İçeriğe atla

Kutsal Yerler

Kutsal yerler, dinlerin özel dini önem atfettiği yerlerdir. Bunlar genellikle hacılar tarafından ziyaret edilen yerlerdir.

Akka, İsrail yakınlarındaki Bahci kentinde bulunan Bahaullah'ın Makamı, Bahâîler tarafından kabul görülen en kutsal alandır. Bahâîlik'in kurucusu olan Bahaullah'ın naaşını içermektedir. En kutsal ikinci yer ise Hayfa'daki Bab'ın Makamı'dır.[1]

Bab'ın İran, Şiraz'daki Evi, Bahaullah'ın Tahran'daki babasının evi ve Kuddus'un mezarı ve Kuddus'ün Türbesi da dahil olmak üzere birçok kutsal alan bulunmaktadır. Devrimden sonra bütün bu yerler yıkılmış ve Bab'ın evinin bulunduğu alana bir cami inşa edilmiştir.

Mahabodhi Tapınağı, taş üzerine oyulmuş bir gökdelen gibi yükseliyor.
Mahabodhi Tapınağı önemli bir Budist hac yeridir

Buddha'nın, Budistlerin ziyaret etmesi için dört alanı işaret ettiği kabul edilir:[2]

  • Bodh Gaya, Hindistan, en önemli dini yerleşim ve hac yeridir. Mahabodhi Tapınağı, Buda'nın aydınlanmayı gerçekleştirdiği Bodhi ağacına ev sahipliği yaptığına inanılır.
  • Kuşinagar, Hindistan, Buda'nın ölümünden sonra Parinirvana'ya ulaştığı yer.
  • Lumbini, Nepal, Kraliçe Maya'nın Prens Siddhartha Gautama'yı doğurduğu yer.
  • Sarnath, Hindistan, Dhamma aydınlandıktan sonra Buda'nın ilk öğretisini verdiği yer.

Daha sonraki zamanlarda bu alanlara dört site daha eklendi ve Sekiz Büyük Yer olarak tanımlandı:

  • Sravasti
  • Rajgir
  • Sankassa
  • Vaishali
Stonehenge, Druidler için bir hac yeridir.

Stonehenge, Neo-Druidizm için önemli bir dini alandır. Druidler bölgede hac yaparlar. Burada ilk ayin yapan Druidler, Antik Druid Tarikatı'dır.

Yedi mukaddes antik Kutsal şehir, Ayodhya, Mathura, Haridwar, Varanasi, Kanchipuram, Dvārakā ve Ujjain'dir.

Kutsal Dhamalar (Smarta geleneğine göre Char Dham)

  • Puri (Doğu)
  • Rameswaram (Güney)
  • Dvārakā (Batı)
  • Badrinath (Kuzey)

Dört Maha Kumb Mela alanı

Varanasi'deki Ganj Nehri kıyısında yer alan binalar
Ganj Nehri kıyılarındaki Varanasi her yıl milyonlarca Hindu hacıyı ağırlamaktadır.

Vaişnavizm

Şaivizm

Tibet'teki Kailash Parvata Şiva'nın kutsal makamı olarak saygı görür.

Kaumaram (Arupadaiveedu, Murugan, Tamiller)

  • Thiruthani Murugan Tapınağı
  • Swamimalai Murugan Tapınağı
  • Palani Murugan Tapınağı
  • Pazhamudircholai Murugan Tapınağı
  • Thirupparamkunram Murugan Tapınağı
  • Thiruchendur Murugan Tapınağı

Şaktiler (Şakti pits)

Tirth Kshetra

  • Yalnızca doğal su kaynaklarının/nehirlerin tapınağın yanına aktığı yerler kabul edilir, örneğin Kodlamane Shree Vishnumurthy Tapınağı

Hristiyanlıkta Kutsal yerler önemlidir, çünkü bu yerler Hristiyanlarca Mesih ya da Kurtarıcı olarak kabul edilen İsa'nın doğumu, vekaleti, çarmıha gerilmesi ve yeniden dirilişi ilgili yerlerdir. Hristiyanlığın bütün mezhepleri tarafından kutsal olarak kabul edilir.

