İçeriğe atla

Kutsal Sünnet Derisi

İsa'nın Sünneti tablosundan bir detay, Friedrich Herlin

Kutsal Prepus veya Kutsal Sünnet derisi (Latincepræputium veya Latinceprepucium), Hz. İsa'nın sünnetinin bir ürünü olan, İsa'ya atfedilen çeşitli kutsal emanetlerden biridir. Tarihin çeşitli dönemlerinde, Avrupa'daki bazı kiliseler, İsa'nın sünnet derisine sahip olduklarını iddia etmişlerdir. Ona çeşitli mucizevi güçler atfedilmiştir.

Tarihi

Yahudi şeriatına göre tüm Yahudi erkek çocukların doğumlarını takip eden sekizinci günde sünnet olmaları gerekmektedir. Halen dünya çapında birçok kilise tarafından kutlanan İsa'nın Sünneti Bayramı, 1 Ocak'a denk gelmektedir. İsa'nın kesik sünnet derisinin kaybolmadığına ve korunduğuna dair ilk referans, aşağıdaki hikâyeyi içeren apokrif Arapça Bebeklik İncili'nin ikinci bölümünden gelir:

  1. Ve onun sünnetinin zamanı, yani şeriatın çocuğun sünnet edilmesini emrettiği sekizinci gün geldiğinde, onu bir mağarada sünnet ettiler.
  2. Ve yaşlı İbrani kadın sünnet derisini aldı (bazıları göbek deliğini aldığını söylüyor) ve onu eski sümbül yağıyla dolu kaymaktaşı bir kutuda sakladı.
  3. Ve eczacı olan bir oğlu vardı, ona şöyle dedi: "Dikkat et, bu kaymaktaşı merhem kutusunu satma, yine de bunun için sana üç yüz peni teklif edilmesi gerekiyor."
  4. İşte bu, günahkâr Meryem'in temin ettiği kaymaktaşı kutusudur ve o, içindeki merhemi Efendimiz İsa Mesih'in başına ve ayaklarına döktü ve onu saçlarıyla sildi.
İsa'nın sünnetini gösteren Preobrazhenski Manastırı'ndan bir fresk, Bulgaristan

Sünnet derisi emanetleri Avrupa'da ilk kez Orta Çağ'da ortaya çıkmaya başladı. Kutsal Sünnet Derisi'nin bilinen en eski görülüşü 25 Aralık 800'de Şarlman'ın İmparator olarak taç giydiğinde bu deriyi Papa Leo III'e vermesiyle gerçekleşti. Şarlman, Kutsal Kabir Kilisesi'nde dua ederken bunun kendisine bir melek tarafından getirildiğini iddia etse de, daha bir rapor bunun Bizans İmparatoriçesi Irene'nin ona verdiği bir düğün hediyesi olduğunu söylüyor. Bu iddianın doğruluğunun daha sonra İsveçli Aziz Bridget'in[1] Kutsal Sünnet Derisi'nin Roma'da bir yerde olduğunu gören bir vizyonuyla doğrulandığı kabul edildi.[2] M.S. 1100 yılından kısa bir süre önce yazılan Descriptio lateranensis Ecclesia, III. Leo tarafından yaptırılan ve Aziz Lawrence Şapeli'ndeki sunağın altına yerleştirilen selvi sandığın içinde üç tabut olduğunu belirtiyordu. Tabutlardan birinde altın mücevherli bir haç vardı. Belgede bu haçta İsa'nın sünnet derisinin ve göbek deliğinin olduğu belirtiliyordu.[3]

