İçeriğe atla

Kuril Adaları anlaşmazlığı

Kuril Adaları'nı gösteren harita. Anlaşmazlığa neden olan adalar güneyde yer almaktadır.
Anlaşmazlığa neden olan adalar: A. Habomai Adaları B. Shikotan (Şikotan) C. Kunashiri (Kunaşir Adası) D. Etorofu (İturup)

Kuril Adaları anlaşmazlığı (RusçaСпор о принадлежности Курильских островов, Spor o prinadlezhnosti Kuril'skikh ostrovov), ayrıca Kuzey Toprakları anlaşmazlığı (TürkçeJaponca: 北方領土問題, Hoppō Ryōdo Mondai) olarak da bilinir, Japonya ve Rusya arasındaki bir anlaşmazlık. Anlaşmazlığa konu adalar, aynı zincirdeki anlaşmazlık konusu olmayan diğer adalarla birlikte II. Dünya Savaşı'nın sonunda Sovyetler Birliği tarafından ilhak edildi. Anlaşmazlık konusu adalar Sahalin Oblastı'na bağlı Yuzhno-Kurilsky Rayonu'nun parçası olarak Rusya'nın yönetimindedir. Adalar üzerinde hak iddia eden Japonya, Kuzey Toprakları (北方領土, Hoppō Ryōdo) adını verdiği adaları Hokkaidō'ya bağlı Nemuro alt prefektörlüğünün parçası olarak kabul etmektedir.

1951 tarihli San Francisco Barış Antlaşması'na göre Japonya'nın adalar üzerindeki iddiasından vazgeçmesi gerekmektedir;[1] ancak antlaşma Sovyetler Birliği'nin adalar üzerindeki egemenliğini de tanımamaktadır.[2] Japonya ayrıca anlaşmazlık konusu adaların Kuril Adaları'nın parçası olmadığından bahisle antlaşma kapsamı dışında kaldığını öne sürmektedir. Anlaşmazlık konusu adalar şunlardır:

Kaynakça

Özel
  1. ^ "The history of the Kuril Islands Dispute". RIA Novosti. 1 Mayıs 2009. 22 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2009. 
  2. ^ Text of Gromyko's Statement on the Peace Treaty. 29 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. New York Times, s. 26, 9 Eylül 1951
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hokkaidō</span> Japonyayı oluşturan dört büyük adadan ve Japonyanın prefektörlüklerinden biri

Hokkaido (Japonca: 北海道

<span class="mw-page-title-main">Kuril Adaları</span> Rusyaya bağlı 56 ada

Kuril Adaları Rusya'ya bağlı, 1300 kilometre boyunca uzanan, Büyük Okyanusu ile Ohotsk Denizi'ni birbirinden ayıran 56 adadan oluşur. Volkanik hareketler sonucu oluşmuş adalarda sık sık depremler olmaktadır. Adacıklarda bulunan yaklaşık 100 volkandan 35'i günümüzde hâlâ aktiftir.

<span class="mw-page-title-main">Ryukyu Adaları</span> Doğu Asyada bulunan Tropikal Ada Grubu

Ryukyu Adaları, Japonya'ya ait Büyük Okyanus üzerinde Kyūshū ile Tayvan arasında yer alan takımadalardır. Ryukyu Adaları kuzeyde Amami, ortada Okinawa ile güneyde Sakishima adalarından oluşmaktadır. Bunlardan en büyük olanı ise Okinawa Adası'dır. Ryukyu Adaları idari olarak Kagoshima (Amami) ve Okinawa prefektörlüklerine bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Shigeru Yoshida</span> Japon siyaset adamı (1878–1967)

Şigeru Yoşida , Japon siyaset adamı. Ülkede Müttefik işgalinin sürdüğü ve yeni demokratik kurumların kurulmaya çalışıldığı II. Dünya Savaşı sonrası geçiş döneminde beş kez başbakanlık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">San Francisco Barış Antlaşması</span> Müttefikler ve Japonya arasındaki barış antlaşması

