İçeriğe atla

Kurtlar Vadisi (dizi)

Kurtlar Vadisi
Dizinin afişi
FormatTelevizyon dizisi
TürAksiyon
Dram
Politik
SenaristAhmet Yurdakul (1-6)
Raci Şaşmaz (1-97)
Bahadır Özdener (1-97)
Mehmet Turgut (21-55)
YönetmenOsman Sınav (1-55)
Mustafa Şevki Doğan (21-55)
Serdar Akar (56-97)
BaşrolNecati Şaşmaz
Özgü Namal
Selçuk Yöntem
Oktay Kaynarca
Zafer Ergin
Gürkan Uygun
Tema müziği bestecisiGökhan Kırdar
Açılış müziği"Kurtlar Vadisi 2003 - Jenerik" (2003)
"Kurtlar Vadisi 2004 - Jenerik" (2004)
"Kurtlar Vadisi 2005 - Jenerik" (2005)
Ülke Türkiye
DiliTürkçe
Sezon sayısı4
Bölüm sayısı97 (bölümleri listesi)
Yapım
YapımcıOsman Sınav (2003-2004)
Raci Şaşmaz (2004-2005)
Mekânİstanbul
Görüntü yönetmeniTevfik Şenol (1-55)
Selahattin Sancaklı (56-97)
Gösterim süresi60-70 dakika
Yapım şirketiSinegraf (2003-2004)
Pana Film (2004-2005)
Yayın bilgileri
KanalShow TV (2003-2005)
Kanal D (2005)
Görüntü formatı4:3 (576i)
Ses formatıStereo
Yayın tarihi15 Ocak 2003 - 29 Aralık 2005
DurumuSona erdi
Kronoloji
Sonra gelenKurtlar Vadisi Terör (2007)
Kurtlar Vadisi Pusu (2007-2016)

Kurtlar Vadisi, 15 Ocak 2003 tarihinde Show TV'de "Bu bir mafya dizisidir" sloganıyla yayımlanmaya başlayan aksiyon, dram ve politik türdeki Türk televizyon dizisidir. Dizi, 4 sezon olup toplam 97 bölümden oluşmaktadır. 1. sezonunda (ilk 20 bölüm) çarşamba günleri sonrasındaysa perşembe günleri yayımlanmıştır. Dizi, ilk üç sezon Show TV'de yayımlanmıştır. Son sezonundaysa 4 milyon dolar karşılığında Kanal D'ye transfer olmuştur. Bu yönüyle Türk televizyonunda bir ilktir.[1] Dizi, 29 Aralık 2005 tarihinde yayımlanan 97. bölümüyle final yaparak sona ermiştir.

Konu

Yurt dışında KGT adına birçok başarılı operasyonda bulunan Ali Candan; en son Kosova'da iken emrinde olduğu Aslan Akbey tarafından yurda çağrılmış ve kendisine en kritik görev olan Kurtlar Vadisi Operasyonu görevi verilmiştir. Bu görevdeki amaç; mafyanın en tepesindeki güç olan ve Mehmet Karahanlı'nın baron olduğu Kurtlar Konseyi'nin çökertilmesidir. Bu görev hiç kolay değildir ve Kurtlar Konseyi çok güçlüdür. Öyle ki konsey, Türkiye'nin yıllık millî gelirinin yarısı kadar bir paraya hükmetmektedir.

Özet

Ali Candan; kendisine verilen bu zor görev için tüm sevdikleriyle vedalaştıktan sonra bir trafik kazasında öldü olarak gösterilir ve ameliyatla yeni bir yüze kavuşur. Yeni kimlik olarak da kendisine Polat Alemdar kimliği verilir. Polat Alemdar, eski kabadayı Duran Emmi'nin yeğeni olarak gösterilir ve mafya alemine girer. Kurtlar Konseyi'nde Testere Necmi'nin hiyerarşisinde olan ve konsey adına çeşitli suikastlar gerçekleştiren Süleyman Çakır, bir gün Duran Emmi'yi ziyaret etmek için onun, Salacak'daki kahvesine gider. Burada Polat'la da tanışan Çakır, Duran Emmi ile beraber kahveden çıkarken rakibi Şevko'nun saldırısına uğrar. Ama saldırıyı fark eden Polat, son anda hem Çakır'ı hem de Emmi'yi yere yatırarak hayatlarını kurtarır. Böylece Çakır ve Polat can dostu olur ve birçok başarılı işe imza atarlar.