David Farley, 1527'de Roma'nın Yağmalanması sırasında sünnet derisinin nasıl kaçırıldığını anlatıyor. Onu çalan Alman askeri, aynı yılın sonlarında, Roma'nın kuzeyinde, 47 km (29 mi) ötedeki Calcata köyünde yakalandı. Calcata'da bulunan ve sünnet derisini muhafaza eden bir bina, o zamandan itibaren saygı görmeye başladı ve Katolik Kilisesi, oraya giden hacılara on yıllık bir endüljans sunarak bu kutsal emanetin orijinalliğini onayladı. Hacılar, rahibeler ve keşişler kiliseye akın etti ve "Calcata, hacılar için mutlaka görülmesi gereken bir yer haline geldi." Sünnet derisinin 1983 yılında yerel bir rahip tarafından çalındığı bildirildi.[4]

Mary Dzon, Orta Çağ döneminde birçok insan için Kutsal Prepus'a bağlılığın İsa'nın insanlığına odaklanmayı yansıttığını belirtmektedir.[2]

Farley'e göre, "Ne okuduğunuza bağlı olarak, Orta Çağ'da Avrupa'nın çeşitli şehirlerinde sekiz, on iki, on dört ve hatta 18 farklı kutsal sünnet derisi vardı."[4] Roma'nın Kutsal Sünnet Derisi'ne (daha sonra Calcata) ek olarak, diğer hak iddia edenler arasında Le Puy-en-Velay Katedrali, Santiago de Compostela, Anvers şehri, Chartres piskoposluğundaki Coulombs ve Besançon, Metz, Hildesheim, Charroux şehirlerindeki kiliseler bulunuyordu.[5]

Günümüzde Kutsal Sünnet Derisi

Kutsal Prepusların çoğu Reformasyon ve Fransız Devrimi sırasında kayboldu ya da yok edildi.[4]

İtalya'nın Calcata köyünde, 1983 yılında ve daha öncesinde Roma Katolik Kilisesi tarafından her yıl 1 Ocak'ta tüm dünyada kutlanan Sünnet Bayramı'nda, Kutsal Sünnet derisini içerdiği söylenen bir kutsal emanet sandığı sokaklarda gezdirilirdi. Ancak hırsızların mücevherlerle kaplı kutuyu ve içinde bulunan her şeyi çalmasıyla bu uygulama sona erdi.[4] Bu hırsızlığın ardından, sözde Kutsal Prepuslardan herhangi birinin hala var olup olmadığı belli değil. Channel 4 için 1997'de yayınlanan bir televizyon belgeselinde İngiliz gazeteci Miles Kington, Kutsal Sünnet Derisini aramak için İtalya'ya gitti, ancak geriye kalan herhangi bir örnek bulamadı. 22 Aralık 2013'te National Geographic Channel, Farley'nin başrol oynadığı "The Quest for the Holy Foreskin" (Kutsal Sünnet Derisini Arayış) adlı bir belgesel yayımladı.[6]

Dipnotlar

Kaynakça

  1. ^ "Leonard B. Glick, Marked in Your Flesh: Circumcision From Ancient Judea to Modern America, OUP, 2005, p. 96". 7 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2023. 
  2. ^ a b Dzon, Mary. The Quest for the Christ Child in the Later Middle Ages 7 Eylül 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., University of Pennsylvania Press, 2017, p. 221, 9780812248845
  3. ^ Thunø, Erik. "The Sancta Sanctorum Objects", Image and Relic, L'Erma di Bretschneider, 2002 9788882652173
  4. ^ a b c d David Farley (December 19, 2006), "Fore Shame" 7 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Slate
  5. ^ Remensnyder, Amy Goodrich. Remembering Kings Past, Cornell University Press, 1995, p. 258, 9780801429545
  6. ^ "The Quest for the Holy Foreskin".

