İçeriğe atla

Kutsal Türbe Savunucuları

İran'da bir türbe savunucusunun cenazesi

Kutsal Türbe Savunucuları, (Farsça: Modâfe'ân-e-Haram) İslam Cumhuriyeti tarafından organize edilen ve Suriye'ye gönderilen ve bu ülkedeki benzer görüşteki gruplara danışmanlık, teçhizat ve harekât yardımı sağlayan bazı askerî güçlere İslam Cumhuriyeti'nin verdiği isimdir.[1] Bu gruptaki insanların çoğu İslam Devrim Muhafızları Birliği, Basij ve bazen İran İslam Cumhuriyeti Ordusu'nun resmi güçleridir ve ölen İranlı askerlerinin çoğu bu üç İran askeri kurumundandır.[2] İslam Cumhuriyeti'ni eleştirenler ve onun karşıtları, bu güçlerin Suriye'deki varlığını Beşar Esad hükûmetini desteklemek ve Suriye halkına baskı yapması için gönderdiğini savunuyor[3]

Bu grup, İran ile Suudi Arabistan arasındaki vekalet savaşında savaşan İran askerî gücünün bir parçasıdır ve çoğunlukla Şii dinine mensuptur ve "Uluslararası Şii Ordusu" olarak bilinir.[4] Bu kişiler çoğunlukla İran, Yemen, Afganistan, Irak, Suriye ve Lübnan ülkelerindendir.[5] İslam Cumhuriyeti'nin iddiasına göre bu kişiler Ehl-i Beyt türbesini IŞİD gruplarının saldırılarına karşı koruyor. Bu insanların bir kısmı iki tarafın güçleri arasındaki çatışmalarda öldürüldü.[6][7] Türbenin savunucuları, Suriye'deki 2.000 İran veya İran destekli kuvvetin bir parçası.[8] Bu grupta öldürülenler İran İslam Cumhuriyeti Şehitler ve Şehitler İşleri Vakfı tarafından destekleniyor ve bu insanların yarısından azı Afgan.[9]

İran İslam Cumhuriyeti ilk başta Suriye iç savaşında sadece bir danışmanın rolünü kabul etti, ancak İslam Devrim Muhafızları Kolordusu'nun üst düzey askerlerinin öldürülmesinden sonra bu ölülerden Türbenin Savunucuları olarak bahsetti ve bu terim popüler oldu.[10] Bu terim toplumsal literatüre 2013 yılı başlarında Hacer bin Adi'nin türbesinin milis gruplar tarafından yıkılması ve bu grupların Zeyneb Bint Ali'nin türbesine saldırmakla tehdit edilmesinden sonra girmiştir.[11]

Bu grupta öldürülenlerin listesinde Sünniler de bulunuyor.[12]

Oluşturulması ve Kuruluşu

El Kaide'nin Suriye kolu Jabhat al-Nusra [] 2 Mayıs 2013'te Hacer bin Adi'nin mezarını açmanın yanı sıra[13][14] bu eylemi Zeyneb bint Ali Türbesin de tekrarlamakla tehdit etti.[15] Hasan Nasrallah, ilk tepkilerde Zeyneb'in türbesine yönelik saldırıyı çok tehlikeli sonuçlar olarak değerlendirirken, Zeynep bint Ali'nin türbesini savunan ve bu şekilde öldürülenlerden bahsetti.[16][17]

24 Ağustos 2012 tarihinde Suriye'de Halep'in Meşhed bölgesinde bulunan Meşhed el-Sakat (Muhsen Bin Hüseyin'in Mezarı), Suriye hükûmetine bağlı muhalif güçlerin saldırısına uğramış ve bunun ardından gruplar, katliamın tekrarını önlemek için harekete geçmiştir. Hüseyin Bin Ali'nin kızı Sakineh'in türbesinde yapılan bu eylemi savundular. Irak'ta Ebul Fazl el-Abbas tugayının kurulması ve Zeyneb bint Ali'nin türbesini savunmak için Suriye'ye gönderilmesi de Şubat 2013'te gerçekleşen bir eylemdi ancak İran'da ve Mayıs 2013'ün sonunda Farsça medya'da "Türbenin Savunucuları" ifadesinin kullanımı yaygınlaştı. Elbette başka kaynaklar da tüm bunları İran'ın gücünü göstermek için aldığı tedbirler olarak değerlendiriyor ve Kudüs Gücü ile Devrim Muhafızları'nın İran'daki "Yeşil Hareket"i başarılı bir şekilde bastırma konusundaki deneyimlerini Suriye'ye aktardığını düşünüyor.[18]

