İçeriğe atla

Kurt von Schleicher

Kurt von Schleicher
Almanya Şansölyesi
Görev süresi
3 Aralık 1932 - 28 Ocak 1933
Yerine geldiğiFranz von Papen
Yerine gelenAdolf Hitler
Kişisel bilgiler
Doğum 7 Nisan 1882(1882-04-07)
Brandenburg an der Havel, Alman İmparatorluğu
Ölüm 30 Haziran 1934 (52 yaşında)
Potsdam-Babelsberg, Nazi Almanyası
Askerî hizmeti
Bağlılığı  Alman İmparatorluğu
 Weimar Cumhuriyeti
Hizmet yılları 1900-1932
Rütbesi General der Infanterie
Çatışma/savaşları I. Dünya Savaşı

Kurt von Schleicher (7 Nisan 1882 - 30 Haziran 1934), Adolf Hitler'in iktidara gelmesinin arifesinde Weimar Cumhuriyeti'nin şansölyeliğini yapmış (1932-33) Alman asker ve siyasetçi.

Brandenburg an der Havel'de Prusyalı bir subayın oğlu olarak doğdu. Harp Okulu'nu bitirdikten sonra Teğmen olarak 1900 yılında Prusya Ordusu'na katıldı. 1909 yılında Franz von Papen ile birlikte Prusya Askeri Akademisi katıldı ve daha sonra Prusya Genelkurmay Demiryolu Bölümü'ne atandı.

I. Dünya Savaşı çıktıktan sonra Yüzbaşı rütbesindeyken Genelkurmay'a atandı. Verdun Muharebesi'ne katıldı. 1917 yılında 237. Tümen Kurmay Başkanı olarak kısa bir süre görev yaptıktan sonra tekrar Genelkurmay Karargâhına atandı. 1918 yılında Wilhelm Groener'in Genelkurmay Başkanı olmasından sonra Genelkurmay Askeri Komiserliği'ne atandı ve Alman Ordusu'nun fiili komutanı olarak kabul edildi. Groener'in en güvenilir yardımcısı olarak, sivil ve askeri yetkili bir hale geldi.

1929'da tümgeneralliğe yükseltildi. Sonraki üç yıl içinde Savunma Bakanı Wilhelm Groener, Şansölye Heinrich Brüning ve Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg'la birlikte Weimar Cumhuriyeti'nin en etkili kişilerinden biri durumuna geldi. Bir süre sonra Brüning ve Hindenburg'la anlaşmazlığa düştü ve Brüning'in görevden alınarak yerine Franz von Papen'in getirilmesinde önemli rol oynadı. Aynı dönemde savunma bakanlığına getirildi. Papen'in 1 Aralık 1932'de istifa etmesi üzerine, onun yerine şansölye oldu. Bu görevi sırasında Nazilerin yasaları çiğnemelerini engellemeye çalıştı ve bu amaçla Adolf Hitler'e ordunun denetiminin kendisinde kalması koşuluyla bir hükûmet kurmayı önerdi. Bu öneriyi reddeden Hitler, bu tarihten sonra Schleicher'i baş düşmanı olarak görmeye başladı. 1933'te Hindenburg, Schleicher'ı görevden alarak yerine Hitler'i atadı. Bir buçuk yıl sonra, Uzun Bıçaklar Gecesi'nde Hitler'in baş kurbanlarından biri oldu ve Hitler'in SS'leri tarafından öldürüldü. Evinde vurularak öldürülen Kurt von Schleicher'in seslerini duyan karısı odasına geldi. Bunun üzerine o da vurularak öldürüldü.[1]

Kaynakça

  1. ^ William L. Shirer, The Rise and Fall of Nazi Germany, Simon & Schuster, 1960, p. 222
Siyasi görevi
Önce gelen:
Franz von Papen
Almanya Şansölyesi
1932-1933
Sonra gelen:
Adolf Hitler

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Weimar Cumhuriyeti</span> 1918/1919–1933 yıllarında Almanya

Weimar Cumhuriyeti, Almanya'da, Philipp Scheidemann'ın 9 Kasım 1918 tarihinde cumhuriyetin kurulduğunu ilan etmesi ile başlayıp 30 Ocak 1933 tarihinde Adolf Hitler'in şansölye olmasına kadar süregelmiş döneme verilen isimdir. “Weimar Cumhuriyeti” adı tarih yazımı için kullanılan bir terimdir. Bu adın kaynağı, I. Dünya Savaşı'ndan yenilgiyle çıkılması sonucu lağvedilen Alman monarşisi yerine millî meclisin yeni anayasayı oluşturmak için 1919 yılında toplandığı Weimar kentidir. Parlamenter demokrasiye dayanan bir rejimin kurulmuş olduğu bu dönemde “Deutsches Reich” yani Alman İmparatorluğu adı muhafaza edildi. Almanya'da liberal demokrasi yerleştirmek için yapılan bu ilk girişim, yoğun sivil anlaşmazlıkların ve ekonomik sorunların olduğu bir dönem getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Paul von Hindenburg</span> Alman mareşal ve devlet adamı (1847–1934)

