İçeriğe atla

Kurbağa balığı

Kurbağa Balığı
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 2.3)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Teleostei
Takım:Perciformes
Familya:Uranoscopidae
Cins:Uranoscopus
Tür: U. scaber
İkili adlandırma
Uranoscopus scaber
Linné 1758

Kurbağa balığı (Uranoscopus scaber), ılıman denizlerde yaşayan bir balık türüdür.

Akdeniz, Ege ve Marmara'da taşlık ve yosunlu bölgelerde yaşar. Dipte yatarak başının üstündeki gözleri ile küçük canlıları veya balıkları görüp avlar. Nisan – Mayıs aylarında kışladıkları derin sulardan sahillere, bazen de acısu bölgelerine sokulup Temmuz – Eylül arasında üreme yapar. 10 – 20.000 yumurta döker. Yavrular önce planktonlarla daha sonra omurgasızlarla beslenir. Özel avcılığı yapılmadığı için ekonomik değeri azdır.

Kaynakça

  1. ^ "Uranoscopus scaber: Carpenter, K.E., Smith-Vaniz, W.F., de Bruyne, G. & de Morais, L.: The IUCN Red List of Threatened Species 2015: e.T198722A42691994". 14 Temmuz 2014. s. e.T198722A42691994. doi:10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T198722A42691994.en. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kefal</span>

Mugil cephalus veya Kefal, Mugil cinsine bağlı bir balık türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Levrek</span>

Dicentrarchus labrax veya Levrek, Dicentrarchus cinsine bağlı bir balık familyasıdır.

<i>İnci kefali</i> Endemik balık türü

İnci kefali ya da Van balığı, sazangiller (Cyprinidae) familyasından Van Gölü'nün tuzlu ve yüksek derecede sodalı sularında yaşayabilen endemik bir balık türü. Van Gölü havzasına özgüdür.

<span class="mw-page-title-main">Yassı sırtlı deniz kaplumbağası</span>

Yassı sırtlı deniz kaplumbağası, Avustralya'nın kıta sahanlığına yerel (endemik) olan bir deniz kaplumbağasıdır ve Natator cinsi içinde yer alan tek türdür.

<span class="mw-page-title-main">Somon Balığı</span>

Sombalığı, som balığı ya da somon olarak adlandırılan balıkların hepsi Salmoniformes sınıfının Salmonidae familyasına ait olsalar da aslında bu familyanın farklı cinslerindenlerdir: Salmo, Salmothymus, Stenodus ve Oncorhynchus.

<span class="mw-page-title-main">Balina köpek balığı</span>

Balina köpek balığı, Rhincodontidae familyasından devasa büyüklükte bir köpek balığı türü. Tüm denizlerde görülmekle birlikte başlıca yaşam alanı tropikalardır. Gri veya kahverengi olan gövdesinde küçük noktalar ve beyaz-sarı ince, dikey çizgiler bulunur. Gövdesinin alt kısmı açık renklidir. Dişleri oldukça küçüktür. Ufak balıklar ve plankton ile beslenir.

<span class="mw-page-title-main">Güneş balığı</span>

Güneş balığı ya da Ay balığı (Mola mola. Latince mola değirmen taşı demektir), Molidae familyasına ait balık türüdür. Lezzetsiz ve kötü kokan etinden dolayı ticari değeri yoktur.

Scomberesox saurus, Scomberesocidae familyasına ait bir balık türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Pelikan</span> kuş cinsi

Pelikan, monotipik pelikangiller (Pelecanidae) familyasını ve Pelecanus cinsini oluşturan iri su kuşu türlerinin ortak adı. Uzun gagaları, avlanmak için kullandıkları ve yutmadan önce gagalarıyla topladıkları avın bulunduğu suyu süzmeye yarayan geniş boğaz keseleri en ayırt edici özellikleridir. Kahverengi pelikan, Peru pelikanı dışındaki türlerinin tüyleri genellikle soluk renklidir. Tüm türlerinin gagaları, keseleri ve yüzlerindeki tüysüz deri, üreme mevsiminden önce parlak renklere kavuşur. Yaşayan sekiz türü dönencelerden ılıman kuşağa kadar olan bölgelerde yaşar ancak Güney Amerika'nın iç kısmında, kutup bölgelerinde ve açık denizde bulunmazlar. Pelikanlara ait fosil kayıtları Fransa'da Oligosen döneminden kalma ve günümüz pelikanlarının gagasına benzeyen fosil buluntularıyla birlikte en az 30 milyon yıl öncesinden itibaren vardır. Uzun süre fregat kuşları, karabataklar, tropik kuşları ve sümsük kuşları ile akraba olduğu düşünülen pelikanlar günümüzde Pelikansılar (Pelecaniformes) takımında sınıflandırılır ve en yakın akrabaları ise pabuç gagalı ve hamerkoptur. Aynı takım içinde yer alan aynaklar, kaşıkçılar ve balıkçıllar ise uzak akrabalarıdır. Genellikle su yüzeyinde ya da yüzeye yakın yakaladıkları balıklarla beslenirler ve kıyılar ile göllerde yaşarlar. Koloniler oluşturarak üreyen pelikanlar sıklıkla toplu olarak avlanır. Beyaz tüylü dört türü yerde yuva yaparken kahverengi ya da gri renkli diğer dört türü ise ağaçlarda yuvalanmayı tercih eder.

