İçeriğe atla

Kurganets-25

Kurganets-25

Kurganets-25
Çeşidi Piyade savaş aracı
Zırhlı personel taşıyıcı
Zırhlı kurtarma aracı
Uyruğu  Rusya
Hizmet geçmişi
Hizmet 2021
Kullanıcılar Rusya
Üretim tarihi
Tasarımcı Kurganmaşzavod
Üretici Kurganmaşzavod[1]
Çeşitleri Bkz. Varyantlar
Özellikler
Ağırlık 25 t
Mürettebat 3

Ana silahı 30 mm 2A42 top
9M133 Kornet-EM tanksavar füzeleri
7,62 mm PKT makineli tüfek
1 x 12,7 mm Kord makineli tüfek[1]
Motor
800 bg[1]
Süspansiyon donanımı Burulma çubuğu[1]
Azami hızı 80 km/s[1]

Kurganets-25 (RusçaКурганец-25), Kurganmaşzavod tarafından üretilen Rusya yapımı bir piyade savaş aracı ve zırhlı personel taşıyıcıdır.[2] Araç, 2010'larda tasarlanmış olup kademeli olarak BMP-3, BMD-1, MT-LB ve diğer paletli Sovyet zırhlı platform türlerinin yerini alarak çeşitli modellere dönüşmesi planlanmaktadır.[3] Kurganets-25, belirli tehditler için yükseltilebilen modüler zırha sahip olacaktır.[1]

Kurganets-25 piyade savaş aracı ve zırhlı personel taşıyıcı varyantları ilk olarak 2015 Moskova Zafer Günü Geçit Töreni provaları sırasında kamuoyunda görüldü. Seri üretimin 2016'da başlaması planlandıysa da[4] 2020 yılı itibarı ile ordunun sertifikasyonu hala beklemededir.[5]

Varyantları

Kurganets-25'in birkaç farklı versiyonu geliştirme aşamasındadır.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f Administrator. "Kurganets-25 BMP Kurganets AIFV armoured infantry fighting vehicle technical data sheet pictures video - Russia Russian army light armoured vehicle UK - Russia Russian army military equipment vehicles UK". 3 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2022. 
  2. ^ "Курганец-25 "Объект 695" Боевая машина пехоты". Военный информатор (Rusça). 14 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2022. 
  3. ^ Tamir Eshel. "Russia Plans to Field the T-99, a Radically New Main Battle Tank by 2015". 14 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2022. 
  4. ^ "БМП "Курганец-25" - Телеканал "Звезда"". tvzvezda.ru (Rusça). 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2022. 
  5. ^ Roblin, Sebastien. "Russia's Next-Generation Kurganets-25 Fighting Vehicle "Indefinitely Delayed"". Forbes. 6 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2022. 
  6. ^ "Kurganets-25 IFV". 3 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ a b "Archived copy" (Rusça). 8 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2022. 
  8. ^ "Kurganets-25 ARV". 24 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">DRAGAR</span>

Véhicule Blindé de Combat d'Infanterie, AMX-10P'nin yerini almak üzere tasarlanmış bir Fransız Piyade savaş aracıdır. 2008 yılında 630 araç sipariş edilerek 2008 yılında Fransız Ordusu ile aktif hizmete girdiler. İspanya ve İngiltere araca büyük ilgi gösterdiler.

<span class="mw-page-title-main">FNSS ACV 15</span>

FNSS ACV-15 veya ZMA-15, Türk savunma sanayi firması olan FNSS tarafından geliştirilmiş, hem zırhlı savaş aracı hem de zırhlı personel taşıyıcı olarak kullanılan bir paletli zırhlı savaş aracı ailesidir. ACV adını İngilizce Armored Combat Vehicle kelimelerinin kısaltılmasından almaktadır. Amerikan AIFV temellidir. Araç şu an Türkiye, Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri ordularında hizmet görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">BMP-1</span>

BMP-1 Sovyet yapımı paletli ve tam amfibik zırhlı muharebe aracıdır.BMP Rusça:. BMP-1 dünyada seri üretime alınan ilk zırhlı muharebe aracıdır. Tasarımı ve üretimi 1960'larda başlayıp ilk kez 1967 Kızıl meydanda yapılan geçit töreninde görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Kara Kuvvetleri</span>

Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Bu kuvvet 1992 yılında kurulmuştur. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">BMP-3</span>

BMP-3, bir Sovyet BMP serisi amfibiyen piyade savaş aracıdır. BMP-3, BMP-1 ve BMP-2'nin yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Kara Kuvvetleri</span> Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerinin kara gücü

Rusya Kara Kuvvetleri, Rusya'yı karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Bu kuvvet 1992 yılında kurulmuştur. Rusya Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">Fehd (zırhlı personel taşıyıcı)</span>

Fehd, Mısır yapımı bir zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, Mısır Ordusu'nun ihtiyaçlarına göre Mercedes-Benz LAP 1117/32 kamyon şasisi temelinde geliştirilmiş olup önceki BTR-40 ve Velid zırhlı araçlarının yerini almıştır.