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hristiyanlık</span> tek tanrılı İbrahimî bir din

Hristiyanlık, Nasıralı İsa'nın yaşamına, öğretilerine ve vaazlarına dayanan, tek Tanrılı İbrahimî bir dindir. Günümüzde Hristiyanlık, dünya nüfusunun yaklaşık %30,1'ini oluşturmaktadır ve 2,4 milyarı aşkın takipçisi ile dünyanın en kalabalık dinidir. Takipçilerine, "Mesihçi" anlamına gelen Hristiyan veya Nasıralı İsa'ya ithafen İsevi veya Nasrani denir. Kitâb-ı Mukaddes'e inanan takipçileri, Yahudi metni olan Tanah'ta kehanet edilen İsa'nın Mesih olarak gelişinin bir Yeni Ahit olduğuna inanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Kariye Camii</span> İstanbulda camiye çevrilen bir Rum Ortodoks kilisesi

Kariye Camii veya eskiden Azize Kurtarıcı Hora Kilisesi, İstanbul'un Fatih ilçesinin Edirnekapı semtinde camiye çevrilmiş bir Rum Ortodoks kilisesi ve müze.

<span class="mw-page-title-main">Papanın yanılmazlığı</span> Katolik Kilisesi dogması

Papalığın yanılmazlığı, Katolik Kilisesi'nin bir öğretisidir ve İsa'nın Aziz Petrus'a verdiği söze dayanarak Papa'nın ex cathedra konuşması sırasında "başlangıçta apostolik Kilise'ye verilmiş ve Kutsal metin ve gelenekle aktarılmış" öğreti konusunda hata yapma ihtimalinden korunduğunu ifade eder.

Ekümeniklik, günümüzde genellikle, daha büyük bir dinî birliği ya da dinlerarası iş birliğini sağlama amacını güden girişimleri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Santiago de Compostela</span> İspanyanın A Coruña ilinde belediye

Santiago de Compostela, İspanya'nın özerk bölgelerinden biri olan Galiçya'nın başkentidir. Kuzeybatıdaki A Coruña ili'ne bağlıdır ve 1997'ye kadar Galiçya bölgesi merkezi A Coruña şehri idi.

<span class="mw-page-title-main">Noel</span> çoğunlukla 25 Aralıkta İsanın doğumunun kutlandığı bayram

Noel, her yıl çoğunlukla 25 Aralık tarihinde İsa'nın doğumunun kutlandığı bir Hristiyan bayramıdır. Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş, Milat Yortusu olarak da bilinmektedir. 20. yüzyılın başlarından itibaren Noel; Hristiyan olmayanlar tarafından da kutlanan, dinî motiflerden arınmış, hediye alışverişi etrafında yoğunlaşan bir bayram olarak da kutlanmaya başlanmıştır. Bu seküler Noel versiyonunda mitolojik bir figür olan Noel Baba temel bir rol oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gül Camii</span> İstanbulun Ayakapı semtindeki Bizans İmparatorluğu döneminden kalma dinî yapı

Gül Camii veya Azize Teodosya Kilisesi, İstanbul'un Ayakapı semtindeki Bizans İmparatorluğu döneminden kalma ve fetihten sonra camiye dönüştürülmüş bir dinî yapıdır. Eski adı ve yapım tarihi hakkında kesin bilgiler olmamakla birlikte 10. ya da 11. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.Bu kilise, Bizans tarafından inşa edilen en yüksek kilise olarak bilinir. İkonoklazm akımı sırasında Büyük Saray'ın ana girişi Halki Kapısı üzerindeki İsa ikonasının indirilmesine karşı çıktığı için öldürülen Theodosia adlı kadının kutsal emanetlerinin bu kiliseye konduğu ve bu kilisenin Aya Theodosia olduğuna inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Keşiş</span> evlenmeyen inzivaya çekilmiş din adamı

Keşiş, Hristiyanlık'ta evlenmemiş, manastırda yaşayan rahip ve rahibe.

