İçeriğe atla

Kurt Heinrich Wolff

Kurt Heinrich Wolff (20 Mayıs 1912, Darmstadt - Newton, 14 Eylül 2003), bir Amerikalı bilgi sosyolog idi.

Biyografi

1932 yılında Darmstadt’tan mezun olduktan sonra, gelecekteki eşi, Carla Bruck yardımıyla Wolff önce Frankfurt’ta, daha sonra Münih’te, Karl Mannheim öğrencisi olarak, ilk felsefe ve sosyoloji çalışmalarına başladı. 1933 yılında, Almanya'daki Nazi ırkçı yasaları nedeniyle, gelecekteki eşi, Carla Bruck yardımıyla, İtalya’nın, Floransa şehrine taşındı ve Edebiyat Fakültesi’ne yazıldı. O yılların en önemli olayı, okul arkadaşı Aurelio Pace[1] ile doğan dostluğudur. Bu kişi gelecekteki tarihçi ve sanatçı Joseph Pace’nin babasıdır. O yıllarda Almanca’dan, doktora tezi "Bilgi sosyolojisi"ni[2] çevirmesine yardımcı olur. Bu tezi 1935 yılında, Ludovico Limentani [3] ile ele alır. 1939'a kadar eşinin ve arkadaşı Pace'nin desteğiyle, Wolff İtalya'da kalır ve önceleri Floransa'da ve daha sonra Camogli'de, öğretmen olarak iş bulur. 1939 yılında faşist ırkçı yasalar nedeniyle, Wolff İtalya'dan ayrılır. İngiltere'de kısa bir süre kalır ve ABD'ye gider, 1945 yılında, Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlığına geçer.

1939 yılında yeğeni yardımıyla Wolff Southern Methodist University (Teksas) sosyoloji alanında asistan profesör olarak işe başlar. Dört yıl sonra, 1943'te Chicago Üniversitesi'nde eğitim görür ve Yeni Meksika'da bu konularda araştırma yapmak için Sosyal Bilimler Araştırma Konseyi'nden, bir burs alır. Ertesi yıl Earlham Koleji'ne (Indiana)sosyoloji profesörü olarak atanır ve 1952 yılında da Ohio State Üniversitesi'nde, göreve başlar. 1959'da Brandeis Üniversitesi'ne (Massachusetts) atanır, 1993 yılına kadar burada görev yapar.

1964 yılından itibaren, Wolff Sosyolojik Abstrcts Yönetim Kurulunda görev yapmıştır. Bir yıl Freiburg Üniversitesi'ne (1966/67) konuk profesör olmuştur. Georg Simmel [4] ve Karl Mannheim'in birçok opera eserini, Almancadan İngilizceye çevirmiş ve yaygınlaşmasında etken olmuştur.

1966 dan 1972'ye kadar, Kurt H. Wolff Uluslararası Sosyoloji Derneği Bilgi Sosyoloji'si Araştırma Komitesi Başkanı oldu ve 1972den 1979 kadar, Uluslararası Bilgi Sosyolojisi Derneği Başkanlığı yaptı. Wolff, aynı zamanda Sosyoloji Alman Derneği fahri üyesi oldu.

1987 yılında, doğduğu yer Darmstadt'da, Johann Heinrich Merck Madalyası ile onurlandırıldı.

Eserleri

  • Trying Sociology (1974).
  • Surrender and Catch (1976).
  • Versuch zu einer Wissenssoziologie (1968).
  • Hingebung und Begriff. Soziologische Essays (1968).
  • Die persönliche Geschichte eines Emigranten, in: Srubar, Ilja (Hg.), Exil, Wissenschaft, Identität. Die Emigration deutscher Sozialwissenschaftler 1933-1945, Frankfurt am Main: suhrkamp, 1988, S. 13-22 (hier auch Quelle).
  • Soziologie in der gefährdeten Welt (1998).
  • o´Loma! (1989).
  • Transformation in the Writing (1995).

Bibliyografya

  • J. Maier: Wolff, Kurt H., in: Wilhelm Bernsdorf/Horst Knospe (Hgg.): Internationales Soziologenlexikon, Bd. 2, Enke, Stuttgart ² 1984, S. 934 f.
  • Joseph Pace Filtranisme, Una vita da raccontare, Quattrochi Lavinio Arte, 2012, Italia.
  • M. Paris, Joseph Pace Filtranisme, Equitazione&Ambiente Arte, Roma, Italia, 2008

Kaynakça

  1. ^ Joseph Pace' Filtranisme, di Marcello Paris,, Equitazione&Ambiente Arte, Roma, Italia, 2008
  2. ^ Alberto Izzo, Quaderni di Teoria Sociale N.3, Edizioni Scientifiche Italiane, Italia, 2003
  3. ^ Joseph Pace Filtranisme, una vita raccontata, Quattrocchi Lavinio Arte, p. 17 e 18, 2012, Italia
  4. ^ Simmel, Georg, and Kurt H. Wolff. The Sociology of Georg Simmel. Glencoe, Ill.,: Free Press, 1950.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karl Marx</span> Almanya doğumlu filozof (1818–1883)

Karl Marx, 19. yüzyılda yaşamış Alman filozof, politik ekonomist ve bilimsel sosyalizmin kurucusu. Bir müddet gazetecilik de yapan Marx, iktisadi ve beşerî konularda eleştirel fikirler ve tespitler ortaya koymuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sosyoloji</span> toplumun oluşum, işleyiş ve gelişim yasalarını inceleyen bilim dalı

Sosyoloji veya toplum bilimi, toplum ve insanın etkileşimi üzerinde çalışan bir bilim dalıdır. Toplumsal (sosyolojik) araştırmalar sokakta karşılaşan farklı bireyler arasındaki ilişkilerden küresel sosyal işleyişlere kadar geniş bir alana yayılmıştır. Bu disiplin insanların neden ve nasıl bir toplum içinde düzenli yaşadıkları kadar bireylerin veya birlik, grup ya da kurum üyelerinin nasıl yaşadığına da odaklanmıştır.

