İçeriğe atla

Kutsal Kabir Tarikatı

Kutsal Kabir Tarikatı
Kuruluş1099 (924 yıl önce) (1099)
KurucuGodefroy de Bouillon
Konum
Hizmet bölgesiDünya çapında
Üyeler30,000
LiderPapa Franciscus
Büyük ÜstatFernando Filoni
Üyelik

Kudüs Kutsal Kabir Tarikatı (Latince: Ordo Equestris Sancti Sepulcri Hierosolymitani), Kutsal Kabir Tarikatı veya Kutsal Kabir Şövalyeleri olarak da adlandırılır, Papalığın koruması altındaki Katolik şövalye tarikatıdır. Tarikat lideri Papa'dır. Tarikatın birincil amacı Kutsal Topraklar'da Hristiyan varlığını desteklemek ve gözetmektir.[1] Tarikatın bugün dünya çapında 60 bölgede yaklaşık 30,000 şövalye ve kadın mensuba sahip olduğu tahmin edilmektedir.[2]

İsim

Şövalyeler ve tarikatın adı yüzyıllar boyunca Milites Sancti Sepulcri ve Kutsal Kabir'in Kutsal ve Askerleri olmak üzere değişiklik göstermiştir. Günümüzdeki adı 27 Temmuz 1931 tarihinde Kutsal Cemaat kararıyla Kudüs Kutsal Kabir Süvarileri Tarikatı olarak kullanılmaya devam etmektedir. Bu bağlamda süvariler terimi, Antik Roma'da sosyal bir sınıf olan süvarilerden (Latince: Equites) türetilmiştir.

Tarih

Kuruluşu

Tarikat ilk olarak Birinci Haçlı Seferi'nin sonunda 1099'da Kudüs'ün ele geçirilmesinden sonra Godefroy de Bouillon tarafından kurulmuştur. Kudüs'te Katolik Kilisesi'ni gözetmeleri için Kutsal Kabir Rahipleri topluluğu oluşturuldu ve bunlara Milites Sancti Sepulcri adı verildi.[3] Buradaki rahipler, Kudüs Kutsal Kabir Şövalyeleri Tarikatı'nın modern yapısının bir parçası oldular. Kurulan Kudüs Krallığı'nın ilk resmi kralı I. Baudouin krallığın temellerini atarken tarikatta genişlemeye başladı. Haçlı Seferi'nin başarısıyla kurulan tarikat, Papa II. Paschalis'in kayıtlarına göre şövalyelik tarikatlarının en eskilerinden biri olarak kabul edilir.[1][4][5]

Günümüz

1945 yılında Papa XII. Pius, tarikatı yeniden Kutsal Makam'ın egemenliği, himayesi ve koruması altına aldı ve 1949'da, büyük üstadın Roma Curia'sından bir kardinal olması ve Kudüs Latin Patriği'nin tarikatın Büyük rahibi olması dahil olmak üzere tarikat için yeni bir anayasa onayladı. 1962'de Tarikatın Anayasası yeniden reform edildi ve tarikat, kanunlar nezdinde bir tüzel kişilik olarak tanındı.

Tarikatın mevcut Anayasası, 1977 yılında Papa VI. Paulus tarafından onaylandı ve bu yasa korunmaya devam etti. Tarikatın statüsü, 1996 yılında Papa II. John Paul tarafından daha da yüceltildi. Tarikat, kanonik tüzel kişiliğine ek olarak, merkezi olduğu Vatikan Şehir Devleti'nde sivil tüzel kişilik statüsü aldı. Tarikatın Anayasasında bir değişiklik, Papa II. John Paul tarafından, tarikatın Vatikan tüzel kişilik statüsünün verilmesiyle eşzamanlı olarak onaylandı.[1]

Arma ve nişanlar

Rütbe nişanları (şövalyeler)
Tarikat üyelerinin hanedanlık armalarında yer alan tarikat simgeleri


Kardinal Büyük Üstat
Patrik büyük rahip
Yaka Şövalyeleri ve Büyük başrahip
Soylular