  • Kudüs'ün İsa'nın öğretisinden bazılarına, Son Akşam Yemeği'ne, sonradan Kutsal Efkaristiya ayinine ve Onun defin alanına sahip olduğu düşünülmektedir; Hristiyanlar, İsa'nın yakınlardaki bir tepede, Golgota'da (bazen de Calvary) çarmıha gerildiğine inanırlar. Kudüs, Kutsal Kabir Kilisesi, Via Dolorosa, Zion Dağı ve Meryem'in Ölümü Manastırı ile Getsemani'yi de (içinde Meryem Ana Mezarı ve Tüm Uluslar Kilisesi yer alır) içinde barındırmaktadır.
  • Nasıra, İsa'nın memleketidir ve Beşaret Yunan Ortodoks Kilisesi ile Meryem Kuyusu'na ev sahipliği yapar.
  • Beytüllahim, İsa'nın doğum yeridir.
  • Qana, İsa'nın ilk mucizesini gösterdiği yerdir (Suyu şaraba çevirme).
  • Al-Maghtas, İsa'nın vaftiz edildiği yer olarak kabul edilir. Ürdün'de yer alır.
  • Machereus, Herodias Kalesi, Vaftizci Yahya'nın tutsak edildiği ve boynunun kesildiği yerdir. Ürdün'dedir.
  • Nibu Dağı, Musa'nın ölüm yeri ve "vadedilen topraklar"a baktığı yerdir. Ürdün'dedir.

Haçlı Seferleri süresince Hristiyan hacılar, özellikle Kudüs'ün ele geçirilmesinden hemen sonra, 12. yüzyılın başlarında Outremer'deki Kutsal Yerler'i araştırdı.[3] Kudüs ve Beytüllahim'de bulunan Kutsal Yerlerin dışında kalan kutsal yerler:

Mekke'deki Kabe'nin gece görünümü.

İslam'daki en kutsal üç site Mescid-i Haram veya Hürmetli Mescid (Mekke); Mescid-i Nebevi veya Peygamber Mescidi (Medine) ve Mescid-i Aksa (Kudüs). Her yıl milyonlarca Müslüman, Hac yapmak için Mescid-i Haram'ı ve Mescid-i Nebevi'yi ziyaret etmektedir. İslam inancına göre, maddi durumu elverişli olan bir Müslüman'ın en azından hayatında bir kez Hac vazifesini yerine getirmesi gerekmektedir. Yalnızca mali durumu ve/veya sağlığı ciddi derecede yetersiz olan kişiler Hac yapmaktan muaftırlar.

Şii İslam'daki en kutsal iki site İmam Ali Türbesi ve İmam Hüseyin Türbesi'dir.

Konfüçyüçülüğe göre Kutsal olan yerler Çin'deki Qufu, Şantung'da yer alan Konfüçyüs Tapınağı, Konfüçyüs Mezarlığı ve Kong Aile Konağı'dır.

Altın Tapınak'ın ışıklarının yansıması
Sihizim'in Altın Tapınağı

Panj Takht, Sihizm'in güç makamı olarak saygı gören beş gurdwaradır. Hepsi Hindistan'da bulunur - Amritsar, Pencap'daki Akal Takht; Anandpur Sahib,Pencap'daki Keshgarh Sahib; Bathinda, Pencap'daki Damdama Sahib; Patna, Bihar'daki Takht Sri Patna Sahib ve Nanded, Maharaştra'daki Hazur Sahib Nanded.

Sri Darbar Sahib ya da Altın Tapınak olarak da bilinen Sri Harmandir Sahib, adını Hari'den (Tanrı) almıştır, Tanrı Tapınağı. Dünyanın dört bir yanındaki Sihler günlük olarak Sri Amritsar'ı ziyaret etmek ve Ardas'taki Sri Harmandir Sahib'de saygı görmek istiyorlar.

