İçeriğe atla

Kurşun kalem ardıcı

Kurşun kalem ardıcı
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Pinopsida
Takım:Pinales
Familya:Cupressaceae
Alt familya:Cupressoideae
Cins:Juniperus
Tür: J. virginiana
İkili adlandırma
Juniperus virginiana
L., Sp. Pl.: 1039 (1753).
Dağılımı

Kurşun kalem ardıcı (Juniperus virginiana), servigiller (Cupressaceae) familyasından bir ardıç türü.[1]

Morfolojik özellikleri

Juniperus virginiana, verimsiz topraklarda asla bir çalılıktan fazlası olamayacak yoğun, yavaş büyüyen iğne yapraklı yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Normalde 5–20 m uzunluğunda ve kısa gövdesi 30–100 cm çapındadır.

Kaynakça

  1. ^ "Juniperus virginiana L". www.srs.fs.usda.gov. 1 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ardıç</span>

Ardıç, servigiller (Cupressaceae) familyasından Juniperus cinsine ait çam ailesinden iğne yapraklı ağaç ve çalı formundaki taksonların ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Servigiller</span>

Servigiller (Cupressaceae), Pinales takımından dünyada geniş yayılış gösteren kozalaklı ağaç türlerinden oluşan bitki familyası.

<span class="mw-page-title-main">Büyük kozalaklı ardıç</span>

Büyük kozalaklı ardıç, servigiller (Cupressaceae) familyasından çoğunlukla çalı, ender olarak da 5-6 metre boylarında, dalları yukarıya yönelik bir ardıç türü.

<span class="mw-page-title-main">Göksu Parkı</span> Ankaranın Eryaman semtinde bulunan bir park

Göksu Parkı; Ankara'nın Etimesgut ilçesinde bulunan bir şehir parkıdır. Susuz Göleti ve çevresinde yürütülen rekreasyon çalışmaları sonucunda oluşturulan park, sınırları içerisinde yer aldığı Göksu Mahallesi'ne de ismini vermiştir. Toplam kullanım alanı 550.000 m² olan parkın 127.189 m²'si göletten oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ana Ardıç Tabiat Anıtı</span>

Ana Ardıç, Çamlıyayla'dan kuzeye doğru yaklaşık 20 km. kadar gidildiğinde Bolkar Dağları eteğinde ve Kadıncık vadisinin kuzeyinde bulunan anıt ağaç. Bugün 1107 yaşında, 22 metre boyunda ve 3,5 metre çapında bir ağaçtır.

<span class="mw-page-title-main">Adi ardıç</span> bitki türü

Adi ardıç, servigiller (Cupressaceae) familyasından 15 m'ye değin boylanabilen, çoğu kez de çalı halinde olan ardıç türü. Kabuk kırmızımsı kahverengi, ince kâğıt gibi parçalara ayrılır ve dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Atuş</span>

Atuş İlçesi,, Sincan Uygur Özerk Bölgesinde Kızılsu Kırgız Özerk İli'nde bir şehir. Bu bölge 15.509 km² ve toplam nüfusu yaklaşık 200.000 (2002) kişidir. Şehir yıllık ortalama sıcaklığı 12 ℃, ortalama yağış 80 milimetredir.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Dağları</span>

Sultan Dağları, Türkiye'de Akdeniz bölgesinin Göller Yöresi'nde bulunan batı Toros Dağları'nın uzantısı olan yaklaşık olarak 100 kilometre uzunluğunda genç sıradağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Asgari endişe altındaki türler</span> IUCN koruma kategorisi

Asgari endişe (LC), IUCN kırmızı listesinde nesli tehlikede olmayan türleri içine alan bir kategoridir. Yaygın bulunan türlerin çoğunluğu asgari endişe altında olarak sınıflandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Utah ardıcı</span>

Utah ardıcı, servigiller (Cupressaceae) familyasından 3–6 m'ye değin boylanabilen, çoğu kez de çalı halinde olan ardıç türü.

<span class="mw-page-title-main">Ala-Arça Millî Parkı</span>

Ala-Arça Millî Parkı, Kırgızistan içinde Tanrı Dağlarında, 1976 yılında kurulan yüksek dağlık bir ulusal parktır ve başkent Bişkek'in yaklaşık 40 km güneyinde yer alır. Park toplum ve gelecek kuşakların iyiliği ve eski Ala-Arça Nehri'ni ve çevresini korumak için kurulmuştur. Park, yaklaşık 200 km² alanı kapsar ve sahanın yüksekliği yaklaşık 1500 metre ile Tanrı Dağları'nın bölümü Kırgız Ala dağları'nın en yüksek tepesi 4.895 m rakımlı Semenova Tian-Shanski Doruğu arasında derin vadi boyunca 15 km uzanır. Aynı adı taşıyan Ala-Arça Nehri bu ulusal parkın içinden, başkent Bişkek'e doğru akar.

Kırgız Ata Doğa Parkı, güneybatı Kırgızistan'da, Oş İlinde, 1992 yılında, 1.172 hektarlık yerel doğal Arça ormanlık alanı korumak için kurulmuştur. Yakınlarında Kalday ve Aktaş gibi yerleşim yerleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Orta Asya ardıcı</span>

Orta Asya ardıcı veya Himalaya kalem ardıcı, Orta Asya dağlarına özgü bir ardıç türü, kuzeydoğu Afganistan'da, en batı Çin (Sincan)'de, Hindistan'nın en kuzeybatısında, güneydoğu Kazakistan, Kırgızistan, batı Nepal, kuzey Pakistan, Tacikistan ve Özbekistan'da yerli 1,550-4,350 m arası rakımlarda yetişir.

<span class="mw-page-title-main">Kokulu ardıç</span>

Kokulu ardıç, servigiller (Cupressaceae) familyasından olan bir ardıç türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Juniperus horizontalis</span>

.

<span class="mw-page-title-main">Boylu ardıç</span>

Boylu Ardıç veya Boz Ardıç , servigiller ailesinden ardıç cinsine ait bir türdür. Birçok toprak tipini ve kuraklığını tolere eder. Sert ve kurak iklim koşullarında öncü ağaç olarak öne çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Sabin ardıcı</span>

Sabin Ardıcı (Juniperus sabina) servigiller ailesinden ardıç cinsine ait bir türdür. Yayılıcı şekilde büyüme yapısına sahiptir. 1-4 metreye kadar büyüyebilir. Park ve bahçelerde peyzaj amaçlı kullanılır. Kafkasya, Sibirya, Urallar, Anadolu ve Avrupa'da doğal olarak yetişir. Soğuğa kuraklığa ve hava kirliliğine dayanıklıdırlar. Her türlü toprakta yetişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Katran ardıcı</span> Bitki türleri

Katran Ardıcı , servigiller ailesinden ardıç cinsine ait bir türdür. Yayılma alanı Akdeniz bölgesinden Fas ve Portekiz'e, kuzeyden güney Fransa'ya, doğudan batıya İran'dan ve güneyden Lübnan'a kadar uzanan bir ardıç türüdür. 2-3 metrelik çalıdan 10-15 metrelik ağaca kadar büyüyebilir. Kuşlar kozalakları yediklerinde, etli pulları sindirdiklerinde ve sert tohumları dışkılarına geçirdiklerinde tohumlar dağılır. Tohumlarından Katran yağı yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Juniperus Chinensis</span>

Juniperus Chinensis, Çin ardıcı, Cupressace familyasından Çin, Myanmar, Japonya, Kore ve Rus Uzak Doğusu'na özgü bir bitki türüdür