İçeriğe atla

Kutlu Payaslı

Kutlu Payaslı (d. 27 Haziran 1936 Amasya), Türk Sanat Müziği sanatçısı ve şefi.

Haydarpaşa Lisesi'ni bitirdi ve sonrasında 1955'te açılan sınavla Ankara Radyosu'na girdi. 1963'te koro şefliğine atanan sanatçı, sayısız konser yönetti. 1977-1989 yılları arasında TRT Ankara Merkez Repertuvar Kurulu üyeliği yapan sanatçı 1979'da İzmir'e yerleşti ve Ege Üniversitesi'nde 6 yıl süreyle öğretim görevliliği yaptı. 1995'ten beri TRT Merkez Denetleme Kurulu üyeliği görevini sürdüren sanatçının, TRT repertuvarına girmiş 13 bestesi vardır.[1]

Sanatçının kazandığı ödüller arasında 1968'de Ürdün Kralı Hüseyin tarafından verilen Liyakat Madalyası, 1971'de İstanbul Ekspres Gazetesi'nin verdiği "Yılın Erkek Şarkıcısı" ödülü sayılabilir. 1998'de Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır.

Payaslı 2005 yılında 50. sanat yılını kutlamıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Kutlu Payaslı'nın 60 Yıllık sanat hayatı bu kitap'ta taçlandı..." Bursada Bugün. 30 Nisan 2015. 9 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Zehra Nesrin Sipahi,, Türk klasik Türk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Nevzat Atlığ</span>

Nevzat Atlığ, Türk tıp doktoru ve koro şefi.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Yavaşca</span>

Mehmet Alaettin Yavaşca, Türk tıp doktoru ve Klasik Türk müziği sanatçısı.

Nalan Altınörs Türk şarkıcıdır.

İsmail Baha Sürelsan, Klasik Türk müziği sanatçısı.

Zekai Tunca, Türk sanat müziği sanatçısı.

Mustafa Sağyaşar, Türk koro şefi ve Türk sanat müziği sanatçısı.

Mehmet Nida Tüfekçi, Türk halk müziği sanatçısı. Uzun yıllar TRT'de çalıştıktan sonra Devlet Konservatuvarında öğretim üyeliği yapmıştır. Eşi Neriman Altındağ Tüfekçi ile birlikte hocası Muzaffer Sarısözen'in izinden gitmiş ve Türk halk müziği konusunda Türkiye'nin en önemli isimlerinden birisi olmuştur.

Ferit Sıdal, Türk tamburi ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Bekir Sıdkı Sezgin</span> Klasik Türk müziği bestekâr ve şarkıcı

Bekir Sıdkı Sezgin, Türk ses sanatçısı, bestekârdır. Son dönem klasik musiki üslubunun en önemli temsilcilerinden biriydi.

Neriman Altındağ Tüfekçi, İlk kadın Türk halk müziği solisti ve ilk kadın orkestra şefidir. Türk sanat müziği sanatçısı Perihan Altındağ Sözeri ile kardeştir.

<span class="mw-page-title-main">Özdemir Altan</span>

Özdemir Altan Türk ressam ve akademisyen

Necdet Tokatlıoğlu, Türk besteci, solist, korist, müzisyen ve orkestra şefidir. Kendi bestelerinden oluşan 5 plak ve çok sayıda 45'lik plak dolduran Tokatlıoğlu'nun, 95'e yakın Türk Sanat Müziği bestesinin 68'i TRT repertuvarında bulunmaktadır. En tanınmış yapıtlarından bazıları Bir Sevgi İstiyorum, Gelme İstemem Artık ve Al Aşkını Çal Başına'dır.

<span class="mw-page-title-main">Suat Sayın</span>

Suat Sayın, bestekâr, güftekâr ve ses sanatçısı.

Tuğçe Pala, TRT İstanbul Radyosu Türk Sanat Müziği ses sanatçısı.

Bayram Coşkuner, Türk ud virtüözü.

İsmet Yazar, Türk sanat müziği ses sanatçısı.

Gündoğdu Duran, Türk bestekârdır.

Naim İlgün Soysev, Türk bestekâr.

Ali Osman Akkuş, Türk sanat müziği ses sanatçısı. 1981 yılında TRT'nin açtığı sınavı kazanarak Ankara Radyosu'na girdi. 35 yıllık TRT yaşamında, Türk müziği repertuvarına önemli katkılarda bulunan Akkuş, TRT Solo Albümler Serisi'nden bir de albüm çıkardı. Sanatçı evli ve 2 çocuk babasıydı. 2015 yılında TRT'den emekli olan Ali Osman Akkuş, geçirdiği rahatsızlık nedeniyle 25 Mart 2017 Pazar günü Ankara'da öldü.