27 Mart, Miladi takvime göre yılın 86. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 279 gün vardır.

7 Ağustos, Miladi takvime göre yılın 219. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 146 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler</span> Nazi Almanyası diktatörü (1933–1945)

Adolf Hitler (Almanca telaffuz: [ˈadɔlf ˈhɪtlɐ],

<span class="mw-page-title-main">Max Weber</span> Alman sosyolog

Max Weber, Alman düşünür, sosyolog ve ekonomi politik uzmanı. Modern antipozitivistik toplumbilimi incelemesinin öncüsü olduğu düşünülür. Sosyolojiyi yöntem bilimsel olgunluğa eriştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Holokost</span> Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyasının azınlıklar, eşcinseller, esirler ve muhaliflere uyguladığı soykırım

Holokost, Yahudi Soykırımı veya HaŞoah, Nazi Almanyası döneminde 1941 ve 1945 yılları arasında, Adolf Hitler ve Heinrich Himmler'in liderliğindeki SS güçleri tarafından işgal edilen sınırlar içerisinde yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırımdır.

<span class="mw-page-title-main">Polonya Seferi</span> Avrupada II. Dünya Savaşının ilk çatışması

Polonya Seferi veya Polonya'nın İşgali, II. Dünya Savaşı'nın başlangıcı olarak kabul edilir. Nazi Almanyası'nın işgal harekâtı Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı'nın imzalanmasından bir hafta sonra, 1 Eylül 1939'da başlamış ve 6 Ekim 1939'da Almanya ve Sovyetler Birliği'nin Polonya'nın tamamını işgal etmeleriyle son bulmuştur. Alman saldırısı, savaş ilanı olmadan yapılmıştı. Bu saldırı uluslararası hukuka aykırı bir saldırı savaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Theodor W. Adorno</span> Alman filozof ve toplumbilimci (1903 – 1969)

Theodor W. Adorno, , Alman felsefeci, toplumbilimci, bestekâr ve müzikbilimci.

Gottfried Wilhelm Leibniz Ödülü, kısa adıyla Leibniz Ödülü, Alman Araştırma Topluluğu 'nun Alman bilim insanlarını desteklemek amaçlı verdiği ödüldür. Adını Alman polimat, filozof ve bilim insanı Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716)'den alan Leibniz Ödülü, 1986'dan beri, Almanya'daki bir araştırma kurumunda veya yurt dışındaki bir Alman araştırma kurumunda çalışan bireylere veya araştırma gruplarına yılda en fazla on ödül verilmektedir. Almanya'daki en önemli araştırma ödülü olarak kabul edilir. Ödül ilk defa Alman Araştırma Topluluğu başkanı Eugen Seibold tarafından yürürlüğe konulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Walther Bothe</span> Alman nükleer fizikçi, Nobel Ödülünü Max Born ile paylaştı

Walther Wilhelm Georg Bothe, 1954'te Max Born ile Nobel Fizik Ödülü'nü paylaşan bir Alman nükleer fizikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Pace</span> İtalyan ressam

Joseph Pace , soyut ekspresyonizm ressam ve heykeltıraş.

Antonio Cardile, İtalyan, Roma Okulu ressam, heykeltıraş ve gravürcü.

Bu liste etnik köken ya da ulusa bağlı olmaksızın Almanca Kurgu, Deneme veya Tiyatro oyunu yazan ölmüş ya da yaşamakta olan yazarları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Karl Mannheim</span>

Karl Mannheim, 20. yüzyılın ilk yarısında çalışmalarını yürütmüş Macar-Alman sosyolog ve düşünür. Bilgi sosyolojisinin kurucularından biri olduğu kadar klasik sosyolojide de kilit bir figürdür. Mannheim en çok, kısmî ve toplam ideolojileri birbirinden ayırdığı, belirli sosyal gruplara özgü kapsamlı dünya görüşlerini ve ayrıca mevcut sosyal düzenlemeler için modası geçmiş destek sağlayan ideolojileri temsil ettiği Ideology and Utopia (1929-1936) adlı kitabıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Abraham Gotthelf Kästner</span> Alman matematikçi ve nükteci (1719-1800)

Abraham Gotthelf Kästner bir Alman matematikçi ve epigrammatist yani nükteci idi.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bilim tarihi</span> bilimin ve bilimsel bilginin tarihsel gelişiminin incelenmesi

Bilim tarihi, hem doğa hem de toplumsal bilimler dahil olmak üzere bilimsel bilgi ve bilimin gelişiminin incelenmesidir. 18. yüzyıl ile 20. yüzyıl arası dönemde, öteden beri yanlış bilindiği düşünülen olguların bilimsel gerçeklerle değiştirilmesi yolunu izlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyologların listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu bir sosyolog listesidir. Herhangi bir sosyolojik alt alan da dahil olmak üzere, sosyal teori ve araştırmaya önemli katkılarda bulunanları kapsaması amaçlanmıştır. Diğer alanlardaki bilim adamları ve filozoflar, çalışmalarının en azından bir kısmı özellikle sosyolojik olarak tanımlanmadıkça dahil edilmez.

<span class="mw-page-title-main">Müzik sosyolojisi</span>

Müzik sosyolojisi ya da Sosyomüzikoloji (ing.Sociomusicology), hem sosyolojinin alt akademik alanı olan müzik ile ilişkili olarak hem de müziksel davranışın ve müziğin toplumda rolünün sosyal yönlerine yoğunlaşan müzikolojinin alt alanıdır.