İçeriğe atla

Kutsal Haç Manastırı

Koordinatlar: 31°46′20″K 35°12′29″D / 31.77222°K 35.20806°D / 31.77222; 35.20806
Kutsal Haç Manastırı
Deir el-Mousallabeh, Deir es Salib[1]
Kış aylarında manastır
Harita
Temel bilgiler
KonumKudüs
Koordinatlar31°46′20″K 35°12′29″D / 31.77222°K 35.20806°D / 31.77222; 35.20806
MezhepDoğu Ortodoks Kilisesi
Açılış1697/1309
Manastırdaki kilise

Haç Manastırı (İbraniceמנזר המצלבה, Gürcüceჯვრის მონასტერი, jvris monast'eri), Kudüs'ün Nayot mahallesi yakınlarındaki bir Doğu Ortodoks manastırıdır. İsrail Müzesi ve Knesset'in altında, Haç Vadisi'nde yer almaktadır.

Tarihi

Efsaneye göre, manastır, Mesih'in çarmıha gerildiği ve çarmıhın yapıldığı ahşabın kesildiği ağacın büyüdüğü ve Adem'in başının defnedildiği mezar yerine inşa edildi - Kudüs'teki diğer iki site de bu tanımla tanımlanmaktadır.[2]

Sitenin aslen dördüncü yüzyılda Roma imparatoru Büyük Konstantin'in talimatıyla kutsandığına inanılmaktadır ve daha sonra Krallığı M.S. 327'de Hristiyanlığa dönüştürüldükten sonra siteyi Kartli Kralı III . Mirian'a verdi.[3]

Manastır, 11. yüzyılda, Kral 4. Bagrat döneminde, Şavşeti'li Gürcü Giorgi-Prokhore tarafından yaptırılmıştır.[3]

Sultan Baybars (1260-77) döneminde rahipler, son zamanlarda Bağdat'ı kuşatan İlhanlı Moğolları için casus olmakla suçlandıktan sonra idam edildi. 1305 yılında, Gürcistan Kralı'nın II . Andronikos tarafından desteklenen bir büyükelçisi, Sultan En-Nasir Muhammed bin Kalavun manastırın ele geçirilmesini sağladı.[4][5]

1480'lerin başlarında Felix Fabri bunu şöyle tanımladı: "... küçük bir manastır olan ve eşleriyle Gürcü rahiplerin yaşadığı güzel kiliseye geldik. Kiliseye girdiğimizde, kutsal haç ağacının büyüdüğü yerde durduğu söylenen yüksek sunağa götürüldük."[6]

Osmanlı dönemi

1600'lü yılların başında Franciscus Quaresmius, "güzel ve ferah, mozaik işçiliği ile döşenmiş ve çeşitli Yunan resimleri ile süslenmiş" olarak tanımladı. Dahası, manastır şimdi gerçekten büyük, güçlendirilmiş ve ferah; ancak kalıntılarının da gösterdiği gibi, eskiden çok daha büyükmüş."[7]

Ağır borç nedeniyle manastır 1685 yılında Gürcüler tarafından Rum Ortodoks Patriği Dositheos II'ye satıldı.[8][9] Şu anda Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesi rahipleri tarafından kullanılmaktadır.

1697'de Henry Maundrell şunları kaydetti: "Adını Kutsal Haç'tan alan bir Yunan Manastırı. Bu manastır yapısı itibarıyla çok temiz ve durumu da hoş. Ama içinde en çok belirtilmeyi hak eden, isminin ve kuruluşunun sebebidir. Çünkü Kök'ü besleyen, Ağacı taşıyan, Haçı oluşturan Keresteyi veren Dünya buradadır. Yüksek Sunağın altında, Ağacın kütüğünün durduğu yerde bir delik gösteriliyor. [.] Döndükten sonra, manastıra ayaklarımızın yıkanması için davet edildik. Her Hacıya, Baba Muhafız tarafından gerçekleştirilen bir tören. Bütün toplum bazı Latin İlahileri söyleyerek ayakta durur ve bunu bitirdiğinde, her Frer sırayla gelir ve Hacı'nın ayaklarını öper: tüm bunlar büyük bir düzen ve ciddiyetle yapıldı”.[10]

Haçlı dönemi manastırının kalıntıları, çoğu restorasyon ve yeniden inşa edilen mevcut kompleksin küçük bir bölümünü oluşturmaktadır. Haçlı bölümü, bir kiliseye ev sahipliği yapmaktadır ve aşağıda zemine açılan bir pencerenin, haçın (ünlü olarak) biçimlendirildiği ağacın büyüdüğü noktayı görmeye izin verdiği bir mağara yer almaktadır. 4. yüzyıldan kalma kalıntılar seyrek olup, bunların en önemlisi bir mozaik parçasıdır. Ana kompleks, yaşam alanlarının yanı sıra bir müze ve hediyelik eşya dükkanına ev sahipliği yapmaktadır. Manastır kütüphanesi birçok Gürcü el yazmasına ev sahipliği yapmaktadır.

