İçeriğe atla

Kurbağalama

Michael Phelps kurbağalama yüzerken

Kurbağalama, yüzücünün ayaklarının ve ellerinin daireler çizerek ilerlediği bir yüzme stilidir. Kurbağalama eller için 3 hareketten oluşur.

  1. Yükselme
  2. Küçülme
  3. Uzanma

Ayaklar ise hep daireler çizerek kollara eşlik eder. Bu stilde ayaklar ve kollar yuvarlaklar çizerek öne doğru gitmelidir. Bu stilde dönüşler çift el olmak zorundadır. Almanya'da okullarda öğretilen temel yüzme şeklidir. Kurbağalama, en yavaş yüzme şeklidir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Nasıl Yapıldığını Bilmeniz Gereken 101 Şey. (101 Things You Should Know How To Do) Michael Powell. Butik Yayınları. 2008. Sayfa:204 ISBN 978-605-5890-19-3

Wikimedia Commons'ta Breaststroke ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yüzme (spor)</span> kişinin suyun içinde tüm vücudunun hareket etmesini gerektiren bireysel veya takım yarışı sporu

Yüzme, bireyin tüm bedenini kol ve bacak hareketlerinden başka bir unsur kullanmadan su içinden ilerletmesini gerektiren, bireysel veya takımsal düzeyde gerçekleştirilen bir yarış ya da antrenman sporudur. Bu spor, yüzme havuzlarında veya açık suda icra edilmektedir. Yüzme yarışı Olimpiyat oyunlarındaki en popüler spor türlerinden biridir ve kurbağalama, sırtüstü, kelebekleme, serbest ve karışık olarak isimlendirilen stillerde bireysel düzeyde gerçekleştirilir. Takım müsabakalarında ise, dört yüzücü serbest yahut karışık stillerde yarışabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Disk atma</span>

Disk atma, atletizm sporu atmalar branşından, bir diskin bir daire içerisinden belli bir açı ile saha boyunca atılmasına göre yapılan spordur.

<span class="mw-page-title-main">Grekoromen güreş</span>

Grekoromen, ayaklara dokunmadan icra edilen güreş şeklidir. Rakipler biribirlerinin ayak ve bacaklarına dokunmadan güreşirler.

<span class="mw-page-title-main">Bumerang</span>

Bumerang, Özellikle Avustralya yerlileri (Aborjin), ayrıca eski Mısırlılar ve Avrupalılar, Hindistan'ın bazı yörelerindeki kabileler tarafından silah olarak kullanılan yassı bir kesite sahip eğri bir sopa. Avustralya ve ABD'de hala spor aracı olarak kullanılmaktadır. Genellikle akasya ve okaliptus gibi sert ağaçlardan yapılmakta ve boyu 40–90 cm kadar olmaktadır. Eğriliği, kolları arasındaki açı 90°den büyük olacak şekildedir. Bazıları düz olarak fırlatıldığı yönde ilerler, bazıları ise havada bir dairevi yörünge çizerek tekrar geri gelirler. Her iki tipte de bumerang döndürülerek fırlatılır ve kendi ekseni etrafında bir daire çizerek döndüğünden dolayı bir jiroskop gibi kendisini havada dengeler. Aynı zamanda sahip olduğu aerodinamik şeklinden dolayı havada ilerlerken kaldırma kuvvetine maruz kalır. Böylece yere paralel olarak fırlatılan bumerangın çok uzak mesafelere gitmesi mümkün olur.

<span class="mw-page-title-main">Triatlon</span> yüzme, bisiklet ve koşunun peşi sıra yapıldığı spor dalı

Triatlon kelimesi eski Yunanca kökenlidir ve üç branşın bir arada yapıldığı bir spor demektir. Bu branşlar sırasıyla yüzme, bisiklet ve koşunun peşi sıra yapılmasıdır. Ferdi bir spordur ve sporcu her bir branşa ait mesafeyi bitirir bitirmez kurallara uygun kıyafetlerini giymek için, belirli kuralara uymak şartı ile, değişim alanına girer ve diğer branşa başlar. Yani sporcunun sadece bir branşta başarılı olması yetmez, diğer branşlara ait antrenmanları da yapmak ve kas gruplarını çalıştırmak zorundadır. Ayrıca taktik ve teknik seviyesini en üst düzeyde tutarak hem enerjisini hem de dayanıklılığını korumak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Serbest stil yüzme</span>

Serbest stil yüzme, yüzücünün kulaçlarla ve ayak vuruşlarıyla yüzdüğü bir stildir. Ayak vuruşları yüzücüye ancak %10 civarında hız kazandırmakta, büyük hızı ise kulaçlar kazandırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sırtüstü yüzme</span>

