İçeriğe atla

Kuperjanov Piyade Taburu

Kuperjanov Piyade Taburu, Estonya Kara Kuvvetlerinin bağlı askeri bir birliktir. 2. Piyade Tugayı'nın emrinde olan bu tabur, Võru'de bulunan Taara Ordu Üssü'nde konuşlanmaktadır.

Kuperjanov Piyade Taburu
Kuperjanov Partizan Taburu
Kuperjanov Piyade Taburu Nişanı
Etkin1918–1940
1992–Günümüz
Ülke Estonya
Bağlılık Estonya Kara Kuvvetleri
BüyüklükTabur
Yıl dönümleri23 Aralık
18 Mart
Savaşları
  • Tartu Savaşı
  • Paju Savaşı
  • Cesis Muharebesi
  • Krasnaya Gorka Operasyonu
Komutanlar
KomutanIndrek Sarap
Ünlü
komutanları
Julius Kuperjanov

Tarih

Estonya Bağımsızlık Savaşı

Kuperjanov Piyade Taburu'nun kurucusu olan Julius Kuperjanov.

Julius Kuperjanov, I. Dünya Savaşı'nda Rus İmparatorluk Ordusu'nda görev yapan, keşif bölüklerinin komutanlığını yürüten bir öğretmendi. 1918 yılında Estonya Bağımsızlık Savaşı ile birlikte Estonya Ordusu'na katıldı. 23 Aralık 1918 tarihinde ise Estonya'nın 2. tümen komutanı olan Albay Ernst Limberg'den izin alarak, partizanlardan bir birlik kurdu. Partizanlardan oluşan bu birlik, gönüllü katılıma dayalı olarak başlangıçta 37 kişiden oluşmaktaydı. Birlik 600 gönüllü askere ulaştığında ise Tartumaa Partizan Taburu adını aldı.[1] 1919 Ocak ayında Tartumaa Partizan Taburu, Tartu'nun Kızıl Ordu'nun elinden alınması için savaşa katıldı. Savaş Tartu'nun geri alınmasıyla sonuçlanınca, tabur Estonya'nın Valga şehrine doğru harekete geçti. Valga'da bulunan Paju Malikanesi'ni ele geçiren Kızıl Ordu'ya karşı şiddetli bir savaşa girdi. Ardından Paju Savaşı'nın galibi oldu. Paju Savaşı sırasında ağır yaralanan Julius Kuperjanov, 2 Şubat 1919 yılında öldü. Kuperjanov'un ölümünün ardından taburun ismi değiştirilerek Kuperjanov Partizan Taburu olarak adlandırıldı.[1]

Estonya'nın Sovyetler'den arındırılmasına büyük katkısı bulunan tabur, daha sonra Letonya'nın güneyine hareket ederek, Alman Rüdiger von der Goltz tarafından kuman edile Baltık Landeswehr'a karşı savaştı. Almanların ilerlemesini de durduran birlik, daha sonra Cesis Muharebesi'nde Alman birliklerinin yenilmesinde büyük rol aldı. 30 Eylül 1919 tarihinde ise Estonya Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan ve başarısız olunan Krasnaya Gorka Kale saldırısına katıldı. 1919 Kasım ayında ise birliğin adı Kuperjanov Partizan Alayı olarak değiştirildi.[1]

1992 – Günümüz

2015 yılında Estonya Bağımsızlık Günü geçit töreninde Kuperjanov Piyade Taburu askerlerinin geçişi.

Bu birlik, 1992 yılında restore edildi. Võru'de bulunan Taara Ordu Üssü'nde katı kuralları ve büyük bir birlik ruhu olan tabur olarak anılmaya başlandı. 2004 yılında Estonya Savunma Bakanlığı tarafından eğitim alayına dönüştürülse de 2009 yılında 1. Kuperjanov Piyade Taburu olarak adlandırıldı.[1] Günümüzde Estonya Güney Savunma Bölgesi olarak adlandırılan yerde, ana kuvvet görevi görmektedir.

