İçeriğe atla

Kutsal Eçmiadzin Ana Makamı

Koordinatlar: 40°09′43″N 44°17′28″E / 40.1620°K 44.2912°D / 40.1620; 44.2912
Kutsal Eçmiadzin Ana Makamı
(Eçmiadzin Makamı)
Kutsal Eçmiadzin Ana Makamı (Eçmiadzin Makamı)
Kutsal Eçmiadzin Ana Makamı
(Eçmiadzin Makamı)
Harita
KurucuHavari Bartholomeos ve Yehuda
TanınmaOryantal Ortodoksluk
BaşpiskoposTüm Ermeniler Katolikosu II. Karekin
MerkeziEçmiadzin, Ermenistan
AlanErmenistan ve Dağlık Karabağ
TasarrufuTüm dünya Apostolik Ermenileri
DilKlasik Ermenice
Üyesi9.000.000[1]

Kutsal Eçmiadzin Ana Makamı (ErmeniceՄայր Աթոռ Սուրբ Էջմիածին, Mayr At'oř Surb Ēĵmiatsin), Ermeni Apostolik Kilisesi'nin yönetim merkezi ve Tüm Ermeniler Katolikosu'nun ikameti.

Yaklaşık 150.000 m² bir alana sahip olan kompleksin içinde Eçmiadzin Katedrali, kutsal emanet bölümü, lojmanlar, müze, papaz okulu ve bir kütüphane bulunur.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Catholicos of All Armenians". armenianchurch.org. Kutsal Eçmiadzin Ana Makamı. 10 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

<span class="mw-page-title-main">Eçmiyazin</span>

Eçmiyazin ya da bazen kullanılan şekliyle Eçmiadzin, Erivan'dan batıya doğru 20 kilometre mesafede bulunan Ermenistan'ın Armavir İdari Bölgesi'ne bağlı bir şehirdir, 52.757 kişilik nüfusu vardır. Belediye Başkanı Karen Emena Grigorian'dır.

<span class="mw-page-title-main">Akdamar Kilisesi</span> Akdamar (Ahtamar) Adasındaki tarihi kilise

Akdamar Kilisesi, Ahtamar Kilisesi, Surp Haç Kilisesi veya Kutsal Haç Katedrali, Türkiye'nin doğusunda, Van Gölü üzerindeki Akdamar Adası'nda yer alan bir kilisedir. Kudüs'ten İran'a kaçırıldıktan sonra 7. yüzyılda Van yöresine getirildiği rivayet edilen Hakiki Haç'ın bir parçasını barındırmak maksadıyla Kral I. Gagik'in emriyle 915-921 yıllarında Mimar Manuel tarafından inşa edilmiştir. Ermeni Kırımı'ndan sonra cemaatsiz kalan dini yapı bugün müze olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Apostolik Kilisesi</span> Ermeni halkının çoğunluğunun üye olduğu ortodoks inancına inanan Hristiyan kilisesi

Ermeni Apostolik Kilisesi ya da Ermeni Ortodoks Kilisesi, dünya Ermenilerinin büyük çoğunluğunun üye olduğu, dünyanın eski millî Hristiyan kiliselerinden biri olan mezhep. Hristiyanlığı Ermenilere ilk tanıtanlar olduklarına inanılan, İsa Mesih'in havarileri Taday ve Bartalmay'a dayanarak kendisini "apostolik" bir kilise olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Surp Asdvadzadzin Patriklik Kilisesi</span>

Surp Asdvadzadzin Patriklik Kilisesi veya Türkçe Azize Meryem Ana Patriklik Kilisesi, İstanbul'un Kumkapı semtinde Şarapnel Sokağı'nda bulunan Ermeni Gregoryen kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Ermeni Patrikhanesi</span> Ermeni Apostolik Kilisesinin Kudüsteki karargâhı

Kudüs Ermeni Patrikhanesi veya Ermenice özgün ve resmî adıyla Առաքելական Աթոռ Սրբոց Յակովբեանց Յերուսաղեմ Kudüs'te bulunan Ermeni Patrikhanesidir. Ermeni Apostolik Kilisesi'ne bağlı olan Patrikhanenin 96. ve şu anki Patriği Torkom Manukyan 1990 yılında seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Ortodoks Kilisesi</span> Sırbistanda otosefal Ortodoks Kilisesi

Sırp Ortodoks Kilisesi, Sırbistan, Karadağ, Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Makedonya'da özerk otosefal Doğu Ortodoks Kilisesi. Ayin dili Sırpçadır ve Kilise Slavcasıdır. Kilisesi sarayı Belgrad şehrindedir ve geleneksel olarak Peć Patrikhane Manastırı. Sırp Ortodoks Kilisesi ilk başpiskopos ve kurucu Aziz Sava. 1219'da Sırpların ilk başpiskoposu olarak İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi tarafından tanındı. Sırp Ortodoks Kilisesi, Sırbistan'daki, Bosna-Hersek'deki ve Karadağ'daki siyasetinde önemli bir yerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arapgir Katedrali</span>

