İçeriğe atla

Kurşun geçirmez yelek

Temel parçalarına ayrılmış bir kurşun geçirmez yelek

Çelik yelek, kurşun geçirmez yelek ya da balistik yelek, ateşli silahlardan çıkan kurşunların etkisini azaltmak ve patlama sonucunda oluşabilecek şarapnellerden korunmak amacıyla Jan Szczepanik ve Kazimierz Żegleń adlı iki Polonyalı tarafından 1901 yılında icat edildi.

Yumuşak yelekler, örülmüş ya da katmanlar halinde hazırlanmış liflerden oluşur ve giyen kişiyi küçük kalibreli tabanca ve çifte mermileri ile el bombası gibi patlayıcıların şarapnel parçalarından korur.

Metal ya da seramik levhalar da yeleklerde tüfek fişeklerine karşı ekstra koruma sağlamak amacıyla kullanılabilir. Metal parçalar ya da sıkı örülmüş katmanlar da bıçak gibi yakın mesafeden zarar verebilecek silahlara karşı koruma sağlayabilir. Yumuşak yelekler çoğunlukla polis kuvvetleri, özel kişiler, özel güvenlikler ve badigardlar tarafından kullanılırken, sert katmanlı yelekler yakın dövüş askerleri, özel birimler ve rehine kurtarma timleri tarafından giyilir.

Çağdaş vücut zırhları çelik yeleğin yanında miğfer gibi diğer koruyucu giysileri de içerir. Polis ve ordu tarafından kullanılan çelik yelekler omuz ve yan taraflar için de koruma içerebilir. Bomba imha ekiplerinin giydikleri koruma ise ağır bir zırh ve kaskın yanında yüz ve omurga koruyucu da içerir.

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Kurşun geçirmez yelek ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kablo</span>

Kablo, elektrik akımı iletiminde kullanılan üzeri yalıtkan bir madde ile kaplı metalik bir iletken tel. Bir veya daha fazla tel, yalıtıcı bir maddeyle kaplanmıştır. İletkenler bakır veya alüminyumdan bir tek tel veya daha ince tellerden örülmüş, örgü tel olabilir. Aynı miktarda akımı taşıyabilmesi için alüminyum kabloların bakıra nispeten 1/2 çap daha büyük olmasını gerektirir. Dolayısıyla yer problemi olan yerlerde bakır kablo kullanılır. Alüminyum esasen fazla ağır olmayan havadaki hatlarda tercih edilir. Kabloların daha güçlü olması isteniyorsa, çelik örgülerle kuvvetlendirilir. Bunlar esas itibarıyla, ülke çapındaki yüksek gerilim hatları gibi havada yüksek geçen uzun hatlarda kullanılır. Kablodan istenilen güç, hem kendi ağırlığını hem de ek olarak, üzerinde donacak buzun veya yağacak karın ağırlığını taşımasıyla ilgilidir. Ayrıca rüzgarın sebep olacağı gerilim bu kuvvetin belirlenmesinde muhakkak hesaba katılmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kevlar</span>

Kevlar, çok hafif karbon kökenli çok sağlam liflerden oluşan bir malzemedir. DuPont firması tarafından 1965 yılında icat edilmiş, patentlenmiş ticari bir markadır. Kevlar günümüzde zırh, sağlam halat yapımı, yanmayan koruyucu giysi yapımında kullanılmaktadır. Kevlar çok yüksek çekme gerilimine dayanabilen liflerden oluşan ipliksi bir yapıdır. Dokunabilir, kumaş hâline getirilebilir, kesilebilir ve dikilebilir. Özellikle çelik yelek, miğfer, paraşüt ipi, yol bisikleti lastiklerinde, fiber veya data kabloları için ek sağlamlık sağlayan halat veya gemileri bağlamak için kullanılan hafif halatlar ve kompozit yapılar ile oluşturulan levha, boru veya özel taşıtların gövde veya kanat yapılarının yapımında kullanılmaktadır. "Aynı ağırlıktaki çelikten 5 kat daha sağlamdır" sloganı ile pazarlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eskrim</span> silahlı bir uzak dövüş sporu