Suriye iç savaşının başlangıcında İslamcılar, Beşar Esad'a karşı patlayıcı yüklü bir kamyonla Zeyneb bint Ali'nin türbesine doğru ilerliyor. Bu kamyon terminalde patlıyor. Böyle bir eylem haberinin yayılması birçok kişinin türbeyi savunmak için Suriye'ye gitmesine neden olur.[19]

Kaynakça

  1. ^ Şablon:یادکرد وبhttp://isna.ir/fa/news/95022012343
  2. ^ Şablon:یادکرد وبhttp://www.radiofarda.com/a/f4_ypg_condemned_iran_act_change_political_ideology_iranian_fighter/27958215.html 26 Nisan 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Şablon:یادکرد خبرhttp://fa.timesofisrael.com/iransirya177/ 17 Ekim 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Şablon:یادکرد وبhttps://www.radiozamaneh.com/300663 8 Ekim 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ Şablon:یادکرد وبhttp://www.tasnimnews.com/fa/news/1394/11/16/990502 29 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ "Insight - Iran's elite Guards fighting in Iraq to push back Islamic State". reuters.com. 15 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2015. 
  7. ^ Al Jazeera. "Iran 'sent soldiers to fight in Iraq'". aljazeera.com. 25 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2022. https://web.archive.org/web/20150715172652/http://uk.reuters.com/article/2014/08/03/uk-iraq-security-iran-insight-idUKKBN0G30GG20140803
  9. ^ Şablon:یادکرد وبhttp://www.radiofarda.com/a/f35_iran_syria_shahid_organization/27920139.html 3 Temmuz 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  10. ^ Şablon:یادکرد وبhttp://www.radiofarda.com/a/27898649.html 6 Temmuz 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  11. ^ Şablon:یادکرد وبhttp://nedaesfahan.ir/66986 4 Temmuz 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  12. ^ Şablon:یادکرد وبhttp://www.tasnimnews.com/fa/news/1394/09/08/929954 29 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  13. ^ شکل‌گیری هسته‌های سپاه بین‌المللی شیعیان برای دفاع از حرم زینب با نام ابوالفضل العباس، خبرگزاری مهر.
  14. ^ "مسؤول نبش قبر حجر بن عدی، خبرگزاری العالم". 21 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2022. 
  15. ^ "به‌زودی قبر زینب را هم نبش می‌کنیم، پایگاه اینترنتی مشرق‌نیوز". 2 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2022. 
  16. ^ "حسن نصرالله، سخنرانی یازدهم اردیبهشت ۱۳۹۲ش، پایگاه اینترنتی مقاومت اسلامی لبنان". 11 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2022. 
  17. ^ Şablon:یادکرد وبhttp://www.farsnews.ir/newstext.php?nn=13920214000880
  18. ^ "مداخله نظامی ایران در سوریه: پیامدهای بلندمدت". 24 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2022. 
  19. ^ مدافعان حرم، زندگینامه و خاطرات ۴۰ شهید مدافع حرم زینب، ص ۱۵۰–۱۵۱

İlgili Araştırma Makaleleri

Alevilik, Ali ve On İki İmam'ın öğretilerini öğretmiş olduğu varsayılan Hacı Bektaş-ı Veli'nin mistik Alevi İslami öğretilerini takip eden yerel bir İslami gelenektir. Alevi öğretileri dede adı verilen din adamları tarafından aktarılır. İslam'ın altı iman esası kabul edilir, ancak yorumlamada diğer mezheplerle farklılıklar bulundurur. Alevi öğretileri, yerel bir Türk dünya görüşüyle harmanlandı ve İslam'ın heterodoks bir yorumuna yol açtı. Geçmişin aksine günümüz Alevilerinin bir kısmı kendini Müslüman olarak tanımlandırmamaktadır. Hak-Muhammed-Ali teslis inancına bağlıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Ömer</span> İslam Devletinin ikinci halifesi, sahabe

Ömer bin Hattab, İslâm peygamberi Muhammed'in sahâbesi ve İslâm Devleti'nin Ebû Bekir'den sonraki ikinci halifesidir. Ehl-i Sünnet, Ömer bin Hattab'ı zaman zaman "Ömer'ul-Farûk" diye anarlar. Şiiler ise Ömer'in hâlifeliğini tanımazlar. 23 Ağustos 634 tarihinde Râşidîn Halifeliği'nin ikinci hâlifesi oldu ve bu görevi, öldürüldüğü yıl olan 644'e kadar sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">İran İslam Devrimi</span> 1979 yılında İrandaki monarşinin yıkılıp İslam Cumhuriyetinin kurulmasıyla sonuçlanan devrim

