İçeriğe atla

Kurtubî Tefsiri

Kurtubî Tefsiri (Arapçaتفسير القرطبي), 13. yüzyılın âlimi Kurtubî'ye ait klasik bir Kur'an tefsiridir.[1] Kurtubî tefsiri, tefsirlerin en özlülerinden biri olarak kabul edilir ve en popülerleri arasındadır. El-Cami' li Ahkam el-Kur'an (Kur'an'ın Genel Hükümleri) adıyla da bilinmektedir.

Bu tefsirdeki temel amaç Kur'an'dan fıkhî hüküm ve kurallar çıkarmak olsa da, bunu yaparken Kurtubî aynı zamanda ayetlerin açıklanmasını, zor kelimelerin araştırılmasını, ayırıcı işaretlerin tartışılmasını, üslup ve kompozisyonun zarafetini de sağlamıştır. Kitap defalarca basılmıştır.[1]

Tercümeler

Bu tefsir birçok dile tercüme edilmiştir. Avustralya İslam Kütüphanesi'nde İngilizce, Urduca, Türkçe, Arapça ve İspanyolca okunabilmektedir.[2][3] Yeni çeviriler arasında Dr. İkram ul Hak Yasin'in ilk cildinin Urduca çevirisi de bulunmaktadır. İkinci cilt üzerinde çalışmaları sürmektedir. İlk cilt İslamabad Uluslararası İslam Üniversitesi Şeriat Akademisi tarafından yayımlanmıştır.

Bengalce tercümenin birinci ve ikinci bölümleri Bangladeş'ten Tevhid Yayınları tarafından yayımlanmıştır. 23 cilt hâlinde yayımlanacaktır.

Bir cilt İngilizceye çevrilmiş ve Londra'daki Dar el-Takva tarafından yayımlanmıştır.[4] İlk altı cilt Aisha Bewley tarafından İngilizceye çevrilmiş ve Diwan Press tarafından yayımlanmıştır.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Ramzy, Sheikh (20 Temmuz 2012). The Complete Guide to Islamic Prayer - Sheikh Ramzy - Google Books. Author House. ISBN 9781477215302. Erişim tarihi: 28 Ocak 2014. 
  2. ^ Tafsir Al Qurtubi[]
  3. ^ Antoz, John. "Quran Recitation Course Online". 17 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2022. 
  4. ^ Hewer, C. T. R.; Anderson, Allan (2006). Understanding Islam: The First Ten Steps - C. T. R. Hewer, Allan Anderson - Google Books. SCM Press. ISBN 9780334040323. Erişim tarihi: 28 Ocak 2014. 
  5. ^ Bewley, Aisha (2019). TAFSIR AL-QURTUBI - : juz' 1. DIWAN Press. ISBN 978-1-908892-61-4. OCLC 1096220105. 28 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlahiyat</span> din ile ilgilenen bilim dalı

İlahiyat, teoloji veya tanrıbilim, "tanrı" kavramı ve din olgusunun sistematik olarak ele alan disiplindir. Temel konusu doğaüstü güçlerdir ancak dini epistemoloji ve vahiy ile ilgilenir. Vahiy üzerinden tanrı ya da tanrıların varlığının kabulüne ulaşır. Bunların sadece, doğa ötesi varlıklar olması ile değil, dünya ile ilişki kurmak ve insanlara varlığını göstermeye istekli olduklarını ispat etmeye çalışır.

Azrail, İslam'da dört büyük melekten biri ve eceli dolmuş kişilerin canını almaya gelen 'ölüm meleği' olarak görülür. Yahudilikte bu melek bazen ölen kişinin ruhunu taşıyan bir melek olarak uyarlanmıştır.

Cihat, İslami bir terim. Arapça "mücadele" kökünden gelir ve güncel Türkçede çoğunlukla "İslam uğruna savaşma" anlamında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Fatiha Suresi</span> Kuranın ilk suresi

Fatiha Suresi, Kur'an'ın ilk suresidir. Sure, 7 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Arapça</span> Afroasya dilleri ailesinin Sami koluna mensup bir dil

Arapça, Afroasya dilleri ailesinin Sami koluna mensup bir dildir. Batıda Atlantik Okyanusu'ndan doğuda Umman Denizi'ne, kuzeyde Akdeniz'den güneydoğuda Afrika Boynuzu ve Hint Okyanusuna uzanan geniş bir coğrafyada konuşulmaktadır. Tüm lehçeleri ile birlikte 420 milyonu aşkın kişi tarafından konuşulduğu tahmin edilmektedir. Arap Birliği'ne üye 22 ülke ile Çad ve Mali dâhil olmak üzere 24 ülkede resmî dildir. Aynı zamanda kısmî olarak tanınan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti, Somaliland ile Tanzanya'da (Zanzibar) resmî dil statüsündedir. Arap Birliği'nin ve Birleşmiş Milletler'in kabul edilen altı resmî dilinden biridir. Nijer, Senegal ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nde ulusal/azınlık dili olarak tanınmıştır. Arapça İran, İsrail, Pakistan, Filipinler ve Güney Afrika Cumhuriyeti anayasalarında özel dil statüsüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Tefsir</span> İslami dini terim

Tefsir veya Yorumlama, İslam dini terimidir. 'el-Fesr' masdarından tef'il babında yorumlamak, açıklamak manalarına gelen bir kelimedir. Eş değer bir kelime "te'vil"dir (yorum). Kur'an ayetlerinin açıklanmasına dair dalıdır. Tefsir ilmi ile uğraşan kişiye müfessir denir. Al-i İmran suresi 7. ayette yer aldığı üzere Kur'an hem anlamı açık, hem de yoruma açık (müteşabih) ayetleri bünyesinde barındırır. İslam tarihinde Kur'an ayetlerini anlamak veya anlamlandırmak üzere çok sayıda çalışma yapılmıştır.

