Kurtuluş Ordusu
Kurtuluş Ordusu aşağıdaki anlamlara gelebilir:
- Batı Somali Kurtuluş Ordusu
- Belucistan Kurtuluş Ordusu
- Kosova Kurtuluş Ordusu
- Rus Kurtuluş Ordusu
- Suriye Kurtuluş Ordusu
Kurtuluş Ordusu aşağıdaki anlamlara gelebilir:
Büyük Taarruz, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun Yunan kuvvetlerine karşı başlattığı genel saldırıdır. Bakanlar Kurulu taarruz kararını almış ve 14 Ağustos 1922 tarihinde kolordular taarruz için yürüyüşe geçmiş, 26 Ağustos'ta saldırı başlamış, 9 Eylül'de Türk Ordusu İzmir'e girmiş ve 18 Eylül'de de Yunan Ordusu'nun Anadolu'yu tamamen terk etmesiyle savaş sona ermiştir.
Filistin Kurtuluş Örgütü, kısaca FKÖ veya uluslararası İngilizce kısaltmasıyla PLO olarak bilinen, bağımsız ve özgür bir Filistin kurmayı amaçlayan bir örgüttür. Temelleri 13-16 Ocak 1964'te Kahire'de toplanan Arap Birliği zirvesinde atılan örgüt, 29 Mayıs 1964 tarihinde Filistin Ulusal Konseyinin toplanmasının ardından 2 Haziran 1964 tarihinde kuruldu. Örgüt Arap devletleri arasındaki liderlik savaşı yüzünden Filistinliler tarafından değil, Arap devletleri tarafında özellikle de Mısır Devlet Başkanı Cemal Abdünnasır'ın yoğun desteği ile kurulmuştur.
Alaşehir Kongresi, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında, 16 Ağustos 1919-25 Ağustos 1919 tarihleri arasında Hacim Muhittin (Çarıklı)'in önerisi ile Alaşehir'de toplanan mahalli kongredir. Kurtuluş mücadelesinin ilk defa organize edilmeye çalışıldığı kongrelerdendir. Batı Anadolu'da devam eden direnişin son durumunu gözden geçirmek ve teşkilatlanmayı tamamlayabilmek amacıyla toplanmıştır. Amacı ve kararları yönüyle bölgesel bir kongredir.
İzmir'in Kurtuluşu, 26 Ağustos'ta başlayan Büyük Taarruz harekâtı sonucu Türk ordusunun Yunan işgali altındaki İzmir'e 9 Eylül 1922'de girmesini belirten tarih terimidir.
Çin-Vietnam Savaşı ya da Üçüncü Çinhindi Savaşı, 1979 yılında Çin ve Vietnam arasında yaşanan kısa ama kanlı bir sınır çatışmasıdır. Vietnam'ın Kamboçya'yı işgal edip, Çin tarafından desteklenen Pol Pot liderliğindeki Kızıl Khmer hükûmeti tarafından yönetilen rejime son vermesi sonucu Çin Halk Kurtuluş Ordusu taarruza geçmiştir. Vietnam'ın kuzey kesimlerine kısa süreli bir Çin saldırısı olmuş ve Çin birlikleri bir ay sonra geri çekilmişlerdir. İki taraf da zafer ilan etmişlerdir. Bu savaş Vietnam'da günümüzde bile önemli bir yere sahiptir. Çin Ordusu geri çekilirken etkili bir "yanık toprak" politikası uygulamıştır. Köyleri, yolları ve demir yollarını yok ederek, Vietnam'ın kırsal bölgelerinde altyapıya büyük zararlar vermişlerdir.
Salah Cedid (1926-1993) Suriyeli general ve politikacı, Baas Partisinin önemli isimlerinden biriydi. 1966’dan 1970’e kadar, Suriye siyasetinde aktif rol oynamıştır. İktidara geldiğinde, Baas Partisi'nin kurucuları Mişel Eflak ve Selahaddin el-Bitar'ı Suriye'den sürerek Doğu Bloku'yla ittifaka girmiştir. Cedid, iktidarı boyunca sosyalist bir politika yürütmüş ve aralarında toprak reformunun da bulunduğu birçok reform gerçekleştirmiştir. Fakat Altı Gün Savaşı sonrasında, Golan Tepeleri'nin İsrail ordusu tarafından ele geçirilmesiyle popülerliği hızlı bir şekilde düşmüştür.
Paris'in Kurtuluşu, II. Dünya Savaşı sırasında 19 Ağustos 1944'ten Alman garnizonun komutanı General der Infanterie Dietrich von Choltitz'in Montparnasse Garı'nda teslim olduğu 25 Ağustos 1944'e kadar Fransa'nın başkenti Paris'in çevresi ve içinde devam eden muharebe. Overlord Harekâtı'nın son muharebesi olarak değerlendirilir.
Prag Taarruzu, Kızıl Ordu'nun II. Dünya Savaşı'ndaki son stratejik taarruz harekâtıdır. Prag'a yönelen Kızıl Ordu taarruzu ve Prag Muharebesi, 5 - 11 Mayıs 1945 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Ayrıca muharebe, Prag Ayaklanması ile birlikte sürmesi dolayısıyla da önemlidir.
