İçeriğe atla

Kurt Paşa Kulesi

Koordinatlar: 43°12′3″K 23°32′51″D / 43.20083°K 23.54750°D / 43.20083; 23.54750
17. yüzyıldan kalma Kurt Paşa Kulesi, İvraca, Bulgaristan

Kurt Paşa Kulesi (BulgarcaКуртпашова кула, Kurtpaşova kula), aynı zamanda Kurtpaşov(a) Kulesi olarak da bilinir, Bulgaristan'ın kuzeybatısındaki İvraca kasabasında yer alanbir Osmanlı kule evidir . 17. yüzyılda inşa edilmiş olan yapı, günümüzde İvraca Bölge Tarih Müzesi'nin bitişiğinde yer alır ve sergi alanı ve hediyelik eşya dükkânı olarak kullanılmaktadır.

O dönemden itibaren Balkanlar'da inşa edilmiş olan diğer kule evler gibi Kurt Paşa Kulesi de, 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda çalkantılı ve anarşik bir dönemde Balkanların bazı bölgelerinde ortaya çıkan belirli bir yaşanabilir savunma kulesi ailesine aittir.[1] Kurt Paşa Kulesi, dönemin yerel bir feodal beyi tarafından, topluca Kurtpaşovtsi olarak bilinen ailesi için müstahkem bir mesken olarak inşa edildi. Bir anlatıya göre ailenin ortaçağ Bulgar asaletinden geldiği ve Osmanlı idaresi altında İslam'a geçerek bölgedeki varlığını koruduğu söylenmektedir.[2]

6 × 6 metre (20 × 20 ft) kare bir temele sahiptir ve 11 metre (36 ft) yüksekliğindedir. Bodrum ve zemin katı dahil olmak üzere toplam dört katlıdır. En önemli iki kat, sahibinin ailesi tarafından kullanıldı. Kulenin inşasında üst katı alttan ayırmak için kullanılan düzeltici kirişler, harç ve taştan inşa edilmiştir ve bu sayede olası yangınlara bir tedbir alınmıştır. En üst katta on iki ok yarığı ve potansiyel düşmanların üzerine kaynayan sıvıları dökmek için tasarlanmış açıklıklar bulunur. Bu açıklıklar, konsolların arasına yerleştirildi.[2] Boyut olarak daha küçük ve yakındaki Meshchii Kulesi'nden daha modern olmasına rağmen, Kurt Paşa Kulesi pencerelerinin olmaması[3] ve karakteristik şekli nedeniyle küçük bir Orta Çağ kalesi görünümündedir.[4]

2011 yılının sonlarında, Kurt Paşa Kulesi 10.000 Bulgar levası değerinde küçük koruma çalışmalarından geçti.[5] Şu anda, kule birinci katta bir hediyelik eşya dükkânının yanı sıra Vratsa Bölge Tarih Müzesi'nin sergileri için sergi alanına ev sahipliği yapmaktadır. 2012'nin başından 2013'ün ortasına kadar, kule toplam 40.000 kişi tarafından ziyaret edildi.[6]

Kaynakça

  1. ^ Architecture of the Islamic world: its history and social meaning, with a complete survey of key monuments. Morrow. 1978. s. 204. 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2021. 
  2. ^ a b Каралийска (3 Kasım 2011). "Куртпашовата кула във Враца отваря врати за туристи" (Bulgarca). БНР Радио Видин. 29 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2013. 
  3. ^ Bulgaria (Other Places Travel Guide). Other Places Publishing. 2012. s. 110. ISBN 9780982261996. 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Туризъм" (Bulgarca). Официален сайт на Община Враца. 22 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2013. 
  5. ^ Хитова (11 Eylül 2011). "Куртпашовата кула ще отвори врати отново" (Bulgarca). DarikNews Враца. 29 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2013. 
  6. ^ "Куртпашовата кула с над 40 000 посетители" (Bulgarca). Конкурент. 22 Ağustos 2013. 29 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2013. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kız Kulesi</span> İstanbulda bulunan tarihî kule

Kız Kulesi, İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Galata Kulesi</span> İstanbulun Galata semtinde bulunan tarihî kule

