İçeriğe atla

Kuter

Kuter İngilizce "to cut" kesmek fiilinden gelmektedir. sosis ve salam hamurunun kuter dışında elde edilmesi hemen hemen olanaksızdır. XX. yüzyılın başına kadar hamur zırh benzeri bıçaklarla yapılmakta idi. halen güney, doğu ve güneydoğu anadolu da kebap kıyması zırh ile yapılmaktadır. kuter denen bir tekne (tabla) ve tekneye dikey olarak konulmuş 2-3-4 veya 6 bıçaktan oluşan ve farklı hızla dönen bıçak takımlarından ibarettir. bıçaklar kullanış amacına göre farklı olmaktadır. yağ ve donmuş et için farklı bıçaklar kullanılmaktadır. teknolojinin gelişmesiyle birlikte farklı amaçlar için değişik kapasiteli kuterler üretilmeye başlanmıştır. üretilecek ürünün çeşidine göre en iyi karışımı yapabilen vakum paketler veya pişmiş ürün üretildiyse ısıl işlem uygulanarak haşlama ve pişirme işlerini doğrudan kuterde yapabilen pişirici kuterler de mevcuttur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bağlama</span> Türk halk müziğinde önemli yeri olan telli çalgı

Bağlama ya da saz, Türk halk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli tezeneli bir çalgı türüdür. Tezene denilen kiraz ağacı kabuğundan yapılmış bir mızrapla tellere vurularak çalınır. Tekne bir kütükten oyulmuştur ve armut biçimindedir.

<span class="mw-page-title-main">Etli ekmek</span> Konya yöresine ait bir pide türü

Etli ekmek, Konya yöresine ait olan ve özellikle bu yörede yapılan bir çeşit ince ve kenarsız içli pide türüdür. Konya haricinde Kastamonu, Mardin ve Sivas gibi çeşitli yörelerde de farklı türleri yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Adana kebabı</span> Adana menşeili bir kebap türü

Adana kebabı, Adana'ya özgü, "zırh" adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan Türk mutfağında bir kebap veya şiş köfte çeşidi.

<span class="mw-page-title-main">Tuğla</span> yapı malzemesi

Tuğla, harç gibi karışımlar ile birbirine tutturularak duvar inşasında kullanılan, pişmiş veya kurutulmuş kil bazlı topraktan elde edilen ses ve ısı yalıtımı için ana yapı malzemelerindendir. Çoğunlukla dikdörtgenler prizması şeklinde yapılmaktadır. Ev ve iş yeri yapımında, birden fazla alanda kullanılır. Örnek: Duvar oluşturma, havalandırma, soba ve ocak bacaları.

<span class="mw-page-title-main">Küp peyniri</span> bir tür geleneksel Türk peyniri

Küp peyniri, İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesinde, hemen hemen tüm illerde geleneksel olarak üretilen bir peynir türü. Bir kısım bölgelerde çömlek peyniri adıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Sucuk</span> Türk mutfağından kurutulmuş et

Sucuk, başlıca Balkanlar, Orta Doğu ve Orta Asya'da tüketilen, şişirilip kurutulmuş bağırsak içine baharatlı et kıyması doldurularak yapılan bir tür fermante et ürünüdür. Uzun raf ömrüne sahip bir tüketim malzemesidir. Ekonomik olarak satın alınmasını kolaylaştırmak üzere küçükbaş hayvan eti de sıkça karıştırılır. Yapımında sakatat kullanılmayan sucuğun Orta Çağ'dan beri farklı şekillerde yapıldığı bilinmektedir. Sucuk, Kazakistan ve Kırgızistan'da at eti kullanılarak da yapılmaktadır. Afyonkarahisar’a ait olmasıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Nokul</span> Türk mutfağından tatlı

Nokul, nukul (نقل) mayalı hamurla yapılan bir çeşit poğaça. Türkiye'de lokum, lokul gibi farklı isimlerle adlandırılan hamur işidir. Rulo şeklinde yapılması en ayırt edici özelliğidir. Haşhaşlı, tahinli fındıklı, sakızlı türleri de mevcuttur. Bayram sofralarının vazgeçilmezlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz peynir</span> genellikle az yağlı, beyaz renkli peynir

Beyaz peynir koyun, inek veya keçi sütünden yapılan, salamurada bekletilerek hazırlanan beyaz renkli bir Türk peynirdir.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz pidesi</span> pide hamuru ile fırında yapılan ve genellikle Karadeniz Bölgesine atfedilen yemek

Karadeniz pidesi veya Karadeniz içli pidesi Karadeniz illerinde çok tüketilen pide türü.