Fî Zılâl'il Kur'an, Seyyid Kutub tarafından yazılan Kur'an tefsiri. Mısırlı lider Cemal Abdünnasır'ın suikastından sonra Müslüman Kardeşler birliği ile beraber tutuklanan Kutub, hapishanede geçirdiği dönemde yazmıştır. Bazıları tarafından Kur'an'ın kapsamlı ve birçok kişiyi etkileyen, kolay anlaşılır bir yorum olduğu düşünülür. Buna rağmen bazı gelenekçi ve modernist ulema, tefsirden daha ziyade kişisel düşünce ve deneme olarak bu kitap için kusur bulurlar. Tefsir İslam dünyasınca çok önemli bir etkiye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa İslamoğlu</span> Türk ilahiyatçı, araştırmacı, şair ve yazar

Mustafa İslamoğlu, Türk yazar. Fıkıh, tefsir, hadis gibi alanlarda çalışmakta ve bu konularda kitaplar yazmaktadır.

İlāh, "tanrı" ile aynı anlama gelen bir Arapça terimdir. Dişil hâli "ilaha"dır ve bu tanrıça ile eşanlamlıdır. Dinsel inanışlarca kutsal görülen ve tapınılan doğaötesi bir varlıktır. İlah kelimesi İslami ritüellerde sıkça kullanılır: ezan, kelime-i şehadet.

Muhammed bin Ahmed el-Kurtubi,, Eserlerinde Ehl-i Sünnet'i savunan, başta Mu’tezile olmak üzere İmâmiye, Râfiziyye, Kerrâm’îyye gibi fırkaları eleştiren âmelde Malikî, i'tikatta Eş’ari olmakla birlikte, mezhep taassubuna karşı tavır takınan ve taklitçiliği bir metot olarak benimsemediğini dile getiren Endülüslü ve Arap, muhaddis, müfessir, fakih, dilci ve kıraat âlimi.

Seyyid Ebu'l-A'lâ Mevdudî, Pakistanlı müfessir, İslam âlimi, gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">El Mizan fi Tefsir'ul Kur'an</span>

El Mizan fi Tefsir'ul Kur'an,, Şii din alimi Muhammed Hüseyin Tabatabai'nin Kur'an tefsiri kitabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kur'ancılık</span> Kuranı İslamın tek kaynağı kabul eden İslamî düşünce

Kur'ancılık, Kur'aniyyun, Kur'anizm ya da diğer bilinen adıyla Kur'an Müslümanlığı, Kur'an'ı İslam dininin tek ve ana kaynağı olarak kabul eden, hadisleri ve mezhep ayrılığını reddeden düşünce sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan-ı Basri</span>

Hasan-ı Basrî, (642–728), İslam'ın erken döneminde yaşamış sufi, zahid ve âlim. İslam peygamberi Muhammed'in, Bedir Savaşı'nda savaşan 70 kişi de dahil olmak üzere sahabinin çoğunu gören Hasan-ı Basrî tabiin neslindendendir. Ümmü Seleme'nin evinde yetişti. Cemel ve Sıffin muharebelerinde Ali'nin taraftarlarından olduğu bilinmektedir.

Reynold Alleyne Nicholson veya R. A. Nicholson, İslam edebiyatı ve tasavvuf konularında, önde gelen İngiliz oryantalist. Ayrıca Mevlana'ın eserlerini İngilizceye kazandıran ve bu konuda uzmanlığı bilimsel çevrelerce de kabul edilmiş akademisyendir.

Berelvi, Sünni İslam içinde Hanefi mezhebine bağlı Hindistan'ın Bereilli kentinden çıkan 200 milyon mensubu olan bir hareket. Hareket ismini lider İmam Ahmed Raza Han'ın (1856-1921) şehrinden alır. Medya ve akedemisyenler tarafından Berelvi ismiyle anılan harekete bağlı olanlar, kendilerine Ehl-i Sünnet vel Cemaat olarak hitab etmeyi tercih ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Celâleyn Tefsiri</span>

Celâleyn Tefsîri Kur'an'ın klâsik bir sünnî tefsiri olup evvela 1459'da Celâl ed-Dîn el-Mahallî tarafından yazılmış ve 1505'te talebesi Celâl ed-Dîn es-Suyûtî tarafından tamamlanmış, böylece adını da almıştır. Bugün sade stili ve özlülüğünden dolayı Kur'an'ın en yaygın tefsirlerinden olarak kabul edilir. Sadece bir ciltliktir. Eserin İngilizceye tercümesi Aisha Bewley tarafından 2007'de yayımlanmıştır.

Meveddet Ayeti ; Şura Suresi'nin 23. ayetinin bir bölümünü. Bu ayete göre, Muhammed'in tebliğe karşılık ücreti, akrabalarına meveddet ve sevgidir.

Ta'wilat Ehl-i Sünnet veya Ta'wilat el-Kur'an, daha çok Tefsir al-Maturidi olarak bilinir, Taberi'nin çağdaşı olan Hanefi alimi Ebu Mansur el-Maturidi tarafından yazılmış klasik bir Sünni tefsirdir.

Salebî Tefsiri veya özgün adıyla el-Keşf ve'l-Beyân an Tefsîri'l-Kur'ân, on birinci yüzyıldan bir âlim olan Ahmed bin Muhammed es-Sa'lebî'ye ait klasik bir Sünni tefsir veya Kur'an yorumudur. 10 cilt ve 3.425 sayfadan oluşmaktadır.