Galata Kulesi ya da müze olarak kullanılmaya başlaması sonrasındaki adıyla Galata Kulesi Müzesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan bir kuledir. Adını, bulunduğu Galata semtinden alır. Galata Surları dahilinde bir gözetleme kulesi olarak inşa edilen kule, farklı dönemlerde farklı amaçlarla kullanılmasının ardından 2020'den itibaren, bir sergi mekânı ve müze olarak hizmet verir. Hem Beyoğlu'nun hem de İstanbul'un sembol yapılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Rumeli Hisarı</span> İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasında 15. yüzyılda inşa edilmiş Osmanlı kalesi

Rumeli Hisarı, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde, Boğaziçi'nde bulunan ve bulunduğu semte adını veren hisar. Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un Fethi'nden önce, Karadeniz'den gelebilecek saldırıları engellemek amacıyla İstanbul Boğazı'nın en dar yerine, Anadolu yakasındaki Anadolu Hisarı'nın tam karşısına inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bodrum Kalesi</span> Bodrum ilçesinde tarihi bir yapı

Bodrum Kalesi, Türkiye'nin liman kenti Bodrum'da yer alan ve 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi adıyla inşa edilmiş kale. Bodrum'un simgesi haline gelmiş kale, 1960 yılından beri "Sualtı Arkeoloji Müzesi" olarak kullanılanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yanya</span>

Yanya, 70.203 nüfus (2001) ile Yunanistan'ın Epir bölgesinin en büyük şehri ve aynı adı taşıyan ilin (nomos) merkezidir. Kuruluş yılı İS 510 yılıdır. John'un koruması altında kurulduğundan dolayı, Yunancada "Yahya'nın Şehri" anlamındaki İoannina adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İvraca, Bulgaristan</span> Kuzeybatı Bulgaristanda şehir

İvraça veya İvrace, Bulgaristan'da bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Eyfel Kulesi</span> Parisin simgesi olan demir kule

Eyfel Kulesi, Paris'teki demir kule. Kule, aynı zamanda tüm dünyada Fransa'nın sembolü halini almıştır. İsmini, inşa ettiren Fransız inşaat mühendisi Gustave Eiffel'den alır. En büyük turizm cazibelerinden biri olan Eyfel Kulesi, yılda 6 milyon turist çeker. 2002 yılında toplam ziyaretçi sayısı 200 milyona ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Kulesi</span> Gözetleme kulesi

Tokyo Kulesi, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Minato semtindeki Shiba Parkı'nda yer alan kulenin inşası 1958'de tamamlanmıştır. 332,9 metre yüksekliğinde ve 4.000 ton ağırlığında olup Japonya'nın ikinci en yüksek yapısıdır. Paris'teki Eyfel Kulesi'nden esinlenilmiş bir kafes kule tasarımına sahip olup uçuş güvenliği yönetmeliklerine uymak için beyaz ve enternasyonal turuncuya boyanmıştır.

Dünyanın en yüksek yapıları belirlenirken genellikle doğrudan tanım yapmak mümkünse de, dünyanın en yüksek binasını ya da kulesini belirlemek o kadar kolay olmamaktadır. Bunun nedenleri ya bina ve kule dendiği zaman tam olarak ne kastedildiğinin ya da bunların ölçümlerinin nasıl yapıldığının tartışmalı olmasıdır. Ulusal ve yerel prestij sorunları farklı insanların farklı cevapları kabul etmesine neden olmaktadır. Yani nesnel bir yaklaşım belirlemek oldukça zordur.

<span class="mw-page-title-main">Yedikule Zindanları</span>

Yedikule Zindanları, İstanbul'un ve Türkiye'nin en eski açık hava müzelerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">İzmit Saat Kulesi</span> Kocaelinin İzmit ilçesinde bulunan bir saat kulesi

İzmit Saat Kulesi ya da diğer adıyla Kocaeli Saat Kulesi, Kocaeli'nin merkezi İzmit'te yer alan bir saat kulesidir. Hem ilin hem de şehrin sembolleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Kelle Kulesi</span>

Kelle Kulesi, Niş yakınlarında bulunan 19. yüzyıldaki Sırp isyancıların kesilmiş başlarından oluşan 952 kafatasından inşa edilmiş bir kule. Kule, Osmanlıdan ayrılmak isteyen Sırplara ibret vermek için yaptırılmış daha sonra anıta çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Saat</span>

