İçeriğe atla

Kutsal Kalp

Kutsal Kalp, Hristiyanlık'ta İsa Mesih'in yüreğinin "Tanrı'nın insanlığa olan sınırsız ve tutkulu sevgisinin" yansıması olarak kabul edilen sembolik bir ifadedir.[1][2]

Kutsal Yazıların Kökenleri

Bu ibadetin Kutsal Kitap'ın köklerini bulduğu yeri esas olarak Yuhanna İncil'dir. “İçinden diri su ırmakları akacaktır” (Yuhanna 7: 37). Yuhanna 19:34 'e göre “çarmıhta delinmiş tarafından kan ve su akıyordu”.

İbadetin Tarihi[3]

İsa'nın Kutsal Kalp'ine içten bağlılık 12. yüzyılda Batı Kilisesi'nde başladı. İsa'nın delinmiş tarafındaki yaranın üzerine yapılan bir meditasyondan kaynaklanıyordu. Orta Çağ boyunca bu içten bağlılık manastırlarda bulundu ve Hackeborn'lu Azize Melchtilde gibi rahibelerin vizyonlarına konu oldu. Bu ibadetin modern biçimiyle popüler hale getirilmesi, 1673 ile 1675 yılları arasında kendisine bir dizi görümler sırasında bağlılığını İsa'dan öğrendiğini söyleyen Fransa'dan bir Roma Katolik rahibesi olan Azize Marguerite-Marie Alacoque'den geliyor. Bir de 19'uncu yüzyılda, Portekiz'deki başka bir Katolik rahibenin mistik vahiylerinden, Kutsal Kalp adıyla Azize Meryem'den de kaynaklanır.

On altıncı ve on yedinci yüzyıllarda Kutsal Kalp ibadeti, Avilalı Yuhanna (ö. 1569) ve François de Sales (ö. 1622) gibi iki Kilise Doktoru’nun yazılarında bulundu. Cizvitler de Claude La Colombière'den başlayarak içten bağlılığın yayılmasında çok önemli bir rol oynadılar. Kutsal Kalp’e içten bağlılığın teolojik temelini ilk kuran, Meta Cordium - Cor Jesu (Kalplerin amacı - İsa'nın Yüreği) adlı kitabında Polonyalı Cizvit Kasper Druzbicki (1590-1662) idi. Anglikan'da ve Puritain'ler arasında benzer bir içten bağlılık, Isaac Ambrose, Richard Baxter veya Thomas Goodwin gibi ilahiyatçılar tarafından "Yeryüzünde Günahkarlara Karşı Cennetteki Mesih'in Yüreği" (1643) adlı eseri ile popüler hale getirildi.

Kutsak Kalp Tasvrı

Tasvir

Kutsal Kalp genellikle Hristiyan sanatında ilahi ışıkla parlayan, mızrak yarasıyla delinmiş, dikenli taç ile çevrelenmiş, üzerinde bir haç ve kanama bulunan alevli bir kalp olarak tasvir edilir. Bazen görüntü, İsa'nın koynunda parıldarken yaralı elleri kalbi işaret ederek gösterilir. Yaralar ve dikenli taç İsa'nın ölüm şeklini ima ederken ateş, ilahi sevginin dönüştürücü gücünü temsil eder.

Latin Kilisesi'nde, Kutsal Kalp'in ciddiyeti 1765'te Papa XIII. Clemens tarafından başlatıldı ve 1856'da Papa IX. Pius tarafından tüm Katolik Kilisesi'ne genişletildi. İsa'nın Kutsal Kalp Ayini, Efkaristiya Bayramı veya Pazar Hamsin Yortusu'ndan 19 gün sonra kutlanır.

