İçeriğe atla

Kurso de Esperanto

Kurso de Esperanto
Kurso de Esperanto ana menüsü (GNU/Linux lisanslı)
Geliştirici(ler)Carlos Alberto Alves Pereira
Güncel sürüm3.02
İşletim sistemiLinux, Mac OS X, Windows
TürEğitim teknolojisi
LisansGNU GPL
Resmî sitesikurso.com.br

Kurso de Esperanto Yapay bir dil olan Esperanto dilini öğretmek amacıyla üretilmiş, özgür ve açık kaynak kodlu yazılımlı, on iki ünitelik dil öğretim seti. Bu dile tamamen yabancı olanların, optimize edilmiş alıştırmalar sayesinde, iki haftalık süre zarfında dilin temel kurallarını öğrenmesini amaçlar.

Yazılım, teleaffuzu geliştirmek için, alıştırmalarda geçen tüm kelimeler için dinleme ve konuşma testleri kullanır. Kullanıcı, cihazının mikrofonunu kullanarak kendi konuşmasını kaydedebilir. Kendi telaffuzunu orijinaliyle karşılaştırabilir. Sesli alıştırmalar, çeşitli sanatçıların seslendirdiği şarkılarla da desteklenmektedir. Her ünitenin sonunda, öğrenciler işlenen konu ile ilgili sınava girebilir ve öğrendiklerini test edebilirler.

Kurso de Esperanto diğer birkaç kurla birlikte, Quebec Esperanto Society tarafından geliştirilmiş 10 saatlik kursları ihtiva eder. Program, Mac OS X, Windows ve çeşitli Linux dağıtımları yazılımlarında çalışmaktadır. Kurso de Esperanto 23 ayrı dilde hizmet vermektedir. Gönüllülerin çalışmalarıyla bu sayı gittikçe artmaktadır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Esperanto (

<span class="mw-page-title-main">Almanca</span> Batı Cermen dili

Almanca, Hint-Avrupa dil ailesine ait, ağırlıklı olarak Orta ve Batı Avrupa'da konuşulan bir Batı Cermen dili. Avrupa Birliği'nin resmî dillerinden biri ve en çok konuşulanıdır. Özellikle Almanya, Avusturya, Lihtenştayn, Lüksemburg, İsviçre'nin büyük bölümü, İtalya'nın Güney Tirol bölümü, Belçika'nın doğu kantonları, Polonya ve Romanya'nın kimi bölgeleri ve Fransa'nın Alsas-Loren bölgesinde konuşulmaktadır. Dünyanın yaygın lisanlarından biridir. Almanca içinde Fransız kelime kökenli sözcükler taşır.

<span class="mw-page-title-main">İdo dili</span> yapay bir dil

İdo, ana dilleri farklı olan insanlar arasında anlaşmayı kolaylaştırmayı amaçlayan bir yapay dildir. 1907'de icat edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Doğal dil işleme</span> bilgisayar bilimi ve dil bilimi alanı

Doğal Dil İşleme, yaygın olarak NLP olarak bilinen yapay zekâ ve dilbilim alt kategorisidir. Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca gibi doğal dillerin işlenmesi ve kullanılması amacı ile araştırma yapan bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Québec</span> Kanada eyaleti

Quebec, Kanada'nın doğu bölgesinde en büyük eyaleti olmasının yanı sıra Kanada'da sadece Fransızcanın resmî dil olduğu tek eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Google Çeviri</span> Çeviri aracı

Google Çeviri, İnternet sayfalarını, metinleri veya yüklemiş olduğunuz belgeleri ücretsiz çeviren bir araçtır. Google tarafından sağlanır. İlk olarak 28 Nisan 2006 tarihinde, Arapça ile İngilizce arası çeviri yaparak hizmete girmiştir. Bir web arayüzü, Android ve iOS için mobil uygulamalar, geliştiricilere tarayıcı eklentisi ve yazılım uygulamaları oluşturmada yardımcı olan bir API sunar. Google Translate, çeşitli seviyelerde 100'den fazla dili destekliyor ve Mayıs 2013 itibarıyla günlük 200 milyondan fazla kişiye hizmet veriyor.