Guru Arjan'ın babası Guru Ram Das, "Ramdas Sarovar" adlı büyük bir yapay su havuzu etrafında "Ramdaspur" adlı kasabayı kurdu. Guru Arjan, babasının altyapı geliştirme çabasına devam etti. Kasaba, Guru Arjan döneminde bağışlarla ve gönüllü çalışmalarla genişledi. Havuz alanı, havuz kenarındaki gurdwara Harmandir Sahib ile birlikte bir tapınak kompleksi haline geldi. Guru Arjan, 1604'te Sihizm yazıtını yeni tapınağın içine yerleştirdi.[4] Ortaya çıkan şehir şu anda Amritsar olarak biliniyor ve Sihizm'deki en kutsal hac sitesidir.[4][5]

Taoizm'de dört kutsal dağ bulunmaktadır:

Shiyan, Hubei, Çin'deki Wudang Dağları Dujiangyan, Siçuan'daki Qingcheng Dağı Yingtan, Jiangxi'deki Longhu Dağı Huangshan, Anhui'deki Qiyun Dağı

Yahudiler Ağlama Duvarı'nda dua ederken
Gece Ağlama Duvarı.

Tapınak Tepesi, Klasik Musevi inancına göre, fiziksel dünyada Tanrı'nın tecellisinin simgesel ayak taburesidir. Yahudi geleneği, Tepe'yi da Muallak Taşı'nı İncil'de bahsedilen bir dizi önemli olayın gerçekleştiği yer olarak görür. Yahudi metinleri, Tepe'nin Mesih'in gelmesiyle birlikte yeniden inşa edilecek olan Üçüncü Tapınak'ın yeri olacağını kaydeder.

Tapınak Tepesi, Yahudilikteki en kutsal alandır. Birçok Yahudi, Tepe'nin aşırı kutsallığı ve istemeden de olsa Kutsalların Kutsalı'na girmekten kaçınmak için Tepe'nin üzerinde yürümez. Tapınaktan, Ortodoks kaynaklarında kapsamlı olarak bahsedilmektedir. Muhafazakâr Yahudilik Tapınaktan bahseder, ancak korbanlardan bahsetmez. Tapınağın yıkılması nedeniyle Tişa Beav'da yas tutulur. Tapınak Tepesi'nin en kutsal bölgelerine girme konusundaki dini kısıtlamalar nedeniyle, Tapınak Tepesi'nin bir istinat duvarı ve İkinci Tapınak yapısının kalıntıları olan Ağlama Duvarı, bazı hahamlar tarafından Yahudilerin dua etmesi için en kutsal alan olan kabul edilmektedir.

Kudüs aynı zamanda Yahudiliğin en kutsal kentidir ve M.Ö. 10. yüzyıldan bu yana Yahudi halkının manevi merkezidir.[6] Yahudi geleneğindeki Dört Kutsal Şehir: Kudüs, El Halil, Taberiye ve Safed'dir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Holy Places of the World". adherents.com. 9 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 
  2. ^ The Buddha mentions these four pilgrimage sites in the Mahaparinibbana Sutta. See, for instance, Thanissaro (1998)[1] 1 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. and Vajira & Story (1998)[2] 6 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ Sean Martin, The Knights Templar: The History & Myths of the Legendary Military Order, 2005. 1-56025-645-1
  4. ^ a b Christopher Shackle; Arvind Mandair (2013). Teachings of the Sikh Gurus: Selections from the Sikh Scriptures. Routledge. ss. xv-xvi. ISBN 978-1-136-45101-0. 5 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2018. 
  5. ^ W.H. McLeod (1990). Textual Sources for the Study of Sikhism. University of Chicago Press. ss. 28-29. ISBN 978-0-226-56085-4. 14 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2018. 
  6. ^ Why Do Jews Love Jerusalem? 22 Haziran 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. by Yeruchem Eilfort. Chabad.org/ Ideas & Beliefs/Questions & Answers/Mitzvot & Jewish Customs