Kaynakça

  1. ^ Klein, Peter (2000). The Catholic Source Book. Harcourt Religion Publishers. ss. 374-376. ISBN 0-15-950653-0. 
  2. ^ New Catholic Encyclopedia - Second Edition (İngilizce). Thomson and Gale. 2003. ss. 490-492 Cilt 12 ISBN 0-7876-4016-6. 
  3. ^ S. Wakefield, Gordon (1983). A Dictionary of Christian Spirituality. SCM Press LTD. ss. 347-348. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hristiyanlık</span> tek tanrılı İbrahimî bir din

Hristiyanlık, Nasıralı İsa'nın yaşamına, öğretilerine ve vaazlarına dayanan, tek Tanrılı İbrahimî bir dindir. Günümüzde Hristiyanlık, dünya nüfusunun yaklaşık %30,1'ini oluşturmaktadır ve 2,4 milyarı aşkın takipçisi ile dünyanın en kalabalık dinidir. Takipçilerine, "Mesihçi" anlamına gelen Hristiyan veya Nasıralı İsa'ya ithafen İsevi veya Nasrani denir. Kitâb-ı Mukaddes'e inanan takipçileri, Yahudi metni olan Tanah'ta kehanet edilen İsa'nın Mesih olarak gelişinin bir Yeni Ahit olduğuna inanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Dua</span>

Dua veya yakarış, bir ilah ya da gözle görülmeyen varlıkla ilişkiyi etkinleştirmeyi amaçlayan çağırma veya eylemdir. Dua, bireysel ya da toplumsal olarak; özel ya da kamusal bir yerde edilebilir. Sadece sözlerden oluşabileceği gibi şarkı şeklinde de olabilir. Ayrıca çeşitli bedensel hareketler de içerebilir. Duanın yakarış, şükran veya ibadet/övgü olarak farklı formları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Katolik Kilisesi</span> Hristiyanlığın bir mezhebi

Katolik Kilisesi, ruhanî başı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Edith Stein</span>

Edith Stein ya da Azize Teresia Benedicta, Alman filozof, rahibe ve Katolik Kilisesi azizesidir.

<span class="mw-page-title-main">İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi</span> Mormonluğun en büyük mezhebi

İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi, yaygın bilinen adıyla Mormonluk, 6 Nisan 1830 tarihinde Joseph Smith, Jr. aracılığıyla ABD'nin New York eyaletinde kurulmuştur. Sonrasında kilise üyeleri gördükleri baskılardan dolayı Batı'ya göç etmişler ve Utah eyaletine gelmişlerdir. 24 Temmuz 1847 tarihinden itibaren ise Brigham Young öncülüğünde, günümüzde halen eyaletin başkenti konumundaki Salt Lake City kurulmaya başlanır. Günümüzde de Kilise'nin merkezi bu şehirde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Maksimos (aziz)</span>

İman Savunucusu Maksimos, Teolog Maksimos ya da Konstantinopolisli Maksimos, Hristiyan keşiş, teolog, mistik ve bilgin.

<span class="mw-page-title-main">Katolik ilahiyatı</span>

Katolik Kilisesi teolojisi ya da kısaca Katolik ilahiyatı, Katolik Kilisesi Öğretici Kurumunun yetkisinde, doğal hukuka, kilise kanunlarına, dini yazılara, vahye ve elçisel geleneğe dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Polikarp</span> İzmirde görev yapmış Hristiyan piskopos

Polikarp, Smyrna'da görev yapmış Hristiyan piskopos ve Havarisel Baba. Havari Yuhanna'nın öğrencisi ve Kilise Babası. Yortusu 23 Şubat'tır.

Kateşizm, Hristiyanlıkta vaftiz olup dine girmeden önce alınan din eğitimine verilen isimdir. Modern tarih bağlamında değerlendirildiğinde bu kavram Hristiyanlığın temel kurallarını açıklayan bir kitaba da işaret etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Peter Canisius</span>

Peter Canisius, ayrıca Pierre Kanis olarak da bilinir., Cizvit bir Profesör, vaazcı ve yazar. Ömrünün önemli bir kısmını Cizvit olarak Almanya ve İsviçre'de geçirmiştir. Popüler bir Kateşizm yazarı olmakla beraber Katolik Kilisesi'nde reform hareketlerini desteklemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Efrem</span>

Nusaybinli Efrem ya da Süryani Efrem, Süryani diyakon, din öğretmeni, mistik ve Kutsal Kitap yorumcu. Aziz olarak hürmet gösterilir, 1920 yılından itibaren Katolik kilisesi tarafından Kilise Doktoru olarak tanınmaktadır. Yortusu 18 Hazirandır ve 28 Ocaktır.

