İçeriğe atla

Kurt Knispel

Kurt Knispel
Doğum20 Eylül 1921
Salisfeld (Salisov), Çekoslovakya
Ölüm28 Nisan 1945 (23 yaşında)
Urbau, Çekoslovakya
BağlılığıNazi Almanyası Nazi Almanyası
Branşı Heer
Hizmet yılları1940-1945
RütbesiFeldwebel
Birimi12. Panzer Tümeni
503. Ağır Panzer Taburu
Çatışma/savaşlarıII. Dünya Savaşı
Doğu Cephesi
Normandiya Çıkarması
ÖdülleriDemir Haç (2. Sınıf) Demir Haç (1. Sınıf) Altın Alman Haçı

Kurt Knispel (20 Eylül 1921 - 28 Nisan 1945), II. Dünya Savaşı sırasında Südetli Alman Heer tankçısı.

Niklasdorf yakınlarında çocukluğunu geçirdi. 1940 yılında bir otomobil fabrikasında çıraklık yaptıktan sonra, Alman Ordusu'nun zırhlı bölümüne katılmak için başvurmuştur.

Kurt Knispel temel eğitimi için, Aşağı Silezya'da, Żagań'da, Panzer Yedek Eğitim Taburuna gitti. Panzer I, Panzer II ve Panzer IV tankı eğitiminden önce temel piyade eğitimi aldı. 1 Ekim 1940 günü, 29 Panzer Alayı, 12. Panzer Tümeni 3. Bölük'e transfer edildi. Knispel, Panzer IV yükleyici ve topçu olarak eğitimini tamamladı. Eğitim 11 Haziran 1941 tarihine kadar sürdü ve Żagań'da Putlos'da dersler aldı.

Barbarossa Harekâtı sırasında Teğmen Hellman'ın altında Panzer IV nişancısı oldu. Ocak 1943 sonunda Putlos'a döndü ve yeni Tiger I tanklarına aşina oldu.

Tiger I ve Tiger II kullanmıştır. Kurt Knispel 168 gibi bir rakamla II. Dünya Savaşı'nın ve tüm zamanların en çok tank imha eden Alman tankçı komutan unvanına sahiptir. Ancak imha ettiği gerçek tank sayısı 195'ten de fazladır. Yok ettiği düşman tanklarının bazı bilerek sayılmamıştır.[1] Marin Schoif, Johannes Bölter, Ernst Barkmann, Otto Carius ve hatta Michael Wittmann 'dan bile daha fazla tank imha etmiştir. Bu büyük rakamda tankı yok etmesine rağmen hiçbir zaman gereği kadar ödüllendirilmemiştir; Şövalye Demir Haç Madalyası bile alamamıştır. 1. ve 2. Sınıf Demir Haç madalyası almıştır.

5 Temmuz 1943 yılında Michael Wittmann'ın da katıldığı Kursk Muharebesinde Knispel'in tankı öncü birliğinde önündeydi. Savaş boyunca 27 tank imha etti.

Hatta bir Sovyet T-34 tankını 3.000 metreden tek atışta imha ettiği rapor edilmiştir. Bu savaş sırasında kaydedilen en uzak menzilli tank atış rekorudur.

168 tankın 126'sını tank nişancısı olarak, 42'sini ise tank komutanı olarak imha etmeyi başarmıştır. Kendisi hakkında pek bilinen bir şey olmamasıyla beraber üst düzey Nazi Partisi yönetimi arasında pek tutulmadığı da söylenir. Bir gün Sovyet bir esire kötü muamele yapan Oskar Dirlewanger'ın SS-Sondereinheit birliğine bağlı bir teğmene müdahale etmiş ve aralarında bir sürtüşme yaşanmıştır. Knispel, farklı komutanlar tarafından 4 kez tavsiye edilmesine rağmen kendisine Şövalye Demir Haç madalyasını verilmemiştir. Knispel zaten kazandığı 3 demir haç madalyasını da takmayı reddediyordu. Bir asker olmasına rağmen dağınık saçları, top sakalı olması, ciddiyetsiz tavırları ve sürekli gülmesi diğer bölük komutanları tarafından hoş karşılanmıyor ve sürekli rapor edilmekteydi.[2]

