İçeriğe atla

Kurna Muharebesi

Koordinatlar: 31°01′K 47°26′D / 31.017°K 47.433°D / 31.017; 47.433
Kurna Muharebesi
I. Dünya Savaşı - Irak Cephesi

Bu harita 1914'teki ilk İngiliz saldırısını ve Basra'nın ele geçirilmesini göstermektedir. Bakınız Basra Muharebesi (1914).
31°01′K 47°26′D / 31.017°K 47.433°D / 31.017; 47.433
Tarih3-9 Aralık 1914
Bölge
El-Kurne, Güney Irak
Durum İngilizler, El-Kurne'yi ele geçirdi.
Taraflar

Birleşik Krallık Britanya İmparatorluğu

Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı Devleti
Komutanlar ve liderler
Birleşik Krallık Tümgeneral Charles Irwin FryOsmanlı İmparatorluğu Albay Suphi Bey
Güçler
2.100
Bilinmiyor
Kayıplar
281 1.031
Tahmini sayılar

Kurna Muharebesi (3-9 Aralık 1914), I. Dünya Savaşı'nın Irak Cephesi sırasında Basra Muharebesi'nde (1914) kaybettikleri Basra'dan geri çekilen İngiliz kuvvetleri ile Osmanlı kuvvetleri arasında gerçekleşmiştir.

Arka plan

İngilizler Basra'yı ele geçirerek önemli bir iletişim ve sanayi merkezini ele geçirmiş oldular. Türk kuvvetleri Dicle Nehri'nin yukarısına çekildi.[1] İngilizlerin Basra'daki konumlarını ve Abadan'daki petrol yataklarını güvence altına almaları gerekiyordu.

Basra'daki yenilgiden sonra Türk kuvvetleri kuzeydeki küçük Kurna kasabasında savunma pozisyonu aldılar. Dicle ve Fırat nehirleri Kurna'da birleştiğinden burası savunma yapmak için ideal bir konumdu. Bu yüzden İngilizler iki nehri geçmek zorunda idi. Basra Valisi Albay Subhi Bey'in komutasında yaklaşık 1.000 adamı vardı. İngilizlerin ise Tümgeneral Charles Irwin Fry komutasında yaklaşık 2.100 adamı vardı.

Muharebe

3 Aralık'ta Türk ordusu, Kurna'da mevzilenmişlerdi. İki Hint taburundan oluşan bir İngiliz kuvveti; 104. Wellesley Piyade Alayı ve 110. Marata Hafif Piyade Alayı ve Norfolk Piyade Alayı'ndan iki İngiliz bölüğü, birkaç gambot eşliğinde saldırdı.[2] Fırat'taki Kraliyet Donanması (HMS) Türk tarafını ateş altında tutarken, İngiliz birlikleri Dicle'yi geçmeyi başardı.[3] İngiliz ve Hint birlikleri açık arazide ilerlediler, ancak nehri geçip Kurna'nın içine giremediler. İngiliz kuvvetleri geri çekildi. İngilizler, 6 Aralık'ta Norfolk Piyade Alayını 7. Rajput Piyade Alayı ve 120. Piyade Alayı ve dağ bataryalarıyla takviye ederek tekrar saldırmayı denediler.[4] Türk tarafı bir önceki çatışmada kaybettikleri mevzilere geri dönmüşlerdi, bu yüzden İngiliz ve Hint birlikleri bu mevzileri yeniden almak zorunda kaldı. Türk kuvvetleri yine geri püskürttüler ama nehri geçip Kurna'ya giremediler. 8 Aralık'da 104. ve 110. Piyade Alayları geçecek bir yer bulmak için Dicle'nin yukarısına gönderildi. Böylece Osmanlı'nın kuzeye çekilmesini engellerken, gambotlar da şehirdeki mevzilerini etkili bir şekilde bombalamaya devam etti.[5] 8 Aralık gecesi, bir Osmanlı vapuru ışıkları yakılmış bir şekilde nehirden aşağıya doğru yol aldı. İngiliz gambotu Espiegle'den Binbaşı Wilfrid Nunn üç Osmanlı subayını gemiye aldı. Türk tarafı kasabayı teslim etmek istiyorlardı.[6] Fry ile irtibatı olmayan Nunn'un kayıtsız şartsız teslim olma konusunda ısrar etmesi Türk tarafını kızdırdı. Ancak sonunda teslim şartlarını kabul etmek zorunda kaldılar. 9 Aralık'ta Albay Subhi Bey, kuvvetlerini teslim etti. Esir düşen 42 Osmanlı subayı ve 989 asker vardı.[6] İngiliz kayıpları ise 29 ölü ve 252 yaralı idi.[7]

Sonuç

İngiliz'lerin Basra harekâtı, 1915.

Bir muharebeden çok bir çatışma olmasına rağmen Kurna Muharebesi, İngilizlere Güney Mezopotamya'da güvenli bir cephe hattı sağladığı için önemlidir. Basra ve İran'ın Abadan'daki petrol rafinerileri güvendeydi.[7] Ancak Türk ordusu Şuaybiye'de tekrar deneyecek ve İngilizler daha sonra Bağdat'ı almak için bir saldırı başlatacaktı.