Eskrim, kılıçla yapılan bir dövüş sporudur. Kökleri düellolar ve nefsi müdafaa için kullanılan kılıç ustalığıyla yakından ilişkilidir. Eskrimin bir spor dalı olarak gelişmesi 18. yüzyılın ortalarında başlamıştır. 1896 Yaz Olimpiyatları'nda yer alan spor dallarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Lif</span> Uzun, ince filamentlerden yapılan doğal ya da sentetik madde

Lif veya elyaf, her türlü maddeyi oluşturan ince ve uzun parçalar, ipliksi yapılar. Bir iplik içindeki pamuk lifleri, yalıtım amacıyla kullanılan cam lifleri ve canlılarda kasları oluşturan kas lifleri bu tür malzemelere örnek olarak verilebilir. Tekil hali "lif", çoğulu "elyaf" olan sözcük Arapça kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Tank</span> Ateş gücü ve mobilitesi yüksek, ağır zırhlı araç

Tank; ana görevi doğrudan ateş gücü kullanımıyla düşman kuvvetlerine saldırmak olan, paletli ve zırhlı savaş aracı veya bu araçlardan oluşan birlikleri kapsayan askeri sınıf. Tankı diğer savaş araçlarından ayıran özellikleri ağır bir zırha, yüksek ateş gücüne ve her türlü arazide hızlı gidecek şekilde tasarlanmış sürüş takımlarına sahip olmasıdır. Her ne kadar masraflı ve lojistik açıdan çaba gerektiren araçlar olsa da, yer hedeflerine saldırma yeteneği ve piyadelerin moralini çökertmesi nedeniyle modern orduların vazgeçilmez unsurlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">El bombası</span>

El bombası, içi infilak maddesi veya kimyasal maddelerle doldurulan ve bir patlama veya ateşleme tertibatını ihtiva eden küçük bir bomba türü.

<span class="mw-page-title-main">FN P90</span>

P90Oz, FN Herstal tarafından üretilen bir hafif makineli tüfek (SMG) ve kişisel yarı otomatik savunma silahı (SDW)'dır. 50 adet 5.7x28mm mermi alan şarjörü, silahın üzerine yatay biçimde yerleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Anti personel mayını</span>

Anti-personel mayını kara mayını sınıfı içerisinde tanksavar mayınları gibi taşıtlara karşı kullanılan türün dışındaki insan hedeflerine karşı geliştirilmiş bir mayın türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Lehimleme</span>

Lehimleme iki ya da daha fazla sayıda metal parçanın, görece düşük erime sıcaklığına sahip bir dolgu metali eritilip bağlantı yerine akıtılarak, tutturulması işlemidir.

İzabe, maden cevherinin metal içeriğini yüksek sıcaklıkta indirgenme tepkimesi yardımıyla cevherin geri kalanından ayırma süreci. Pirometalurjinin yöntemlerinden biridir. Kimi metal oksitlerin indirgenmesi için yüksek sıcaklık yeterliyken pek çoğu için süreçte ısının yanında indirgeyici madde kullanılması da gerekir. Karbon genellikle kullanılan indirgeyicilerdendir.

<i>Iron Man 2</i> marvel yapımı aksiyon film serisi

Iron Man 2, 2010 ABD yapımı üçüncü Marvel Sinematik Evreni aksiyon filmi.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch MP7</span>

Heckler & Koch MP7, Heckler & Koch firması tarafından dizayn edilmiş bir Alman SMG. Kendisi için dizayn edilmiş özel 4.6x30mm mermilerini kullanır. 1989'da NATO'nun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla şu anda kullandığı mermi ile bir kişisel savunma silahı olması için dizayn edildi. Amaç, normal tabanca mermisi kullanan silahların neredeyse hiç yapamadığı, çelik ve kevlar yelekleri delme yeteneğine sahip, tabanca mermisi kullanan kompakt bir silah üretmekti. İlk versiyonu MP7, 2001'de üretime girdi. Aynı amaçla kendisinden daha erken yapılmış olan FN P90'ın rakibidir. Piyasaya sürülüşü sonrası değişime uğrayan MP7'in üretim çeşitleri MP7A1 ve MP7A2'dir.

