İçeriğe atla

Kurtlar mahallesi

Kurtlar mahallesi
KonumŞuşa, Azerbaycan

Kurtlar mahallesi Şuşa'nın 18. yüzyılda inşa edilmiş aşağı mahallelerinden biridir.[1][2] Karabağ'ın ünlü ailelerinden Zöhrapbeyovların evi, Karabüyük Hanım'ın sarayı, ünlü kamusal figur, yazar, eğitimci Ahmet Bey Ağaoğlu'nun babasının malikanesi de bu mahallede yer almaktadır.

Hakkında

Karabüyük Hanım Sarayı da Kurtlar mahallesinde yer almaktadır. Bu saray Şuşa kalesi bölgesinde ayakta kalan 2 saraydan biridir. Kalenin giriş kapısındaki yazıtta 1768 yılında yapıldığı belirtilmektedir.[3]

Mahallede bulunan mülklerden biri de Zöhrapbeyovların evidir. Bu ev 19. yüzyılda inşa edilmiştir. Sovyet işgalinden sonra eve el konulmuş ve Şuşa resim galerisi burada işletilmiştir.[4] 1992'de Şuşa'nın işgalinden sonra bina yağmalandı, şebekeden pencereleri ve duvar resimleri kayboldu. Şu anda bina yarı harap durumda.[5]

Ahmet Bey Ağaoğlu'nun doğulup büyüdüğü ev de Kurtlar mahallesi'nde bulunuyor. Sovyet işgalinden sonra bu bina işletme ve kurum, pansiyon ve okul olarak kullanılmıştır. Yerel topluluk arasında "Lesnaya Okulu" olarak biliniyordu. 1992'de Şuşa'nın işgalinden sonra Ahmet Bey Ağaoğlu'nun evi tamamen yıkıldı.[6] Şuşa zaferinin ardından Ahmed Bey Ağaoğlu'nun evinde kurulmuş merkezi Ankara'da bulunan Türk Ocakları Genel Merkezi Ağaoğlu'nun yıkılan evinin tüm masraflarını üstlenerek eski haline getirilmesi için Azerbaycan devletine başvurdu.[7]

Resimler

Kaynakça

  1. ^ Çingiz Qacar (2019). Köhnə Şuşa (PDF). Bakü: Şərq-Qərb nəşriyyatı. s. 78. 8 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Temmuz 2022. 
  2. ^ Yunis Hüseynov (2012). Qarabağ tarixi mənbələrdə (PDF). Bakı: Şuşa nəşriyyatı. s. 76. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Temmuz 2022. 
  3. ^ Elturan Avalov (1977). Архитектура города Шуши и проблемы сохранения его исторического облика. Bakı: Elm. s. 25. 5 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2022. 
  4. ^ Nigar Adil, Səbuhi Məmmədli (21 Ocak 2021). "Şuşadakı 81 illik sirr, dağılan tifaq, bəy qızının inadı - I hissə" (Azerice). lent.az. 21 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2022. 
  5. ^ Yelena Ostapenko, Emil Nəsirov (3 Ocak 2021). "Воспоминания дочери бека: «Я помню наш дом в Шуше вплоть до последнего камня…»/ Bəy qızının xatirələri: "Mən Şuşadakı evimizin axırıncı daşına qədər xatırlayıram"" (Rusça). 1news.az. 27 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2022. 
  6. ^ "Əhməd bəy Ağaoğlunun Şuşadakı evi - Qənirə Paşayevadan" (Azerice). bizim.media. 5 Eylül 2021. 8 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2022. 
  7. ^ İsmayıl Qocayev (30 Eylül 2021). ""Türk ocağı" Əhməd bəy Ağaoğlunun evini yenidən qurmağa hazırdır"" (Azerice). sherg.az. 11 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Ağaoğlu (siyasetçi)</span> Azerbaycanlı siyasetçi ve gazeteci

Ahmet Akif Ağaoğlu, Azerbaycan asıllı Türk siyasetçi, hukukçu, yazar ve gazeteci. Liberal Kemalizmin kurucusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Cihangir Berker</span> Azerbaycanlı tümgeneral

Cihangir Berker veya Cihangir Bey Novruzov Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bir subayı, Türk Silahlı Kuvvetleri tuğgeneralidir.