Polat'ın bu başarıları Kurtlar Konseyi'nin dikkatini çeker ve başta Mehmet Karahanlı olmak üzere Laz Ziya, Kılıç, Testere Necmi gibi konseyin üyeleriyle tanışan Polat, zamanla Çakır gibi konseye hizmet eder. Sonraları yükselerek konseyin baronu olur. Tabi böyle yükselirken Pala ve ekibi, Kirve, Rus Konseyi ve birçok zararlı grubu da yok ettiği gibi Süleyman Çakır, Aslan Akbey, Seyfo Dayı, Elif Eylül ve birçok sevdiğini de kaybeder.

2005 yılında Kurtlar Konseyi, iç çekişmeler ve birçok nedenle çöker ve son üyesi Laz Ziya'nın vefatıyla dağılır. Böylece Kurtlar Vadisi Operasyonu başarıya ulaşmış olur. Konseyin çöküşünden sonra Polat, konseyin bağlı olduğu Tapınakçılar'ın Dünya Baronu Amon ile görüşmek üzere Los Angeles şehrine gider. Amon, kendisine birlik olmayı ve Mehmet Karahanlı'nın bizzat yazdığı, konseyin Türkiye aleyhine faaliyetlerinin ve konseyin bağlı olduğu yerlerin kayıtlı olduğu kripteks adındaki şifreli kutudaki belgeleri ister. Ama Polat, bunları kabul etmeyerek Amon'la bir anlaşma yapar ve Türkiye'ye döner.

Tapınakçılar'ın devam eden zararlı faaliyetleri ve Abdülhey'in ölümü, anlaşmanın Amon tarafından bozulmasına ve Polat'ın Kripteks'deki belgeleri dizinin devamı olan Kurtlar Vadisi Pusu dizisinin 9. sezonunda kamuoyuna açıklamasına sebebiyet verip Piramit operasyonunun başlamasını sağlayacaktır.

Çekimler

İlk sezonlar Beykoz'un Kanlıca semtinde, Üsküdar ve Kadıköy ilçelerinde çekildi.

Konsey sahnelerinin çekiminde Üsküdar'daki Sözbir Royal Residence Hotel kullanıldı. Duran Emmi'nin kahvesindeki sahneler de aynı ilçedeki Korcan Aile Çay Bahçesi'nde çekildi.

Dizinin geliştirilme aşamasındaki en önemli problemlerden birisi de dizideki kumarhane sahnelerinin nasıl çekileceğiydi. Kumarhaneler Türkiye'de yasaklanmıştı ancak dizinin ilk sezonunda kumarhane sahneleri önemli yer tutacaktı. Bu yüzden, dizi için tam teşekküllü bir kumarhane kuruldu. İlk sezonda kumarhane sahneleri sona erdiği için fazla dikkat çekilmedi ve bu sorun da böylece çözülmüş oldu. Bahadır Özdener de kumarhanenin illegal olduğunu ve aletlerin hepsinin gerçek olduğunu belirtti.

Oyuncu kadrosu ve karakterler

Not: Aşağıda yer alan ana karakterlerin açıklamaları, detaylı hâlini ve yardımcı karakterler hakkında detaylı bilgiler ve bölüm numaralarıyla ilgili bilgi edinmek için karakter listesine bakınız.

1 ve 2. sezonda kullanılan Otel (Eski adıyla Sözbir Otel, yeni adıyla A11 Otel)

Ana karakterler

OyuncuKarakterHakkında
Raci Şaşmaz / Necati ŞaşmazAli Candan / Polat AlemdarAslan Akbey tarafından eğitilen bir istihbaratçıdır.
Özgü NamalElif EylülPolat Alemdar'ın sevgilisidir. Avukattır.
Selçuk YöntemAslan AkbeyPolat Alemdar'ın akıl hocasıdır. KGT'nin başkanıdır. Doğu Eşrefoğlu tarafından eğitilmiştir.
Oktay KaynarcaSüleyman ÇakırMafya babasıdır. Polat'ın can dostu ve ortağıdır.
Gürkan UygunMemati BaşSüleyman Çakır'ın sağ koludur.
Nihat NikerelSeyfo DayıEmektar kabadayı Duran Şatıroğlu'nun en sadık adamıdır.
Kenan ÇobanAbdülhey ÇobanPolat Alemdar'ın yanına Aslan Akbey tarafından yerleştirilen sağ koludur.
Erhan UfakGüllü ErhanSeyfo Dayı'nın yeğenidir.
İpek TenolcayNesrin ÇakırSüleyman Çakır'ın karısı ve Laz Ziya'nın kızıdır.
Seray SeverDerya ÇakırSüleyman Çakır'ın kız kardeşidir.
Müge UlusoyMeral YılmazNesrin Çakır'ın kardeşi ve Laz Ziya'nın kızıdır.
Hande KazanovaCanan ÇavanElif'in arkadaşıdır. Avukattır.
Begüm Kütük YaşaroğluSafiye KarahanlıMehmet Karahanlı'nın kızıdır.
Güven HoknaNergiz KarahanlıMehmet Karahanlı'nın eşi, Polat ve Safiye'nin annesidir.
Altan AkışıkDoğu EşrefoğluEmekli bir üst düzey devlet görevlisidir. Aslan Akbey'in akıl hocasıdır.