Modern Çağ

2004 yılında vandalizme uğramadan önce ve sonra Rustaveli freskleri

Haziran 2004'te, Gürcistan Cumhurbaşkanı Miheil Saakaşvili'nin İsrail'e yaptığı ziyaretten kısa bir süre önce, kilisenin içindeki bir sütundaki efsanevi Gürcü şair Şota Rustaveli'nin freskleri bilinmeyen kişilerce tahrif edildi. Bu, Rustaveli'nin günümüze ulaşan tek Orta Çağ portresi idi. Beraberindeki yazıtın da yüzü ve bir kısmı kazınmıştı. Gürcistan olaydan sonra resmi olarak İsrail'e şikayette bulundu.[11][12] Fresk, mevcut belgelere dayanarak İsrailli uzmanlar tarafından restore edildi. Manastırda da benzer olaylar 1970'lerde ve 1980'lerde meydana geldi. Gürcüce yazıtların üzeri boyanmış ve yerine Yunanca yazıtlar yapılmıştır. Başmelekler Konseyi freskinin 1901 tarihli bir fotoğrafında Gürcüce yazıtlar görülmektedir, ancak 1960 fotoğrafları yazıtların Yunanca olarak değiştirildiğini göstermektedir; freskler temizledikten sonra Gürcüce yazıtlar yeniden ortaya çıktı. Aynı şey Christ Anapeson'un "Uzanmış İsa" freskinde de gerçekleşti.[13] Pek çok yerde (örneğin St. Luke ve St. Prochore figürlerinin yakınında), yakın zamanda eklenen Yunanca yazıtların altında Gürcü harflerinin ana hatları açıkça görülebilmektedir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Palmer, 1881, pp. 293, 315
  2. ^ Sylvester Saller & Bellarmino Bagatti, "The Sanctity and Cult of Lot" 23 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., first published in The Town of Nebo (Khirbet el-Mekhayyat). With a Brief Survey of Other Ancient Christian Monuments in Transjordan, Jerusalem 1949, 5.193–199. Accessed 2008-03-02
  3. ^ a b The Wellspring of Georgian Historiography: The Early Medieval Historical Chronicle The Conversion of Katli and The Life of St. Nino, Constantine B. Lerner, England: Bennett and Bloom, London, 2004, p. 35
  4. ^ Moudjir ed-dyn, 1876, pp. 173-174
  5. ^ Pringle, 1998, p. 34 23 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ Fabri, 1893, pp. 1-2
  7. ^ Quaresmius, 1639, vol 2, p. 712. As translated in Pringle, 1998, p. 35 23 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  8. ^ Pringle, 1998, p. 35 23 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  9. ^ Georgia's new ambassador to Israel bears a heavy cross 7 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Haaretz
  10. ^ Maundrell, 1703, pp. 92-93
  11. ^ Precious Jerusalem fresco defaced 9 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 5 July, 2004, BBC
  12. ^ Lily Galili, "Defaced Fresco of Georgian Hero Clouds Diplomatic Ties", Haaretz – 05/07/2004.
  13. ^ "Christ Anapeson". The Oxford Dictionary of Byzantium. Oxford University Press. 1991. 1 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2014. Christ Anapeson (ἀναπεσών, lit. “the reclining one”), the image of Christ asleep, awaiting resurrection. 

Bibliyografya

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gürcüler</span> Gürcistana özgü Kafkas etnik grubu

Gürcüler veya Kartveliler, günümüzde büyük bölümü Gürcistan’da yaşamakta olan Kafkasya halkı. Gürcüler ayrıca Azerbaycan, İran, Rusya, Türkiye, ABD ve Avrupa’nın bazı ülkelerine de dağılmıştır. Tarihsel antropoloji açısından Gürcüler; Svanlar, Lazlar ve Megreller ile aynı kökenden gelen bir Kartveli halkı olarak kabul edilir. Halkın büyük çoğunluğu bir Kartveli dili olan Gürcüce konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şota Rustaveli</span>

Şota Rustaveli ya da kısaca Rustaveli, Orta Çağ'da yaşamış Gürcü şair. Gürcistan'ın Altın Çağı'nın öne çıkan en önemli şairidir ve Gürcü edebiyatına en çok katkı yapan yazarlardandır. Rustaveli, Gürcüler'in milli epik şiiri Kaplan Postlu Şövalye'nin yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Oşki Manastırı</span>