<span class="mw-page-title-main">Baba Behbud</span> Türk asker

Baba Behbud — veya Baba Behbudov — Azerbaycan Cumhuriyeti Ordusunun subayı, Türk Silahlı Kuvvetleri albayı.

<span class="mw-page-title-main">Zöhrapbeyov'un evi</span>

Zöhrapbeyov'un evi, Abbaskulu bey Zöhrapbeyov'un Azerbaycan'ın Şuşa kentindeki evidir. Şuşa'nın ünlü ailelerinden Zöhrapbeyovların bir mensubuydu. Ev, Şuşa'daki Ocakkulu caddesinde yer alır ve 19. yüzyılda inşa edilmiştir.

Mir Muhsin Nevvab'ın mezar taşı, Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde bulunan ve Şuşa Devlet Mimari Rezervi'ne ait cumhuriyet ölçeğinde öneme sahip anıt. 1960'de UNESCO aracılığıyla Mir Muhsin Nevvab'ın mezarı üzerinde imar çalışmaları yapılmıştır. Mezar taşı, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ülkenin önemli tarihi ve kültürel anıtı olarak tescil edilmiştir. Şuşa şehrinin 1992'de işgal edilmesinden sonra Ermeni Silahlı Kuvvetleri tarafından yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Safi Bey'in Evi</span>

Safi Bey'in Evi, Azerbaycan'ın Şuşa kentinde bulunan ve 18. yüzyıla ait tarihi ve mimari bir anıttır.

Hoca Mercanlı Kuyusu, Azerbaycan'ın Şuşa kentinin Hoca Mercanlı mahallesinde yer alan, aynı adı taşıyan camiden çok uzak olmayan kuyu. 18. yüzyılda inşa edilmiştir. 8 Mayıs 1992'de Şuşa'nın Ermeni birlikleri tarafından işgal edilmesinden bu yana, kuyu ihmal edilmiş ve sonunda kurumuştur.

<span class="mw-page-title-main">Üzeyir Hacıbeyovun ev müzesi (Şuşa)</span> Şuşada müze

Üzeyir Hacıbeyov'un ev müzesi Azerbaycanlı besteci, müzikolog-bilim adamı, yayıncı, oyun yazarı, pedagog modern Azerbaycan profesyonel müzik sanatının ve ulusal operasının kurucusu Üzeyir Hacıbeyov'un Şuşa'da bulunan ev müzesi. Müze 1959'dan 1992'ye kadar işletilmiştir. 1992 yılında Şuşa şehrinin Ermeni Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edilmesinden sonra müze faaliyetini durdurmuş ve müze binası yıkılmış, sergiler yağmalanmıştır. Müzenin 1.700 sergisinden sadece 136'sı korunabildi.

<span class="mw-page-title-main">Karabüyük Hanım sarayı</span>

Karabüyük Hanım sarayı veya Karabüyük Hanım kulesi, Şuşa şehrinin tarihi merkezinde bulunan tarihi bir saraydır. Kaynaklar, Şuşa Kalesinin topraklarında birkaç sarayın varlığı hakkında bilgi verse de, bunlardan sadece ikisi, Karabüyük Hanım sarayı ve Penah Ali Han sarayı günümüze kadar gelebilmiştir. Karabüyük Hanım sarayı'nın giriş kapısındaki kitabeden, hicrî takvimle 1182 (1768) yılında yapıldığı anlaşılmaktadır.