Popüler kültürdeki yeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "The Capture of Qurna, 1914"The Capture of Qurna, 1914 11 Ağustos 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ A.J. Barker, The First Iraq War, 1914–1918, Britain's Mesopotamian Campaign,(Enigma, New York, 2009; originally published in 1967 as The Bastard War(US)/The Neglected War(UK)), 34.
  3. ^ "The Capture of Qurna, 1914">The Capture of Qurna, 1914 11 Ağustos 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ A.J. Barker, The First Iraq War, 1914–1918, Britain's Mesopotamian Campaign,(Enigma, New York, 2009; originally published in 1967 as The Bastard War(US)/The Neglected War(UK)), 35.
  5. ^ A.J. Barker, The First Iraq War, 1914–1918, Britain's Mesopotamian Campaign,(Enigma, New York, 2009; originally published in 1967 as The Bastard War(US)/The Neglected War(UK)), 35–36.
  6. ^ a b Charles Townsend, Desert Hell, The British Invasion of Mesopotamia (Harvard Univ Press, Cambridge, Massachusetts, 2010), 63.
  7. ^ a b A.J. Barker, The First Iraq War, 1914–1918, Britain's Mesopotamian Campaign,(Enigma, New York, 2009; originally published in 1967 as The Bastard War(US)/The Neglected War(UK)), 36.
  8. ^ "Vikipedi Mehmetçik Kut'ul Amare". 19 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Basra</span>

Basra, Irak'ın güneyinde bir kent; Irak'ın ikinci büyük şehri ve en önemli limanı. Hamar Gölünün güneydoğu ucunda, Şattül Arap su yolunun batı kıyısında, Basra Körfezi'ne 55, Bağdat'a ise 545 kilometre uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Irak Cephesi</span> I. Dünya Savaşında bir cephe

Irak Cephesi, İngilizlerin petrol sahalarını ele geçirmek amacıyla, 15 Ekim 1914'te Bahreyn'i ve 23 Kasım 1914'te Basra'yı işgali üzerine açıldı. Osmanlı kuvvetleri işgale karşı koyamadı. İngilizler, İran'da Ahvaz'ı da ele geçirdiler.

<span class="mw-page-title-main">Suriye-Filistin Cephesi</span> Birinci Dünya Savaşının bir cephesi

Suriye-Filistin Cephesi, I. Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın isteği üzerine açılan bir cephedir. Osmanlı ordusu, 1915'te Birinci Kanal Harekâtı'nı, 1916'da İkinci Kanal Harekâtı'nı düzenledi. Amaç; Osmanlı İmparatorluğu'nun Süveyş Kanalı'nı ele geçirmesi ve Mısır'a yeniden sahip olmasıydı. Başarılı olunursa İngilizlerin Uzak Doğu'daki sömürgeleri ile bağlantısı kesilecekti. Gelibolu'daki başarısızlığın ardından geçen zamanda İngilizlerin gittikçe güçlerini artırmaları ve Osmanlı'nın kısıtlı kaynakları sonucu cephe Süveyş'ten Nablus'a kadar gerilemiş, savaşın son aylarındaki Nablus'taki son cephe savunmasındaysa çok kısıtlı olan kaynakların tükenmesine ek olarak Osmanlı'nın savaş süresince Arap halk üzerinde görece başarılı bir şekilde sürdürdüğü Panislamizm propagandasının Lawrence'ın organize ettiği Arap isyanının Hicaz'dan Filistin'e girmesi sonucu çökmesiyle Türk Ordusu Şam ve Halep üzerinden Anadoluya çekilmiş ve cephe bazı parlak muharebe zaferlerine rağmen Osmanlı için başarısızlık ve ağır kayıplarla sonuçlanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Gazze Muharebesi</span>

Birinci Gazze Muharebesi, I. Dünya Savaşı sırasında Filistin'in güneyinde gerçekleşmiş bir muharebedir. Büyük Britanya güçleri, sekiz aylık zorlu bir mücadelenin ardından; Osmanlı kuvvetlerini Sina Yarımadası'ndan püskürtmüşlerdi. Britanya'nın bir sonraki hedefi Filistin içlerine doğru ilerleyerek Mezopotamya ve Arap Yarımadası'ndaki Osmanlı güçlerinin arasındaki bağlantıyı kesmekti. Bunun için ilk adım Gazze'nin ele geçirilmesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Megiddo Muharebesi (1918)</span> I. Dünya Savaşında İtilaf Devletlerinin zaferiyle sonuçlanan bir muharebe

Megiddo Muharebesi, Nablus Yarması veya Nablus Meydan Muharebesi, I. Dünya Savaşı'nda İtilaf Kuvvetleri karşısında Osmanlı Ordusunun yenilgisi ve tüm Suriye'nin Osmanlı İmparatorluğu tarafından kaybı ile sonuçlanan muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Charles Vere Ferrers Townshend</span> İngiliz siyasetçi

Charles Vere Ferrers Townshend (Tümgeneral) KCB, DSO, I. Dünya Savaşı sırasında Bağdat'a doğru düzenlenen ve felaketle sonuçlanacak ilk Britanya Harekâtı'nı gerçekleştiren Britanya Hint Ordusu'nda görev yapan bir subaydı. Townshend daha sonra Parlamento'ya seçildi.