San Francisco Barış Antlaşması, II. Dünya Savaşının ardından Müttefik Kuvvetler ile Japonya arasında 8 Eylül 1951’de San Francisco Kaliforniya’da imzalanan antlaşma. 49 ülke arasında imzalanmış ve 28 Nisan 1952 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Antlaşmayla II. Dünya Savaşı resmen sona ermiş, Japonya’nın emperyalist bir güç olarak konumu lağvedilmiştir. Ayrıca antlaşmayla Japonya’nın elindeki müttefik savaş esirlerinin maruz kaldıkları insan hakları ihlallerinden dolayı tazmin edilmeleri karara bağlanmıştır. Bu antlaşmayla beraber Japonya’nın ABD ile ikili ilişkileri yeni bir aşamaya geçmiş ve modern Japonya tarihi bu doğrultuda şekillenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'daki adalar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Japonya 14.125 adadan oluşan bir ada ülkesidir ve bunların yaklaşık 260'ında yerleşim vardır.

<span class="mw-page-title-main">Minami Torishima</span> Pasifik okyanusunda Japonyaya ait bir ada

Minami Torishima veya Marcus Adası kuzeybatı Pasifik Okyanusu'nda Japonya'ya ait bir mercan adasıdır. Ada, Tokyo'nun 1,848 km güneydoğusunda ve kendisine en yakın ada olan Güney Iwo Jima'nın 1,267 km doğusunda yer almaktadır. İdari olarak, Tokyo metropolüne bağlı Ogasawara köyüne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kunaşir Adası</span>

Kunaşir Adası, Kuril Adaları'nın güneyinde Hokkaidō ile İturup adaları arasında yer alan bir adadır. Adanın yüzölçümü 1,490 km²'dir. Ada II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu tarafından ele geçirilmiştir. Günümüzde Rusya'nın Sahalin Oblastı'na bağlı olup Japonya tarafından hak iddia edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İturup Adası</span>

İturup Adası, Kuril Adaları'nın güney kısmında yer alan bir adadır. Adanın yüzölçümü 3,139 km² olup Güney Kuril'in en büyük ve kuzeyindeki adadır.

<span class="mw-page-title-main">Şikotan Adası</span> Kuril Adalarının güney kısmındaki bir ada

Şikotan Adası, Kuril Adaları'nın güney kısmında yer alan bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Habomai Adaları</span>

Habomai Adaları, Kuril Adaları'nın güney kısmında Şikotan ve Hokkaidō adaları arasında yer alan yer alan bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Japon dilleri</span>

Japon dilleri, Japonya'nın ana adalarında konuşulan Japonca ile Ryukyu Adaları'nda konuşulan Ryukyu dillerini içeren bir dil grubudur. Japon dillerin ortak atasının Proto-Japonca olduğu ve bunların Yamato döneminde (250-710) ayrılmaya başlandığı tahmin edilmektedir. Günümüzde Japon dillerinin toplam 130 milyondan fazla kişi tarafından konuşulduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aynuca</span>

Aynuca, Japonya'nın kuzeyindeki Hokkaidō adasında ve geçmişte Kuril Adaları ile Sahalin Adası'nda konuşulmuş izole bir dildir. Aynuca, Japonya'daki Aynu halkının ana dili olup, günümüzde tehlike altındaki diller arasında yer almaktadır. Bu dilin kökeni diğer dillerle net bir şekilde ilişkilendirilememiştir ve izole bir dil olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İşgal Japonyası</span> Japonyanın II. Dünya Savaşından sonra 1945-1952 yılları arasında Müttefik Devletler tarafından kontrol edildiği dönem