Oşki Manastırı, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Uzundere ilçesine bağlı ve eski adı Oşki olan Çamlıyamaç köyünde eski Gürcü manastırıdır. Manastırın 963-973 yılları arasında inşa edilmiş olan ana kilisesi Vaftizci Yahya'ya adanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Gürcü Yazıtları</span>

Birü'l-Kutt yazıtları, Gürcü Asomtavruli yazısı ile yazılmış olan Eski Gürcü dilindeki en eski mozaik yazıtlarıdır ve İtalyan arkeolog Virgilio Canio Corbo tarafından 1952'de Yahudiye Çölü'nde, Birü'l-Kutt yakınlarında, Kudüs'ün 6 km güneydoğusunda ve Beytüllahim'in 2 km kuzeyinde bir Gürcü manastırındaki kazı çalışmasında gün yüzüne çıkarılmıştır. Gürcü yazıtları, mozaik zemin katında bulundu. İki yazıt, MS 430'a ve üçüncüsü de MS 532'ye tarihlendirildi. Birü'l-Kutt yazıtları, Gürcistan'da bulunan ve yine Asomtavruli ile yazılmış Bolnisi yazıtlarından yaklaşık altmış yıl daha eskidir.

<span class="mw-page-title-main">Marko Manastırı</span> Makedonyada bir manastır.

Marko Manastırı, Kuzey Makedonya'da, Üsküp'ün güneybatısında, şehre yaklaşık 18 km uzaklıktaki Markova Sušica köyünde bulunan manastırdır. Manastırın inşasına Sırp Kral Vukašin önderliğinde 1345 yılında başlanmış olsa da, içindeki freskler dönemde yaşanan Osmanlı akınları ve iç karışıklıklar nedeniyle oğlu Prens Marko tarafından yaklaşık 30 yıl sonra tamamlanabilmiştir. Manastırın Katholikon'u Aziz Dimitrios kilisesidir ve bu kilise manastır kompleksinin merkezini oluştur.

<span class="mw-page-title-main">Çangli Kilisesi</span> Kars, Kağızmanda tarihi bir orta çağ Ermeni Apostolik Kilisesi

Çangli Kilisesi, Kars ilinin Kağızman ilçesi'nin Çengilli köyünün merkezinde bulunan Orta Çağ'dan kalma Gürcü kilisesidir. Ermenice Eğeknamor Manastırı ve köyün bugünkü adından dolayı Çengelli Kilisesi olarak da bilinir.

Gerçek Haç, Bir Katolik Kilisesi geleneği tarafından İsa'nın çarmıha gerildiği haçtan olduğu söylenen fiziksel kalıntıların adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zarzma Manastırı</span> manastır

Zarzma Başkalaşım Manastırı, zarzmis p'erists'valebis monasteri) güneybatı Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde yer alan Zarzma köyündeki bir Orta Çağ Ortodoks Gürcü manastırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Timotesubani Manastırı</span>

Timotesubani Manastırı Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Borjomi Vadisinin manastırla aynı adı taşıyan köyünde konumlanmış, Orta Çağ döneminden kalma Gürcü Ortodoks manastır kompleksidir.

<span class="mw-page-title-main">Pitareti Manastırı</span> Manastır

Pitareti Manastırı Gürcistan'daki Orta Çağ Ortodoks Hristiyan manastırıdır. Kvemo Kartli bölgesinde yer alan Ağbulak şehrinin yaklaşık 26 km güneybatısında konumlanmıştır. Başkent Tiflis'in de güneybatısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Şemokmedi Manastırı</span>

Şemokmedi manastırı Gürcistan'ın güneybatısında kalan bölge Guria'nın Şemokendi kasabasında konumlanmış bir Gürcü Ortodoks manastırdır. 15. yüzyılda kurulan Şemokmedi manastırı, piskoposun malikanesi ve Gurieli hanedanlığının mezarlığı olarak işlev görüyordu. Kilise hazinelerinin tutulması için güven bir yerdi ve yüzyıllar boyunca diğer Gürcü manastırlarından çok çeşitli nesneler buraya getirilip saklanmıştır. 19. yüzyıldaki soygundan kurtulan koleksiyonun bölümleri şu anda Gürcistan'daki müzelerde sergileniyor.

