İçeriğe atla

Kutná Hora

Kutná Hora
Şehir
Kutná Hora bayrağı
Bayrak
Kutná Hora arması
Arma
Çekya üzerinde Kutná Hora
Kutná Hora
Kutná Hora
ÜlkeÇekya Çekya
İlMerkez Bohemya
İlçeKutná Hora
İdare
 • Belediye BaşkanıJosef Viktora (ANO)
Yüzölçümü
 • Toplam33,07 km²
Rakım254 m
Nüfus
 (2021)[1]
 • Toplam20.828
 • Yoğunluk630/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Posta kodu
284 01
Resmî site
kutnahora.cz
Konum Çekya
KriterKültürel: ii, iv
Referans732
Tescil1995 (19. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Kutná Hora, Çekya'nın Bohemya bölgesinin merkezi olan Bohemya bölgesinde bir şehirdir. 13. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar, Prag ile politik, ekonomik ve kültürel olarak boy ölçüşmüştür. Şehir 1995 yılından beri UNESCO'nun Dünya Mirası listesindedir.

Tarih

Kutná Hora'nın tarihi gümüş madeni ile yakın bağlantılıdır. Çünkü Kutná Hora gümüş cevherince bol olan bir bölgededir. Bu nedenle Orta Çağ Avrupa'sının en geniş gümüş kaynaklarından biri hâline gelmiştir. Zaten 13. yüzyılın sonlarında Avrupa'nın toplam gümüş üretiminin üçte biri Kutná Hora'dan geliyordu. Prag Grochen, Avrupa'nın en kuvvetli paralarından biri olduğunda, orada basılmaya başlayacaktı. Onun zenginliği sayesinde, Kutná Hora Bohemya Krallığı'nın ikinci en önemli şehri haline geldi. Baş şehir Prag'ın ekonomik, kültürel ve politik rakibi oldu. Sistemli olarak yapılan madenciliğin ilk kayıtları 13. yüzyıla tarihlenir. Gümüş madeni para olarak bilinen Denarlar Malin yakınındaki Slovik ailesinin ikametgâhı olan duvarlarla çevrilmiş sitede basılmıştı.

Mimari

Kutna Hora Prag'ın yaklaşık 70 km doğu bölgesindedir.

Şimdilerde şehir en büyük büyüme döneminde olduğu kadar önemli değildir. Fakat üç yüzden fazla Orta Çağ'ın ve Barok mimarisinin korunmuş bulunan kompleksi sayesinde, o Avrupa'nın merkezinde Pitorek bir bölge sunar. Bu nedenle dünyanın her yerinden ziyaretçilerin geldiği bir şehirdir.

Aralık 1995 yılında şehrin tarihi merkezi, Azize Barbara Katedrali ve Meryem Ana Kilisesi UNESCO'nun Dünya Mirası listesi Listesi'ne alınmıştır.

Kardeş şehirler

Resimler

Kaynakça

  1. ^ "Population of Municipalities – 1 January 2021". Czech Statistical Office. 30 Nisan 2021. 1 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çekya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Çekya, resmî adıyla Çek Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da bir ülkedir. Kuzeyinde Polonya, batı ve kuzeybatısında Almanya, güneyinde Avusturya ve doğusunda Slovakya ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Prag</span> Çek Cumhuriyetinin başkenti

Prag, Çekya'nın başkenti ve en büyük şehri. Geçmişte Çekoslovakya'nın da başkentiydi. Orta Bohemya'da Vltava Nehri'nin üzerinde yer alır ve 1.2 milyon nüfusu vardır. İş dünyası istatistiklerine göre bu sayıya ek olarak 300.000 kişi de resmi kaydı olmaksızın Prag'da yaşamaktadır. Prag, geniş bir kitle tarafından dünyanın en güzel şehirlerinden biri olarak gösterilir. Prag "Altın Şehir", "Doksanların Sol Bankası", "Masal Şehri", "Şehirlerin Anası" ve "Avrupa'nın Kalbi" gibi isimlerle de anılır. Prag konumu gereği çevresindeki ülkeler ile merkezi bir konum oluşturur. Avrupa'daki en fazla iç kaleye sahip 3 şehirden birisidir. Bu şehrin gölgesi Franz Kafka olmuştur. Kafka için bile fazlasıyla turist çeken bir Orta Çağ şehridir. Prag Şehri 5 Nobel ödülüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ</span> 5. yüzyıl – 15. yüzyıl arasını kapsayan tarihî dönem