Büyük Saat, Türkiye'deki en uzun saat kulesidir ve uzunluğu 32 metredir. Saat kulesi Adana'nın Karasoku Mahallesinde Seyhan ilçesinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir Saat Kulesi</span>

Balıkesir Saat Kulesi, Balıkesir'de, Belediye Parkı içerisinde yer alan yamaç üzerinde inşa edilmiş olan eserdir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Televizyon Kulesi</span>

Bakü Televizyon Kulesi, Bakü'de inşa edilen televizyon kulesi. İnşasına 1979 yılında başlanılan kule 1996 yılında tamamlanmıştır. Yüksekliği 310 m (1017 ft) olan kulenin 1985 yılında tamamlanması planlanmaktaydı. Fakat inşasına bir dönem ara verilmiş ve 1993 yılında Haydar Aliyev'in dönüşünden sonra devam ettirilmiştir. 65. katta dönen restoran 2008 yılında kullanıma sunulmuştur. Kule, Bakü'nün en önemli simge yapılarından biri haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Bayburt Saat Kulesi</span>

Bayburt Saat Kulesi, Bayburt ilinin Merkez ilçesinde bulunan saat kulesi. 29 Ekim 1924'te saatleri çalıştırılan kule Millî Mücadele sırasında farklı bölgelerde savaşan Bayburtluların bulundukları yerlerde gördüğü saat kulelerinden esinle inşa edilmiştir ve mimari tarz olarak Çorum Saat Kulesi'ne benzemektedir. Dairesel kaide üzerinde yükselen kulenin gövdesi sekizgen, köşkü ise kare planlıdır.

Çanakkale Saat Kulesi, Çanakkale ilinin Merkez ilçesinde, feribot iskelesinin yakınında bulunan saat kulesi. Vitalis Gaptiorele'nin finansmanıyla Sancakbeyi Cemil Paşa tarafından 1896'da yaptırılmıştır. Kule 20 metre yüksekliğinde olup beş katlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki saat kuleleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki saat kuleleri listesi, Türkiye'deki kayda değer saat kulelerinin yer aldığı derleme.

<span class="mw-page-title-main">Koçana orta çağ kuleleri</span>

Koçana orta çağ kuleleri, Koçana, Kuzey Makedonya'da bulunana orta çağ anıtları. Muhtemelen şehrin Osmanlı idaresi altında olduğu 17. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmişlerdir. Yapılarda oryantalist mimari etkileri görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Galata Kulesi tarihi</span> İstanbulda yer alan Galata Kulesinin geçmişi

Bizans İmparatorluğu ile ittifak hâlinde olan Cenevizliler 1267'de, Haliç'in kuzeyinde bulunan Galata'da "Pera" adlı bir koloni kurmuş, bu koloninin hâkimiyet alanını da zaman içinde Bizans tarafından verilen izinlerle genişletmişti. Günümüzde Galata Kulesi olarak bilinen kule, bu izinlere aykırı bir şekilde kuzeydoğu yönündeki tepeye doğru hâkimiyet alanı artırılarak 1335-1349 yılları arasında bölgede yapılan tahkimatın bir parçası olarak 1348'de inşa edildi. Tepesindeki haçtan ötürü o dönem "Kutsal Haç Kulesi" olarak anılıyordu. İki devlet arasında o yıl patlak veren savaş, ertesi yıl imzalanan antlaşmayla sona ererken kulenin bulunduğu tepe Ceneviz kontrolüne bırakıldı. Konstantinopolis'in 29 Mayıs 1453'te Osmanlı İmparatorluğu'na katılması sonrasında Pera'daki Cenevizliler, herhangi bir direniş göstermeden koloniyi Osmanlı'ya devretti. Kulenin de dâhil olduğu Galata'daki tahkimat tahrip edilse de, Osmanlı Padişahı II. Mehmed'in fermanıyla tahribatlar durduruldu ve tahrip edilen kısım yeniden inşa edildi. 1509'daki depremde hasar gören kule, 1510 itibarıyla onarıldı. 16. ve 17. yüzyıllarda, savaş esirlerini tutma yeri ve levazım ambarı, 18. yüzyıl itibarıyla Mehterhâne Ocağı ile yangın gözleyiciler tarafından bir yangın kulesi olarak kullanıldı.