İran Devrimi veya İslam Devrimi, 1979 yılında İran'ın Muhammed Rıza Pehlevi liderliğindeki bir monarşiden, Ayetullah Ruhullah Humeyni yönetiminde İslam hukuku ve Şiî mezhebi görüşlerini esas alan İslam Cumhuriyeti kurulmasına dönüşen popüler hareketin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">İmam Rıza Türbesi</span> Vikimedya liste maddesi

İmam Rıza Türbesi, İran'ın Meşhed kentinde yer alan, Oniki İmam'ın sekizinci imamı olan İmam Rıza'nın kabrini de içine alan bir yapılar kümesidir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-İran ilişkileri</span> Politik ilişki

İran ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki siyasi ilişkiler 1800'lerin ortasında başladı, ancak II. Dünya Savaşı sonrasındaki Soğuk Savaş dönemine ve Basra Körfezi'nden petrol ihracatının başlamasına kadar çok az bir önem ve gerginlik taşıdı. Bu tarihten itibaren Şah Muhammed Rıza Pehlevi ile yakın birer müttefik olmaktan 1979'daki İran devrimi sonrası açık düşmanlık sergilemeye kadar varan dramatik bir tablo sergilediler. Günümüzde yönetim değişikliği ve Ruhani'nin gelişiyle ilişkiler yumuşamaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sistani</span>

Ali Sistani ya da dinî adıyla Büyük Ayetullah Seyyid Ali el-Hüseyni el-Sistani (Arapça: السيد علي الحسيني السيستاني, Farsça:سید علی حسینی سیستانی), Irak'ta yaşayan en önemli Şii dini liderdir.

<span class="mw-page-title-main">Ammar bin Yasir</span> Sahabe

Ammar bin Yasir, en tanınmış sahabelerden biridir ve ailesi ile birlikte ilk 13 Müslüman arasındadır. Şii Müslümanlara göre, Ali bin Ebu Talib'i destekleyen Dört Sadık Sahabi'den biridir. İslam'ın ilk şehitlerinden olan annesi ve babası gibi bazı ilk Müslümanlara uygulanan işkencelerden sağ çıkan tek kişidir. Ertesi sene İslam peygamberi Muhammed ile birlikte Mekke'den Medine'ye hicret etmiştir. Hadise göre, kendisini öldürenleri cennete davet edecek olmasına rağmen, kendisini öldüren grup Ammar bin Yasir'i cehenneme çağıracaktır. Muaviye güçleri tarafından Sıffin'de 657 yılında öldürüldü. İlk camiyi inşa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İmam Ali Türbesi</span>

Irak'ın Necef kentinde bulunan İmam Ali Türbesi (Arapça:حرم الإمام علي ya da kısa adıyla İmam Ali Mescidi veya İmam Ali Camii, İslam'ın Şii itikadına bağlı yaklaşık 200 milyon Müslüman için Suudi Arabistan'da bulunan Kabe ve Medine'de Mescid-i Nebevî' ve Kudüs taki ilk islam kıblesi Mescid-i Aksa dan sonra dördüncü kutsal yerdir. Burası İslam peygamberi Muhammed'in amcasının oğlu ve damadı ve dördüncü İslam halifesi ve ilk şii imamı olan Ali ibn Ebu Talib'in defnedildği yerdir. Ayrıca Şii inancına göre bu camide İmam Ali'nin yanında Adem ile Havva ve Nuh peygamberin de bedenleri defnedilmiş bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Demavend</span>

Demavend, İran'ın Tahran eyaletindeki bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Alâaddin</span>

Şehzade Alâaddin Ali Çelebi, 6. Osmanlı padişahı II. Murad'ın oğlu.

<span class="mw-page-title-main">Müslüman Kardeşler (Suriye)</span> İslamcı ideolojiye sahip Müslüman Kardeşlerin bir kolu

Suriye Müslüman Kardeşleri İslamcı ideolojiye sahip Müslüman Kardeşler'in bir koludur. Suriye'de bulunan Müslüman Kardeşler'in Mısır Kardeşleri ile zayıf bir bağı olduğu ve grubun kuruluşunda kendisini ılımlı olarak ve en son manifestosu olan 2012 Nisan bildirgesinde amacını bireysel haklara saygıyı taahhüt eder ibaresi ile çoğulculuk ve demokrasiyi ilerletme olarak tanımladığı ve İslam kelimesine bir vurguda bulunmadığı belirtilir. 1940 yılında kurulmuştur. Uzun yıllar özgür eylem veya faaliyet yapamamıştır. Suriye İç Savaşı başlayınca, Beşşar Esad yönetimine karşı muhaliflerin saflarına geçmiştir. Günümüzde başkanlığını Muhammed Riyad el-Şefik yapmaktadır. Merkezi Halep veya Humus'tadır.