Mevcut Yapı

Kuperjanov Piyade Taburu:

  • Tabur Karargahı
    • A - Piyade Bölüğü
    • B - Piyade Bölüğü
    • C - Piyade Bölüğü
    • Harç Bataryası
    • Muharebe Hizmet Destek Şirketi
    • Personel Şirketi

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Kuperjanovi jalaväepataljon" (Estonca). Estonian Defence Forces. 28 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Kuperjanov" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Estonya</span> Kuzey Avrupada bir ülke

Estonya ya da resmî adıyla Estonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da bulunan bir Baltık devletidir. Kuzeyinde Finlandiya Körfezi ve Finlandiya, güneyinde Letonya, batısında Baltık Denizi ve İsveç, doğusunda Peipus Gölü ve Rusya bulunmaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Tallinn'dir. Estonya toprakları anakara ve Baltık Denizi'ndeki 2.222 adadan oluşur. Nemli karasal iklim görülür. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğunu bir Fin halkı olan Estonlar oluşturmaktadır. Ülkenin resmî dili, Finceden sonra dünyanın en çok konuşulan ikinci Baltık-Fin dili olan Estoncadır. Yapılan araştırmalara göre Estonya, Avrupa'nın; komşusu Finlandiya'dan sonra en temiz ikinci ülkesi, yaşam kalitesi en yüksek dokuzuncu ülkesi, en güvenli beşinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tartu</span> Estonyada bir şehir

Tartu, Estonya'nın en büyük ikinci kentidir. 38,8 kilometre karelik yüzölçümü olan kentin nüfusu 2020 sayımına göre 92.972'dir. Tartu ile ilgili ilk yazılı belgeler 1030'a kadar dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu</span> 1918de Bolşeviklerin silahlı kuvvetleri, 1922de SSCBnin resmî ordusu

İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu, genellikle Kızıl Ordu olarak kısaltılır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Tugayı</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir tugayı

Türk Tugayı, Kore Savaşı sırasında 1950'den 1953'e kadar Birleşmiş Milletler Ordusunun komutası altında savaşmış olan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir tugayı. Amerika Birleşik Devletleri 25. Piyade Tümeni'ne bağlı olan Türk Tugayı birçok operasyonda savaştı ve Kunu-ri Muharebesinden sonra Kore ile ABD tarafından Birlik Takdirnameleriyle ödüllendirildi. Türk Tugayı muharebe hüneri, inatçı savunması, göreve bağlılığı ve cesaretiyle ün kazandı.

Serdarabad Muharebesi, 21 Mayıs-29 Mayıs 1918 tarihinde Ermeni düzenli ordusu, Ermeni milisi ve Osmanlı ordusunun karşılaştığı savaştır. Serdarabad Anıtı bu savaş anısına dikilmiştir.

Partizan, yabancı bir güç veya bir ordu işgali ya da idaresi altında bulunan bir bölgenin kontrolüne direnmek için teşekkül etmiş düzensiz askerî kuvvetlerin üyesi.

Litvanya Bağımsızlık Savaşları veya diğer adıyla Özgürlük Mücadeleleri Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Litvanya'nın bağımsızlığı için yaptığı üç savaşı tanımlar. Bu savaşlar Bolşevik kuvvetlerine, Bermontiyalılara ve Polonya'ya karşı verilmiştir. Savaşlar, bağımsız Litvanya'nın uluslararası tanınmasını ve sivil kurumların oluşumunu geciktirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alman Kara Kuvvetleri</span>

Alman Kara Kuvvetleri, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin kara kuvvetleridir. Geleneksel Alman Ordusu 1955 yılında yeni yapılanmaya gitti ve Batı Almanya'nın ordusu olan Bundeswehr bünyesinde kara kuvvetleri kuruldu. Daha öncesinde hava kuvvetleri ve kara kuvvetleri aynı branş içindeydi. Almanya'nın Yeniden Birleşmesi'nden sonra Doğu Almanya Ordusu Batı Almanya Ordusu'na katıldı ve bugünkü Alman Kara Kuvvetleri oluştu.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Kara Kuvvetleri</span>

Yunanistan Kara Kuvvetleri, Yunanistan Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı kara kuvvetleri.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet partizanları</span>

Sovyet partizanları, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği topraklarını işgal eden Mihver Devletlerine karşı cephe gerisinde gerilla savaşı veren Sovyet direniş kuvvetleridir. Direniş hareketi Sovyet hükûmeti tarafından merkezi olarak kontrol edilmiş ve Kızılordu modeline göre örgütlenmiştir. Sovyet partizanlarının temel hedefi işgal edilen topraklarda ve cephe gerisinde düşman birliklerinin düzenini bozacak şekilde ulaşım ve iletişimin kesilmesi, engellenmesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Taarruzu</span>