Sırtüstü yüzme, ilk olarak 1912 yılında Stockholm Olimpiyat Oyunları sırasında Amerikalı yüzücü Harry Hebner tarafından yapılmıştır. Yarışı kazandığı için yenilikçi tekniği çok ciddiye alınmıştır. Uzun zaman sırt üstü yüzülmeye devam edildi. Sırt üstü yüzme suyun üzerinde sırt üstü yatarak yapılmaktadır. Eller baş hizasına gelir ve geriye doğru ayaklar yardımıyla ilerlenir. Sırt üstü yüzerken insanın kendisini rahat bırakması gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Breakdance</span>

Breakdance, "sokak dansı" olarak da bilinen bir dans türüdür. Bu dansı yapan erkeklere "b-boy" ya da "break boy", kızlara ise "b-girl" ya da "break girl" denmektedir. Breakdans ayrıca breaking, b-boying ve b-girling olarak da adlandırılmaktadır. B-boylar 1980'li yıllardan itibaren sadece breakdance yapan gençlere değil, DJ'lere ve rapçilere de verilen ad olmuştur. Breakdance kültürü 1980'li yılların başında büyük bir patlama göstermiştir.

FINA 2012 Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası, 12-16 Aralık 2012 tarihleri arasında İstanbul'da 11.si gerçekleştirilen şampiyonadır.

Karışık yüzme, yarışmalarda sırayla kelebekleme yüzme, sırtüstü yüzme, kurbağalama yüzme ve serbest stil yüzmedir. Bayrak yarışlarında farklı dört kişi ile birlikte sırtüstü yüzme, kurbağalama yüzme, kelebekleme yüzme ve serbest stil yüzme sırasıyla yüzülmektedir.

Kelebekleme, iki kolun aynı anda hareket ettirilmesiyle gerçekleştirilen bir yüzme stilidir.

Maria Baklakova, Rus ulusal yüzücü. Kurbağalama 50 m dünya 2.si, ayrıca aynı stil 100 m.'lik mesafede dünya 3.sü olan ve 3 Avrupa şampiyonluğu bulunan Ekatarina Baklakova'nın kardeşidir.

Danielle Beaubrun, Saint Lucialı yüzücü. Ülkesinin hem kısa hem uzun kulvarda 50, 100 ve 200 metre kurbağalama ile kısa kulvarda 50 metre serbest rekorlarını elinde bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2012 Yaz Olimpiyatları'nda yüzme</span>

2012 Yaz Olimpiyatları'nda yüzme yarışmaları 28 Temmuz - 4 Ağustos 2012 tarihleri arasında Londra Su Sporları Merkezi'nde yapılmıştır. Açık hava su yarışmaları ise 9-10 Ağustos tarihlerinde Hyde Park'ta yer alan Serpetine Gölü'nde yapılmıştır.

2004 Yaz Olimpiyatları'ndaki yüzme yarışmaları 14-21 Ağustos tarihleri arasında Atina'daki Olimpik Su Sporları Merkezi'nde düzenlendi. 16'sı kadınlar, 16'sı erkekler arasında düzenlenen toplam 32 disiplindeki yarışmalara 152 ülkeden 937 yüzücü katıldı. Yarışmalar sırasında 8 dünya rekoru, 25 dünya rekoru kırıldı.

<span class="mw-page-title-main">2000 Yaz Olimpiyatları'nda yüzme</span>

2000 Yaz Olimpiyatları'ndaki yüzme yarışmaları 16-23 Eylül 2000 tarihleri arasında Sydney Uluslararası Su Sporları Merkezi'nde gerçekleştirildi. 16'sı kadınlar, 16'sı erkekler arasında düzenlenen toplam 32 disiplindeki yarışmalara 150 ülkeden 954 yüzücü katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sümeyye Boyacı</span> Türk yüzücü

Sümeyye Boyacı, Türk yüzücüdür.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Pankin</span>

Nikolay İvanoviç Pankin, Kurbağalama stilinde yüzen Rus yüzücü ve yüzme antrenörüdür. Sporcu 1968 Yaz Olimpiyatları, 1972 Yaz Olimpiyatları ve 1976 Yaz Olimpiyatları'nda 100 metre ve 200 metre kurbağalama ve 4×100 metre bayrak yarışlarında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Emre Sakcı</span> Türk yüzücü

Hüseyin Emre Sakcı, Türk yüzücü.

<span class="mw-page-title-main">Serbest Kolhis</span>

Serbest Kolhis veya Lazuri stili, Gürcistan'a özgü bir yüzme stilinin adıdır.