Kurtlar Konseyi

OyuncuKarakterHakkında
Zafer ErginMehmet KarahanlıKonseyin baronudur. İş insanıdır. Fakat mafya gruplarının kontrolünü dolaylı olarak elinde tutmaktadır.
Attila OlgaçKılıçMehmet Karahanlı'nın sağ koludur. Eski kabadayıdır.
İstemi BetilLaz ZiyaKonseyin en büyük gelir kaynağı olan silah ticaretini yürütmektedir.
Baykal SaranHüsrev AğaLaz Ziya ile beraber Konseyin gelenekçi kanadını oluşturur, uyuşturucu ticaretini yürütmektedir.
Tarık ÜnlüoğluTestere NecmiKonseyin silahlı gücü ve tetikçisidir. Mehmet Karahanlı'nın en yakınındaki iki kişiden biridir.
Nişan ŞirinyanSamuel VanunuKonseyin dış ilişkilerinden sorumlu üyesidir.
Adnan BiricikNizamettin GüvençKonseyin hukuki meseleleriyle ilgilenir, devlet içerisinde oldukça nüfuz sahibidir.
Haldun BoysanTombalacı MehmetKonseyin kumarhane işletmelerinden sorumlu üyesidir.
İsmail İncekaraİplikçi NedimKonseyin para kasasıdır. Konseyin bütün üyelerinin paralarını işletmektedir.
Osman WöberTuncay KantarcıKonseyin bütün gümrük işlerini yönetmektedir.
Sönmez AtasoyHalil İbrahim KaparKonseye sonradan dahil olan uyuşturucu kaçakçısıdır.

Prodüksiyon

Projenin ortaya çıkışı ve gelişimi

2002'nin Haziran ayında Show TV kanalı, yönetmen Osman Sınav'a Amerikan dizisi Wiseguy'ın Türk versiyonunu yapması talebinde bulundu. Deli Yürek dizisi yeni bitmişti ve yönetmen ve senaristlerin aklında bir proje yoktu. Ancak diziyi kendi bildikleri adıyla öğrenince aslında devamlı izledikleri bir dizi olduğunu öğrendiler ve senaryo için çalışmaya başladılar.

Raci Şaşmaz'ın isteğiyle Soner Yalçın, diziye konsept danışmanı olarak katıldı. Dizinin Deli Yürek'ten esintiler taşımayacağı ve bugüne kadar yapılmamış tamamen farklı bir yaklaşımla ele alınacağı konusunda hemfikir olundu.

Susurluk kazasının ardından 6 yıl geçmesine rağmen kamuoyunun derin devlet, mafya, yeraltı dünyasını ve bunların birbiriyle olan ilişkilerini merak ediyordu. Bu da dizinin temasının belirlenmesine yardımcı oldu.

2002'nin Temmuz ayında dizinin genel hatları netleşmeye başladı. Dizinin başrol oyuncusunun ilk bölümde görünmeyip ikinci bölümde yüz değiştirerek oynamaya başlaması, dizinin devamında önemli rol alacak oyuncuların ilk sezonlarda çok az görünmesi ya da hiç görünmemesi de ilginçti ve dizinin ilklerindendi.

Osman Sınav, daha yumuşak bir isim istiyordu ancak Raci Şaşmaz ve Soner Yalçın'ın ısrarıyla dizinin isminde karar kılındı.