Galeri

Kaynakça

Dipnot
  1. ^ a b c "History - Equestrian Order of the Holy Sepulchre of Jerusalem". 2 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "About us". Equestrian Order of the Holy Sepulchre. Erişim tarihi: 29 Aralık 2023. 
  3. ^ "Histoire du monde.net". 22 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2024. 
  4. ^ "History of the order form the Western Australia Lieutenancy website". 18 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2015. 
  5. ^ "Origins". 11 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2015. 
Genel

Konuyla ilgili yayımlar

  • De perenni Cultu Terra Sancta (1555), Venice 1572, by Boniface of Ragusa
  • Liber De perenni Cultu Terrae Sanctae Et De Fructuosa eius Peregrinatione, Venice 1573, by Boniface of Ragusa
  • Discours du voyage d'Outre Mer au Sainct Sépulcre de Iérusalem, et autres lieux de la terre Saincte, Lyon 1573, by Antoine Régnault
  • Csordás Eörs, editor, Miles Christi, Budapest: Szent István Társulat, 2001, 963361189X

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Töton Şövalyeleri</span> Hristiyan tarikatı

Töton Şövalyeleri ya da Teutonik Şövalyeler, yahut tam adıyla Kudüs Azize Meryem Hastanesi ve Töton Şövalyeleri Tarikatı, bir Cermen-Roma dini tarikatıdır. Tarikat, Katolik hacılara, hac yolunda yardım etmek, hasta ve yaralı Katoliklerin bakımlarını sağlamak üzere hastane kurmak amacıyla kurulmuştur. Adlarını özellikle Orta Çağ’da Haçlı Seferleri'ne katılarak duyurdular. Normalde asıl üyelerin sayısı her zaman sınırlıydı ancak ihtiyaç durumunda gerek gönüllülerin gerekse paralı askerlerin katılımıyla sayıları hayli artmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Vatikan</span> 1870te İtalya tarafından yıkılan Papalık Devletinin yerine 1929da Roma sınırları içerisinde kurulan bağımsız, küçük bir şehir devleti

Vatikan, resmî adıyla Vatikan Şehir Devleti, İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan bağımsız devlet. Ülkedeki yerleşik nüfus 1.000 civarındadır, fakat Vatikan turistik bir yer olduğundan ülkedeki kişi sayısı turistlerle birlikte artmaktadır. Çevresi yüksek duvarlarla kaplıdır ve kameralarla izlenmektedir. Vatikan, hem yüz ölçümü hem de nüfus bakımından en küçük bağımsız ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Tapınak Şövalyeleri</span> Orta Çağda faaliyet gösteren Hristiyan askerî tarikatı

Tapınak Şövalyeleri, Mabet Şövalyeleri veya Tapınak Tarikatı, tanınmış Hristiyan askerî tarikatlarından biridir. Resmî olarak iki yüzyıl boyunca faaliyette bulunmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Godefroy de Bouillon</span> Fransız Orta Çağ şövalyesi

Godfrey de Bouillon Fransız Orta Çağ şövalyesi olan Aşağı Lorraine Dükü ve Birinci Haçlı Seferi liderlerinden birisi. Kutsal Kabir Koruyucusu unvanı ile Kudüs Krallığı'nın kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Kabir Kilisesi</span> Kudüsün eski şehir kısmında bulunan kilise

Kutsal Kabir Kilisesi, Ortodoks Kilisesi tarafından Yeniden Diriliş Kilisesi olarak adlandırılır, Kudüs'ün eski şehir duvarları içerisinde yer alan bir Hristiyan kilisesidir. Eski şehrin Hristiyan bölgesinden ("Muristan") birkaç adım ötededir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Lazarus Şövalyeleri</span>

Kudüs Aziz Lazarus Askeri ve Hastabakıcı Şövalyeleri, M. 1098'den sonra Latin Kudüs Krallığı haçlıları tarafından bir cüzzam hastanesinde kurulan Katolik şövalye tarikatı. Adını Bizanslı Aziz Lazarus'dan almıştır. Cüzzam'ı tedavi etmek için kurulmuş, Hıttin Savaşı'nda yer almışlardır. Bugüne kadar faaliyete devam etmektedir.