Novial, doğal dillerin yerini almadan uluslararası ilişkileri kolaylaştırmak amaçlı oluşturulmuş bir yapay dildir.

<span class="mw-page-title-main">Boris Kolker</span> Rus-Amerikalı dil profesörü, çevirmen, diller arası dilbilimci

Boris Grigorevich Kolker, Rus-Amerikalı dil profesörü, çevirmen, diller arası dilbilimci ve üç popüler Esperanto kitabının yazarıdır. 1993 yılına kadar Sovyetler Birliği ve Rusya'da, o tarihten sonra ABD, Cleveland Ohio'da yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Esperanto Dünya Kongresi</span>

Esperanto Dünya Kongresi, Esperanto konuşan kişilerin bir araya geldiği yıllık kongredir. Neredeyse kırılamayacak kadar ve yüz yıldan fazla bir rekorla uluslararası Esperanto kongreleri arasında en uzun geleneğe sahiptir. Kongreler I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı haricinde 1905'ten beri düzenli olarak her sene yapılmaktadırlar. 1920'den beri de organizatör Esperanto Dünya Derneği olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Unua Libro</span> Uluslararası dil Esperantoyu tarif eden ilk yayındır

Unua Libro uluslararası dil Esperanto'yu tarif eden ilk yayındır. Esperanto'nun yaratıcısı Dr. L.L. Zamenhof tarafından hazırlanıp Temmuz 26, 1887 tarihinde Varşova 'da ilk kez olarak Rusça dilinde yayımlanmıştır. Sonraki beş yıl içinde Rusça, İbranice, Lehçe, Fransızca, Almanca ve İngilizce dillerinde kopyaları yayımlanmıştır. Bu kitapçık içinde Lord's Prayer duası, bazı İncil sureleri, bir mektup, şiir, dilin gramerinin temel 16 kuralı ve 900 kelimeden meydana gelen temel vokabüleri içermekteydi. Zamenhof kitabında, "uluslararası bir dil, ulusal dil gibi, ortak bir değerdir" ilanında bulunarak dili kamuya mal etmiştir. Zamenhof eserini "Doktoro Esperanto" takma adı ile imzalamıştır. Bu yeni dili öğrenmeye başlayanlar dile doktorun bu takma adından "Esperanto" demeye başlayınca kısa zamanda bu isim dilin resmi adı haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Esperanto edebiyatı</span>

Esperanto edebiyatı aslında bu yapay dilin resmi yayımının öncesinde, Esperanto dilinin yaratıcısı L. L. Zamenhof tarafından başlamıştır. Zamenhof geliştirmekte olduğu dile şiir ve düzyazılar tercüme ederek dilin eksiksizliğini ve anlaşılabilirliğini test etmiş ve birkaç tercümesini dilin ilk kitabı olan Unua Libro'nun ekleri olarak yayımlamıştır. Dilin başka erken konuşmacıları şiirler, hikâyeler ve kompozisyonlar yazmışlardır; Henri Vallienne Esperanto dilinde ilk romanı yazan kişi olmuştur. Bir avuç şiirin dışında, Esperantonun ilk 20 yılındaki edebiyat ürünlerinin çoğu bugün sadece tarihsel ilgiye değer olarak görülmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Esperanto Dünya Derneği</span>

Dünya Esperanto Derneği ya da Dünya Esperanto Birliği, Esperanto konuşanların 121 ülkeden üyeleri ile ve Birleşmiş Milletler ve UNESCO ile resmi ilişkileri olan en büyük uluslararası organizasyonudur. Bireysel Üyelerin yanı sıra, 17 adet ulusal Esperanto organizasyonu da UEA ile bağlantılıdır. Şimdiki başkanı Hint dil bilimci Probal Dasgupta'dır.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Hermann Fried</span> Avusturyalı gazeteci ve yazar; Nobel Barış Ödülü sahibi (1864-1921)

Alfred Hermann Fried, Avusturyalı Yahudi pasifist, yayıncı, gazeteci ve Alman Barış Hareketi'nin kurucularındandır. 1911 yılında Tobias Asser ile birlikte Nobel Barış Ödülü kazanmıştır.

