Cihat, İslami bir terim. Arapça "mücadele" kökünden gelir ve güncel Türkçede çoğunlukla "İslam uğruna savaşma" anlamında kullanılır.

II. Viyana Kuşatması, 1683 Viyana Kuşatması veya Viyana Bozgunu, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kutsal Roma İmparatorluğu'nun bir parçası olan Avusturya Arşidüklüğü'ndeki Viyana şehrini ele geçirmek için yaptığı ikinci girişimdi. Viyana Savaşı, şehrin iki ay boyunca Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılmasının ardından 12 Eylül 1683 tarihinde Viyana yakınlarındaki Kahlenberg Dağı'nda gerçekleşti. Savaş, Habsburg monarşisi liderliğindeki Kutsal Roma İmparatorluğu ve Polonya-Litvanya Birliği tarafından, her ikisi de Kral III. Jan Sobieski komutasında, Osmanlılara ve onların vasal ve haraç devletlerine karşı yapıldı. Bu savaş, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kutsal Roma İmparatorluğu'nun Osmanlılara karşı ilk kez askerî işbirliği yaptığı savaş oldu. Osmanlıların yenilgisi, Avrupa'ya yayılmasında bir dönüm noktası oldu ve bundan sonra Osmanlılar daha fazla ilerleme kaydedemedi. Bunu takip eden ve 1699 yılına kadar süren savaşta Osmanlılar, Osmanlı Macaristanı'nın büyük bir kısmını Kutsal Roma İmparatoru I. Leopold'a bıraktı.

Haçlı Seferleri veya Haçlı Akınları, Orta Çağ döneminde Hristiyan Latin Kilisesi tarafından başlatılan, desteklenen ve bazen de yönetilen bir dizi dini savaştı. Bu askeri seferlerin en iyi bilinenleri, 1095 ile 1291 yılları arasında Kudüs ve çevresini Müslüman yönetiminden geri almayı amaçlayan Kutsal Topraklara yapılan seferlerdir. 1099'da Kudüs'ün ele geçirilmesiyle sonuçlanan Birinci Haçlı Seferi'nden başlayarak düzinelerce askeri sefer düzenlendi ve yüzyıllar boyunca Avrupa tarihinin odak noktasını oluşturdu.

Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları (1683-1699), Osmanlıların II. Viyana Kuşatması'nda başarısızlığa uğramasından cesaret alan bir grup Avrupa ülkesinin Kutsal İttifak adı altında birleşip Osmanlılara karşı giriştikleri ve bu ülkelerin Macaristan, Ukrayna ve Dalmaçya'da hâkimiyet kurup Balkanlar'daki Osmanlı hâkimiyetine büyük darbe vurmaları ile sonuçlanmış bir savaşlar dizisidir. Osmanlı tarihinde Felaket Seneleri veya Küçük Kıyamet olarak da geçer. Avrupa tarihinde ise genelde Büyük Türk Savaşı olarak bahsedilir.

Budin Kuşatması, 1686 yılında Lorrain Dükü V. Karl komutasındaki Kutsal ittifak kuvvetlerinin Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetindeki Budin'i kuşatıp ele geçirmesiyle sonuçlanan kuşatmadır.

Cihat Arslan, Türk eski futbolcu ve teknik direktör. 1988-1990 arasında, zamanın 2. Lig takımı Ayvalıkgücü'nde profesyonel olmuştur. Karşıyaka ve Galatasaray'ın eski futbolcularındandır. Futbolu bıraktıktan sonra teknik direktörlüğe başlamıştır.

Friedrich Barbarossa Anıtı, Türkiye'nin Mersin ili Silifke ilçesinde bulanan bir anıt. Kutsal Roma Cermen İmparatoru Friedrich Barbarossa, 3. Haçlı Seferi'nde ordusu ile Filistin'e giderken 10 Haziran 1190 günü Ekşiler köyü yakınlarında Göksu Irmağı'nda boğulmuştur. 1971 yılında Alman Büyükelçiliği tarafından Friedrich Barbarossa'nın boğulduğu yere yaptırılan anıt taş, Silifke-Konya kara yolunun 9. kilometresinde yolun hemen sağ kenarındadır.
Yedi Ulu Ozan, Alevîlik'te söyledikleri deyişler ile Alevi inancını halka anlatan ve yaşadıkları dönemden bugüne Zakirler ve sözlü edebiyat ile mesajlar ulaştıran, biri hükümdar diğerleri halktan olan, birçoğunun Ehl-i Beyt soyundan geldiğine inanılan şair ve ozanlara denir. Alevi-Bektaşi çevrelerince Yedi Ulu Ozan olarak kabul edilen şairler genellikle 15. ile 17. yüzyıllar arasında yaşamıştır. Bu şairlerin arasında Seyyid Nesîmî, Hatâî, Fuzûlî, Yemînî, Pîr Sultan Abdal, Virânî ve Kul Himmet bulunmaktadır. Bu şairlerin eserleri ve şiirleri, Alevi-Bektaşi geleneğinin önemli bir parçası olarak kabul edilmiş ve geniş bir hayran kitlesi tarafından değer görmüştür. Alevi-Bektaşi geleneğine yön veren bu ozanlar, farklı dönemlerde yaşamalarına rağmen benzer üsluplar kullanmışlar ve dikkat çektikleri konu ve içeriklerde benzerlikler göstermişlerdir. Eserlerinin temelinde Alevilik öğretisinin bulunması, hem kendi dönemlerinde hem de sonraki nesillerde büyük etkiler yaratmalarına ve Alevi-Bektaşi geleneğine önemli katkılarda bulunmalarına neden olmuştur. Bu nedenle, bu ozanlar genellikle "Yedi Ulu Ozan" olarak nitelendirilmişlerdir. Bu ozanların ulu olarak nitelendirilmesinin başlıca nedenleri, yaşam felsefeleri, eserlerindeki konu birliği, Ali ve On İki İmam sevgileridir. Dolayısıyla, bu ozanlar sadece kendi dönemlerinde değil, aynı zamanda Alevi-Bektaşi inancının devamlılığını gösteren kanaat önderleri olarak da kabul edilmişlerdir. Yedi Ulu Ozan'dan üç isim, Nesîmî, Fuzûlî ve Hatâî, hem Türkiye'de hem de Azerbaycan'da büyük şairler olarak önemli bir yere sahiptirler.

