İçeriğe atla

Kurt Vonnegut

Kurt Vonnegut
Kurt Vonnegut'un 1940'ların başında, Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetlerinde görevliyken çekilen portresi
Doğum11 Kasım 1922(1922-11-11)
Indianapolis, Indiana, ABD
Ölüm11 Nisan 2007 (84 yaşında)
New York, New York, ABD
MeslekRomancı, yazar
MilliyetAmerikalı
Dönem1950-2005
TürEdebî roman, hiciv, kara mizah, bilimkurgu
Etkiledikleri

Etkilendikleri
Resmî site
Kurt Vonnegut (1972)

Kurt Vonnegut Jr. (d.11 Kasım 1922; Indianapolis, Indiana - ö. 11 Nisan 2007; New York), Amerikalı hümanist yazardır.

Kurt Vonnegut, 1922 yılında ABD'nin Indianapolis şehrinde dünyaya geldi. Cornell Üniversitesi'nde biyokimya okuduktan sonra II. Dünya Savaşı'nda Avrupa'da asker olarak hizmet verdi. Almanya'da savaş esiri olarak ele geçirildi ve Dresden şehrinin Müttefik kuvvetler tarafından bombalanmasına şahit oldu. Bu olay Vonnegut'u derinden etkiledi ve sonucunda en başarılı romanı, Slaughterhouse-Five'ı (Mezbaha No 5) yazdı. Bu kitap sayesinde çağdaş Amerikan yazarlarının başta gelenlerinden biri oldu.

Savaş sonrası, yazarlığa zamanının çoğunu ayırmadan önce, Chicago Üniversitesi'nde antropoloji dalında uzmanlaştı. Başlangıçta bilimkurgu üzerinde yoğunlaştı ve ilk yayınlanan romanı, Player Piano (Otomatik Piyano), bu dalda Vonnegut'a büyük övgü kazandırdı. Sonraki zamanlarda her ne kadar bilimkurgu dalıdan uzaklaştığını belirtse de, yazdığı kitaplarda etkileri hâlen görülebilir.

Romanları

  • 1952 - Player Piano (Otomatik Piyano)
  • 1959 - The Sirens of Titan (Titan’ın Sirenleri)
  • 1961 - Mother Night (Gece Ana)
  • 1963 - Cat's Cradle (Kedi Beşiği)
  • 1965 - God Bless You Mr. Rosewater veya Pearls Before Swine
  • 1969 - Slaughterhouse-Five veya The Children's Crusade (Mezbaha No 5)
  • 1973 - Breakfast of the Champions veya Goodbye, Blue Monday (Şampiyonların Kahvaltısı)
  • 1976 - Slapstick (roman) veya Lonesome No More (Hi Ho)
  • 1979 - Jailbird (Hapishane Kuşu)
  • 1982 - Deadeye Dick
  • 1985 - Galápagos (Galapagos)
  • 1987 - Bluebeard (Mavi Sakal)
  • 1990 - Hocus Pocus
  • 1997 - Timequake

Kısa hikâyeleri

  • 1961 - Canary in a Cat House
  • 1968 - Welcome to the Monkey House
  • 1999 - Bagombo Snuff Box

Makaleleri

  • 1974 - Wampeters, Foma & Granfallons
  • 1981 - Palm Sunday
  • 1991 - Fates Worse Than Death
  • 1999 - God Bless You, Dr. Kevorkian

Sahne oyunları

  • 1970 - Happy Birthday, Wanda June
  • 1972 - Between Time and Timbuktu veya Prometheus Five
  • 1993 - Make Up Your Mind
  • 1993 - Miss Temptation
  • 1993 - L'Histoire du Soldat

Hatıralar / Biyografi

  • 2005 - A Man Without A Country (Ülkesi Olmayan Adam)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Bilimkurgu, bilim kurgu ya da bilim-kurgu, yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıdır. Bilimkurgu bazen geçmişi de kurgulayabilir. Bilimkurgu kitap, sanat eserleri, televizyon, film, bilgisayar oyunları, tiyatro eserleri ve diğer kitle iletişim araçlarında bulunabilir. Yapısal ve pazarlama bağlamında bilimkurgu güncel gerçeklik içinde bulunmayacak kurgusal ögeler içeren yaratıcı çalışmaları tanımlamak için kullanılabilir. Bu tanımlama fantastik, korku ve ilgili türleri de içerir.