<span class="mw-page-title-main">İrini (Bizans imparatoriçesi)</span>

İrini İrini Sarantapechaina veya Atinalı İrini, olarak da anılan ve tam yetkili imparatorluk gücü ile 797-802 döneminde hüküm süren Bizans İmparatorluğu İmparatoriçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Edessa</span> Helenistik dönemde kurulan antik bir şehir

Edessa, Yukarı Mezopotamya'da, Seleukos İmparatorluğu'nun kurucusu Kral Selevkos I Nicator tarafından Helenistik dönemde kurulan antik bir şehir (polis) idi. Daha sonra Osroene Krallığı'nın başkenti oldu ve Roma eyaleti Osroene'nin başkenti olarak devam etti. Geç Antik Çağ'da, Hristiyan öğreniminin önde gelen merkezi ve Edessa Katekistik Okulu'nun merkezi oldu. Haçlı Seferleri sırasında, Edessa Kontluğu'nun başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">İoannis Hrisostomos</span> önemli erken dönem kilise babası

İoannis Hrisostomos veya Altınağızlı Yuhanna, Konstantinopolis Başepiskoposu olarak görev yapmış önemli bir Kilise Babası'ydı. Vaazlarıyla ve halka açık konuşmalarıyla, iktidarın ve din adamlarının otoritelerini kötüye kullanımını kınadığı tutumuyla, Altınağızlı Yuhanna'nın İlâhî Âyin Metni ve asketik (çileci) duyarlılıkları ile tanınır. Yunanca khrisostomos (Χρυσόστομος) unvanı "altın-ağızlı" anlamına gelir ve ünlü hitabet yeteneğini belirtir. Batı kiliselerinde John Chrysostom olarak anılır. Altınağızlı Yuhanna, Erken Hristiyanlık döneminde en üretken yazarlardan biriydi, ancak hem İskenderiyeli Origenes hem de Hippo'lu Augustinus onu geçmiştir.

Nea Ekklisia, Bizans İmparatoru I. Basileios tarafından 876 ile 880 yılları arasında Konstantinopolis'te inşa ettirilmiş bir kilisedir. Bizans başkentinde 6. yüzyılda inşa edilen Aya Sofya'dan sonra inşa edilmiş ilk anıtsal kilisedir. Bizans mimarisinin Orta Çağ'ının başlangıcını işaret eden bu kilise Paleologos Hanedanı dönemine kadar kullanılmıştır. Osmanlılar tarafından barut deposu olarak kullanılan bu yapı, 1490 yılında yıldırım düşmesinden sonra tahrip olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Felix ve Regula</span>

Felix ve Regula Zürih şehrinin 3 koruyucu azizinden ikisi. Katolik kilisesi tarafından aziz ilan edilmişlerdir. Erken dönem Orta Çağ'ına ait bir efsaneye göre Hristiyanlara karşı zulüm uygulayan Roma imparatoru Diocletianus tarafından öldürülmüş ve şehit olmuşlardır.

Ortodoks Hristiyanlık, Doğu Ortodoks Kilisesi ve Oryantal Ortodoksluk için kullanılan ortak adlandırma. Hristiyanlığın bu iki mezhebi de antik Hristiyan Kilisesi'nin inancı, doktrini ve uygulamalarına olan bozulmaz bağı vurgulamak için ortodoks kavramını kullanır. Bu iki mezhebin üyeleri kendilerine sadece "Ortodoks Hristiyan" dese de "Doğu" ve "Oryantal" sıfatları bu grupların dışındakiler tarafından bu iki grubu ayırmak için kullanılır. Bu iki grup 451 yılındaki Kalkedon Konsili'nin ortodoksisi hakkında görüş ayrılığı yaşamışlardır ve hala aralarında bir komünyon yoktur; ancak hala birçok aynı doktrine, benzer kilise yapılanmasına ve benzer ibadetlere sahiptirler. İki inancın birleşmesi için yakın zamanda birçok görüşme yapılmış, birçok konuda uzlaşı sağlanmışsa da resmi bir birlik için henüz somut adımlar atılmamıştır.

