İçeriğe atla

Kushiro-shitsugen Millî Parkı

Koordinatlar: 43°6′28.8″K 144°24′3.6″D / 43.108000°K 144.401000°D / 43.108000; 144.401000
Kushiro-shitsugen Millî Parkı
釧路湿原国立公園
Kushiro-shitsugen Millî Parkı
Alan türü Millî park
SınıflandırmaIUCN II
Devlet Japonya
Bölge Hokkaidō
Koordinatları 43°6′28.8″K 144°24′3.6″D / 43.108000°K 144.401000°D / 43.108000; 144.401000
Kapladığı alan 268,61 km²
Kuruluş tarihi 31 Temmuz 1987

Kushiro-shitsugen Millî Parkı (Japonca(釧路湿原国立公園, romanize: Kushiro-shitsugen Kokuritsu Kōen), Japonya'nın Hokkaidō bölgesinin doğusunda bulunan bir millî parktır. 31 Temmuz 1987 tarihinde kurulmuş olup 268,61 km²'lik alana sahiptir.[1]

Kushiro-shitsugen Millî Parkı, sulak alan ekosistemleriyle tanınmakta olup[1] Japonya'nın en büyük bataklığı olan Kushiro Bataklığı, Shirarutoro ve Takkobu bataklıkları, Toro Gölü ve çevresindeki tepeleri içermektedir. Kızılağaç ormanlarının (Alnus japonica) böldüğü geniş bir sazlık ovası (Phragmites australis) bulunmaktadır. Bataklıkta semenderler ve yusufçuk gibi pek çok nadir hayvan türü yaşamaktadır. Parkın düz topoğrafyası Japonya'daki millî parklar arasında benzersizdir.

Parkın bulunduğu bölge 1967'de ulusal anıt[1] ve 17 Haziran 1980 tarihinde Ramsar alanı ilan edilmiş olup Japonya'nın ilk Ramsar alanıdır.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Kushiro Shitsugen National Park". Encyclopedia of Japan. Tokyo: Shogakukan. 2012. OCLC 56431036. 25 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2024. 
  2. ^ "Kushiro-shitsuge". Ramsar Sites Information Service. 29 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Türkiye'deki millî parklar listesi, Türkiye'de bulunan millî parkların derlendiği listedir. Türkiye'de millî park kavramı ilk kez Selahattin İnal tarafından gündeme getirilmiş, "doğa koruma alanlarının millî park statüsü taşıması gerektiği ve doğal güzellik ile turistik potansiyel kıstaslarına göre belirlenmesi gerektiği" savunulmuştur. Kavram, 31 Ağustos 1956 tarihinde kabul edilen Orman Kanunu'nun 25. maddesinde yer bularak ilk kez yasal düzlemde yer almıştır. Kanunla millî parkların sorumluluğu kendisine verilen Orman Genel Müdürlüğü, gerekli gördüğü ormanlık bölgelerin fauna ve florasının korunması şartıyla bilimsel ve halka açık spor ile mesire alanı olarak kullanılması amaçlarıyla herhangi bir bölgeyi millî park ilan etmekle yetkili kılınmış, iki yıl sonra kurulan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile görev bu kuruma devredilmiştir. 1983 yılına kadar yalnızca orman örtüsüne sahip olan yerler millî park dâhilinde değerlendirilirken 9 Ağustos 1983 tarihinde kabul edilen Millî Parklar Kanunu ile ormanlık olmasa bile tarihî, turistik ya da kültürel değeri haiz alanların da millî park ilan edilmesi sağlanarak tabiat parkı, tabiat koruma alanı, tabiat anıtı gibi yeni koruma statüleri tesis edilmiştir. Kanunun güncel hâline göre Tarım ve Orman Bakanlığı tasarrufunda olan millî park alanlarının belirlenmesi bu bakanlığın yanı sıra imar konularında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve tarihî ile turistik konularda Kültür ve Turizm Bakanlığının görüşleri alınarak sağlanmakta olup cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yayımlanmasıyla resmiyete kavuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Millî Parkı</span> Türkiyede bir milli park

Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası Millî Parkı, Aydın il sınırları içinde Dilek Dağı'nın Ege Denizi'ne uzandığı son noktada yer alan millî parktır. 27.675 hektarlık bir alana sahiptir. Bu alanın 10.985 hektarı 19.05.1966 yılında Millî Park ilan edilen Dilek Yarımadasına, 16.690 hektarı 1994 yılında Millî Park ilan edilen Büyük Menderes Deltasına aittir.

<span class="mw-page-title-main">İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı</span> Milli Park

İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı, Marmara bölgesi, Kırklareli ili, Demirköy ilçesinde, 3.155 ha alanda, 2007 yılında kurulan millî park.