Karakterler oluşturulurken büyük ölçüde gerçek insanlardan esinlenildi. Senaristler, dizi senaryosunu yazarken güncel olayları (Irak Savaşı, 1 Mart tezkeresi vs.) da takip ettikleri için bu olaylar dizide de kendine geniş yer buldu. Senaristler, güncel konularda büyük fikir ayrılıkları yaşadılar ancak diziye sadece fikir birliğine vardıkları kısımları yazdılar.[2]

Oyuncu seçimleri

Osman Sınav'ın yeni bir projesi duyulduğunda pek çok kişi, başrolünün Kenan İmirzalıoğlu olacağını düşünmüştü ama Sınav, rol için Cenk Torun'a teklif götürdü ama Cenk Torun, rolü sormadan teklifi geri çevirdi.[3] Nihayetinde Osman Sınav, oyunculuk deneyimi dahi bulunmayan Necati Şaşmaz'da karar kıldı. Başrollerden Elif rolü için Oylum Talu'ya teklif götürülse de oyuncu rolü kabul etmedi.[4] Daha sonra rol için Özgü Namal düşünülmeye başlandı. Ancak Özgü Namal, o zamanlar Oktay Kaynarca ile sevgiliydi. Daha sonra tarafların onayıyla oyuncu role seçildi.

Kumarhane sahnelerinde kullanılacak silahlar için Abidin Yerebakan ile görüşen ekip, dizide oynaması karşılığında anlaştı. Yerebakan, sözünü yerine getiremedi ancak dizide Abidin Seferoğlu rolüyle yer aldı ve bu vesileyle oyunculuğa başladı.

Dizideki konsey kadrosunun seçimine büyük özen gösterildi ve bu oyuncuların tamamı Devlet Tiyatrosu sanatçılarından oluştu.[5]

Yayın takvimi

SezonYayın günü ve saatiSezon başlangıcıSezon finaliÇekilen bölüm sayısıBölüm aralığıYayın yılıTV kanalı
1. sezonÇarşamba 22.00/20.3015 Ocak 200318 Haziran 2003201-202003Show TV
2. sezonPerşembe 22.00/20.302 Ekim 200324 Haziran 20043521-552003-2004
3. sezon23 Eylül 20049 Haziran 20053156-862004-2005
4. sezon Perşembe 20.306 Ekim 200529 Aralık 2005
(Final)
1187-972005Kanal D

Bölümler

Aldığı ödüller

Kurtlar Vadisi, TV ödülleri törenlerinden ve Türk Dil Kurumu tarafından ödüller almıştır.[6][7][8]

Yıl Kategori Ödülü kazanan Ödülü veren
2004 Türkçeyi En İyi Kullanan Dizi Kurtlar VadisiTürk Dil Kurumu (TDK)
2005 Yılın Tv Dizisi Kurtlar VadisiMagazin Gazetecileri Derneği (MGD) 12. Altın Objektif Ödülleri
En İyi Polisiye Macera Erkek Yardımcı Oyuncu Gürkan UygunBeyaz İnci TV Ödülleri
En İyi Polisiye Macera Kadın Yardımcı Oyuncu İpek TenolcayBeyaz İnci TV Ödülleri
En İyi Polisiye Macera Kadın Başrol Oyuncu Özgü NamalBeyaz İnci TV Ödülleri
En İyi Polisiye Macera Dizi Müziği Gökhan KırdarBeyaz İnci TV Ödülleri
En İyi Polisiye Macera Dizi Kurtlar VadisiBeyaz İnci TV Ödülleri
En İyi Polisiye Macera Yönetmen Serdar AkarBeyaz İnci TV Ödülleri

Kitaplaştırma

Kurtlar Vadisi dizisini konu alan birden fazla kitap yayımlanmıştır. Yusuf Solmaz tarafından yazılan Kurtlar Vadisi Çocukları ve editörlüğünü Nazım Kürşad Tektaş'ın yaptığı Kurtlar Vadisi Unutulmaz Sözler - Diyaloglar bu kitaplardan ikisidir. İki kitabın da basım tarihi 2005 yılıdır.

Eleştiriler

Dizi, ilk yayınlandığı andan itibaren olumlu eleştiriler aldı. Yaşanacak bazı olayları önceden bildiği, hatta istihbarattan bilgi aldıkları dahi iddia edildi. Senaristler, başarıya sevinmekle birlikte bunların gerçek olmadığını belirttiler. Bahadır Özdener, senaryo aşamasında fikirlerin çok şiddetli şekilde tartışıldığı ve sonunda en iyi ve başarılı fikrin yazıldığı için bu başarının elde edildiğini belirtti.