<span class="mw-page-title-main">Ekvador</span> Güney Amerikadaki egemen devlet

Ekvador veya resmî adıyla Ekvador Cumhuriyeti, Güney Amerika'da temsilî demokrasi ile yönetilen bir cumhuriyettir. Kuzeyde Kolombiya, doğu ve güneyde Peru ile komşudur ve batısında Büyük Okyanus vardır. Anakaradan 965 kilometre batıda, Büyük Okyanus'ta bulunan Galapagos Adaları da ülkenin sınırları dâhilindedir. Adını aldığı ekvatorla ülke ikiye bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İdil Biret</span> Türk piyanist

İdil Biret,, Türk piyano sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Dresden Bombardımanı</span>

Dresden Bombardımanı, Almanya'nın Dresden şehrinin 13 Şubat ile 15 Şubat 1945 arasında ABD Ordusu Hava Kuvvetleri (USAAF) ve Britanya Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) tarafından bombalanması II. Dünya Savaşı'nın tartışmalı olaylardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Altman</span> Amerikalı film yönetmeni (1925 – 2006)

Robert Altman,, Amerikalı yönetmen.

Edgar Allan Poe Ödülleri, Amerikan Gizem Yazarları topluluğu tarafından her yıl verilen bir ödüller. İsmini yazar Edgar Allan Poe'dan alır. Topluluğun oluşturduğu komite, ödülleri bir önceki yıl gizem dalında başarılı bulunan; roman, televizyon programı, film ve tiyatro dallarındaki eserlere verir.

<span class="mw-page-title-main">Sven Nykvist</span> İsveçli görüntü yönetmeni

Sven Vilhem Nykvist, İsveçli görüntü yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Dmitri Şostakoviç</span> Rus besteci

Dmitri Dmitriyeviç Şostakoviç, Rus bestecidir. SSCB Yüksek Sovyet Milletvekili, Lenin Nişanı sahibidir. Besteci ve piyanist olmasının yanı sıra film müziği ve caz da dahil olmak üzere pek çok türde eserler verdi. 20. yüzyılın en tanınan bestecilerinden biri olarak kabul edilir.

Dmitri Şostakoviç genellikle bestelerini ve ara sıra diğer bestecilerin müziklerini opus numaralarıyla kataloglamıştır. Bu uygulamaya erken eserlerinden fa♯ minör Scherzo ile başlamış ve hayatının sonuna kadar devam etmiştir. Bununla birlikte, gençlik eserlerinin çoğu, sanatsal olgunluğundan bitmemiş eserleri ve çok sayıda tamamlanmış eseri opus numarasız kalmıştır. Şostakoviç'in bir esere atanan eser numarasını aldığı, sonra başka birine verdiği veya bitmiş bir kompozisyonun numaralandırılması konusunda kararsız olduğu durumlar da vardır. Konuyu daha da karmaşık hale getiren şey, 1930'larda kendi müziğini derlerken yaptığı bir hatadır. Bu karmaşaya 'The Youth of Maxim' ve 'Girl Friends' film müziklerine aynı opus numarası vermiş olması yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Philip Glass</span> Amerikalı besteci

Philip Glass, üç kez Akademi Ödülleri'ne aday olmuş Yahudi asıllı Amerikalı besteci. 20. yüzyılın son döneminin en etkili bestecilerinden biri ve genel olarak sanatsal müziği halkla buluşturan bestecilerden biri kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kült film</span>

Kült film sadık, tutkulu ama görece az sayıda bir hayran kitlesine sahip filmler için kullanılan bir terimdir. Kült kelimesi batı dillerine tapınma anlamındaki Latince cultus kelimesinden girmiştir ve Türkçede de batı dillerindeki gibi tutku, ilahlaştırma derecesinde aşırı saygı anlamlarını taşır.

