Demirköprü Barajı, Manisa'da, Gediz Nehri üzerinde, sulama, taşkın kontrolü ve enerji üretimi amacıyla 1954 - 1960 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 4.300.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 74,00 m'dir. Normal su kotunda göl hacmi 1.320,00 hm³, normal su kotunda göl alanı 47,66 km²'dir. 69 MW güç kapasitesindeki HES yılda 193 GWh elektrik enerjisi üretimi sağlamakta, baraj 99.220 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermektedir.

Almus Barajı Tokat'ta, Yeşilırmak üzerinde, sulama, taşkın kontrolü ve enerji üretimi amaçlı olarak 1964 - 1966 yılları arasında inşa edilmiştir. Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 3.405.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 78,00 m'dir.

Hasan Uğurlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Samsun ili Ayvacık ilçesinde, Yeşilırmak üzerinde, elektrik enerjisi üretimi amacı ile 1971-1981 yılları arasında inşa edilmiş bir baraj ve hidroelektrik santralidir. Barajdaki su cebri borularla taşınmamakta, barajın yanındaki dağın içindeki tünelle taşınıp türbinlere çarptırılmaktadır. Baraj, dünyada bu yönüyle tektir.

Adıgüzel Barajı, Denizli'de, Büyük Menderes Nehri üzerinde, sulama, enerji ve taşkın kontrolü amacıyla 1976-1989 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
Tercan Barajı, Erzincan'da Tuzla Çayı üzerinde, sulama ve elektrik enerjisi üretimi amacıyla 1969-1988 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Karacaören-1 Barajı, Burdur'da Aksu Çayı üzerinde, sulama, taşkın kontrolü ve elektrik enerjisi üretimi amacıyla 1977-1990 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali; yaygın adıyla Veysel Eroğlu Ilısu Barajı, Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında, enerji üretimi amacıyla Dicle Nehri üzerinde inşa edilen santraldir.

Hidroelektrik, hidrolik güç'den üretilen elektriktir. Hidroelektrik, 2020 yılında neredeyse 4500 TWh olan dünya elektriğinin altıda birini sağlıyor. Bu, diğer tüm yenilenebilir kaynakların toplamından ve ayrıca nükleer enerjiden daha fazladır.

Elektrik Üretim Anonim Şirketi, (EÜAŞ); Türkiye'nin genel enerji ve ekonomi politikasına uygun olarak, elektrik üretim faaliyetlerinde bulunmak amacıyla teşkil edilen kamu kuruluşu niteliğindeki, %100 hissesi hazineye ait bir şirkettir. Türkiye'deki elektrik üretiminin büyük bir kısmını karşılamaktadır.

Akköprü Barajı, Muğla'da, Dalaman Çayı üzerinde, sulama, enerji ve taşkın kontrolü amacıyla yapımına 1995 yılında başlanan ve Mart 2011 tarihinde su tutulmaya başlanan, Türkiye'nin 6. büyük barajıdır.
Silvan Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Türkiye'nin Diyarbakır ilinde yapımı devam eden bir barajdır. Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında inşa edilen baraj, Silvan, Lice ve Kulp ilçeleri arasında yer almaktadır.

Uzan Holding, 1956 yılında Türkiye'de Kemal Uzan tarafından kurulan bir holdingtir. Holding, daha önce ilk özel televizyon kanalı Star TV'ye, Metro FM'e, Star gazetesine, telekomünikasyon şirketi Telsim'e ve Türkiye İmar Bankası'na sahipti. 2003'te İmar Bankası'na TMSF tarafından el konulması ile başlayan süreçte ailenin tüm varlıklarına el konuldu.

Üç Boğaz Barajı Çin'in Hubei eyaleti, Yiling bölgesinde Sandouping kasabası yakınlarında bulunan, Yangtze Nehri üzerine kurulmuş bir hidroelektrik barajıdır. Üç Boğaz Barajı 22500 MW kapasite ile dünyanın en büyük hidroelektrik barajıdır. 40.000 işçinin çalıştığı baraj dünyanın en büyük beton yapısıdır.

Akçay, Büyük Menderes Nehrinin kollarından biridir. Antik çağda nehre Harpasos adı verilmiştir. Muğlanın kuzeydoğusundaki dağlık alanlardan doğan Akçay, Denizli ilinin güneybatısında Beyağaç yakınlarından geçer. Buradan ağırlıklı olarak batı-kuzeybatı yönünde akar. Denizli-Muğla il sınırını oluşturur. Tavas yönünden gelen Yenidere'yi alır. Nehir Aydın iline ulaşır ve burada Kemer Barajı tarafından baraj gölünde toplanır. Akçay, daha sonra barajdan geçerek Bozdoğan ilçesinden kuzeye doğru geniş bir vadi boyunca akar ve Nazilli şehrinin altı kilometre güney-güneybatısında Büyük Menderes'e dökülür. Uzunluğu 116 km'dir. Karacaören, Doğançay ve Mortuma çayı Akçay'ın önemli kollarıdır.

Yamdrok Gölü, Çiniın Tibet Özerk Bölgesi'nde bulunan bir göldür. Göl, Tibet'in en büyük üç kutsal gölünden biridir. Göl, birçok karla kaplı dağlarla çevrilidir ve birçok küçük akarsu tarafından beslenmektedir. Gölün uzak batı ucunda bir çıkış akışı bulunmaktadır.
Eşen 2 Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Muğla ili, Seydikemer ilçesi sınırlarında Eşen Çayı üzerinde kurulu barajdır.

Kadıncık I hidroelektrik santrali Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan bir hidroelektrik santralidir.
Enguri Barajı, Gürcistan'daki Enguri Nehri'nin üzerinde yer alan bir hidro elektrik barajıdır. Günümüzde 271.5 metrelik yüksekliğiyle dünyadaki en yüksek ikinci beton kemer barajı olma özelliğini taşımaktadır. Jvari kentinin kuzeyinde konumlanmıştır. Bazı bölümleri Abhazya'da bulunan Enguri hidroelektrik santralinin (HES) bir parçasıdır.
Artvin Barajı, Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde enerji üretmek amacıyla 2011 yılında inşasına başlanmış bir barajdır. 332 MW kurulu güce ve yıllık ortalama 1 milyar kWh üretime sahip olacak Artvin Barajı ve Hidroelektrik Santralı, Çoruh nehri üzerinde, Artvin ilinin yaklaşık 20 km güney-batısında yer almaktadır. Çoruh havzası hidroelektrik enerjisi üretim projeleri kapsamında yer alan Artvin barajı ve HES projesi, Çoruh Nehri üzerinde yapımı planlanan 10 adet hidroelektrik santral projesinden biridir. Bu projelerden iki adedi önceki yıllarda gerçekleşmiş olup hâlen işletme halindedir.Artvin Barajı ve HES Projesinin inşası 2011 yılında başlamış olup proje 2015 yılı sonunda devreye girmiştir.

Wu Nehri, Çin'in Guizhou eyaleti ile Çongçing kenti arasında bulunan Yangtze Nehri'nin kolu olan bir nehirdir. Nehir, Guizhou'da Sancha'dan başlayarak Çongçing'de Yangtze Nehri'ne dökülmektedir.