İçeriğe atla

Kurucu devlet

Kurucu devlet, egemen devletin bir parçası olan devlettir. Bu devletin hükûmeti bir tür yerel yönetimdir.

İlişkili devlet

Bir egemen devletle ilişkili devlet, koşullara bağlı olarak egemen devletin anayasasında kurucu devlet olarak kabul edilebilir. Bunun bir örneği, Yeni Zelanda'ya bağlı Cook Adaları ve Niue'dir. Bu bölgelerin devlet başkanı Yeni Zelanda Krallığı'nın başındaki kral veya kraliçedir.[1]

Konfederasyon

Bir konfederasyona bağlı idari birimler de kurucu devlet sayılır. Bunun tarihteki örneği Amerika Konfedere Devletleri'dir. Günümüzde ise İsviçre'nin kantonları ve Bosna-Hersek'in idari bölümleridir.

Federasyon

Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı eyaletleri gösteren bir harita

Bir federasyona bağlı idari birimler de kurucu devlet sayılır.[2][3] Bunun bir örneği Amerika Birleşik Devletleri'nin eyaletleri ve Rusya'nın federal bölümleridir.

Kurucu devletin diğer biçimleri

İdari bölünüş temele alınarak özerklik verilmiş idari birimler de kurucu devlet olarak sayılır.[4] Bunun bir örneği Özbekistan'a bağlı Karakalpakistan'dır.[5] Bunun dışında, yıkılan devletlerin ardılları da kurucu devlettir. Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla ortaya çıkan devletler gibi.

Kaynakça

  1. ^ Website of the Governor-General of New Zealand 2 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Accessed 2009-11-01.
  2. ^ Constituent Units Risk Lengthy Dependency on Federal Aid 18 Aralık 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Bird, Richard M (2009). Forum of Federations. Accessed 2009-11-01.
  3. ^ California 4 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Encyclopædia Britannica. Accessed 2009-11-01.
  4. ^ Stepan, Alfred (1999), "Federalism and Democracy: Beyond the U.S. Model" (PDF), Journal of Democracy, 10 (4), ss. 19-34, doi:10.1353/jod.1999.0072 [][]
  5. ^ International Covenant On Civil And Political Rights 10 Ekim 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., p 5. United Nations Human Rights Committee. Accessed 2009-11-01.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsviçre</span> Batı Avrupa ve kısmen Orta Avrupada bir federe ülke

İsviçre, Batı, Orta ve Güney Avrupa'nın kesişme noktasında bulunan bir ülkedir. Federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan bir federal cumhuriyettir. Kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Polis</span> kolluk kuvveti

Polis, halkın emniyetini sağlamak, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğüne, Anayasal düzenine ve genel güvenliğine dair önleyici ve koruyucu tedbirler almak üzere görev yapan kamusal hizmet birimi. Polis birimleri amaç ve sorumluluklarını gerçekleştirmek üzere bilgi toplar, değerlendirir, yetkili mercilere veya kullanma alanlarına ulaştırır ve devletin istihbarat kuruluşlarıyla işbirliği yapar. İç güvenlik, dış güvenlik, millî güvenlik ve kamu güvenliğinde önemli rol oynamakdadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nin eyaletleri</span> Liste maddesi

Amerika Birleşik Devletleri'nin eyaletleri veya Amerika Birleşik Devletleri'nin devletleri, 50 tane olup birbirleriyle politik bir birlik oluştururlar. Her bir eyalet, bir coğrafi bölgede idari yetkiye sahiptir ve egemenliğini federal hükûmetle paylaşır. Egemenliğin her bir eyalet ile federal hükûmet arasında paylaşılmasından dolayı Amerikalılar hem federal cumhuriyetin, hem ikamet ettikleri eyaletin vatandaşıdır. Eyalet vatandaşlığı ve ikamet esnektir ve bir eyaletten diğerine taşınmak için herhangi bir hükûmet iznine gerek yoktur. Şartlı tahliyeyle serbest kalmış hükümlüler ve velayeti paylaşan boşanmış ebeveynlerin çocukları gibi belirli bir mahkeme kararıyla bu hakkı sınırlandırılmış kişiler, anılan kuralın istisnasını oluşturur.

Rusya'nın federal bölümleri, Rusya Anayasası'na göre Rusya'nın en üst düzey idari bölümleri olan kurucu varlıklardır. Rusya, 85 adet federal bölüme ayrılmakta olup bu bölümler cumhuriyetler, kraylar, oblastlar, federal şehirler, özerk oblastlar ve özerk okruglar olmak üzere altı düzeyde toplanmaktadır.

