Müzik bilimi ya da müzikoloji, müziği bilimsel açıdan ele alan ve inceleyen bilim dalı.

Ankara Devlet Konservatuvarı, günümüzde Hacettepe Üniversitesine bağlı olan müzik ve sahne sanatları okulu.

Türk müziği, Türklerin Orta Asya'dan beri geliştirdikleri, bugünkü özellikleri Anadolu Selçukluları ve Osmanlılar döneminde belirginleşen müzik tarzı. Musiki, Osmanlı döneminde halk ve üst kültür çevrelerinde birbiriyle ilişkili, fakat karakterleri farklı iki ana dal olarak gelişmiştir. Osmanlı'nın son dönemindeki modernleşme hareketleriyle Batı etkisi görülmeye başlanmış, bu etki Cumhuriyet döneminde daha da artmıştır.
Hande Özyürek, Türk keman sanatçısı.
Anadolu rock veya Türkçe psikedelik rock, çoğu zaman modern Türkçe rock ile karıştırılan, Türk halk müziği (türkü) ile rock müziğin birleşimi olan müzik türüdür. 1960'ların ortalarında, Batı ve Doğu ezgilerinin müzikal senteziyle yerleşik siyasal ve ekonomik düzene karşı çıkışları içeren sözleriyle Anadolu pop olarak başlayan akım, rock müziğin ve gruplarının Türkiye'de popüler hâle gelmesinden kısa bir süre sonra önce Anadolu pop-rock, sonra Anadolu rock adıyla anılmaya başlamıştır. Bu türün en bilinen üyeleri arasında Barış Manço, Cem Karaca, Erkin Koray, Selda Bağcan, Fikret Kızılok, Özdemir Erdoğan, Haluk Levent, Barış Akarsu, Murat Göğebakan gibi Türk müzisyenlerin yanı sıra Moğollar, Kurtalan Ekspres ve 3 Hürel gibi gruplar yer alır.
Türkiye'de müzikoloji, Avrupa'nın doğu müziğiyle ilgilenmesine paralel olarak 1910'lardan sonra gelişmiştir.

Müzik, insanın doğaya eklediği uyumlu seslerdir. Ses, bir doğa olayıdır. Müzik, bu doğal ve etkin olaydan bilinçli bir çalışma ve emek ile bir sanat yapıtı yaratmak, sesi bilimsel ve estetik bir temele oturtmaktır. Bütün müzik türleri için ana öğeler ritim, tonalite, dinamik ve ses rengi olarak belirtilir. Bu önemli elemanlardan anlaşılacağı gibi müzik yalnız insanın içinden yansıyan duygularla değil, bilgi ve anlayışla yaratılabilir. Müziğin bilgisine bakış, bir sanat olayını anlamamızı da sağlar. Ritim, tonalite, dinamik ve ses renginden hiçbiri, müzikte tek başına yer almaz ancak birlikte müziksel bir bütünlük yaratırlar. Değişik müzik türlerinde farklı oranlarda ağırlık taşıyabilirler. Müzik teorisi, müzik sanatını gerçekleştiren belirli kavram ve sistemlerin bir araya gelmesinden oluşur.

Abdülkadir Meragi, Fars veya Türk kökenli besteci ve müzik bilginidir.
İli Türkçesi, 1982 yılı verilerine göre İli vadisinde Gulca şehri yakınında 120 konuşanı bulunan bir Türk lehçesidir. Çin'de ve olasılıkla Kazakistan'da konuşulmaktadır. Bu lehçeyi, Kazak Özerk İli bölgesinde ihtiyar kişiler konuşurlar.

Krzysztof Eugeniusz Penderecki. 20. yüzyılın ikinci yarısına damgasını vuran en önemli bestecilerden birisidir. Çalgısal, oratoryo ve opera yapıtlarını içeren geniş bir yelpazeye yayılmış olan eserleri, avant-garde ve geleneksel dillerin sentezidir.

Paul Hindemith bir Alman besteci, kemancı, viyola çalıcısı, eğitimci, müzik teoricisi ve orkestra şefidir.

Media Control Charts Media Control GfK International şirketi tarafından hazırlanan Almanya'nın resmi müzik listesi. Şirket 1959 yılında kurulmuştur ve Alman müzik endüstrisinde önemli bir rol oynamaktadır.

Hasan Cihat Örter, Türk şarkıcı, besteci.
The Staple Singers, Chicago, Illinois kentinde kurulan 5 siyahi aile üyesi şarkıcının bir araya gelmesiyle kurulan Amerikalı müzik grubudur. Gospel müziği, soul müzik ve reegae türünde eserler üretmişlerdir. Grup üyeleri; Kurucu ailenin babası olan Roebuck "Pops" Staples, kızı Cleotha Staples, oğlu, Pervis Staples (1935), kızı Yvonne Staples (1936-2018) ve kızı Mavis Staples (1939)'dir. Grup 1970'li yıllarda hit olmuş "I'll Take You There", "Respect Yourself" ve "Let's Do It Again" gibi parçalarla bilinir.
Aksak ritim ya da aksak ölçü, düzensiz veya eklemeli ölçü işaretlerini tabir etmek için kullanılan bir terimdir. Başka bir deyişle aksak ritim terimi, Batı müziklerinde çok yaygın olan 24, 34 ve 44 haricindeki tüm ritimleri tarif etmek için kullanılır.
Müzik ve siyaset arasındaki bağlantı, özellikle şarkılardaki politik ifadeler, birçok kültürde görülmektedir. Müziğin, protesto veya karşıtlık ifadeleri başta
Laurence Ernest Rowland Picken İngiliz etnomüzikolog ve bilim insanıdır. Birçok alana ilgisi olan Picken, sitoloji, biyokimya, müzikoloji, Türk müzik aletleri ve Antik Çin ve Japon müziği üzerine eserler yayımladı.

Gagaku, tarihsel olarak imparatorluk saray müziği ve dansları için kullanılan bir Japon klasik müziği türüdür. Gagaku, Kyoto İmparatorluk Sarayı'nın saray müziği olarak geliştirildi ve yakın güncel formu, 10. yüzyıl civarında Heian döneminde ortaya çıktı. Günümüzde, Tokyo İmparatorluk Sarayı'ndaki Törenler Kurulu tarafından yapılmaktadır.

Clarence Barlow bilinen adıyla Klarenz Barlow, Klasik ve elektroakustik müzik konusunda uzmanlaşmış Hindistan doğumlu İngiliz besteci, müzisyen ve eğitimci.
Onur Türkmen Türk besteci, araştırmacı, akademisyen.