Fundamento de Esperanto L. L. Zamenhof'un, 1905 ilkbahar döneminde basımlanan kitabıdır. 9 Ağustos 1905'te Boulogne Bildirgesi'nin dördüncü maddesi tarafından Boulogne-sur-Mer, Fransa, Esperanto Dünya Kongresi'nde Esperanto için resmi bir kaynak olarak yapılmıştır:

<span class="mw-page-title-main">Esperanto hareketi</span>

Esperanto hareketi veya Esperantizm, uluslararası yapay dil olan Esperanto'nun kullanımını yaygınlaştırma hareketidir. Hareket, sadece ulusal dillerin desteklenmesini değil, aynı zamanda Esperanto'nun da desteklenmesini amaçlar. Esperantoyu temsil eden bayrak, sol üst köşede beyaz zeminde yerleştirilmiş yeşil bir yıldız içerir. Yeşil alan umudu, beyaz barış ve tarafsızlığı simgeler. Beş köşeli yıldız beş kıtayı temsil eder. Esperanto hareketini benimseyen kişiye Esperantist denir.

<span class="mw-page-title-main">Pasporta Servo</span>

Pasporta Servo, Esperanto dilini konuşanlar tarafından misafirperverliği artırmak için kullanılan, web sitesi üzerinden erişilebilen bir sosyal ağ pansiyon hizmetidir. Esperanto kültürü dahilinde, yıllık 3 geceye kadar ücretsiz olarak diğer Esperanto konuşmacılarını evlerinde ağırlamak isteyen insanların çevrimiçi ulaşmayı sağlamakta ve Dünya Esperanto Gençlik Örgütü (TEJO) tarafından sürdürülmektedir. Platform hediye kültürüyle işlemektedir ve ev sahiplerinin konaklama için ücret almasına izin verilmez.

LL Zamenhof 1870'lerde ve 80'lerde Esperanto'yu geliştirdi ve 1887'de bu dil hakkındaki ilk yayını Unua Libro'da yayınladı. Esperanto konuşmacılarının sayısı o zamandan beri kademeli olarak arttı, ancak hükûmetlerden ve uluslararası kuruluşlardan çok fazla destek görmedi ve bazen yasa dışı ilan edildi veya bastırıldı.

Avrupa Esperanto Birliği AB üye devletlerinin ulusal Esperanto derneklerinin birliğidir. Her iki yılda bir kongreler düzenliyor. Temmuz ve Ağustos 2007'de Maribor, Slovenya'daki kongrede 28 ülkeden 256 delege ve iki Avrupa Parlamentosu üyesi yer aldı.

Avrupa – Demokrasi – Esperanto Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılan bir seçim listesidir. Partinin ana platformu, François Grin'in bir raporunun sonuçlarına dayanarak uluslararası iletişimi ekonomik ve felsefi açıdan daha verimli ve adil hale getirmek için Esperanto'nun AB'nin resmi dili olarak tanıtılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Esperantujo</span> Esperanto dilinin konuşulduğu tüm yerler

Esperantujo ya da Esperantio Esperanto telaffuz: [esperanˈtio] Esperanto topluluğu, Esperanto dilini konuşanlar ve kültürünü yaşatanlar topluluğunun yanı sıra dilin kullanıldığı yerler ve kurumlardır. Terim "bir ülkeyi niteleme" amacıyla da kullanılmaktadır.