Paul von Hindenburg, Prusyalı-Alman mareşal ve devlet adamıdır. 1925-1934 yılları arasında Almanya'nın ikinci cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Franz von Papen</span> Alman politikacı

Franz Joseph Hermann Michael Maria von Papen, Adolf Hitler'in 1933 yılında iktidara gelmesinde önemli rol oynayan Alman devlet adamı ve diplomat. Aynı zamanda 1939-1944 yılları boyunca Türkiye'deki Alman büyükelçisiydi. Almanya-Türkiye ilişkilerini geliştirmekte önemli katkıları olmuştur. Savaş bittikten sonra Müttefik Devletler'e teslim oldu. Ertesi gün Amerikan askerleri tarafından tutuklandı.

<span class="mw-page-title-main">Uzun Bıçaklar Gecesi</span> Nazi Almanyasında politik tasfiye

Uzun Bıçaklar Gecesi (Almanca:

<span class="mw-page-title-main">Werner von Blomberg</span> Savunma Bakanlığı ve başkomutanlık yapmış Alman subay

Werner Eduard Fritz von Blomberg Nazi Almanyası'nın Savunma Bakanı ve Wehrmacht'ın ilk Generalfeldmareşal'i.

<span class="mw-page-title-main">Erich Ludendorff</span>

Erich Friedrich Wilhelm Ludendorff, Alman general ve siyasetçi. Liège Muharebesi'nın galibi ve Paul von Hindenburg'la birlikte Tannenberg Muharebesi zaferinin mimarlarından biridir. Alman savaş ve siyaset üzerindeki belirleyici etkisi vardı. 22 Ağustos 1914 tarihinde Kaiser II. Wilhelm tarafından Almanya'nın en yüksek askeri madalyası Pour le Mérite ile taltif edildi.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Brüning</span> Alman politikacı

Heinrich Brüning, Adolf Hitler'in iktidara gelişinden kısa süre önce, Mart 1930 - Mayıs 1932 arasında Şansölye ve Dışişleri Bakanı olan Alman politikacı. Ülkenin ekonomik sorunlarını çözmeyi başaramamış, Reichstag'ı (Parlamento) görmezlikten gelerek ve ülkeyi başkanlık kararnameleri ile yöneterek nasyonal sosyalist yönetime doğru gidişi hızlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Werner von Fritsch</span>

Werner von Fritsch, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın Generaloberst'i.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Marx</span> Alman politikacı

Wilhelm Marx, Weimar Cumhuriyeti'nde iki kez şansölyelik yapmış Alman avukat, devlet adamı ve Merkez Partisi'nin (Zentrumspartei) lideri.

<span class="mw-page-title-main">Kurt von Hammerstein-Equord</span> Alman komutan

Kurt Freiherr von Hammerstein-Equord, Reichswehr dönemi boyunca başkomutan olarak hizmet eden Alman Generaloberst. O, Hitler ve Nazi Rejiminin ateşli bir rakibi olmasıyla ünlüydü.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Hugenberg</span> Alman politikacı (1865-1951)

Alfred Ernst Christian Alexander Hugenberg etkili bir Alman iş adamı ve siyasetçiydi. Yirminci yüzyılın ilk otuz yılı boyunca Almanya'daki milliyetçi siyasetin önemli bir figürlerinden biri olan Hugenberg, 1920'lerde ülkenin önde gelen bir basın yayın organının sahibi oldu. Alman Ulusal Halk Partisi'nin lideri olarak Adolf Hitler'in Almanya Şansölyesi olmasında rol oynadı ve 1933'te Hitler'i kontrol etmek ve kendi aracı olarak kullanmak umuduyla ilk kabinesinde görev aldı. Plan başarısız oldu ve 1933'ün sonunda Hugenberg kenara itildi. Her ne kadar 1945'e kadar Reichstag'ın misafir üyesi olarak görev yapmaya devam etse de, hiçbir siyasi etkisi olmamıştır. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından 1946'da İngilizler tarafından gözaltına alınmış ve 1951'de denazifikasyondan geçtikten sonra "temize çıkarılmış" olarak sınıflandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alman Ulusal Halk Partisi</span> Almanyada bir siyasi parti (1918–1933)

Alman Ulusal Halk Partisi, Almanya'nın Weimar Cumhuriyeti döneminde ulusal muhafazakâr ve milliyetçi bir siyasi parti. Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin (NSDAP) yükselişinden önce Weimar Cumhuriyeti'nin en büyük milliyetçi partisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in iktidara yükselişi</span> Adolf Hitlerin iktidara yükselişini anlatan olaylar dizisi