Elturan Veli oğlu Avalov Azerbaycanlı ressam, Azerbaycanın Emekdar Sanatçısı (1991), Profesör (2003). Doğu Ülkeleri Uluslararası Mimarlık Akademisinin, Uluslararası Ekoenerjetik Akademisinin, Azerbaycan Mimarlar Birliğinin ve Azerbaycan Sanatçılar Birliği'nin tam üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Han kızı pınarı</span>

Han kızı pınarı, Şuşa'nın Çöl Qala semtinde Han kızı Nateva'nın sarayının yanında bulunan bir pınardır. Pınar, 19. yüzyılda son Karabağ Hanı'nın kızı Hurşidbanu Natevanın parasıyla yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şefibeyliler</span>

Şefibeyliler, Azerbaycan halkının tanınmış ailelerinden biridir. Soy'un büyük dedesi Şefi Bey'dir. Kebele saltanatının Aydınkışlak köyünde doğmuştur. Molla'nın yanında okumuş. Bazı kaynaklara göre ilçe naibi olmuş. Kendi mülkünü yöneterek yaşamış.

<span class="mw-page-title-main">Hoca Mercanlı mahallesi</span>

Hoca Mercanlı ve ya Hoca Mircanlı mahallesi — Azerbaycan Cumhuriyetinin Şuşa şehrinde olan tarihi mahellelerden biri. Bölgüsel olarak şehrin yukarı mahelleleri sırasına dahil olan Hoca Mercanlı mahellesi coğrafi mevfi olarak şehrin merkezinde yerleşmektedir. Mahallenin XIX yüzyılda temelleri atılmış ve zamanla burada bazı tarihî eserler inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mir Hidayet Bey Seyidov</span>

Mir Hidayat bey Seyidov Azerbaycanlı siyasi figür, Tüm Rusya Kurucu Meclisi üyesi, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Milli Şurasının başkan yardımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Yunus Hazarlı</span> Türk asker

Yunis Shekerov veya Yunus Hazarlı, Azerbaycan Cumhuriyeti Ordusu'nun subayı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Albayıdır.

Şuşa Devlet Sanat Galerisi — 1982'den 1992'ye kadar Şuşa'da faaliyet göstermiş, 1992 yılında Şuşa'nın ermeniler tarafından işgal eidlmesinden sonra Bakü'de faaliyet göstermeye başlamışdır. İşgalden sonra müzedeki eşyalar yağmalanmış, galerinin binasının kendisi bir süre ihmal edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Firudin Bey Daryal</span> Türk asker

Firudin Bey Daryal — veya Ferman bey Alıyev, — Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bir subayı, Türk Silahlı Kuvvetleri albayıdır.

Hidayet Hayır Cemiyeti, 19. yüzyıl Azerbaycan'ında dini fanatizme direnmek, soygunculara ve katillere karşı mücâdele etmek olan bir toplumdu. 1904'te kurulan cemiyetin yönetim kurulunda Hacı Zeynelabidin Tağıyev, İsa Bey Hacınski, Mirmuhammed Kerim Bakuvi, Molla Ruhulla Memmedzade, Ahmet Bey Ağaoğlu, Mustafa Bey Alibeyov ve diğerleri yer alıyordu. Toplumun üyeleri, görüş ve eylemlerinden dolayı suçlular ve dini radikaller tarafından sürekli olarak baskı görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Bey Alibeyov</span>

Mustafa Bey Alibeyov Azerbaycanlı gazeteci, yazar, oyun yazarı, hukukçuydu. Alibeyov, Işık dergisinin yayıncısı, Nicat Hayır Cemiyeti ve Muhtaçlara Yardım Cemiyeti üyesi, Hidayet Hayır Cemiyeti katibi ve Ahrar Partisi üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Osman Kazak</span>

Osman Ağa Gülmemmedov ve ya Osman Kazak - Çarlık Rusyası ve Azerbaycan Cumhuriyetinin subayı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin albayı.