daki Po-i-Kalan Cami kompleksinin minaresi ve şehrin en önemli simgelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Mağrip mimarisi</span>

Mağrip mimarisi ya da Moresk mimari; Endülüs, Fas ve Cezayir, Tunus ve Libya'nın olmak üzere Mağrip ülkeleri ve batı İslam dünyasında tarihsel olarak gelişen bir mimari tarzdır. Kuzey Afrika'daki Berberi kültüründen, İslam öncesi İberya'dan ve İslami Orta Doğu'daki sanatsal akımlardan etkileri harmanlayarak oluşan Mağrip mimarisi, nalkemer gibi özellikleri içeren bir tarz oluşturdu. Riad bahçeleri, ahşap, sıva ve çini işçiliğinde ayrıntılı geometrik ve arabesk motifler stilin diğer özellikleri arasında yer aldı. Bu sanatsal gelişimin başlıca merkezleri, Cordoba, Kayrevan, Fes, Marakeş, Sevilla, Granada ve Tilimsan gibi bölge tarihindeki imparatorlukların ve Müslüman devletlerin başkentlerini içeriyordu.

Etimesgut Camii veya diğer adıyla Etimesgut Zırhlı Birlikler Camii; Ankara'nın Etimesgut ilçesinde bulunan bir camidir. 1965 yılında inşaatı tamamlanan yapı, Türkiye'deki ilk modern tasarımlı camilerden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kayrevan Ulu Camii</span>

Kayrevan Ulu Camii veya Ukbe Camii, Tunus'un Kayrevan kentinde bulunan bir camidir. Cami, MS 670 yılında Ukbe bin Nafi tarafından inşa edilmiş olup şehir merkezinde yer almaktadır. Cami özellikle Kuzey Afrika'daki en etkileyici ve en büyük İslami yapılardan biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mehdiye Ulu Camii</span> Tunusta Bir Cami

Mehdiye Ulu Camii, Tunus'un Mehdiye kentinde bulunan bir camidir. Cami, MS 916 yılında Fâtımî halifesi Ubeydullâh el-Mehdî tarafından inşa edilmiş olup tarihi kent merkezinde yer almaktadır. Mevcut cami, korunmuş giriş cephesi dışında, 1960'larda arkeologlar tarafından büyük ölçüde yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kasbah Camii</span>

Kasbah Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1233 yılında Hafsîler döneminde Ebu Zekeriya Yahya tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">El-Kasr Camii</span>

El-Kasr Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 12. yüzyılda Ahmed bin Kavrasan tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde Dar Hüseyin'in yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">El-Hamra Camii</span>

El-Hamra Camii, Fas'ın Fes kentinde bulunan bir camidir. Cami, 14. yüzyılda Merînîler döneminde inşa edildiği tahmin edilmektedir ve Fesü'l-Cedid'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bin Yusuf Camii</span>

Bin Yusuf Camii, Fas'ın Marakeş kentinde bulunan bir camidir. Cami, Murâbıtlar döneminde inşa edilmiş olup adını Murâbıt Emiri Ali bin Yusuf'tan almaktadır ve medine mahallesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Taza Ulu Camii</span> Camidir law

Taza Ulu Camii, Fas'ın Taza kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1142 yılında Muvahhidler döneminde Abdülmü'min tarafından inşa edilmiştir ve medine mahallesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Kulesi</span>

Hasan Kulesi, Fas'ın başkenti Rabat'ta bulunan bir minaredir. Minare, 1199 yılında Muvahhid Halifeliğinin üçüncü halifesi Yakub el-Mansur tarafından inşa edilmiştir ve tamamlanamamış bir caminin bir parçasıdır.

V. Muhammed Mozolesi, Fas'ın başkenti Rabat'ta bulunan bir anıt mezardır. 1971 yılında inşa edilmiş olup Kral V. Muhammed ve iki oğlu Kral II. Hasan ve Prens Abdullah'ın mezarları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Marakeş Müzesi</span>

Marakeş Müzesi, Fas'ın Marakeş şehrinin eski merkezinde bulunan tarihi bir saray ve müzedir. Dikkate değer mimarisinin yanı sıra müzenin koleksiyonunda çeşitli tarihi sanat eserleri ve Fas'tan çağdaş sanat eserleri sergilenmektedir.