Orta Çağ, tarihçiler tarafından 5. yüzyılın sonlarından 15. yüzyılın sonlarına kadar sürdüğü söylenen tarihî dönemi ifade eden kavramdır. Orta Çağ dönemine verilen bir diğer isim olan "Klasik Sonrası Dönem" terimi, "Klasik Antik Çağ" döneminin adından türetilmiş olsa da, daha geniş bir coğrafi tanıma sahiptir. Orta Çağ, tarihçiler tarafından ihtilaflar olmasıyla birlikte, genel olarak MS 500–1500 aralığındaki dönemi kapsamaktadır ve Antik Çağ ile modern zamanlar arasında ayrı bir dönem olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ferrara</span> Ferrara iline bağlı komün (Emilia-Romagna, İtalya)

Ferrara, İtalya'nın Emilia-Romagna bölgesinde aynı ismi taşıyan ilin merkezi olan ve Adriyatik kıyısına 1 saatlik uzaklıktaki şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Oviedo</span> İspanyanın Asturias ilinde belediye

Oviedo, İspanya'nın Asturias özerk bölgesinin başkentidir. Formula 1 Dünya Şampiyonası 2005 - 2006 Şampiyonu Fernando Alonso'nun doğum yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Karlovy Vary</span>

Karlovy Vary, Çekya'nın Bohemya bölgesinde bulunan bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Šibenik</span> Hırvatistanda Şebnik-Kinin iline bağlı şehir ve belediye

Šibenik Hırvatistan Orta Dalmaçya'da tarihi bir şehir. Krka ırmağının Adriyatik Denizi'ne dökülen bölümüne kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Burgos</span>

Burgos, İspanya'nın kuzeybatısında Kastilya ve Leon Özerk Bölgesinde şehir. Burgos kendi adını taşıyan Burgos ili'nin idare merkezidir. Burgos geleneksel olarak Kastilya'nın merkezi olarak kabul edilir. 1978 yeni İspanyol Anayasası'na göre kurulan "Kastilya Leon" için resmi olarak bir başşehir tanımlanmamıştır. Bu otonom bölgede en büyük şehir olan Valladolid bölge merkezi olarak kabul edilmiştir. Bu Burgos'lular tarafından uygun karşılanmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Melid</span> Türkiyede arkeolojik sit alanı

Arslantepe Höyüğü veya Melid, Malatya'nın 7 km. kuzeydoğusunda yer alan bir arkeolojik yerleşimdir. Türkiye'deki en büyük höyüklerden biridir. Höyük, Fırat üzerindeki Karakaya Baraj Gölü'nün batısındadır. Otuz metre yükseklikteki höyük MÖ 5 bin yıllarından MS 11. yüzyıla kadar iskan edilmiştir. Bölge MS 5. ve 6. yüzyıllarda bir Roma köyü olarak, daha sonra da Bizans nekropolü olarak kullanılmıştır. Yerleşim alanı 200 x 120 metre boyutlarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Sassari</span> Sassari iline bağlı komün (Sardinya, İtalya)

Sassari, İtalya'nın ana yarımadası batısında Akdeniz'de bulunan bir ada olan Sardinya Adası'nın kuzey-batısında ama sahilde bulunmayan bir kent ve aynı adlı Sassari ilinin merkezidir. Sassari belediyesi sınırları içinde nüfus 127 637 kişi ve varoşlarıyla metropoliten bölgede yaklaşık 300.000 kişi olup böylece Sassari Sardinya Özerk Bölgesi bölgesinin ikinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Caserta</span> İtalyanın Campania bölgesinde, Caserta iline bağlı ilçe (komün)

Caserta, güney İtalya'nın Campania bölgesinde aynı ismi taşıyan Caserta ili merkezi olan bir komündür ve bir şehirdir. Caserta İtalya'da önemli bir tarım, ticaret ve sanayi şehri ve komünüdür. Şehrin Belediye Başkanı Carlo Marino'dur.

<span class="mw-page-title-main">Ragusa, İtalya</span> Ragusa iline bağlı komün (Sicilya, İtalya)

Ragusa, İtalya'nın coğrafi olarak güneyinde Sicilya Özerk Bölgesi'nde tarihi bir şehir ve idâri bakımdan bir komün olup, Ragusa ili'nin merkezi şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Pienza</span> İtalyanın Toskana bölgesinde, Siena iline bağlı ilçe (komün)

Pienza, merkezi İtalya'nın Toskana bölgesinde Siena ili'ne bağlı 2.190 kişi nüfuslu bir yerleşim yeri ve bir komündür.