<span class="mw-page-title-main">6. Ordu (Osmanlı İmparatorluğu)</span>

6. Ordu Osmanlı İmparatorluğu'nda yapılan askeri reformlar sırasında 19. yüzyılın sonlarında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">13. Kolordu (Osmanlı İmparatorluğu)</span>

13. Kolordu, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı bir kolordudur. 1911 yılında Osmanlı askeri reformlarında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bağdad'ın düşmesi</span>

Bağdad'ın düşmesi. I. Dünya Savaşı'nın Irak Cephesi'nde Osmanlı'nın elindeki Bağdat'ın İngilizler tarafından işgali.

Samarra Taarruzu, Irak Cephesi'nde 1917'nin baharında Bağdat'ın düşüşünden sonra gerçekleşen son İngiliz taarruzudur. İlk olarak İngilizler 11 Mart 1917'de Bağdat'ı ele geçirdiler. Taarruz, 13 Mart'ta başladı ve 19 Mart'ta İngilizler, Felluce kasabasını ele geçirdiler. 23 Nisan'da ise Samarra şehri düştü.

<span class="mw-page-title-main">Basra Muharebesi</span>

Basra Muharebesi, Basra'da 11 Kasım'dan 21 Kasım 1914'e kadar süren bir savaştır. İngilizlerin Basra'yı ele geçirmesiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Katma Muharebesi</span>

Katma Muharebesi 26 Ekim 1918 tarihinde Türk Kuvvetleri ile Arap-İngiliz Müttefik Kuvvetleri arasında gerçekleşen muharebedir. Bu muharebe neticesinde Arap-İngiliz Müttefik Kuvvetleri Mustafa Kemal Paşa komutasındaki Yıldırım Ordular Grubu'na bağlı birlikler tarafından Kilis'in güneyinde durduruldu.

Ermeni Lejyonu, I. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı savaşan Fransız Ordusu ile yapılan antlaşma. Lejyonun asıl adı "La Légion d'Orient" idi. Adı 1 Şubat 1919'da "La Légion Arménienne" olarak değiştirildi. Bu lejyondaki askerlere gayri resmi olarak Ermeniler arasında Gamavor (Gönüllü) adı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Irak'ı</span> Vikimedya liste maddesi

Osmanlı Irak'ı, bölgenin Osmanlı İmparatorluğu tarafından yönetildiği Irak tarihinin bir dönemini ifade eder. Reformlardan önce (1534-1704), Irak dört eyalete (il) bölündü:

<span class="mw-page-title-main">Şuaybiye Muharebesi</span>

Şuaybiye Muharebesi, İngiliz Ordusu'nun Kurna'yı işgal etmesinin ardından bölgeye sevk edilen Osmancık Taburu'nun Basra'yı geri almak için gerçekleştirdiği muharebelerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Lahsa Seferi (1871)</span> Osmanlı İmparatorluğunun Nejd Emirliğine karşı harekatı

Lahsa Seferi ya da Ahsa Seferi, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1551-1670 arasında egemenliği altında bulunan Doğu Arabistan'ın El-Ahsa bölgesini yeniden ele geçirmek amacıyla icra ettiği askerî harekât.

<span class="mw-page-title-main">Fao Çıkartması</span>

Fav Çıkarması veya Fav Kuşatması 6 Kasım - 8 Kasım 1914 tarihleri arasında İngiliz kuvvetlerinin Türk kalesi Fav'a saldırmasıyla gerçekleşmiştir. Çıkarma, yoğun bombardımanın ardından Türk askerinin kaçmasıyla çok az direnişle sonuçlandı. İngilizler'in Basra Körfezi'ndeki petrol kaynaklarını korumak amacıyla gerçekleştirilen I. Dünya Savaşı'nın Irak Cephesi'nin ilk askeri operasyonuydu.

<span class="mw-page-title-main">I. Felahiye Muharebesi</span>

I. Felahiye Muharebesi, 21 Ocak 1916 tarihinde Osmanlı Ordusu ile İngiliz-Hint kuvvetleri arasında Irak cephesinde gerçekleşen bir I. Dünya Savaşı muharebesidir.

<span class="mw-page-title-main">Han Bağdadi Harekâtı</span> I. Dünya Savaşı muharebeleri

Han Bağdadi Harekâtı, I. Dünya Savaşı'nın Irak cephesinde gerçekleşen bir çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Vadi Muharebesi (1916)</span>

Vadi Muharebesi, 13 Ocak 1916'da meydana gelen, I. Dünya Savaşı sırasında Irak'ta savaşan İngiliz kuvvetlerinin, Kut'ül-Amare'de 6. Ordu tarafından kuşatılan Sir Charles Townshend komutasındaki kuşatılmış kuvvetleri rahatlatmak amaçlı yapılan başarısız bir harekâttır.