Rus Kurtuluş Ordusu, II. Dünya Savaşı sırasında Waffen-SS tarafından oluşturulan Sovyetler Birliği'ne karşı Sovyet savaş esirlerinden oluşan işbirlikçi askeri oluşum. Bu orduya Kızıl Ordu'dan firar eden askerlerde katılmıştır. Rus Kurtuluş Ordusu'nun komutanlığını 1942'de Nazilere esir düşen Sovyet Korgeneral Andrey Vlasov yapmıştır. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında faaliyetler yürüttü.
İrlanda milliyetçiliği, İrlandalıların bir millet olduğunu ileri sürmektedir. Bu terim, İrlanda'nın bölünmesinden bu yana genellikle birleşik bir İrlanda'nın desteklenmesi anlamına geliyor. İrlandalı milliyetçiler, İngiltere'nin 12. yüzyılın sonlarından beri İrlanda üzerinde değişen derecelerde hüküm ve etki sürdürdüğünü iddia etmektedirler.
İrlanda Halk Kurtuluş Örgütü, muhbir davalarından sonra fraksiyonları birleşen İrlanda Ulusal Kurtuluş Ordusu'ndan ihraç edilen ve ayrılan örgüt üyeleri tarafından 1986 yılında kurulan İrlanda cumhuriyetçisi paramiliter örgüttür. Cumhuriyetçiler arasında şiddet ve suç olaylarına karışan bir örgüt olarak tanınan IPLO, 1992 yılında Geçici İrlanda Cumhuriyet Ordusu (PIRA) tarafından zorla dağıtıldı.
Halk Kurtuluş Ordusu aşağıdaki anlamlara gelebilir:
Filipin Komünist Ayaklanması, Filipinler Komünist Partisi ve onun silahlı kuvveti olan Yeni Halk Ordusu öncülüğünde 1969 yılında Filipinler'de Marksist-Leninist ilkelere dayalı rejim kurma amacı ile meydana gelen ayaklanma. Bu ayaklanma sonucu gelişen olaylar halen devam etmektedir.
Filistin Kurtuluş Ordusu, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) İsrail ile savaşmak için 1964 Arap Birliği zirvesinde kurulan askeri kanadı idi. Bununla birlikte etkili bir FKÖ denetiminden ziyade çeşitli ev sahibi hükûmetler, genellikle Suriye tarafından kontrol edilmiştir.
Evripidis Bakırcis, Yunan subay ve politikacı.
Nanchang, Çin'in güneydoğusundaki Jiangxi eyaletinin başkenti. 2010 itibarıyla 5.042.565 kişi Nanchang İli'nde yaşamaktadır; bunların 2.357.838'i şehir merkezindedir. Eyaletin kuzey merkezinde bulunan Nanchang şehri batısında Jiuling Dağları ve doğusunda Poyang Gölü tarafından çevrelenmektedir. Müreffeh Doğu Çin'i Güney Çin ile bağlayan stratejik konumu nedeniyle Çin'in güneyindeki en önemli demiryolu hatlarından biri olmuştur.
Arap Kurtuluş Ordusu, Fevzi el-Kavukçu liderliğinde Arap ülkelerinden gönüllü bir orduydu. 1948 Arap-İsrail Savaşı'nda Arapların safında savaşmış olup asıl olarak Arap Birliği tarafından Arap Yüksek Komitesi'nin Kutsal Cihat Ordusu'na karşı olarak kuruldu.
Geyve Muharebesi, Türk Kurtuluş Savaşı esnasında yaşanmış küçük fakat belirleyici bir muharebe.Savaşın diğer Muharebelerden Farkı ise Ankara Hükûmeti'nin kuvvetlerinin, İtilaf işgali altındaki İstanbul Hükûmeti'nin kuvvetleriyle doğrudan çarpışmasıdır.
Yugoslavya Cephesi, II. Dünya Savaşı'nın cephelerinden biridir. Cephe, Nisan 1941'de Yugoslavya'nın işgali ile açılmış ve bölgenin Partizanlarca geri alınmasıyla kapanmıştır.
Uganda-Tanzanya savaşı, Ekim 1978'den Haziran 1979'a kadar süren ve Uganda Devlet Başkanı Idi Amin'in devrilmesiyle sonuçlanan ve Tanzanya lehine sonuçlanmış bir savaştır. 1971'de Idi Amin'in dönemin Devlet Başkanı Milton Obote'yi devirmesiyle iki ülke arasındaki ilişkiler bozulmaya başladı. Tanzanya Devlet Başkanı Julius Nyerere, Obote ile yakın ilişki içindeydi ve 1972'de Uganda'da Obote'nin isyan başlatma girişimini destekledi. Ufak çaplı bir çatışmaya yol açan bu isyan yine Tanzanya Devlet Başkanı'nın desteğiyle son buldu. İki lider arasında gerginlik devam ederken Idi Amin Tanzanya sınırları içerisindeki Kagera Salient'in Uganda'nın yetki alanına alınması gerektiğini iddia etmeye başladı. Sonraki yıllarda Amin rejimi şiddetli tasfiyeler, ekonomik sorunlar ve Uganda Ordusu içindeki memnuniyetsizlik nedeniyle istikrarsızlaştırıldı.