Suyab, tarihi İpek Yolunda Kırgızistan başkenti Bişkek'in 60 km kuzeydoğusunda ve Tokmok'ın 6 km güneydoğusunda, Çuy Vadisinde konumlanan tarihi bir şehirdir.

II. Romanos, 959-963 yılları arasında tahta kalan Bizans imparatoru.
Cihat Erbil, Türk futbolcu ve teknik direktör. 15 Ağustos 2011 tarihinde İstanbul'da 65 yaşında öldü. Cenazesi 16 Ağustos 2011'de Fenerbahçe Camii’nde öğle vakti kılınan cenaze namazından sonra kabri Karacaahmet Mezarlığında defnedildi.

Humus Taarruzu, İslam'da kutsal olan Kandil Gecesi'nde ve devamındaki hafta içerisinde Suriye Ordusu'nun halk evlerde ve camilerde iken yaptığı kanlı saldırıdır. 3 Şubat 2012'yi 4 Şubat 2012'ye bağlayan gecede 200 ila 500 kişi ölmüş, 1,200 ila 2,000 kişi ağır veya hafif yaralanmıştır. Bu saldırı gece sırasında olduğu için muhalif askerler ve protestocular çok fazla karşılık verememiştir. Suriye Ordusu camileri ve evleri bombalamıştır. Halk camilere sığınıp, Allah'a dua etmiş bazı insanlar evlerinin bodrum katına sığınmış ancak binalar başlarına yıkılmış ve ölmüşlerdir. Esad'in askerleri evleri basıp insanları öldürmüşlerdir. Bu saldırıya uluslararası birçok tepki gösterilmiştir. Uluslararası toplum bu saldırıyı kınamış ve "vahşi bir katliam" olarak nitelendirmiştir.
Mücahit, kutsal sayılan bir ülkü, özellikle de İslam adına savaşan kişi. Sözcük Arapça mücahidûn (mücahitler) sözcüğünün tekilidir ve "cihat eden" anlamına gelir.
Mustekfî veya Mustekfî "Billâh" veya Abdullāh Mûstekfî Tam Adı: Ebū Kāsım Mustekfī Billāh Abdullāh bin Alī Muktafī 943-946 döneminde Bağdad merkezli Abbâsî Hâlifelerinin yirmiikincisidir.

Ensar el-Şeria muhalif güçler tarafından Halep'in fethi operasyonu öncesi kurulmuş muhalif bir operasyon odasıdır.
Mücahit Şura Meclisi, Suriye İç Savaşı sırasında, cihatçı Selefi görüşe sahip silahlı isyancı gruplar tarafından, Deyrizor ve civarında Irak ve Şam İslam Devleti'ne karşı mücadele amacıyla kurulan koalisyon. Bölgedeki 12 örgütün katılımıyla, 25 Mayıs 2014'te YouTube'a yüklenen bir videoyla kuruluşu duyuruldu. Örgüt liderinin, 12 Haziran 2014'te gerçekleştirilen çatışmalarda öldürüldüğü duyuruldu.
Belgrad Kuşatması, Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları sırasında 8-14 Ekim 1690 tarihleri arasında Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu tarafından işgal edilen Belgrad'ın Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır.

Arap Kurtuluş Ordusu, Fevzi el-Kavukçu liderliğinde Arap ülkelerinden gönüllü bir orduydu. 1948 Arap-İsrail Savaşı'nda Arapların safında savaşmış olup asıl olarak Arap Birliği tarafından Arap Yüksek Komitesi'nin Kutsal Cihat Ordusu'na karşı olarak kuruldu.

Estergon Kuşatması, 1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı'nda evre.

Belgrad Kuşatması, Osmanlı-Kutsal İttifak savaşlarında evre.