Ölümünden bir gün önce başçavuş rütbesi aldı. Ve artık tank komutanı oldu tankın içinde sadece kendisi vardı. Bu rütbeyle girdiği ilk ve son savaşta etrafı bir düzine tankla tamamen sarıldı. Buna rağmen çevresindeki tankları imha etmeyi başardı. Ancak kendi tankı aldığı darbelerden dolayı tamamen bitmiş ve hareket edemez haldeydi. Knispel tanktan çıktıktan sonra bir patlama gerçekleşti ve kafasına bir şarapnel parçası saplandı. Knispel, 2 saat sonra Urbau'da bir sahra hastanesinde öldü ve yerel bir mezarlıkta toprağa verildi. O gün o çatışma da toplamda 42 tank imha etmişti.[3]

Ölümünden 2 gün sonra Adolf Hitler intihar etti ve on gün sonra, Avrupa'da savaş sona erdi.

10 Nisan 2013 tarihinde, Çek yetkililer Knispel'in kalıntılarının Urbau'da, bir kilise duvarın arkasında, diğer 15 Alman askerinin arasında bulunduğunu saptadı. Naaşı 12 Kasım 2014'te Brno'da askeri bir mezarlığa defnedildi.

Kaynakça


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tiger I</span> Alman Ağır Tank

Tiger I, 1942'den itibaren Afrika'da ve Sovyetler Birliği'nde, genellikle bağımsız ağır tank taburlarında faaliyet gösteren, II. Dünya Savaşı'nın bir Alman ağır tankıydı. Alman Ordusu'na 8,8 cm KwK 36 topunu monte eden ilk zırhlı savaş aracını verdi. Ağustos 1942 ile Ağustos 1944 arasında 1.347 adet üretildi. Ağustos 1944'ten sonra Tiger I'in üretimi, Tiger II lehine kademeli olarak durduruldu.

<span class="mw-page-title-main">Hans-Ulrich Rudel</span> Uçak pilotu

Hans-Ulrich Rudel, II. Dünya Savaşı'nın Alman bombardıman uçak pilotu.

<span class="mw-page-title-main">Panther (tank)</span> Alman yapımı II. Dünya Savaşı orta sınıf tankı

Panzerkampfwagen V, Alman yapımı II. Dünya Savaşı orta sınıf tankı. Doğu cephesinde Almanların Pzkpfw III ve ilk nesil Pzkpfw IV tanklarının Sovyet T-34 tanklarına karşı etkisiz kalması dolasıyla üretilmiştir. Panzer III ve Panzer IV tankları ile değiştirilmeleri öngörülse de savaşın sonuna kadar o tanklarla ve üst bir model olan Tiger I tankları ile beraber kullanılmışlardır. Panther, zırh, ateş gücü ve hareketlilik faktörlerinin hepsine sahip bir tanktır. Bundan dolayı birçok otorite tarafından II. Dünya savaşı'nın en iyi tankı olarak kabul edilirler. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 171'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sturmgeschütz III</span> Nazi Almanyası üretimi taarruz topu

Sturmgeschütz III, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan en önemli taarruz topudur. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz.142 'dir. Panzer III tankının şasesi üzerine yapılmıştır. Asıl yapılış amacı çatışma sırasında piyade birliklerine doğrudan destek vermekti. Bunun yanında savaşın ilerleyen yıllarında tanksavar mermisi kullanılarak tanklara karşı da kullanılmıştır. Bütün savaş boyunca 10,500 adet üretilen Sturmgeschütz serisi mükemmel maliyet-performans oranına sahip bir araçtı. Sturmgeschütz III sürekli olarak değiştirildi ve daha sonraki Jagdpanzer araçları gibi, bir tank avcısı olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tiger II</span> II. Dünya Savaşında kullanılmış Alman ağır tankı

Tiger II veya tam adıyla Panzerkampfwagen Tiger Ausf. B, İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılmış bir Alman ağır tankıdır. Tiger I'in halefi olan Tiger II'nin tasarımı, ağır tank Tiger I'de kullanılan kalın zırhı orta tank Panther'de kullanılan eğimli zırh ile birleştirmişti. Tank yaklaşık 70 ton ağırlığındaydı ve 100 ile 185 milimetre kalınlığında ön zırh ile korunuyordu. Ana silah olarak uzun namlulu 8,8 cm KwK 43 L/71 tanksavar topuna sahipti. Şasi tasarımı aynı zamanda Jagdtiger tanksavar aracında da kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Jagdtiger</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen ve 2.Dünya Savaşında kullanılan ağır sınıf tank avcısı