El-Fehd, Suudi Arabistan yapımı bir zırhlı personel taşıyıcıdır. Aracın AF-40-8-1 zırhlı personel taşıyıcı ve piyade savaş aracı ile AF-40-8-2 zırhlı savaş ve kurtarma aracı olmak üzere iki modeli bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Boxer (zırhlı savaş aracı)</span>

Boxer, Almanya ve Hollanda ortak yapımı bir zırhlı savaş aracıdır. Araç, gelecek nesil zırhlı araç üretmeyi amaçlayan, işbirliğine dayalı bir Avrupa tasarım projesi olup Almanya merkezli Krauss-Maffei Wegmann GmbH ve Rheinmetall MAN Military Vehicles GmbH (RMMV) ile Hollanda merkezli Rheinmetall MAN Military Vehicles Nederland B.V. ortaklığındaki ARTEC GmbH şirketi tarafından üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">LAV-25</span>

LAV-25, Kanada yapımı bir tekerlekli zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, General Dynamics Land Systems Canada tarafından üretilmektedir ve İsviçre yapımı MOWAG Piranha 8x8 zırhlı personel taşıyıcısı temellidir. LAV-25, ABD Deniz Piyade Kolordusu ve Kanada Ordusu tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">BMD-1</span>

BMD-1, bir Sovyet amfibiyen zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, BMP-1'e benzese de aslında çok daha küçüktür ve bir hava aracından paraşütle fırlatılabilmektedir. BMD-1, Sovyet ordusunun hava indirme tümenleri tarafından bir zırhlı savaş aracı olarak kullanıldı. BMD-1'in geliştirilmiş bir varyantı BMD-2 olarak bilinmektedir. BMD-1'in altyapısı BTR-D havadan indirilebilen çok amaçlı paletli zırhlı personel taşıyıcı için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nurol Ejder</span>

Nurol Ejder, Nurol Makina tarafından üretilen Türk yapımı bir zırhlı personel taşıyıcı serisidir. Ejder 6x6 ve Ejder Yalçın 4x4 olmak üzere iki modeli bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lazika (piyade savaş aracı)</span>

LAZIKA Bilimsel Teknik Merkezi STC DELTA tarafından geliştirilen ve Gürcü ordusu tarafından finanse edilen bir Gürcü piyade savaş aracıdır. Başlıca özelliklerinden biri, aracın büyüklüğüne kıyasla nispeten kalın olan zırhıdır. Diğer bir özelliği ise taşınabilir silah istasyonudur. Çok sayıda araç üretildi, ancak projenin kendisi hâlâ çeşitli sürümleriyle beraber geliştirilme aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">AV8</span>

AV8, FNSS tarafından üretilen Malezyalı silah üreticisi DefTech tarafından desteklenen Türk yapımı piyade savaş aracı. Malezya Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacını karşılamak üzere üretilen 12.7mm uzaktan kumandalı silah istasyonuna (RCWS) sahip zırhlı savaş aracının ilk teslimatı Nisan 2014'te yapıldı. AV8'i kullacak personelin eğitimine yönelik simülatörü FNSS tarafından 2019 yılında teslim edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî araç</span>

Askeri araç bir taşıt türüdür. Tüm kara muharebe ve nakliye araçlarını içerir. Askerî kuvvetler için tasarlanmıştır ve askerî birlikler tarafından önemli ölçüde kullanılmaktadır. Birçok askerî aracın, araç zırhı veya off-road yetenekleri vardır. Cenevre Sözleşmeleri uyarınca saha ambulansları ve mobil ilk yardım istasyonları gibi savaş dışı tüm askerî araçlar, uygun ve açık bir şekilde işaretlenmelidir.

<span class="mw-page-title-main">Savaş aracı</span>

Savaş aracı veya muharibe aracı, kendinden tahrikli, silahlı askerî araç'dır. Zırhlı savaş ve muharebe operasyonları için kullanılır. Savaş araçları tekerlekli veya paletli olabilir. Savaş araçlarına mürettebat tarafından hizmet verilmektedir. Tank komutanı aynı zamanda mürettebat komutanıdır. BMP, zırhlı personel taşıyıcı, BRM ve BMD mürettebatı, araç komutanı tarafından yönetiliyor. Kendinden tahrikli topçu tesislerinde benzer bir pozisyona silah komutanı denir.

<span class="mw-page-title-main">Otokar Cobra II</span> Askerî araç

Otokar Cobra II, patlayıcılar ve kara mayınlarından gelen tehditlere karşı koruma sağlayan, Otokar Savunma tarafından Otokar Cobra aracından geliştirilmiş olan 4x4 piyade hareketlilik aracıdır. Çeşitli işlevleri arasında güvenliği sağlama, askerî operasyonlar ve sınır devriyeleri bulunmaktadır. Personel taşıyıcı modüler tasarımı sayesinde kullanıcının farklı güvenlik gereksinimlerine göre farklı versiyonlarda üretilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Bumerang (zırhlı personel taşıyıcı)</span>

Bumerang, VPK tarafından üretilen Rusya yapımı bir tekerlekli zırhlı personel taşıyıcı ve piyade savaş aracıdır. Araç, 2010'larda eskiyen BTR-80 ve sınırlı sayıda üretilen BTR-90'ların yerini alması için tasarlanmış olup Armata platformuna dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Armata</span>

Armata, Rusya yapımı bir modüler paletli ağır askeri araç platformudur. Armata platformu T-14, T-15, bir askerî mühendislik aracı, bir zırhlı kurtarma aracının, bir ağır zırhlı personel taşıyıcının, bir tank destek savaş aracının ve 2S35 Koalitsiya-SV, aynı şasiye dayalı aynı kod adı altında dahil olmak üzere çeşitli kundağı motorlu topçu sistemlerinin temelini oluşturmaktadır. Ayrıca topçu, hava savunması ve NBC savunma sistemleri için temel teşkil etmesi amaçlanıyor. Yeni Armata tank platformunun, günümüzde Rus ordusu tarafından kullanılan eski ana muharebe tankları ve zırhlı personel taşıyıcılarının yerini alması beklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">T-15 Armata</span>

T-15 Armata, Uralvagonzavod tarafından üretilen Rusya yapımı bir ağır piyade savaş aracıdır. Araç, 2010'larda tasarlanmış olup Armata platformuna dayanmaktadır ve eskiyen BMP-2 ve MT-LB platformlarının yerini alması planlanmaktadır.