<span class="mw-page-title-main">Haç Yolu</span> İsanın çarmıhını Golgotaya taşırken durup dinlendiği 14 yer

Katolik geleneğinde Haç'ın İstasyonları/Durakları, İsa'nın Golgota yolunda çektiği acıların seçilmiş 14 betimlemesine dayanan adanmış bir eylem merkezidir. Bu adanma Oruç döneminde özellikle Kutsal Cuma'da sık olarak yapılan bir eylemdir. Tören bazen vaazlar, meditasyon ve dualarla kesintiye uğrayan ve kilisenin etrafında veya içinde düzenlenmiş on dört resim, haç veya diğer sembollerin önünde durdurulan bir geçiti içerir. Ayrıca bir kiliseye bitişik bir yerde de bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Paskalya Devresi</span>

Paskalya Devresi veya Mevsimi, Paskalya Pazarı’ndan Pentekost Bayramı'na kadar geçen elli günü ifade eder. Tüm Hristiyan halkın İsa'nın dirilişini kutladığı neşeli günlerdir. Devrenin son on günü Kutsal Ruh'un armağanı vaadine odaklanır.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Kalp Bayramı</span>

Kutsal Kalp Bayramı

<span class="mw-page-title-main">Hackebornlu Mechtilde</span>

Hackeborn’lu Mechtilde, Alman Sisteriyen rahibe, mistik ve azize. Katolik Kilisesi tarafından 19 Kasım’da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Helftalı Gertrude</span>

Helftalı Gertrude, Alman Sistersiyen rahibe, mistik ve azize.

<span class="mw-page-title-main">Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası</span> Romada bazilika

Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası olarak da bilinen, Roma Şehri'nde Roma Diyosezi'nin Katolik katedralidir. Baş bazilika 4 kilometre (2,5 mi) uzaklıkta bulunan Vatikan Şehri'nin hemen dışında yer almaktadır. kuzeybatıya. Yine de, olarak Papalığın özellikleri, archbazilika ve onun bitişiğindeki yapıların bir zevk dışı statü gelen İtalya'ya şartlarını, uygun Lateran Antlaşması 1929 Hem Aziz Yuhanna Bazilikası hem de Lateran Sarayı, merkezde Roma'nın en eskisi olan bir Mısır dikilitaşı ile 16. yüzyılın sonunda ortaya konan büyük bir açık alana, Piazza di San Giovanni'ye bakmaktadır. Ne yazık ki, Porta San Giovanni üzerinden şehre giren ve çıkan trafik, şehrin ihtişamını azaltma eğilimindedir. Meydanın karşısında, Roma'daki en saygın kalıntılardan biri ve birçok hacı için hedef olan Scala Santa'yı barındıran bina var. Bölge aynı zamanda siyasi mitingler için bir mekandır ve 24 Haziran'daki Vaftizci Aziz Yahya'nın Doğuşu bayramı, Romalıların rosto porchetta yedikleri bir panayırla kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Makam ve Vatikan Şehri arması</span>

Vatikan arması, İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan Vatikan Şehir Devleti'nin resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mary of the Divine Heart</span> İyi Çobanın Asil ve Dini, dünyanın İsanın Kutsal Kalbine adanmasını sağlamak için Papa XIII. Leoyu etkilemesiyle tanınır

Mary of the Divine Heart, Maria Droste zu Vischering Almanya doğumlu, soylu kadın ve Katoliktir. Kendisi en çok, dünyayı İsa'nın Kutsal Kalbine adamak için XIII. Leo'ü etkilemesiyle tanınır. XIII. Leo, ciddi kutsamayı "papazlığımın en büyük eylemi" olarak nitelendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Mucizevi Madalyon</span> Katolik adanmışlık madalyonu

Mucizevi Madalyon, tasarımı Catherine Labouré tarafından Paris Notre-Dame-de-la-Médaille-Miraculeuse Şapeli'nde Kutsal Bakire Meryem'i görmesinden sonra ortaya çıkan bir adanmışlık madalyonudur.