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hristiyanlık</span> tek tanrılı İbrahimî bir din

Hristiyanlık, Nasıralı İsa'nın yaşamına, öğretilerine ve vaazlarına dayanan, tek Tanrılı İbrahimî bir dindir. Günümüzde Hristiyanlık, dünya nüfusunun yaklaşık %30,1'ini oluşturmaktadır ve 2,4 milyarı aşkın takipçisi ile dünyanın en kalabalık dinidir. Takipçilerine, "Mesihçi" anlamına gelen Hristiyan veya Nasıralı İsa'ya ithafen İsevi veya Nasrani denir. Kitâb-ı Mukaddes'e inanan takipçileri, Yahudi metni olan Tanah'ta kehanet edilen İsa'nın Mesih olarak gelişinin bir Yeni Ahit olduğuna inanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs</span> Orta Doğuda yer alan bir şehir

Kudüs veya Yeruşalim, Orta Doğu'nun Kenan bölgesinde, Akdeniz ile Lut Gölü arasındaki Yehuda Dağları'ndaki bir plato üzerine kurulmuş eski bir şehirdir. Üç büyük İbrahimî din olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsal sayılan bir şehirdir. İsrail, başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Birleşmiş Milletler, bu kararı tanımadığını açıklamıştır. Aynı şekilde Filistin de tıpkı İsrail gibi kendi başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Günümüzde İsrail ve Filistin Kudüs'ü başkent olarak kabul eder fakat Uluslararası alanda bu kararlar tanınmamaktadır. Çoğu ülke İsrail'deki diplomatik misyonlarını ve Büyükelçiliklerini Tel Aviv'de bulundururken, Filistin'deki diplomatik misyonlar ve Büyükelçilikler ise Ramallah, Gazze Şehri, Kahire ve Şam gibi çeşitli yerlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sihizm</span> tek tanrı inancına dayalı bir din

Sihizm, Hint yarımadasının Pencap bölgesinde MS 15. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan tek tanrılı bir dindir. Sihizm, başlıca dinlerin en gençlerinden biri ve dünyanın en büyük beşinci organize dinidir. 21. yüzyılın başlarından itibaren yaklaşık 25 milyon Sih vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mescid-i Aksa</span> Kudüsteki Tapınak Dağının tepesindeki İslami dini kompleks

Mescid-i Aksa, Müslümanlarca kutsal kabul edilen ve Müslümanların ilk kıblesi olduğuna inanılan 144 dönümlük alan.

<span class="mw-page-title-main">Kubbetü's-Sahre</span> Kudüste Emevîler tarafından inşa edilmiş İslamî tapınak

Kubbetü's-Sahre, geçmişte Ömer camii olarak bilinen yapı, Kudüs'ün Eski Şehrindeki Tapınak Dağı'nda bulunan bir ibadethanedir. İlk olarak 691-692'de Emevî Halifesi Abdülmelik'in emriyle, MS 70'te Roma'nın Kudüs Kuşatması sırasında yıkılan İkinci Yahudi Tapınağı'nın bulunduğu yerde İkinci Fitne sırasında yapıldı. Orijinal kubbe 1015'te yıkılmış ve 1022-23'te yeniden inşa edilmiştir. Kubbetü's-Sahre, kubbe iç süslemelerinde İslam inancını yansıtan ilk tarihî eser ve İslam mimarisinin günümüze ulaşmış en eski eserlerinden biri kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Mabedi</span> antik Yeruşalimdeki bir mabet

Süleyman'ın Mabedi veya Birinci Mabet,, günümüzde Kudüs'ün Eski Şehri'deki Tapınak Dağı'nda MÖ 964'te yapımına başlanmış ve MÖ 957'de bitirilmiş devasa bir Yahudi mabediydi. Adını bizzat yapım emrini veren Yehuda ve İsrail Krallığı kralı Süleyman'dan almıştır. Fakat bu mabede Yahudiler tarafınca Süleyman'ın Mabedi değil, "Mukaddes Ev" anlamına gelen Beit HaMiqdaş denir.