45. bölümde Süleyman Çakır karakterinin ölümü, izleyicide şok etkisi oluşturdu ve gazetelere başsağlığı ilanları verildi, gıyabi cenaze namazı kılındı. Süleyman Çakır'ın çok öne çıktığı için öldürüldüğü iddialarına senaristler, Süleyman Çakır'ın ölümünün 1. bölümden planlandığını, oyuncunun başarılı performansından dolayı ölümün geciktirildiğini belirtti.

Başrol ve senaristliği üstlenen Şaşmaz kardeşlerin tarikat üyesi olması çeşitli tartışmalara yol açtı. Mehmet Karahanlı karakterini canlandıran Zafer Ergin ve diğer oyuncular diziden ayrıldığını açıkladı[9] ancak Show TV yönetiminin isteğiyle tekrar diziye döndü.

Müzikler

Bestekâr olarak Gökhan Kırdar ile anlaşıldı. Dizideki türküleri Özer Özel seslendirdi. Dizinin müzikleri, diziyle paralel olarak popüler oldu ve olumlu eleştiriler aldı. Unutulmuş bazı türküleri de hatırlatmasıyla büyük takdir topladı.

İlginç bilgiler

  • Abdülhey'i canlandıran Kenan Çoban dizide rol almadan önce 2. bölümde Ali Candan'ın cenazesinde limonata dağıtan figüran olmuştur.
  • İlk 76 bölümünde 2400 kişinin öldüğü dizi, bölüm başına 31.5 kişinin ölmesiyle yüksek bir ortalama yakaladı. En fazla kişinin aynı anda öldüğü sahne ise 32 ile Çakır'ın kumarhanesinin taranması sahnesiydi.[10]
  • Sharon Stone'un Polat Alemdar'ı öpme sahnesi, 2009'da Necati Şaşmaz'ın Beyaz Show'da dediğine göre 24 kez tekrarlanmıştır.

Diğer ülkelerde gösterimi

ÜlkeKanal(lar)Gösterim tarihiBitişİsim
ArnavutlukArnavutlukVizion Plus2012Lugina e Ujqerve
Birleşik Arap EmirlikleriBirleşik Arap EmirlikleriAbu Dhabi Al Oula2008وادي الذئاب
AzerbaycanAzerbaycanInteraz TV2013Kurtlar Vadisi
ÖzbekistanÖzbekistanNTT2010Qashqirlar makoni
BulgaristanBulgaristanbTV20112012Долината на вълците
KazakistanKazakistanEl Arna20072008Көкжалдар мекені
AzerbaycanAzerbaycanANS TV20052007Kurtlar Vadisi

Kaynakça

  1. ^ "Kurtlar Vadisi İlkleri Ve Rekorları". 21 Aralık 2012. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2020. 
  2. ^ "Kurtlar Vadisi; Senaristi Bahadır Özdener'den Soruldu". Hersey Burada - YouTube. 15 Mart 2014. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 
  3. ^ "Çılgın Bediş'in Oktay'ı CENK TORUN: Kurtlar Vadisi'nin teklifini rolü sormadan geri çevirdim. Meğer POLAT ALEMDAR'ı oynayacakmışım!". aktüelyaşam. 24 Şubat 2017. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2020. 
  4. ^ ""O rol ilk bana teklif edildi"". CNN TÜRK - YouTube. 29 Mayıs 2014. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 
  5. ^ "Kurtlar Vadisi Boğaziçi'nde". AYDIN OZKAN - YouTube. 7 Haziran 2018. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 
  6. ^ "Zirvedekilere MGD'den ödül". 16 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  7. ^ "Beyaz İnci Ödülleri verildi ama". 15 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2023. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2023. 
  9. ^ "Ve söz Osman Sınav'ın". haber7. 1 Temmuz 2004. 5 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2020. 
  10. ^ "Kurtlar Vadisi'nde kaç kişi öldü?". haber7. 4 Nisan 2005. 24 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Polat Alemdar</span> Kurtlar Vadisi dizisinin kurgusal başkarakteri

Ali Candan, doğum adıyla Efe Yakup Karahanlı ya da bilinen adıyla Polat Alemdar, Kurtlar Vadisi serisinin ana karakteridir. Necati Şaşmaz tarafından canlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Necati Şaşmaz</span> Türk oyuncu

Muhammed Necati Şaşmaz, Türk oyuncu, senarist, yapımcı ve iş insanı. Kurtlar Vadisi serisinde canlandırdığı Polat Alemdar karakteriyle tanındı.