Askerî tarikat, Orta Çağ'da Haçlı Seferleri sırasında Kutsal Topraklar ve İber Yarımadası'ndaki İslami fetihler ve Doğu Avrupa'daki Baltık paganizmine karşı Hristiyanları korumak amacıyla ilk olarak Katolik dini toplumlar olarak kurulan askerî amaçlı şövalye tarikatlarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Karmelitler</span> Hristiyan tarikatı

Karmelitler, resmî adıyla Kermil Dağı'ndaki Kutsal Bakire Meryem'in İhvanının Tarikatı, Katolik mezhebine mensup bir Hristiyan tarikatı. Hem kadın hem de erkeklere açık olan tarikat, benimsediği yaşam tarzı açısından dilenci tarikatı olarak nitelendirilir. Kökenine dair tarihsel bilgiler net olmamakla beraber, 12. yüzyılda, o dönem Haçlı hakimiyetinde bulunan Kermil Dağı'nda kurulduğu düşünülür. Kurucusu olarak Fransız aziz Berthold'un adı geçse de Karmelitlerin erken dönem tarihine dair günümüze fazla bir bilgi ulaşmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Status Quo (Kudüs ve Beytüllahim)</span>

Status Quo ya da Statüko, Kudüs ve Beytüllahim'deki dokuz ortak dini yerle ilgili olarak dini topluluklar arasında bir anlaşmadır. İsrail ve Filistin'deki diğer Kutsal Mekanlar, bir dinin veya bir dine ait bir topluluğun yetkilileri tanınmış veya etkin mülkiyetinde olduğu için Statükoya tabi kabul edilmemiştir.

<i>Via Dolorosa</i> İsanın çarmıha gerilmeye giderken takip ettiği yol

Via Dolorosa, İsrail'in Kudüs Eski Şehrinde yer alan ve İsa'nın çarmıha gerilmeye götürülürken yürüdüğü yol olduğuna inanılan rotadır. Eski Antonia Kalesi'nden Kutsal Kabir Kilisesi'ne kadar olan dolambaçlı rota - yaklaşık 600 metre uzunluğundadır - Hristiyan hacının ünlü bir noktasıdır. Mevcut rota, çeşitli önceki versiyonların yerini alarak 18. yüzyılda yeniden oluşturulmuştur. Bugün dokuz Haç Durağı işaretlidir; 15. yüzyılın sonlarından bu yana on dört durak oluşturulmuştur, kalan beş durak ise Kutsal Kabir Kilisesi'nin içindedir.

<span class="mw-page-title-main">İsa'nın En Kutsal Adının Ortak Katedrali</span>

İsa'nın En Kutsal Adının Ortak Katedrali aynı zamanda İsa'nın Ortak Katedralinin Kutsal Adı olarak da bilinir Kudüs Latin Patrikhanesi'nin ortak katedrali veya teknik katedralidir. Kudüs'ün Eski Şehri'nin Hristiyan Mahallesi'nde, Yeni Kapı ile Yafa Kapısı arasında, Eski Şehir surlarının içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">John Farrow</span> Avustralyalı film yönetmeni ve senarist (1904 – 1963)

John Villiers Farrow, KGCHS Avustralyalı yönetmen, yapımcı ve senarist. Kariyerinin önemli bir bölümünü Amerika Birleşik Devletleri'nde geçirdi ve 1942'de Wake Island filmiyle En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'ne aday gösterildi. 1957'de Seksen Günde Devri Alemfilmiyle En İyi Uyarlama Senaryo Akademi Ödülü'nü kazandı. Eşi aktris Maureen O'Sullivan'dan aktris Mia Farrow da dahil olmak üzere yedi çocuğu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Terra Mariana</span> Kutsal Roma İmparatorluğunda prenslik

Terra Mariana Orta Çağ Livonya ya da Eski Livonya için kullanılan resmi isimdir.. Livonya Haçlı Seferi'nin ardından kuruldu ve toprakları günümüzdeki Estonya ve Letonya'dan oluşmaktadır. 2 Şubat 1207'de Kutsal Roma İmparatorluğu'nun bir prensliği olarak kurulmuş, ancak 1215'te Papa III. Innocentius'in doğrudan Kutsal Makam'a tabi olduğunu ilan etmesiyle bu statüsünü kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Harbiye Muharebesi</span> 1244de muharebe