<span class="mw-page-title-main">Meryem Ana Evi</span> Türkiyede bulunan bir Hristiyan mabedi

Meryem Ana Evi, Efes çevresinde yer alan Bülbüldağı'nda bulunan bir Katolik mabet yeridir. Selçuk'a 7 km uzaklıktadır. Ev, 19. yüzyılda Katolik rahibesi olan Anne Catherine Emmerich (1774-1824)'in rapor edilmiş rüyalarını takiben keşfedilmiştir. Görümleri ölümünden sonra Clemens Brentano'nun kitabında toplanmıştır. Katolik Kilisesi evin gerçekten Meryem Ana'nın olup olmadığı hakkında bir yorum yapmamıştır, fakat ev keşfedildiğinden bugüne düzenli olarak hac ziyaretleri almaktadır. Anne Catherine Emmerich 3 Ekim 2004 tarihinde Papa II. İoannes Paulus tarafından kutsanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Tapınağı</span>

Kudüs Tapınağı ya da Kutsal Tapınak, Kudüs'ün Eski Şehrindeki Moria Tepesi'nde bulunan ve Yahudilerce kutsal sayılan tapınak. Birinci Tapınak, Kral Süleyman tarafından M.Ö. 960 dolaylarında kurulmuş ve Nabukadnesar yönetimindeki Babilliler tarafından M.Ö. 586'da yıkılmıştır. İkinci Tapınak ise, M.Ö. 520 dolaylarında açılmış ve Titus tarafından yönetilen Romalılar tarafından 70'te yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Altın Tapınak</span> Hindistanın Amritsar şehrindeki Sih inancındaki en önemli ibadethane

Harmandir Sahib yani Altın Tapınak veya Darbar Sahib, Hindistan'ın Amritsar şehrinde bulunan Sih tapınağıdır. Halk arasında Altın Tapınak olarak anılan tapınak Sih inancındaki en önemli ibadethane olduğu gibi, Sih gurudwaralarının da en eskilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Muallak Taşı</span>

Muallak Taşı, Kutsal kaya veya başlangıç kayası, Tapınak Tepesinin merkezinde, üzerine Halife Abdülmelik tarafından Kubbetü's-Sahre inşa edilen kayalık alan. Kayanın altında "ruhlar mağarası" olarak bilinen bir mağara bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Dinler tarihi</span> Dinlerin tarihsel gelişimleri

Dinler tarihi, dinleri benzer ve farklı yönleri ile karşılaştırmalı olarak inceleyen bir bilim dalıdır. Bu bilim dalının temelinde karşılaştırma, tarih ve din olmak üzere üç olgu bulunmaktadır. Bunlardan karşılaştırma kelimesi bu bilim dalının genel metodunu belirtir. Tarih kelimesi bu bilimin bir tarih bilimi olduğunu, din ise bu bilimin konusunun din olduğunu ifade eder. İnsan hayatında özel bir yere sahip olan dinleri konu edinen tarih branşına da ''karşılaştırmalı dinler tarihi'' veya sadece ''dinler tarihi'' denir.