Mü'minlerin Anneleri, Kuran'a göre İslam peygamberi Muhammed'in eşlerini tanımlamak için kullanılan ifadedir. İslam peygamberi Muhammed'in farklı kaynaklarda geçen değişik isimlere göre 9 ile 19 arasında kadınla evlendiği düşünülmektedir. İranlı araştırmacı Ali Deştî ise Muhammed'in evlendiği 23 kadının listesini vermiştir. Evlilik olarak kaydedilen kadınların arasında cariye ve savaş esirlerinden hediye edilen isimler de bulunmaktadır. Bunlar evlilik olarak kaydedilse bile İslam kültüründe cariyelerin statüsü ayrıdır ve bu kadınlarla cinsel beraberlik için nikâh işlemi yapılmaz.

<span class="mw-page-title-main">Fatıma-ı Masume Türbesi</span>

Hazret-i Fatımâ Masume Türbesi (Farsça:ﺤﺭﻢ ﺤﺿﺮﺖ ﻔﺎﻄﻤﻪ ﻤﻌﺻﻮﻤﻪ, İran'ın Kum kentinde bulunan bir türbedir. Başta İslam'ın Şii itikadına bağlı Müslümanlar olmak üzere, özellikle İran coğrafyasında yaşayanlar için önemli bir yere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Cevad Azeri Cahromi</span>

Muhammed Cevad Azeri Cahromi, İranli politikacı ve İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı. Eskiden iletişim altyapısı şirketinin Yönetim Kurulu üyesiydi.

Bakır Tugayı, adını Şii On İki İmamların beşincisi olan Muhammed el-Bakır'den alan, Suriye İç Savaşı sırasında Halep'te kurulan Suriye hükûmeti yanlısı milis gücü. 2015 yılında kurulmasına karşın kökleri 2012 yılına dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Hürmüz-1</span>

Hürmüz-1, İran'da üretilmiş balistik füzedir. İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri komutanı Amir-Ali Hajizadeh'e göre, Uçak gemisi veya Patriot'un üzerinde bulunan radarları imha etme kabiliyetine sahiptir.

Aşağıdaki taslakta İslam dini ile ilgili çeşitli kavramlar, olaylar, kişiler ve kurumlar yer almaktadır

Bu sayfada, İslam dininin peygamberi Muhammed'in amcasının oğlu ve damadı ileriki dönemde İslam Devleti'nin dördüncü halifesi Ali bin Ebu Talib (599-661)'in soy ağacı yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2022 Şiraz saldırısı</span>

2022 Şiraz saldırısı, 26 Ekim 2022'de İran'ın Şiraz kentindeki Şah Çerağ Türbesi'ne düzenlenmiş silahlı saldırıdır. Bu olayda 15 kişi öldü ve 40 kişi de yaralandı. 2 çocuk ile bir kadın da hayatını kaybedenler arasındaydı. IŞİD saldırının sorumluluğunu üstlendi. Bu olay bir "terör saldırısı" olarak nitelendirilmiştir. Bu saldırı 26 Ekim 2022 tarihinde saat 17.42'de gerçekleşti. Saldırı sırasında 3 terörist türbedeki ziyaretçilere ateş açtı. Güvenlik yetkilileri, saldırıyla bağlantılı 42 teröristi tutukladı. Bu terör saldırısının failleri 2023 Temmuz ayında idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">2023 Şiraz saldırısı</span> Şah Çerağ Türbesine silahlı saldırı

2023 Şiraz saldırısı, 13 Ağustos 2023 tarihinde İran'ın Şiraz kentindeki Şah Çerağ türbesi'ne düzenlenmiş silahlı saldırıdır. Bu olayda 2 kişi öldü ve 7 kişi de yaralandı. IŞİD saldırının sorumluluğunu üstlendi. Saldırganların iki kişi olduğu belirtilmiştir. Resmî olmayan haberlere göre saldırgan kişi Tacikistan vatandaşıdır. Bu olay bir "terör saldırısı" olarak nitelendirilmiştir.