Tayyar Raci Şaşmaz Türk senarist, yönetmen ve yapımcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Memati Baş</span> Kurtlar Vadisi serisinin kurgusal karakteri

Memati Baş, Kurtlar Vadisi serisinin kurgusal karakterlerinden biridir. Gürkan Uygun tarafından canlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Abdülhey Çoban</span> Kurtlar Vadisi serisinin kurgusal karakteri

Abdülhey Çoban, Kurtlar Vadisi serisinde Kenan Çoban tarafından canlandırılmış kurgusal karakter.

<i>Kurtlar Vadisi Pusu</i> Türk televizyon dizisi (2007–2016)

Kurtlar Vadisi Pusu, yapımcılığını Pana Film'in üstlendiği, daha önce 15 Ocak 2003 tarihinde yayımlanmaya başlayan ve 97 bölüm sürmüş olan Kurtlar Vadisi'nin ve 2007'de 2 bölüm yayımlanıp sonlandırılmış Kurtlar Vadisi Terör dizisinin devamı niteliğindeki Türk yapımı aksiyon, dram ve politik türündeki Türk televizyon dizisidir. 10 sezondan oluşan dizi, 16 Haziran 2016 tarihinde yayınlanan 300. bölümü ile sezon finali yaparak yayından kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Çakır</span> Kurtlar Vadisi dizisinde kurgusal bir karakter

Süleyman Çakır veya kısaca Çakır, Kurtlar Vadisi dizisinde Oktay Kaynarca tarafından canlandırılmış kurgusal karakter.

Umut Tabak, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü mezunu tiyatrocu ve seslendirme sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pana Film</span> Türk yapım şirketi

Pana Film, Raci Şaşmaz tarafından kurulmuş, Necati Şaşmaz tarafından yönetilen dizi ve film yapım şirketidir.

<i>Kurtlar Vadisi Filistin</i> Kurtlar Vadisi serisinin üçüncü filmi (2011)

Kurtlar Vadisi Filistin merkezinde İsrail-Filistin çatışmasının yer aldığı bir filmdir. Senaryosunu Raci Şaşmaz, Bahadır Özdener ve Cüneyt Aysan üçlüsü yazmıştır. Yapımcılığını Raci Şaşmaz yapmıştır. Film 28 Ocak 2011'de Türkiye'de ve tüm dünyada vizyona girmiştir. 7 yıldır Kurtlar Vadisi'nin tüm sinema ve televizyon serilerinin müziklerini yapan Gökhan Kırdar, yerini bu film için Kalan Müzik'e bırakmıştır. Senaryosu daha önceden tamamlanan filmin; İsrailli askerlerin, 9 Türk'ün ölümü ile sonuçlanan Mavi Marmara isimli gemisine yapmış olduğu saldırıdan dolayı, senaryosuna eklenti yapılarak, çekimlerine bu şekilde başlanmıştır. Filmin özel efekt koordinatörlüğünü, Mark Meddings üstlenmiştir. Hollywood'un en usta özel efekt uzmanlarından biri olan Meddings, dünyanın en büyük yönetmenleriyle çalışmıştır. Er Ryan'ı Kurtarmak, Cennetin Krallığı, Büyük İskender, Soğuk Dağ, Kara Şahin Düştü ve Kurtlar Vadisi Irak ise; özel efektlerini yaptığı bazı filmler.

Kurtlar Vadisi, Osman Sınav'ın yarattığı ve Raci Şaşmaz'ın kaleme aldığı Türkiye'nin politik konularını ele alan Türk kült serisi. Seri, 3 dizi, 4 sinema filmi, 1 kitaptan oluşmaktadır

Kurtlar Vadisi dizisinde yer alan tüm karakterlerin listesi ve bölüm aralıkları yer almaktadır.

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde yer alan tüm karakterlerin listesi ve oynadıkları bölüm aralığı yer almaktadır.