Harbiye Muharebesi, ayrıca La Forbie Muharebesi olarak da bilinir, 17 Ekim 1244 - 18 Ekim 1244 tarihleri arasında Kudüs Krallığı, haçlı tarikat birlikleri, Eyyubilerden ayrılmış Şam, Humus ve Kerek birlikleri ile Harezmli paralı askerlerle takviye edilmiş Eyyubi Sultanı Es-Sâlih Eyyûb'inin Mısır ordusu arasında gerçekleşmiştir. Ortaya çıkan Eyyubi zaferi, Yedinci Haçlı Seferi çağrısına yol açtı ve Kutsal Topraklar'daki Hristiyan gücünün çöküşüne işaret etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cübbe (manastır giysisi)</span>

Manto, dış giysilerin üzerine giyilen, boyundan birleştirilen, yere kadar uzanan çok dolgun bir pelerin şeklindeki dini bir giysidir. Özellikle İlyas'ın durumunda, muhtemelen bir tallit, bugün hala görülen ve Yeni Ahit'te "giysisinin eteği" olarak da tercüme edilen saçakları barındıran İbranice bir giysiydi. Diğer kilise giysilerinin de başlangıçta bu giysiyi temel almış olması muhtemeldir.

<span class="mw-page-title-main">Évrard des Barres</span> Fransız şövalye ve Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı (1113-1174)

Évrard des Barres, 1147'den 1152'ye kadar Tapınak Şövalyeleri'nin üçüncü Büyük Üstadıdır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük usta (düzen)</span> Bir Tarikatın, Düzenin veya Organizasyonun ikincil Başkanı veya Başkanı pozisyonunun türetilmiş unvanı

Büyük Üstat Askerî tarikatlar ve şövalyelik hanedanı gibi şövalye tarikatları da dahil olmak üzere çeşitli tarikatların en yüksek başkanının unvanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Philippe du Plessis</span> Fransız şövalye ve Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı (1165-1209)

Philippe du Plessis Tapınak Şövalyeleri'nin 13. Büyük Üstadıdır. Fransa'nın Anjou kentindeki Plessis-Macé kalesinde doğmuştur. 1189'da Üçüncü Haçlı Seferi'ne basit bir şövalye olarak katılmış ve Filistin'deki Tapınak Şövalyeleri ile tanıştı. Gilbert Horal'ın ölümünden sonra Büyük Üstat olmuştur. Selahaddin Eyyubi ile I. Richard arasındaki anlaşmanın sürdürülmesine yardım etti. Bu antlaşmanın 1208 yılında yenilenmesinde Töton Şövalyeleri ve Hospitalier Şövalyeleri, I. Adil ile yeni bir barış antlaşması teklifinde bulunmalarını önerdi. Anlaşma Papa III. Innocentius tarafından eleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Raymond du Puy</span> Fransız condottiere (1083-1160)

Raymond du Puy (1083–1160), Fransa'daki Dauphiné'den bir şövalyesi ve yaklaşık 1121'den 1160'a kadar Kudüslü St. John Tarikatı olarak da bilinen Hospitalier Şövalyeleri'nin ikinci Büyük Üstadıdır. Resmi olarak Tarikatın kurucusu Blessed Gerard'ın yerini Büyük Üstat olarak almıştır. Geleneksel olarak Gerard'ın 1118 veya 1120'deki ölümü üzerine doğrudan halefi olarak anılsa da, magisterium'u üstlenmesi 1121 veya 1123'te bir veya iki geçici amir Pierre de Barcelona ve Boyant Roger'ın ardından gerçekleşmiştir. Raymond, Tarikatın üyelerini din adamları, askerler ve hizmet eden kardeşler olarak ayırdı ve Kudüs'teki Kutsal Kabir Kilisesi yakınında ilk önemli Hospitalier revirini kurmuştur.