Gerçek Haç, Bir Katolik Kilisesi geleneği tarafından İsa'nın çarmıha gerildiği haçtan olduğu söylenen fiziksel kalıntıların adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Perşembe</span>

Kutsal Perşembe, Paskalya'dan önceki perşembedir ve Hristiyanlar tarafından dini gün olarak kutlanmaktadır. Bu dini günde, kanonik incillerde anlatılanlar temel alınarak, İsa'nın havarilerinin ayaklarını yıkaması ve havarilerle birlikte yediği Son Akşam Yemeği yad edilir. Çile Haftası'nın beşinci günü olan Kutsal Perşembe'nin öncesinde Kutsal Çarşamba gelir, sonrasında ise Kutsal Cuma gelir. Bu dini gün, her zaman 19 Mart ile 22 Nisan arasında bir tarihe denk gelmektedir, Jülyen ya da Gregoryen takvimlerinden hangisinin kullanılacağına göre tarih değişiklik gösterir. Doğu kiliseleri genellikle Jülyen sistemini kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Arslanhane</span> İstanbulda Bizans kilisesi

Arslanhane, Bizans Doğu Ortodoks kilisesi. Yakınında bulunan Halki Kapısı'nın ana girişinin üzerinde bulunan Hristos Pantokrator ikonasına atfen kiliseye Hristos Halkitis ismi verilmiştir. Adı muhtemelen bronzdan yapılmış kapı veya çinilerden gelen bu bina, Büyük Saray'ın anıtsal girişiydi. Zaten yangından ağır hasar gören kutsal kilise 1804'te yıkıldı.

<span class="mw-page-title-main">Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası</span> Romada bazilika

Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası olarak da bilinen, Roma Şehri'nde Roma Diyosezi'nin Katolik katedralidir. Baş bazilika 4 kilometre (2,5 mi) uzaklıkta bulunan Vatikan Şehri'nin hemen dışında yer almaktadır. kuzeybatıya. Yine de, olarak Papalığın özellikleri, archbazilika ve onun bitişiğindeki yapıların bir zevk dışı statü gelen İtalya'ya şartlarını, uygun Lateran Antlaşması 1929 Hem Aziz Yuhanna Bazilikası hem de Lateran Sarayı, merkezde Roma'nın en eskisi olan bir Mısır dikilitaşı ile 16. yüzyılın sonunda ortaya konan büyük bir açık alana, Piazza di San Giovanni'ye bakmaktadır. Ne yazık ki, Porta San Giovanni üzerinden şehre giren ve çıkan trafik, şehrin ihtişamını azaltma eğilimindedir. Meydanın karşısında, Roma'daki en saygın kalıntılardan biri ve birçok hacı için hedef olan Scala Santa'yı barındıran bina var. Bölge aynı zamanda siyasi mitingler için bir mekandır ve 24 Haziran'daki Vaftizci Aziz Yahya'nın Doğuşu bayramı, Romalıların rosto porchetta yedikleri bir panayırla kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Bizans mimarisi</span> Uyanış mimarisi akımı

Bizans Uyanış çoğunlukla dini, kurumsal ve kamu binalarında görülen bir mimari uyanış hareketidir. Özellikle İstanbul ve Ravenna Eksarhlığı olmak üzere 5. ila 11. yüzyıllardan kalma Doğu ve Ortodoks Hristiyan mimarisiyle ilişkili Bizans stilinin unsurlarını içerir. Yeni Bizans mimarisi 1840'larda Batı Avrupa'da ortaya çıktı ve 19. yüzyılın son çeyreğinde Rusya İmparatorluğu'nda ve daha sonra Bulgaristan'da zirveye ulaştı. Yeni Bizans ekolü Yugoslavya'da I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı arasında etkindi.

<span class="mw-page-title-main">IV. Ioannes</span> papa

Papa IV Ioannes, 24 Aralık 640'tan ölümüne kadar Roma piskoposudur. Seçimi, dört aylık bir boşluğun ardından geldi. İrlanda ve İskoçya din adamlarına Paskalya'yı kutlama zamanıyla ilgili yaptıkları hataları anlatmak için yazdı ve monotelitizmi sapkınlık olarak kınadı. Kutsal geleneğe göre, Abbot Martin ile birlikte Hırvatistan'da Katolik Kilisesi'ni kurdu.