<span class="mw-page-title-main">Girdaba İniş</span> Edgar Allan Poe tarafından yazılan kısa hikaye

Girdaba İniş, Edgar Allan Poe tarafından yazılan kısa öykü. Öyküde anlatıcı bir anafordan ve gemi enkazından nasıl kurtulduğunu anlatır. Yazarın "uslamlama öyküleri" olarak gruplanan öykülerinden biri olan Girdaba İniş, aynı zamanda erken bir bilimkurgu örneği olarak değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Ottorino Respighi</span>

Ottorino Respighi(9 Temmuz 1879 - 18 Nisan 1936) İtalyan besteci, müzikolog ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Mezbaha No 5</span> Kurt Vonnegutun 1969 tarihli romanı

Mezbaha No 5, özgün İngilizce adıyla Slaughterhouse-Five, Kurt Vonnegut'un yazdığı hiciv romanıdır. Romandaki Billy Pilgrim karakteri zaman ve mekanda gidiş gelişler ve sistem eleştirileri yapmaktadır. Pilgrim'ın 2. Dünya Savaşında yaşadıklarını ve zaman yolculuklarını anlatır. Amerikan ordusunda askerlik ve din gorevliliği yapan Pilgrim, Müttefik Devletlerin Dresden Bombardımanından savaş esiri olarak kurtuluyor. Bu hadise Vonnegut'un kendi hayatında olmuş ve bu kitap yarı otobiyografik sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Joan Guinjoan</span> İspanyol besteci ve piyanist

Joan Guinjoan i Gispert, İspanyol piyanist ve bestecidir. Katalan kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">1970'lerde komedi filmleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

1970 yapımı komedi filmleri listesi.

İnkârcılık olarak da adlandırılan tarihsel inkârcılık, tarihi kayıtların tahrif edilmesi veya çarpıtılmasıdır. Bu terim, tarihin kanıtlanan ve mantıklı akademik yeniden yorumlarını kapsayan daha geniş bir terim olan tarihsel revizyonizm ile karıştırılmamalıdır. Tarihsel inkârcılık, geçmişi gözden geçirmeye çalışırken bilinen sahte belgeleri gerçek olarak sunmak, gerçek belgelere güvenmemek için mantıksız nedenler icat etmek, aksini bildiren kitaplara ve kaynaklara sonuçlar atfetmek, verilen bakış açısını desteklemek için istatistiksel bilgileri manipüle etmek veya kasıtlı olarak yanlış tercüme edilen metinler kullanmak gibi uygun tarihsel söylemde kabul edilemez teknikleri kullanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kurguda evrim</span>

Evrim, Charles Darwin'in zamanından önce başlamasına ve Darwin'in olduğu kadar ilerlemeci ve Lamarckist görüşleri de yansıtmasına rağmen, 19. yüzyılın sonlarınan itibaren bilimkurgudaki spekülatif evrim de dahil olmak üzere kurguda önemli bir tema olmuştur. İster insanlığın mükemmelliğe doğru nasıl evrimleşebileceği açısından iyimser olarak, ister insan doğası etkileşiminin ve hayatta kalma mücadelesinin korkunç sonuçları açısından kötümser olarak alındığında, Darwinci evrim edebiyatta yaygındır. Diğer temalar, insanlığın başka türler veya akıllı makineler tarafından değiştirilmesini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Savaş karşıtı hareket</span>

Savaş karşıtı hareket, genellikle bir ulusun silahlı bir çatışma'yı başlatma veya sürdürme kararına karşı, belki de var olan haklı bir neden'den bağımsız olarak, toplumsal bir hareket'tir. Savaş karşıtlığı terimi, çatışmalar sırasında tüm askerî güç kullanımına veya savaş karşıtı kitaplara, tablolara ve diğer sanat eserlerine karşı çıkan pasifizm'e de atıfta bulunabilir. Bazı eylemciler savaş karşıtı hareketlerle barış hareket'lerini birbirinden ayırır. Savaş karşıtı eylemciler, hükûmetlere belirli bir savaşa veya çatışmaya son vermesi veya önceden önlemesi amacıyla baskı yapmak için protesto ve diğer taban hareketleri ile birlikte çalışır.