<span class="mw-page-title-main">Katshi Manastırı</span>

Katshi Kutsal Doğuş Manastırı veya daha bilinen adıyla Katshi Manastırı, Gürcistan'ın Çiatura kentinin yanındaki Katshi köyünde konumlanmış bir Orta Çağ manastırıdır. 988-1014 döneminde Baguaşi ailesinin emriyle inşa edilmiştir. Kilise binası altıgen tasarımı ve zengin süslemeleriyle dikkat çekmektedir. 1924'te Sovyet hükûmeti tarafından kapatıldı. Manastır, 1990'da yeniden canlandı ve günümüzde Gürcü Ortodoks Kilisesi Saçhere ve Çiatura piskoposluğu tarafından işletiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Gudarehi Manastırı</span>

Gudarehi Manastırı Güney Gürcistan'daki bir 13. yüzyıl Gürcü Ortodoks manastırıdır. Kvemo Kartli bölgesine bağlı Tetritskaro belediyesindeki Gudarehi köyünün batısında konumlanmıştır. Manastır kompleksi, ana salon kilisesi, bağımsız çan kulesi, saray, hücreler, şapeller, ahırlar ve şarap mahzeni gibi çeşitli yapıların kalıntılarından oluşmaktadır. Kilise, Orta Çağ taş oymaları ve yazıtlarla süslenmiştir. Kompleks, Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tiri Manastırı</span>

Tiri Manastırı, günümüzde tartışmalı Güney Osetya bölgesinde bulunan, Tshinvali'nin yanında konumlanmış bir 13. yüzyıl kilisesidir. Salon kilise planında Gürcü Ortodoks manastırı olarak inşa edilen kilise, Orta Çağ freskleri ve Gürcüce yazıtlar içermektedir. 2008 yılındaki Rus-Gürcü savaşından sonra, Gürcüler manastıra erişimini kaybetmiştir. 2015 yılında kilise binası, özgünlüğünü bozan ve fresklerine kısmen zarar veren bakım çalışmalarına maruz kalmıştır. Bu çalışmalar, Tshinvali'de tartışmaya ve Gürcistan'da protestolara yol açmıştır. Manastır, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hobi Manastırı</span>

Hobi Manastırı veya resmi adıyla Nocihevi Meryem'in Ölümü Manastırı, Batı Gürcistan'daki Hobi şehrinin yakınlarında konumlanmış bir Gürcü Ortodoks manastırıdır. Kilise binasının tarihi 13. yüzyıla dayanmaktadır. Dış kısmı taş oymalarla, iç kısmı ise fresklerle süslenmiştir. Manastır, Megrelya Prensliği'nden Dadiani hanedanına manastır olarak hizmet vermiştir. Manastır, birkaç rölik ve ikonaya ev sahipliği yapmaktadır. Manastır, Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">El-Eşrefiye Medresesi</span>

El-Eşrefiye Medresesi, Kudüs'teki Harem el-Şerif 'in batı tarafında yer alan, Memlük sultanı Eşref Kayıtbay tarafından 1480-1482 yılları arasında inşa edilen bir İslam medresesidir. Orijinal yapının sadece bir kısmı bugün hala ayakta olmasına rağmen, Kudüs'teki Memlük mimarisinin önemli bir örneği olarak kabul edilir.

Handztalı Grigol önde gelen bir Gürcü dini figürü ve Tao-Klarceti'deki çok sayıda manastır topluluğunun kurucusu ve lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Umm Leysun yazıtı</span>

Umm Leysun yazıtı, kireç taşından yapılmış beş satırlık Eski Gürcüce bir mezar taşı kitabesidir. Gürcü alfabesinin Asomtavruli formuyla yazılan kitabe, 1996 yılında başlanan kazıların yeniden faaliyete geçmesiyle 2002 yılında Bizans dönemine tarihlenen bir Gürcü manastırında bulunmuştur. Burası, Sur Baher'in güneyindeki Umm Leisun mahallesindedir ve Kudüs'ün Eski Kent bölgesinin 4,5 km güneydoğusunda yer alır. Yazıt, çok renkli mozaik zeminin altında yer alan bir mezar mahzeninde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Samuel'in kitabesi</span>

Samuel'in Kitabesi, 1934 yılında Kudüs'teki Genç Hristiyan Erkekler Birliği arazisinde, Bizans dönemine ait bir manastır mezarlığında keşfedilen Antik Yunan dilinde yazılmış kireç taşından mamul bir mezar taşı kitabesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yalya Manastırı</span>

Yalya Manastırı Kıbrıs'ın batısının kuzeyindeki Baf kazası, Yalya (Yayla) köyündeki metruk Orta Çağ Gürcü Ortodoks manastırıdır. Manastır, Meryem Ana'ya adanmıştır.