<span class="mw-page-title-main">Kemer zırhı</span>

Kemer zırhı, savaş gemilerini ve uçak gemilerini dayanıklı yapmak amacıyla gemiyi kaplayan ağır metal tabakadır. Zırh, geminin farklı bölümlerinde farklı kalınlıklarda olabilir. Geminin su altı kesiminde belli bir seviyeye kadar da zırh kaplanabilir. Bir top mermisinin veya torpidonun isabet etmesi halinde geminin batmasını önlemek ve dengesini korumak amacıyla zırh farklı biçimlerde dizayn edilebilir.

Hamur işi, un, su ve katı yağdan oluşan bir hamurdur. Şekerli hamur işleri genellikle şekerleme ürünü olarak da tanımlanır. "Hamur işleri" sözcüğü, un, şeker, süt, tereyağı, katı yağ, kabartma tozu ve yumurta gibi maddelerden yapılmış birçok pişirilmiş ürünleri bildirir. Küçük tartlar ve diğer tatlı pişmiş ürünler de hamur işleri olarak adlandırılır. Fransızca kelime pâtisserie de aynı yiyecekler için kullanılır. Ortak hamur işleri turta, tart, kiş hamuru ve etli börek türlerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Hamur</span>

Hamur, tahıl veya baklagillerden üretilen yoğrulabilir, bazen elastik bir besin maddesidir. Hamur tipik olarak un ve az miktarda su veya başka bir sıvı ile karıştırmak suretiyle yapılır ve bazen maya veya başka kabartma maddeleri ile çeşitli yağlar veya aromalar gibi diğer bileşenleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Yakut bıçağı</span>

Yakut bıçağı, Yakutların günümüzde de üretilen ve kullanılan geleneksel bıçağıdır. Ahşap işleri, dericilik, hayvan derisi yüzme, balık ve et kesmede ve savaş aracı olarak kullanılır.

<i>Huarache</i> (yemek)

Huarache, Meksika mutfağına ait bir yemektir. Yassılaştırılmış ve ovalimsi bir şekil verilmiş, içerisinde ise pişmiş fasulye ezmesi bulunan bir parça mısır hamurunun üst yüzeyine delikler açılarak kızartılması ile hazırlanmaktadır. Pişmiş hamurun üzerine ise doğranmış nopal, marul, soğan, patates, kişniş gibi malzemelerin yanı sıra farklı hayvanların etleri, yumurta, queso fresco ve salsa gibi farklılık gösteren malzemeler eklenerek tüketilir.

<span class="mw-page-title-main">Cantık</span>

Cantık Kuzu ve baharatlarla taze hamurdan yapılan, çiböreğin aksine, yağsız, tavada kızartılan bir börek türüdür. Kırım Tatar mutfağının ana ulusal yemeklerinden biridir. Bursa cantığı bir içli pide olup Tatar cantığı ile yalnızca ismi aynıdır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı silahları</span>

Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri kuvvetleri yüzyıllar boyunca çeşitli silahlar kullandı. Topkapı Sarayı'nın cephaneliğinde seçkin eşyaların bulunduğu geniş bir koleksiyon vardır.

<span class="mw-page-title-main">Hollander çırpıcı</span>

Hollander çırpıcı, 1680'de selüloz içeren bitki liflerinden kağıt hamuru üretmek için Hollandalılar tarafından geliştirilen bir makinedir. Kağıt hamuru hazırlamak için ezme değirmenlerinin yerini aldı çünkü Hollander çünkü bir ezme değirmeninin hazırlanması sekiz gün alırken aynı miktarda kağıt hamuru bir günde yapabiliyordu.

Cimcik erişte veya Cimcik makarna,bir çeşit eriştedir. Şekil olarak kelebek makarnaya benzer. Kütahya mutfağında yapılmaktadır. Cimcik hemen hazırlanıp tüketildiği gibi kurutularak da tüketilebilir. Çankırı cimcik hamuru çorbası yapımında da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Puf böreği</span>

Puf böreği yağda kızartılarak yapılan bir çeşit börektir. Puf böreğine bazı yörelerde el böreği de denir. Trakya mutfağında da yapılmaktadır.Kızgın yağda pişmesi, böreğin kapatılış formu ile bazen yöre mutfağındaki yarımca(çiğ börek) tarifi ile karıştırılır. Oysa iç harcıyla olduğu kadar hamurun karbonat ile tutulması ve farklı kapatılış formları ile de yarımca tarifinden ayrılır.

Samsades bir çeşit şerbetli tatlıdır. İzmir'in Seferihisar ilçesinde yapılmaktadır. Muska biçiminde bir tatlıdır. Lor, tarçın ve şeker hamur içine konulup kızartılması ile yapılır. Üzerine şerbet dökülür.