Bahadır Özdener, Türk senarist ve yapımcı. Lisans eğitimi almıştır. Ekmek Teknesi, Kurtlar Vadisi, Kurtlar Vadisi Terör, Eşref Saati, Kurtlar Vadisi Pusu ve Reaksiyon dizilerinin senaristliğini yapmıştır. Kurtlar Vadisi Pusu dizisinin yanında Kurt Kanunu (2012) dizisinin yapımcısıdır. 2015 Eylül'de başlayan Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisinde senaristlik yaptı. 26 Ekim 2021 günü 7. sezonun ilk bölümü olan 200. bölümün yayınlanmaması üzerine Atv İç Yapımlar ve Bahadır Özdener uzlaşma sağlayamadığından dolayı dizi final yapmadan yayından kaldırılmıştır.

Kurtlar Vadisi, 2003-2005 yılları arasında Show TV ve Kanal D'de yayımlanmış olan Türk yapımı aksiyon, mafya ve derin devlet türündeki televizyon dizisidir. Dizi, 4 sezondan oluşmaktadır ve 97 bölüm sürmüştür. İlk 3 sezon Show TV'de yayınlanmış, son sezonda ise bir ilke imza atarak Kanal D'ye transfer olmuştur.

Kurtlar Vadisi, Osman Sınav'ın yarattığı ve Raci Şaşmaz'ın kaleme aldığı Türkiye'nin politik konularını ele alan Türk kült serisidir. Serinin dizi ve filmlerinde birçok ünlü oyuncu oynamıştır. Müziklerinin çoğu Gökhan Kırdar tarafından yapılmıştır. Serinin ilk 55 bölümünde yapımcı ve yönetmen Osman Sınav, 56-97 bölümler arasında yapımcı Raci Şaşmaz, yönetmen koltuğuna ise Serdar Akar oturmuştur. 97. bölümdeki finalden sonra Kurtlar Vadisi Terör adı ile 2 bölüm seyirci karşısına çıkmıştır. Bu dizinin yayından kaldırılması sonrası Kurtlar Vadisi Pusu adlı dizi ile 300 bölüm boyunca seyirci karşısına çıkmıştır. 2013'te Şaşmaz kardeşler'in anlaşamaması üzerine Raci Şaşmaz ve Bahadır Özdener, serinin senaristiliği ve yapımcılığından istifa etmiştir. Yerlerine daha deneyimsiz olan Cahit Kayaoğlu gibi isimler getirilmiş ve bunun sonucunda reytingler düşmeye başlamıştır. Kurtlar Vadisi Pusu'nun son bölümü olan 300. bölümde reytingler 4'lere kadar düşmüştür. Serinin sona ermesinden 1 yıl sonra TRT 1'de yayınlanan Kurtlar Vadisi Vatan filmi ise 5,43 reyting almıştır. En çok reyting alan dizi bölümleri 23 reyting puanı ile Kurtlar Vadisi'nin finali olan 97. bölüm ve 25,43 reyting ile Kurtlar Vadisi Pusu'nun 45. bölümüdür. Seri; Kurtlar Vadisi'nin ilk sezonu boyunca Çarşamba günleri, diğer tüm sezonlarda ve dizilerde ise Perşembe günleri yayınlanmıştır. Serinin toplam 399 bölümlü televizyon dizilerinin yanında seriye ait 4 sinema filmi, 1 amatör filmi çekilmiş; 1 kitabı yazılmıştır.

Mehmet Tahir Şaşmaz, Türk siyasetçidir.

<i>Kurtlar Vadisi Vatan</i> Kurtlar Vadisi serisinin dördüncü filmi (2017)

Kurtlar Vadisi Vatan, 15 Temmuz darbe girişimini ele alan 2017 yapımı film. Yapımcısı Pana Film, yönetmeni Serdar Akar'dır. Filmin senaristliğini Necati Şaşmaz, Murat Koca, Alper Erze ve Cahit Kayaoğlu yapmıştır. Çekimleri yaklaşık 5 hafta süren film 28 Eylül'de Avrupa'da, 29 Eylül'de Türkiye'de vizyona girdi.

<i>Kurtlar Vadisi Vol. 2</i>

Kurtlar Vadisi Vol. 2, Gökhan Kırdar tarafından bestelenen ve düzenlenen Kurtlar Vadisi adlı televizyon dizisinin müziklerinin yer aldığı soundtrack albümünün ikincisidir. Dizinin ilk bölümünden beri kullanılan müzikler, dizinin yapım şirketi Sinegraf ve Loopus etiketiyle 25 Haziran 2004 tarihinde yayınlandı.

Cahit Kayaoğlu, Türk oyuncu, senarist ve Polis memuru. Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Cahit Kaya karakterini canlandırdı ve geniş kitlelerce tanındı.