Adolf Hitler'in iktidara yükselişi, Almanya'da Eylül 1919'da Hitler'in daha sonra Deutsche Arbeiterpartei - DAP olarak bilinen siyasi partiye katılmasıyla başladı. İsim 1920'de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - NSDAP olarak değiştirildi. Anti-Marksistti ve Weimar Cumhuriyeti'nin savaş sonrası demokratik hükûmetine ve Versay Antlaşması'na karşıydı, aşırı milliyetçiliği (Pancermenizmi) ve aynı zamanda antisemitizmi savunuyordu. Hitler, Reichstag'ın o ay 1933 Yetki Kanununu kabul etmesinden sonra Mart 1933'te iktidara geldi ve genişletilmiş yetkiler aldı. Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg, bir dizi parlamento seçimleri ve ilgili arka oda entrikalarından sonra 30 Ocak 1933'te Hitler'i Şansölye olarak atadı. Yetki Kanunu - acımasızca ve otoriterce kullanıldığında - Hitler'in bundan sonra anayasal olarak yasal itiraz olmaksızın diktatörlük yetkisini kullanabileceği imkanına kavuştu.

Kurt Baron von Schröder, Alman asilzade, yatırımcı ve SS-Brigadeführer. En çok, Kasım 1932'deki Alman federal seçimlerinden sonra bir hükûmet kurmak için Paul von Hindenburg'un danışmanlar grubu üyeleri ile Franz von Papen ve Adolf Hitler arasındaki görüşmelere ev sahipliği yapması ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Reichstag Yangın Kararnamesi</span>

Reichstag Yangın Kararnamesi, Halkın ve Devletin Korunması için Reich Başkanının Kararnamesi'nin genel adıdır. Kararname, (Almanya Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg tarafından Şansölye Adolf Hitler'in tavsiyesi üzerine 28 Şubat 1933'te Reichstag yangınına hemen yanıt olarak yayınlandı. Kararname, Alman vatandaşlarının temel sivil özgürlüklerinin çoğunu geçersiz kıldı. Naziler Alman hükûmetinde güçlü konumlardayken, kararname, Nazilere muhalif olduğu düşünülen herkesin hapsedilmesi ve Nazi davasına "dost" olarak kabul edilmeyen yayınların bastırılması için yasal dayanak olarak kullanıldı. Kararname tarihçiler tarafından Almanya'da tek partili bir Nazi devletinin kurulmasındaki kilit adımlardan biri olarak görülüyor.

<span class="mw-page-title-main">Preußenschlag</span> Prusya Darbesi - Weimar Cumhuriyeti sırasında Özgür Prusya Devleti devrildi.

Preußenschlag, yani Prusya darbesi, 1932 yılında Alman Reich'ının en büyük eyaleti olan Özgür Prusya Devleti'nin, Başkan Paul von Hindenburg tarafından 20 Temmuz 1932 tarihli Weimar Anayasasının 48. maddesi uyarınca yayınlanan bir acil durum kararnamesi kullanılarak Şansölye Franz von Papen tarafından devralınmasıydı.

<span class="mw-page-title-main">1932 Almanya cumhurbaşkanlığı seçimleri</span>

1932 Almanya cumhurbaşkanlığı seçimleri 13 Mart'ta yapıldı ve 10 Nisan'da ikinci tura kaldı. Görevdeki bağımsız politikacı Paul von Hindenburg, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) lideri Adolf Hitler'e karşı ikinci bir yedi yıllık dönem kazandı. Komünist Parti (KPD) lideri Ernst Thälmann da aday oldu ve ikinci turda oyların yüzde onundan fazlasını aldı. I. Dünya Savaşı gazileri örgütü Der Stahlhelm lider yardımcısı Theodor Duesterberg de ilk turda aday oldu ancak ikinci tura katılmadı. Bu, Weimar Cumhuriyeti döneminde Almanya'nın devlet başkanı olan Reich Başkanı (Reichspräsident) makamı için yapılan ikinci ve son doğrudan seçimdi.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand von Bredow</span>

Ferdinand von Bredow Alman Binbaşı ve Reich Savunma Bakanlığı'nda Abwehr'in başkanı ve Kurt von Schleicher'in kısa ömürlü kabinesinde savunma bakan yardımcısıydı. Uzun Bıçaklar Gecesi sırasında, Adolf Hitler'i devirmek için bir komploya karıştığı iddiasıyla öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm von Gayl</span> Alman politikacı (1879-1945)

Wilhelm Moritz Egon Freiherr von Gayl Alman hukukçu ve Alman Ulusal Halk Partisi (DNVP) politikacısıydı.