Belgrad Taarruzu ya da Belgrad Stratejik Taarruz Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya Cephesi'nde, Kızıl Ordu ve Yugoslav Partizanlar'la Wehrmacht arasında gerçekleşen muharebelerdir. Esas olarak Yugoslavya'nın başkenti Belgrad'a yönelik olan bu genel taarruz harekâtı, 14 Eylül - 24 Kasım 1944 tarihleri arasında devam etmiş ve sonunda Alman işgalindeki Yugoslavya bu işgalden çıkmıştır. Sovyet ve Yugoslav kuvvetleri ayrı ve yeterli eşgüdüm olmadan harekât yaptılar. Bu durum Alman birliklerinin Belgrad bölgesinden tahliyesi için fırsat yarattı.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Krılov</span>

Nikolay İvanoviç Krilov, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Prag Taarruzu</span> Kızıl Ordunun II. Dünya Savaşındaki son stratejik taarruz harekâtı

Prag Taarruzu, Kızıl Ordu'nun II. Dünya Savaşı'ndaki son stratejik taarruz harekâtıdır. Prag'a yönelen Kızıl Ordu taarruzu ve Prag Muharebesi, 5 - 11 Mayıs 1945 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Ayrıca muharebe, Prag Ayaklanması ile birlikte sürmesi dolayısıyla da önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">36. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Dirlewanger</span>

36. SS Waffen Grenadier Tümeni "Dirlewanger", II. Dünya Savaşı sırasında Almanların işgal ettiği bölgelerde meydana gelen partizan eylemlerine karşı oluşturulmuş birliklerdir. Ceza taburu kapsamındadır. Savaşın sonlarına doğru kuşatılan 9. Ordu ile birlikte Kızıl Ordu'ya karşı savaşmıştır. Waffen-SS tümenlerine bağlı olan bu birlikler tecavüz, yağma ve toplu katliamlar gerçekleştirmiştir. Bu tümenin lideri ise sadist olarak nitelendirilen Oskar Dirlewanger'dir.

<span class="mw-page-title-main">Heimosodat</span> Fin topraklarında iki savaş arası dönem çatışmaları

Heimosodat aralarında Fin akrabalığı olan halkarın bağımsız ve büyük bir Finlandiya kurmak için yaptıkları savaşları anlatan bir terimdir. Genellikle Rusya'da ya da Rusya sınırlarındaki diğer baltık Fin halklarının yaşadığı bölgelerdeki çatışmaları ifade eder. 1918-1922 yılları arasında bu harplere katılan yaklaşık 9000 Finlandiya gönüllüsü ya ilgili Fin halklarının yaşadığı alanları kontrol etmeye ya da bağımsızlık kazanmalarına yardımcı olmak için muharebelere katılmıştır. Gönüllü askerlerin çoğu Büyük Finlandiya fikrinden esinlenmiştir. Çatışmaların bir kısmı Finlandiya'dan gelen saldırılardır ve bazıları da gönüllülerin ya bağımsızlık mücadelesinde halka yardım etmeyi ya da bölgeyi Finlandiya'ya katmayı amaçlayan yerel ayaklanmalardı.

<span class="mw-page-title-main">Abbaskulu Bey Şadlinski</span>

Abbaskulu Bey Şadlinski Ermenistan ve Nahçıvan'da Sovyet yönetiminin tesisinde önemli rol oynamış, Sovyet devrimci, "Kızıl Tabur" adı verilen partizan çetesinin lideri.

Ali Babayev -, II. Dünya Savaşı'nda Kızıl Ordu subayı, Sovyet Azerbaycan gerillası.

<span class="mw-page-title-main">Kārlis Aperāts</span>

Kārlis Aperāts ; II. Dünya Savaşı sırasında Waffen-SS içerisindeki 15. SS Waffen Grenadier Tümeni Letonya Nr. 1'de SS-Standartenführer olarak görev yapmış Letonyalı asker. Kendisine Nazi Almanyası tarafından askerî personele cesaret veya başarılı liderlik için verilen en üst ödül olan Şövalye Haçı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Estonya Lejyonu</span>

Estonya Lejyonu II. Dünya Savaşı sırasında Waffen SS'in Muharebe Destek Kuvvetleri bünyesinde, Estonya askerlerinden oluşan bir askerî birlikti.

<span class="mw-page-title-main">6. Süvari Tümeni (Alman İmparatorluğu)</span>

6. Süvari Tümeni, Alman Ordusu'nun I. Dünya Savaşı sırasında Doğu ve Batı Cephelerinde savaşan bir birliğiydi. Tümen, Ağustos 1914'te Alman Ordusu'nun seferber edilmesiyle kuruldu ve 1919'da I. Dünya Savaşı'ndan sonra Alman Ordusu'nun terhis edilmesi sırasında dağıtıldı.