Arapgir Ana Kilisesi veya Arabkir Azize Meryamana Katedrali, 13. yüzyılda Arapgir'de inşa edilen ve Ermeni Kırımı'ndan sonra yıkılan tarihî bir Ermeni Apostolik Kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">I. Karekin</span>

I. Karekin, tüm dünya Ermenileri ruhani lideri ve Ermeni Apostolik Kilisesi katolikosu (1995-1999).

<span class="mw-page-title-main">Oryantal Ortodoksluk</span> Doğu Hristiyanlık dalı

Oryantal Ortodoksluk Birinci İznik Konsili, Birinci Konstantinopolis Konsili ve Birinci Efes Konsili'nden oluşan ilk üç ekümenik konsili tanıyan Ortodoks Doğu Hristiyan inancı. Dünya çapında yaklaşık 84 milyon inananı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi</span>

Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi veya Aziz Yorgi Katedrali, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesinin Fener semtinde bulunan ve İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne ev sahipliği yapan kilise. Özellikle dünya Hristiyanlığı'ndaki durumu göz önüne alındığında nispeten küçük bir kilisedir; bununla birlikte, tüm İslami olmayan binaların camiler gibi ilgili İslami binalardan daha küçük ve alçakgönüllü olması gerektiğini belirleyen Osmanlı İmparatorluğu'nun İslami yasaları ile açıklanabilir: Osmanlı'nın İstanbul'u fethinden önce Patrikhane kilisesi Ayasofya'ydı.

<span class="mw-page-title-main">Kilikya Kutsal Makamı</span> dinî bir organizasyon

Kilikya Büyük Evi Ermeni Gatoliğosluğu Ermeni Apostolik Kilisesi'nin bir episkopos makamı.

<span class="mw-page-title-main">Tüm Ermeniler Katolikosu</span>

Tüm Ermeniler Katolikosu, Ermenistan'ın resmî kilisesi ve tüm dünyadaki Ermeni diasporasının temsilcisi olan Ermeni Apostolik Kilisesi'sine ait en üst düzey unvandır. Kutsal Eçmiadzin Ana Makamı'nın liderinin yanında Kilikya Kutsal Makamı'nın lideri de katolikos unvanı taşır; ancak Kutsal Eçmiadzin Ana Makamı aynı zamanda Ermeni Apostolik Kilisesi'nin ana makamı olduğu için lideri "Tüm Ermeniler Katolikosu" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Melekler Kilisesi, Eçmiadzin</span>

Kutsal Melekler Kilisesi, Ermenistan'ın Eçmiadzin kentinde Kutsal Eçmiadzin Ana Makamı kompleksinin içinde bulunan ve Gevorkian Ruhban Okulu'na komşu olan kilise.

<span class="mw-page-title-main">Evangelismos Katedrali</span>

Theotokos'un Beşareti'nin Kutsal Katedral Kilisesi, 19. yüzyılın ortasında Mısır'ın İskenderiye kentinde inşa edilen bazilika. İskenderiye ve Tüm Afrika'nın Rum Ortodoks Patrikhanesi'nin patriklik makamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rafael İsraelyan</span> Ermeni mimar ve tasarımcı (1908-1973)

Rafael İsraelyan Ermeni bir mimar ve tasarımcıydı. Mimar, sivil binalar, kiliseler ve anıtlar tasarlamıştır.

Miafizitizm ya da bazen henofizitizm, İskenderiyeli Cyril tarafından formule edilen kristolojik bir görüştür. Bu görüşe göre İsa, tek bir yapı halinde beşeri ve ilahi tabiatlara sahiptir. Yani mia kelimesi ile ifade edilmeye çalışıldığı gibi, birbirine karışmayan, birbirinden ayrılmayan ancak bir arada bulunan, dolayısıyla da hem beşeri hem de ilahi özelliklerini korumaya devam eden tek bir tabiata sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">İsa'nın En Kutsal Adının Ortak Katedrali</span>

İsa'nın En Kutsal Adının Ortak Katedrali aynı zamanda İsa'nın Ortak Katedralinin Kutsal Adı olarak da bilinir Kudüs Latin Patrikhanesi'nin ortak katedrali veya teknik katedralidir. Kudüs'ün Eski Şehri'nin Hristiyan Mahallesi'nde, Yeni Kapı ile Yafa Kapısı arasında, Eski Şehir surlarının içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de Katolik Kilisesi</span> Katolik Kilisesinin Türkiyedeki rolü

Türkiye'de Katolik Kilisesi, Papa'nın manevi liderliği ve Papa'ya sunulan Roma'daki curia'nın kanonik liderliği altındaki dünya çapındaki Katolik Kilisesi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azize Meryem Ana Kilisesi</span>

Surp Asdvadzadzin Katedrali, Osmanlı İmparatorluğu yönetimi sırasında Adana'daki Ermeni Apostolik Kilisesi'nin Kilikya Kutsal Makamı katedraliydi. Katedral 1840 yılında inşa edilmiş ve 1922 yılına kadar Ermeni Apostolik cemaatine hizmet vermiştir. Aramyan lisesi ve Ermeni Apostolik piskoposluğu da daha sonra kilise mülkünde inşa edilmiştir.