<span class="mw-page-title-main">Azize Barbara Kilisesi, Kutná Hora</span>

Azize Barbara Kilisesi, Kutná Hora'da (Bohemya) bir katedral tarzında bir Roma Katolik kilisesidir ve bazen Azize Barbara Katedrali olarak bilinir. Orta Avrupa'daki en ünlü Gotik kiliselerden biridir ve UNESCO Dünya Mirası alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Meryem Ana'nın Göğe Kabulü ve Yahya Kilisesi</span>

Kutsal Meryem Ana'nın Göğe Kabulü ve Yahya Kilisesi, Çekya'daki Kutná Hora'nın kuzeydoğusunda yer alan Gotik ve Barok bir kilisedir ve Azize Barbara Kilisesi ve diğer anıtlar ile birlikte UNESCO Dünya Mirası listesinde listelenmektedir. Son Přemyslids döneminde inşa edilmiş en önemli Çek Gotik yapılarından biridir ve aynı zamanda Barok Gotik stilin en eski örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Cıva'nın Mirası. Almadén ve Idrija</span>

Cıva'nın Mirası. Almadén ve Idrija, İspanya'nın Kastilya-La Mancha eyaletindeki Almadén ve Slovenya, Idrija'da bulunan UNESCO'nun ortak bir Dünya Mirası alanıdır. Miras Alanı, iki cıva madenciliği alanını kapsamaktadır. Almadén madeni Antik Çağdan beri faaliyette iken, Idrija madeni ise ilk olarak 1490'da kuruldu. Siteler, yüzyıllar boyunca Avrupa ve Amerika arasında önemli etkileşimler meydana getiren kıtalararası cıva ticaretine tanıklık etmektedir. İki bölge dünyadaki en büyük iki cıva madenini temsil etmektedir ve son zamanlara kadar faaliyetini sürdürmüştür. Cıva, Amerikan madenlerinden çıkarılan altın ve gümüş madenlerinin çıkartılmasında önemli bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Floransa'nın Tarihi Merkezi</span>

Floransa'nın tarihi merkezi, İtalya'nın Floransa ilinin tarihi bölgesidir. Bu alan, 1982'de UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çekya'da turizm</span>

Çekya, yılda 20 milyondan fazla ziyaretçi alan Avrupa'nın en önemli turistik yerlerinden biri haline gelmiştir. Başkent Prag, en popüler destinasyondur ve yılda 7 milyonu yabancı olmak üzere yılda 8 milyondan fazla ziyaretçi almaktadır. Gezilebilecek diğer yerler arasında Karlštejn Kalesi, Kutná Hora, Brno, Český Krumlov, České Budějovice, Olomouc ve Lednice–Valtice Kültürel Peyzajı yer almaktadır. Prag, çoğunlukla Almanya, Rusya, Polonya, Amerika Birleşik Devletleri, İsrail ve Birleşik Krallık'tan çok sayıda yabancı turist çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Peter Parler</span> Alman - Bohemyalı mimar ve heykeltıraş

Peter Parler, usta inşaatçılar ailesi olan Parler ailesinden bir Alman - Bohemyalı mimar ve heykeltıraştır. Babası Heinrich Parler ile birlikte Orta Çağ'ın en önde gelen ve etkili zanaatkarlarından biridir. Schwäbisch Gmünd kasabasında doğup çırak olan Peter Parler; Strazburg, Köln ve Nürnberg dahil olmak üzere Orta Çağ'ın son dönemlerine ait birkaç önemli inşaat alanında çalıştı. 1356'dan sonra Bohemya Krallığı'nın başkenti ve Kutsal Roma İmparatorluğu'nun merkezi olan Prag'da yaşadı ve burada en ünlü eserleri olan Aziz Vitus Katedrali ve Karl Köprüsü'nün mimarlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Çekya'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasları, 1972 yılında kurulan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi'nde tanımlandığı şekliyle kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerlerdir. Çekya, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'yi 26 Mart 1993'te onaylayarak, tarihî yerlerini listeye dâhil edilmeye uygun hâle getirdi.