<span class="mw-page-title-main">Labranda</span>

Labranda - Labraunda - Lambraunda - Labraynda,, Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşimdir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail'de turizm</span> Turizm

İsrail’de turizm, en büyük gelir kaynaklarından biridir. 2010 yılında 3.45 milyon turist ülkeyi ziyaret etmiştir. Israil ziyaretçilerine; birçok tarihi ve dini yer, tatil merkezleri, arkeolojik müzeler ve eko turizm alanları sunar. İsrail, kişi başına düşen müze sayısının en çok olduğu yerler arasındadır. 2009 yılında turistler tarafından en çok gezilen yerler arasında, Ağlama duvarı ve Rav Şimon bar Yochai’nin mezarı vardır. Ayrıca İsrail’de 67 milli park ve 190 koruma altında olan doğal alan vardır. Bazıları arkeolojik alanlarda bulunur. Ülke en çok; Amerika, Rusya, Fransa, Birleşik Krallık, Almanya, İtalya, Polonya, Hollanda, Hindistan, Güney Kore, Avustralya ve Brezilya’dan turistler alır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Tapınak</span>

İkinci Tapınak, Kudüs'teki Tapınak Tepesi'nde bulunan Yahudi kutsal tapınağıydı. MÖ 516 ve y. MS 70 arasında ayakta kaldı. İkinci Tapınak dönemine adını vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü Tapınak</span>

Üçüncü Tapınak veya Hezekiel Tapınağı, Hezekiel kitabında mimari olarak tasvir edilen tapınaktır. Hezekiel burası için, ebedi mabet ve Kudüs'te bulunan Tapınak Tepesi'ndeki İsrail'in Tanrısı'nın kalıcı mekanı demektedir.

Hristiyan Yahudiler, Hristiyanlık dinini benimsemiş, etnik olarak Yahudi olan insanlardır. Özellikle İkinci Tapınak döneminde Yahudiye'de ortaya çıkan Yahudi dinî mezhebi Hristiyanlığın ilk takipçileriydi. Başlangıç döneminde bu topluluk, İsa'yı Mesih olarak kabul eden Yahudilerden oluşuyordu. Hristiyanlığın yayılması ve değişime uğramasından sonra Hristiyan Yahudiler, bu dinin sadece bir kolunu oluşturur duruma geldiler.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Kuşatması (1099)</span>

Kudüs Kuşatması, 7 Haziran – 15 Temmuz 1099 tarihlerinde Fâtımî Devleti toprağı olan Kudüs'ün Toulouse Kontu Raymond de Saint-Gilles önderliğindeki Haçlılar tarafından kuşatılmasıdır ve ele geçirilmesidir. Savaşın ardından burada Kudüs Krallığı kurulmuştur.

İsrail'de İslam, Yahudiliğin ardından en yaygın dindir. Müslümanlar, İsrail nüfusunun %17'si, çoğunlukla İsrail'in Arap vatandaşlarından oluşan Müslümanlardan oluşur ve bunlar böylece İsrailli Yahudilerden sonra İsrail'deki en büyük ikinci dini grubu oluştururlar. Bunun yanında, Batı Şeria nüfusunun %75'i ve Gazze Şeridi nüfusunun %99'unun Müslümanlardan oluşması ile İslam, Filistinlilerin büyük çoğunun dinidir. İsrail'in başkenti Kudüs, Suudi Arabistan'da yer alan Mekke ve Medine'nin ardından Müslümanlar için üçüncü kutsal şehir olarak sayılır. Müslümanlar, Kudüs'teki Tapınak Tepesi 'nin Muhammed'in cennete yükseldiği yerin olduğuna inanırlar. Kur'an'da Kudüs'ün ismi dolaylı olarak geçer.

<span class="mw-page-title-main">Mervan Mescidi</span>

Süleyman'ın Ahırları, günümüzde Mervan Mescidi adıyla bir Müslüman ibadethanesi olarak kullanılan yer altı tonozlu bir alandır. Yaklaşık 500 metre kare alana sahip yapı, Mescid-i Aksa'dan aşağı inen merdivenlerin alt kısmında, Tapınak Tepesi'nin altında, Kudüs'teki Tapınak Tepesi'nin güney duvarının tabanında yer almaktadır. Aralık 1996 yılında vakıf, ışıklar ve yer karoları eklenerek bir dua salonuna alanı dönüştürüldü ve Mervan Mescidi adını aldı.