Jagdtiger Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Tiger II tankı şasesi üzerine yapılmış tank imha edicidir. Ayrıca II. Dünya Savaşı sırasında üretilmiş en ağır zırhlı savaş aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sturmtiger</span> Alman tankı

Sturmtiger, II. Dünya Savaşı'nda kullanılan ve Tiger I şasesi üzerine inşa edilen ve büyük bir roket fırlatıcısı ile donatılan Alman taarruz topudur. Resmi tanımlaması Sturmmörserwagen 606/4 mit 38 cm RW 61'dir. Piyade birliklerine kentsel alan çatışmalarında destek vermek amacıyla üretildi. Üretiminde cephede ağır hasar görmüş Tiger tankları kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Almanya tank üretimi</span> Vikimedya madde listesi

Aşağıdaki tablolarda Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, seri üretilmiş modelleri ve varyantları da dahil olmak üzere tam paletli zırhlı savaş araçlarının üretim adetleri, Kasım 1939 başlangıç tarihi olmak üzere gösterilmektedir. 1943 Cassibile ateşkes antlaşması sonrası Wehrmacht için üretilen İtalyan zırhlı araçları ve prototipler dahil edilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karl Mauss</span>

Dr. Karl Mauss, II. Dünya Savaşı'nda Wehrmacht'ın tank komutanı. Karl Mauss aynı zamanda 7. Panzer Tümeni komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Michael Wittmann</span> II. Dünya Savaşı döneminde bir panzer komutanı

Michael Wittmann, II. Dünya Savaşı döneminde bir panzer komutanı. Müttefikler tarafından daha sonra dünya genelinde Kara Baron diye anıldı.

<span class="mw-page-title-main">Karl Körner</span> Alman Asker

Karl Körner, II. Dünya Savaşı sırasında SS-Hauptscharführer rütbesinde Waffen-SS personeliydi.

<span class="mw-page-title-main">Karl Brommann</span>

Karl Brommann, II. Dünya Savaşında SS-Untersturmführer rütbesinde Waffen-SS subayıydı. Danzig'de 66 tank, 44 top bataryası ve 15 savaş aracını imha ettiği için Şövalye demir haç madalyası ile ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Balthasar Woll</span>

Balthasar Woll, II. Dünya Savaşı'nda Waffen-SS astsubayıdır (SS-Oberscharführer). Şövalye demir haçı madalyasıyla ödüllendirilmiştir.

Schwere Panzerabteilung, II. Dünya Savaşı'nda Tiger I ve daha sonraları Tiger II panzerlerinden oluşan ağır zırhlı birlikler. Taburun asıl planlanma amaçı, yapılan taarruzlarda düşman savunma hatlarını yarmaktı. Savaşın son zamanlarında kalın zırhı ve muazzam ateş gücüyle saldırıya geçen düşman zırhlılarına karşı daha etkili savunma kabiliyetine sahip olduğu görüldü. Bu taburlara en seçkin birlikler gözüyle bakılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Otto Carius</span> 2. Dünya Savaşında Alman tank komutanı

Otto Carius,, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Heer Tank Komutanı. Otto Carius, savaş esnasında 150'den fazla tankı yok etmiştir. Meşe Yapraklı Şövalye Demir Haçı madalyasını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Franz Bäke</span> Nazi subayı

Franz Bäke, Nazi Almanyası'nda Ordusu subayı ve panzer komutanı.

Johannes Bölter, II. Dünya Savaşı sırasında bir Alman Heer tank komutanı. Meşe Yapraklı Şövalye Demir Haçı madalyası sahibidir. Bu madalya aşırı savaş cesareti veya başarılı askeri liderliğinden dolayı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ernst-Günther Baade</span>

Ernst-Günther Baade II. Dünya Savaşı sırasında Alman bir generaldi. Nazi Almanyası'nın Meşe Yaprağı ilaveli Şövalye Demir Haçı madalyasının bir alıcıydı. Baade, çatışmalarda yaralandı ve 8 Mayıs 1945'te aldığı yaralardan dolayı öldü.

<span class="mw-page-title-main">Alman Tank Müzesi</span> Müze

Alman Tank Müzesi Munster, Almanya'daki Munster Eğitim Alanı kampının bulunduğu yerde yer alan bir zırhlı savaş aracı müzesidir. Temel amacı 1917'den beri Alman zırhlı birliklerinin tarihinin belgelenmesidir.