<span class="mw-page-title-main">Plaka zırh</span>

Plaka zırh veya levha zırh, demir veya çelikten dövülen, tarihî bir kişisel zırh çeşidi. Roma dönemindeki lorica segmentata gibi erken dönem örnekleri bulunsa da; bütün plaka zırh, Avrupa'da Geç Dönem Orta Çağ zamanı, özellikle 13. yüzyıldan beri zincir zırh üzerine giyilen levha ceketler sonucu, Yüz Yıl Savaşı bağlamında gelişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zincir zırh</span> Zırh biçimi

Zincir zırh ya da örme zırh, küçük metal halkaların birbirine bağlanarak örgü şekli verilmesiyle oluşmuş bir çeşit zırhtır.

<span class="mw-page-title-main">Havaalanı güvenliği</span>

Havaalanı güvenliği; kazara ya da kötü niyetli kişilere karşı yolcu, personel ve uçakların korunmasında kullanılan teknik ve yöntemler ile ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Kurşun geçirmez cam</span>

Kurşun geçirmez cam, optik olarak şeffaf ancak ateşli silahlara karşı dayanıklı olan bir cam türüdür. Bununla birlikte herhangi bir materyal gibi tamamen aşılmaz değildir. Genellikle biri sertten biri yumuşak olmak üzere iki veya daha fazla cam türünün kombinasyonu ile üretilir. Daha yumuşak tabaka camı daha elastik yapar ve bu sayede parçalanmak yerine esneyebilmektedir. Kurşun geçirmez katmanlarda kullanılan camların her ikisinde de kırılma endeksi camın şeffaf tutulması ve bozulmamış bir görünüm sağlaması için neredeyse aynı olmalıdır. Kurşun geçirmez cam kalınlığı 19 ve 89 mm arasında değişir.

Sertleştirme, metallerin sertliğini artırmak için kullanılan bir metal işlemi türüdür. Bir metalin sertliği, metalin maruz kaldığı gerinim konumundaki tek eksenli akma stresiyle doğru orantılıdır. Sert bir metalin plastik deformasyona karşı direnci daha az sert bir metale göre daha yüksek olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Teneke kutular</span>

Teneke kutu için genel bir terim olan içecek kutusu ve konserve kutusu ifadeleri kullanılır. Her ikisi de bazen diğer malzemelerle birleştirilmiş, metalden yapılmış ince duvarlı saklama kaplarıdır. Teneke kutular sızdırmazlık, hafif koruma, düşük kütle, genellikle istiflenebilirlik ve ayrıca belirli bir mukavemet, darbe ve korozyona karşı direnç ile karakterize edilir.

<span class="mw-page-title-main">Vücut zırhı</span>

Vücut zırhı ya da basitçe zırh veya cebe, vücudu saldırılara karşı korumak için giyilen koruyucu giysidir. Zırh savaşçılar tarafından giyilebileceği gibi binekleri de koruyabilirdi. Zırhlar bu vazifeyi silahların veya fırlatılan cisimlerin etkisini saptırarak veya emerek yerine getirir.

<span class="mw-page-title-main">Seramik zırh</span>

Seramik zırhlar, patlama parçalarının tutulması ve mermilerin nüfuz etmesini engellemek için kullanılır. Hafiflik avantajı ile birlikte yüksek sertlik ve basınç dayanımı ile mermi direnci için geliştirilmişlerdir. Seramik zırh, zırhlı araçlarda ve kişisel zırhlarda kullanılmaktadır.