<span class="mw-page-title-main">Pantropik benekli yunusu</span> Memeli türü

Pantropik benekli yunusu Stenella cinsindeki beş yunus türünden biridir ve dünya üzerindeki tüm ılıman ve tropik okyanuslarda bulunur. Bu yunus türü ton balığı avlama yöntemleriyle milyonlarcası öldürülünce soyu tükenme tehdidi altına girmiştir. 1980'lerde Doğu Büyük Okyanus'ta yunuslara zarar vermeyen ton balığı avlama yöntemleri kullanılmaya başlanmıştır. Bu yunus türüne ayrıca dar ağızlı yunus da denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kara sırtlı çakal</span>

Kara sırtlı çakal, Afrika'nın savanalarında yaşayan, köpekgiller familyasından bir tür ve burada en sık rastlanan çakaldır. Gümüş sırtlı çakal olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Pars foku</span>

Pars foku, fokgiller (Phocidae) familyasından monotipik Hydrurga cinsinde sınıflandırılan, Güney Kutbu sularında yayılmış bir fok türü. İsmini lekeli derisi ve tüm foklar içinde en yırtıcısı olmasından alır. Penguenler ve genç foklar gibi sıcak kanlı diğer omurgalılar ile beslenmeyi tercih ederler.

<span class="mw-page-title-main">Asgari endişe altındaki türler</span> IUCN koruma kategorisi

Asgari endişe (LC), IUCN kırmızı listesinde nesli tehlikede olmayan türleri içine alan bir kategoridir. Yaygın bulunan türlerin çoğunluğu asgari endişe altında olarak sınıflandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı su samuru</span> Su kıyılarında yaşayan etçil memeli hayvan

Bayağı su samuru, sansargiller familyasından, nehir ve göl kıyılarında yaşayan etçil bir memeli. Su kenarlarında kazdığı çukurlarda yaşar. Yuvası karada olmakla beraber girişi su altındandır. İçini kuru yaprak ve yosunlarla döşer. Ayrıca havalandırma deliği de bırakır.

<span class="mw-page-title-main">Güney deniz fili</span> Memeli türü

Güney deniz fili, deniz filinin iki türünden biridir. Diğeri kuzey deniz filidir. Erkekleri oldukça iri boyutlara ulaşabilmektedir ve çiftleşme mevsiminde yüksek sesle kükrerler.

<span class="mw-page-title-main">Sakallı fok</span>

Sakallı fok, fokgiller (Phocidae) familyasının monotipik Erignathus cinsine mensub, Arktik Okyanusunda yaşayan bir fok türü. İlkbaharda deniz üzerinde yüzen buz parçacıkları üzerinde, Alaska'da nisan sonunda, Arktik Kanada'da ise mayıs ayında doğururlar. Doğduklarında 30–40 kg ağırlığındadırlar.

<i>Thymallus arcticus</i> Balık Türü

Thymallus arcticus, alabalıkgiller familyasından, Nearktik ve Palearktik biyocoğrafik bölgelerde yaşayan tatlısu balığı türü. Boyu en fazla 76 cm, ağırlığı ise 3.8 kg gelir. Geniş ve büyük sırt yüzgeciyle dikkati çeker. Olta balıkçılığında gözdedir.

<span class="mw-page-title-main">Sarıkuyruk</span>

Sarı kuyruk, diğer adıyla kuzu balığı, ışınsal yüzgeçliler sınıfında bulunan avcı bir balık türü. Özellikle Akdeniz bölgesinde bulunan sarı kuyruk, 70-80 kilograma kadar ulaşabilmektedir. Sarı kuyruk, zaman zaman balıkçılar tarafından akya ile karıştırılmakta, hatta bazen akya olarak balık tezgahlarında satılmaktadır. Ancak, ikisi farklı türlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Karakulak (cins)</span> Kedigiller familyasının Küçük kediler altfamilyasına ait bir cins

Karakulak, Kedigiller familyasının Küçük kediler altfamilyasına ait bir cinstir. Daha önce, yalnızca tip türlerinden oluşan monotipik bir cins olarak kabul edilmekteydi. Caracal caracal, genellikle karakulak olarak adlandırılmaktadır.

<i>Uranoscopus</i>

Uranoscopus, Uranoscopidae familyasına bağlı bir balık cinsidir.