İçeriğe atla

Kutgün Eyüpgiller

Kemâl Kutgün Eyüpgiller (d. 13 Temmuz 1962, Ankara), Türk bir mimardır.

1981 yılında Galatasaray Lisesi'ndeki öğrenimini tamamladı. 1986'da Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'nden "mimar" olarak mezun oldu.

İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Restorasyon Yüksek Lisans programını 1988 yılında Bedevi Şeyh Hüseyin Tekkesi Restorasyon Projesi" adlı yüksek lisans tezi ile tamamladı. 1995 yılında "Kastamonu Kent Tarihi, (Fiziksel Gelişimi, Anıtsal Yapıları ve Konutları)" adlı tez çalışması ile "doktor" unvanını aldı.

1988 Mart ayında TAÇ Vakfı'nın "Başarı Ödülü"nü "Trabzon Kızlar Manastırı Restorasyon Projesi" ile (grup çalışması), "Teşvik Ödülü"nü "Balat Sit Koruma Projesi" ile (grup çalışması) aldı. Doktora tezi, İ.T.Ü. Araştırma Fonu ve Türk-Amerikan İlmi Araştırmalar Derneği (ARIT) tarafından desteklendi. Max van Berchem Vakfı bursu ile, 17-25 Eylül 1995 tarihlerinde, Cenevre'de yapılan X. Türk Sanatı Kongresi'ne bir bildiri ile katıldı. Eylül 1997 - Temmuz 1998 döneminde, Hollanda Hükûmeti'nden kazandığı burs ile Utrecht Üniversitesi'nde, Ekim - Aralık 2001 döneminde İngiltere'deki Oxford Brookes Üniversitesi misafir araştırmacı olarak görev yaptı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı'nda 1992 - 1998 yılları arasında araştırma görevlisi olarak çalıştı. Aralık 1998'de “yardımcı doçent”, Kasım 1999'da “doçent” unvanını aldı. 2000 Kasım – 2003 Kasım döneminde “Mimarlık Bölümü Başkan Yardımcılığı”, 2002 Mart – 2005 Şubat döneminde “Fakülte Kurulu Üyeliği” görevlerini üstlendi. Ekim 2005 itibarıyla İstanbul V Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna YÖK temsilcisi olarak atanmıştır. Sırasıyla İstanbul V, VII ve I numaralı bölge kurullarında 2015 yılı Ocak ayına dek görev yaptı.

T.C.Kültür Ve Turizm Bakanlığı'nın ilk kez 2006 yılında verdiği "I. Ulusal Mimarlık Koruma Ödülleri" kapsamında, "İnebolu Türk Ocağı Restorasyon Projesi" ile "Sivil Mimarlık Örneği Restorasyon Projesi Ödülü"nü aldı.

Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre ait projelerde müellif ve danışman olarak görev alan, tek yapı restorasyonu (mimari koruma) ve kent koruma uzmanı olan Eyüpgiller, altı kitap, çok sayıda kitap içerisinde bölüm ve ulusal ve uluslararası 100’ü aşkın makale ve bildiri yayınladı. Prof. Eyüpgiller Mayıs 2018 tarihinden bu yana İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde “Dekan” olarak görev yapmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

M. Ümit Serdaroğlu,, Türk arkeolog. Restorasyon uzmanı mimar.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

Turgut Cansever, Türk mimar, şehir plancısı, düşünür. Dünyada üç kez Ağa Han Mimarlık Ödülü almış tek mimardır. "Bilge Mimar" da olarak anılır. Kent, imar, koruma alanlarında pek çok görev almış, Beyazıt Meydanı'nı tasarlamıştır. Türkiye'deki ilk sanat tarihi doktora tezinin sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Arda</span> Türk mimar

Ahmet Orhan Arda, Türk mimar ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Kuban</span> Türk mimar ve akademisyen (1926–2021)

Doğan Kuban, Türk mimar ve akademisyendir. Türkiye'nin ilk ve en önemli mimarlık tarihçilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Ekinci</span>

Oktay Ekinci, Türk mimar.

Zeynep Ahunbay Türk mimar, restorasyon uzmanı ve mimarlık tarihçisi.

Feza Günergun, Türk bilim tarihçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Nezih Eldem</span> Türk mimar

Nezih Eldem, Türk mimardır.

Maruf Önal Türk mimar.

Metin Sözen Türk bir mimar, öğretim görevlisi. Hâlen ÇEKÜL'ün başkanlığını yürütmektedir. Türkiye'deki, başta tarihi yapılar olmak üzere, kültürel mirasın korunması üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmış bir mimar, öğretim görevlisi ve sivil toplum kuruluşu yöneticisidir.

Sinan Genim, Türk mimar ve siyasetçi.

Utarit İzgi Türk mimar ve öğretim görevlisi. Aynı zamanda Sinan Ödülü'nün de sahibidir.

Erkut Şahinbaş Türk mimar. 2012 yılında Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri kapsamında verilen ve Türkiye'deki en önemli mimarlık ödüllerinden birisi olan Sinan Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Afife Batur</span>

Afife Batur, Türk bir mimar, mimarlık tarihçisi ve eğitimcidir. İTÜ Mimarlık Fakültesinde profesör olarak cumhuriyet dönemi Türkiye mimarisi, geç dönem Osmanlı mimarisi, çağdaş mimarlık, rölöve ve restorasyon alanlarında ders vermiş, sayısız tez danışmanlığı yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Eser Gültekin</span> Mimar Doç.Dr.

Rukiye Eser Öztaşçı Gültekin,, Türk Mimar. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar / Mimarlık Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı.T.C Artvin Çoruh Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı ve Dekanı

Gürhan Tümer, mimarlık alanında Türk öğretim üyesi ve yazardı.

Nevhiz Tanyeli Türk ressamdır.

Esra Yakut,(d. 1968, Eskişehir, Türkiye) Türk akademisyen, tarihçi, hukuk tarihçisi, yazar.

Yılmaz Önge, Türk akademisyen ve mimardır.