<span class="mw-page-title-main">Shiretoko Millî Parkı</span>

Shiretoko Millî Parkı, Japonya'nın Hokkaidō Adası'nın kuzeydoğu ucundaki Shiretoko Yarımadası'nda bulunan bir millî parktır. Shiroteko, Aynu dilinde "yerin çıktığı yer" anlamına gelen "sir etok" sözcüğünden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'daki millî parklar listesi</span>

Japonya'daki millî parklar listesi, Japonya'da bulunan millî parkları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Karavasta Lagünü</span> Arnavutluktaki en büyük lagün

Karavasta Lagünü Arnavutluk'ta bulunan en büyük lagündür. Aynı zamanda kapladığı alan bakımından Adriyatik havzasındaki en büyük lagündür. Geniş bir sahil şeridi ile Adriyatik Denizinden ayrılır. Divjakë-Karavasta Milli Parkının bir parçası olan lagün, 29 Kasım 1995 tarihli Ramsar Sözleşmesi ile uluslararası koruma alanı statüsü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Keoladeo Millî Parkı</span>

Keoladeo Millî Parkı veya Keoladeo Ghana Millî Parkı eski adıyla Bharatpur Kuş Koruma Alanı, Hindistan'ın, Rajasthan Eyaletine bağlı Bharatpur'da, özellikle kış mevsiminde binlerce kuşa ev sahipliği yapan önemlibir kuş gözleme alanıdır. Bölgede 230 kuş türünün ikamet ettiği bilinmektedir. Ayrıca kış sezonunda buraya gelen kuş bilimcileri ile önemli bir turizm merkezidir. 1971'de Koruma Alanı ilan edilmiştir. Aynı zamanda bir Dünya Mirası alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mana Havuzları Millî Parkı</span>

Mana Havuzları Milli Parkı Kuzey Zimbabve'deki 219.600 hektarlık bir yaban hayatı koruma alanı ve ulusal parktır. Zimbabve'nin Zambezi Nehri'nin alçaklarında bir bölge olup, her yağışlı mevsimden sonra sel sularının geniş bir göl alanına dönüştüğü bir bölgedir. Sular geri şekilde göller kurur ve Afrika'daki su arayan hayvanların en önemli toplanma arazilerden biri haline gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pripyatsky Millî Parkı</span>

Pripyatsky Millî Parkı ya da Pripyat Milli Parkı Gomel Bölgesi, Belarus'ta yer alan bir doğa koruma alanıdır.1996 yılında adını aldığı Pripyat Nehri çevresindeki doğal alanların korunması için kurulmuştur. Parkın büyük bir bölümünde çim bataklıkları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cavaheti Millî Parkı</span>

Cavaheti Millî Parkı, Gürcistan'ın güneyindeki Ninotsminda Belediyesinde, Türkiye ve Ermenistan sınırındaki Samtshe-Javakheti bölgesinde yer alan bir millî parktır. Park, sınıraşan bir koruma alanının bir parçasıdır: komşu Ermenistan'da, Arpi Gölü Milli Parkı'na katılır.

<span class="mw-page-title-main">Kızılağaç Devlet Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kızılağaç Devlet Tabiatı Koruma Alanı, Azerbaycan'ın güneydoğusundaki Lenkeran Rayonundaki Kızılağaç Körfezi'nde 884 km2'lik bir alanda Azerbaycan Antik ve Sanat Eserlerini Koruma Komitesi tarafından 3 Temmuz 1929'da kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Oze Millî Parkı</span>

Oze Millî Parkı, Japonya'nın Fukuşima, Tochigi, Gunma ve Niigata prefektörlüklerinde bulunan bir millî parktır. Park, 372 km²'lik bir alanı kapsamaktadır ve ülkenin 29. millî parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karula Millî Parkı</span>

Karula Millî Parkı (Estonca: Kalia Rout, güney Estonya'da yer alan bir milli parktır. 1979 yılında sit alanı olarak kurulmuş ve 1993 yılında milli park haline gelmiştir. Estonya'nın en küçük milli parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Soomaa Millî Parkı</span>

Soomaa Millî Parkı, güneybatı Estonya'da bulunan bir milli parktır. Soomaa 1993 yılında kurulmuştur ve 390 km² alan kaplamaktadır. Soomaa, 1989'dan beri Önemli Kuş Alanı ve 1997'den beri korunan sulak alanlardan oluşan bir Ramsar alanı ve 2004'ten beri Natura 2000 alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kasai Rinkai Parkı</span>

Kasai Rinkai Parkı, Japonya'nın başkenti Tokyo'nun Edogawa semtinde bulunan bir parktır. Park, 1 Haziran 1989 tarihinde açılmış olup Tokyo'nun ikinci büyük parkıdır. İki yapay ada, bir gözlem güvertesi ve bir otel içeren ıslah edilmiş arazi üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Akan Gölü</span>

Akan Gölü, Japonya'nın Hokkaidō prefektörlüğüne bağlı Kushiro kentinde bulunan bir göldür. Göl, kentin kuzeyinde yer almakta olup Akan Millî Parkı'nın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Buvahdime Millî Parkı</span>

Buvahdime Millî Parkı, Tunus'un Kafsa ve Sidi Bu Zeyd illerinde bulunan bir millî parktır. Park, 18 Aralık 1980 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Riisitunturi Millî Parkı</span>

Riisitunturi Millî Parkı, Finlandiya'nın Laponya bölgesinde bulunan bir millî parktır. 1982 yılında kurulmuş olup 77 km²'lik alana sahiptir ve Posio'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kauhaneva-Pohjankangas Millî Parkı</span>

Kauhaneva-Pohjankangas Millî Parkı, Finlandiya'nın Güney Ostrobotniya ve Satakunta bölgelerinde bulunan bir millî parktır. 1982 yılında kurulmuş olup 57 km²'lik alana sahiptir ve Kauhajoki ve Karvia belediyelerini kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rishiri-Rebun-Sarobetsu Millî Parkı</span>

Rishiri-Rebun-Sarobetsu Millî Parkı, Japonya'nın Hokkaidō bölgesinin kuzeyinde bulunan bir millî parktır. 30 Eylül 1974 tarihinde kurulmuş olup 212,22 km²'lik alana sahiptir ve Rishiri ve Rebun adaları ile Wakkanai ve Horonobe kıyılarını kapsamaktadır.