İşgal Japonyası, Japonya'nın II. Dünya Savaşı'ndan sonra 1945-1952 yılları arasında Müttefik Devletler tarafından kontrol edildiği dönemdir. 1945'te Japonya'nın teslim olmasının ardından ülke General Douglas MacArthur önderliğinde ABD tarafından İngiliz Milletler Topluluğu'nun da desteği ile işgal edildi. Almanya'nın işgal edilmesinden farklı olarak, Sovyetler Birliği'nin Japonya üzerinde büyük bir etkisi olmamıştır. Ülkedeki yabancı askeri varlık Japonya tarihinde ülkenin yabancı bir güç tarafından işgal edildiği tek dönem olmuştur. Bu dönemde Japonya militarist bir diktatörlükten Roosevelt'in 1930'lardaki politikaları olan "New Deal" önceliklerini çağrıştıran bir parlamenter demokrasi haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Okinotorishima</span> mercan adası

Okinotorishima, Filipin Denizi'nde üzerinde Japonya'ya ait üzerinde yerleşim bulunmayan bir mercan adasıdır. Ada idari olarak Tokyo metropolünün Ogasawara köyüne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın teslim oluşu</span> 2 Eylül 1945’te II. Dünya Savaşı’nın sonunu getiren olay

Japonya'nın teslim oluşu, 15 Ağustos'ta ilan edilen ve resmi olarak 2 Eylül 1945 günü imzalanan Japonya'nın teslimiyet belgesi ile II. Dünya Savaşı'nın sona ermesini sağlamıştır. Böylece savaşın sona kalan Pasifik Cephesi de kapanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paramuşir Adası</span> Büyük Okyanustaki bir Rus adası

Paramuşir Adası, Büyük Okyanus'ta Kuril Adaları'nın parçası olan Rusya'ya ait bir adadır. Ada, Kuril Adaları'nın anakaraya en yakın olanlarından biri olup aktif bir volkana sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Şumşu Adası</span>

Şumşu Adası, Rusya'nın Uzak Doğu Federal Bölgesi'nde Kuril Adaları'nda bulunan bir adadır. Ada, Paramuşir Adası'nın 2,5 km kuzeydoğusunda ve Kamçatka Yarımadası'ndaki Lopatka Burnu'nda 11 km uzakta yer almakta olup İkinci Kuril Boğazı ile ayrılmaktadır. Ada idari olarak Sahalin Oblastı'na bağlı Severo-Kurilsk kentine bağlıdır. Adanın mevsimlik nüfusu yaklaşık 100 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuril Adaları'nın işgali</span>

Kuril Adaları'nın işgali veya Kuril Adaları Çıkartması, II. Dünya Savaşı sırasında 18 Ağustos-5 Eylül 1945 tarihleri arasında Sovyetler Birliği'nin Japon İmparatorluğu kontrolündeki Kuril Adaları'na yönelik askerî harekâtıdır. Sovyet-Japonya Savaşı'nın bir parçası olan işgal, Hokkaidō'ya çıkarma planlarından vazgeçildiğinde kararlaştırıldı. Kızıl Ordu'nun Mudanjiang'daki ve Güney Sahalin'in işgali sırasındaki başarılı askeri operasyonları, Kuril Adaları'nın işgali için gerekli ön koşulları yarattı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri ile Japonya arasında Karşılıklı İşbirliği ve Güvenlik Anlaşması</span>

Amerika Birleşik Devletleri ile Japonya arasında Karşılıklı İşbirliği ve Güvenlik Anlaşması veya kısa adı ile Amerika Birleşik Devletleri-Japonya Güvenlik Anlaşması, Japon topraklarında ABD askerî üslerinin varlığına izin veren ve iki ulustan birinin "Japonya'nın yönetimi altındaki topraklarda" saldırıya uğraması durumunda birbirini savunmasını taahhüt eden bir anlaşmadır. Anlaşma, zamanla Amerika Birleşik Devletleri ile Japonya arasında askerî bir ittifak kurulmasını sağladı.