ISO 4217, para birimi kodu olarak da bilinen, para birimlerine verilen 3 haneli kısaltmaları düzenleyen ISO standartıdır. ISO 4217 kod listesi bankacılıkta ve iş dünyasında gfd Bazı ülkelerde döviz büroları sadece bu kodları kullanarak işlem yaparlar. Bu kodlar sayesinde bir kodun ilk iki harfi ISO 3166-1 alpha-2 ülke kodudur. İnternet'te kullanılan CcTLDlerin çok benzeridir. Örneğin Japonya'nın ülke kodu "jp", para birimi "yen"dir. Para birimi kodu da JPY olarak atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fuhuş</span> para karşılığı cinsel ilişkiye girme eylemi

Fuhuş, belli bir ödeme karşılığında cinsel ilişkiye girilerek yapılan bir eylemdir. Bu işi yapan kadın seks işçisine "fahişe", erkek seks işçisine "jigolo" denir. Fuhuş; pornografi, striptiz ve erotik dansla birlikte seks sektörü ve seks turizminin bir dalıdır.

Kuvvetler ayrılığı veya güçler ayrılığı, devlet organları olan yasama, yürütme ve yargı güçlerinin birbirinden ayrılmış oldukları bir devlet yönetim modelidir. Devletin her biri birbirinden ayrı ve bağımsız güçlerdeki kol ve sorumluluk alanlarına ayrıldığı ve böylece her bir güç ve kolun bir diğeri ile güç ve sorumluluk alanları bakımından bir çatışma yaşamadıkları bu model ilk olarak antik Yunan ve Roma'da geliştirildi. Kuvvetler ayrılığında güçler normal olarak yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç kola ayrılmaktadır.

Seyla Benhabib, Yahudi asıllı Türk felsefeci.

<span class="mw-page-title-main">Dmitri Aleniçev</span>

Dmitri Anatolyeviç Aleniçev, Rus eski futbolcu ve teknik direktör.

Amerika Birleşik Devletleri'nin siyasî birimleri ve bölümleri arasında aşağıdakiler bulunur:

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri federal hükûmeti</span> ABD federal yönetimi

Birleşik Devletler'in federal yönetimi, Amerika Birleşik Devletleri'ni oluşturan 50 eyaletin ait olduğu anayasal cumhuriyetin millî yönetimidir. Federal hükûmet, üç organdan oluşur: yasama, yürütme ve yargı. Bu organlar ve onların güçleri Amerika Birleşik Devletleri Anayasası içinde belirtilmiştir. Güçler hakkında daha çok ayrıntı, Kongre tarafından yürürlüğe konulan kanunlarda belirtilir.

1954 Guatemala Darbesi 18-27 Haziran 1954'te ABD tarafından CIA önderliğinde yapılan darbedir.

<span class="mw-page-title-main">Federalizm</span> Federal bir devleti savunan siyasi kavram

Federalizm, genel bir hükûmeti bölgesel hükûmetlerle tek bir siyasi sistemde birleştiren ve yetkileri merkezi ve yerel hükûmet arasında bölen bir yönetim biçimidir. Modern dönemde federalizm, ilk olarak Eski İsviçre Konfederasyonu sırasında devlet birliklerinde kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Bağımlı toprak</span> egemen bir devlet olarak tam siyasi bağımsızlığa sahip olmayan bölge

Bağımlı toprak veya bağımlı bölge, henüz siyasi bağımsızlığını sağlayamamış veya egemen bir devlet olarak tam siyasi bağımsızlığını kazanamamış, egemenliği henüz kontrol eden devlet tarafından sağlanan toprak veya bölgelere verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Letonya'nın İBBS'si</span>

Letonya İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması, Avrupa Birliği ülkelerinin kullandığı İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması içinde Letonya için kullanılan sınıflandırmadır.

<span class="mw-page-title-main">Sima Samar</span>

Sima Samar ulusal ve uluslararası forumlarda tanınmış bir kadın ve insan hakları savunucusu, aktivist ve bir sosyal hizmet uzmanıdır. Aralık 2001'den 2003 yılına kadar Afganistan Kadınlar Bakanı görevini yürütmüştür. Günümüzde Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu (AIHRC) başkanı ve, 2005'ten beri, Sudan'da ki insan hakları sorunuyla ilgilenen Birleşmiş Milletler Özel Raportörüdür. 2011 yılında, yeni kurulan Hakikat ve Adalet Partisi'nin bir üyesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nin toprakları</span> Birleşik Devletlerin yeryüzünde bulunan topraklarının tamamı

Amerika Birleşik Devletleri'nin toprakları, Amerika Birleşik Devletleri federal hükûmetinin doğrudan denetimi altında bulunan dış idari bölümlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'ın belediyeleri</span>

Yunanistan'ın belediyeleri, Yunanistan'ın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler herhangi bir bölgesel birime ait olup her belediye ayrıca belediye birimlerine de ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya'nın bölgeleri</span>

Finlandiya'nın bölgeleri, Finlandiya'nın birinci düzey idari bölümleridir. Finlandiya 19 adet bölgeye ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre'nin belediyeleri</span>

İsviçre'nin belediyeleri, İsviçre'nin en küçük idari bölümleridir. Her belediye bir kantona bağlı olup bazen kantonlara bağlı ilçe veya diğer alt birimlere de bağlı olabilmektedir.