İçeriğe atla

Kupa Nehri

Kupa
Konum
Ülke(ler)Hırvatistan, Slovenya
Genel bilgiler
KaynakRazloge, Gorski kotar, Hırvatistan
Kaynak rakımı313 m
AğızSava, Sisak, Hırvatistan
Ağız rakımı283 m³/s
Uzunluk296 km
Debi10,032 km²

Kupa Nehri (Hırvatça: Kupa, Slovence: Kolpa, Rusça: Купа) Avrupa'da bulunan nehir. Hırvatistan ile Slovenya arasındaki sınırı oluşturur.

Nehir, Hırvatistan'ın Rijeka şehrinin kuzeydoğusunda yer alan Gorski kotar dağlarından doğar. Slovenya sınırı yakınlarında ufak bir akarsu olan Čabranka ile birleşir.

Doğuya doğru akmaya devam eden nehir, Lahinja nehri ile birleşip, Vrbovsko yakınlarından geçerek, Karlovac yakınlarında, Dobra ve Korana nehirleriyle birleşir.

Nehir, Hırvatistan'ın Sisak kenti yakınlarında Sava Nehri'ne katılır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fırat</span> Türkiyeden başlayıp Basra Körfezine uzanan ırmak

Fırat, Güneybatı Asya'nın en uzun ırmağıdır.

Kupa şu anlamlara gelebilir

<span class="mw-page-title-main">Tuna</span>

Tuna, Almanya'nın güneyinde Kara Orman bölgesinde Donaueschingen kasabasında Brigach ve Breg nehirlerinin birleşmesiyle meydana gelen nehir.

<span class="mw-page-title-main">Meriç</span> Balkanlarda nehir

Meriç Yunanistan ile Türkiye sınırının bir kısmını oluşturan, Bulgaristan'da doğarak Türkiye'ye giren ve Edirne üzerinde Ege Denizi'ne dökülen ırmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Aras</span> Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan ve İrandan geçerek Hazar Denizine akan nehir

Aras Nehri, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde doğup, Kura Nehri ile birleşerek Hazar Denizi’de dökülen bir nehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Kura Nehri</span> Kafkaslar bölgesinde bir nehir

Kura, Türkiye'de Ardahan Göle dolaylarından başlar ve Gürcistan'dan geçerek Azerbaycan'ın Sabirabad şehrinde Aras Nehri ile birleşir ve Neftçala Rayonu'nda Hazar Denizi'ne dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Yangtze</span> Asyanın en uzun nehri

Yangtze Nehri, Yangzi Jiang veya Gök Irmak; Asya'nın en uzun, dünyanın Nil ve Amazon'dan sonra üçüncü en uzun nehridir. Uzunluğu 6.370 km olup Çin'in batısından Doğu Çin Denizi'ne akar. Çincede anlamı "uzun nehir"dir. Dünyada sadece bir ülkeyi sulayan en büyük nehirdir. Tibet Platosu'ndan Min adıyla doğar, Yibin'de Jinsha nehriyle birleşerek Yangtze adını alır. Çongçing, Vuhan, Nankin ve Şanghay'dan geçerek Yangtze Deltası'ndan Doğu Çin Denizi'ne dökülür. Nehir, denge profiline ulaşmış olup ulaşım için elverişlidir. Yolcu ve yük taşımacılığı yapılır. Özellikle delta bölgesine çok yakında bulunan ve dünyanın en büyük limanlarından olan Şanghay Limanı nehir üzerinde en yoğun gemi trafiğinin yaşandığı yerdir.

<span class="mw-page-title-main">İller Nehri</span>

İller Nehri, Almanya'nın güneydoğusunda Bavyera eyaletinde bulunan bir akarsudur. 147 kilometre uzunluğunda olan nehir Tuna Nehri'nin sağ yönlü kollarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Regen Nehri</span>

Regen Nehri Almanya'nın Bavyera eyâletinde yer alan, Tuna Nehri'nin sol kollarından biri olan bir akarsudur. Çekya'da Bohemya Ormanı'ndan Büyük Regen olarak doğar ve birkaç kilometre sonra sınırı aşarak Bayerisch Eisenstein adlı Alman köyüne girer.

<span class="mw-page-title-main">Oltu Nehri</span> Romanyada bir nehir

Olt Nehri Romanya'da bir akarsudur. Karpatya Dağları'nın doğusunda Hăşmaşu Mare Dağları'ndan doğarak Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea ve Olt gibi Romanya kentlerinden geçer. Nehir, Antik Roma çağlarında Aluta ya da Alutus olarak adlandırılmıştır. Olt ilçesi ve Olt illeri adlarını bu nehirden almışlardır. Kıyısında kurulmuş en önemli kentler Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Făgăraş, Râmnicu Vâlcea ve Slatina olup Olt Nehri, Turnu Măgurele yakınlarında Tuna Nehri ile birleşir.

<span class="mw-page-title-main">Sava</span> Avrupada çay

Sava Nehri, Avrupa'da bir akarsudur. Tuna Nehri'nin sağ kollarından biridir. Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Tuna Nehri ile buluşur. Uzunluğu yaklaşık 990 kilometre olup havzası 95.719 km²'dir. Akarken, Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek ve Sırbistan olmak üzere toplam dört ülkenin sınırlarından geçer.

<span class="mw-page-title-main">Bangui</span> Orta Afrika Cumhuriyetinin başkenti

Bangui, Afrika kıtasında bulunan Orta Afrika Cumhuriyeti'nin en büyük şehri ve başkentidir. Şehir Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile bu bölgede sınırı belirleyen Ubangi Nehri kıyısında kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Drava</span>

Drava, Güney Avrupa'da nehirdir. Tuna Nehri'nin bir koludur. Yaklaşık 749 km uzunluğunda olan Drava, İtalya sınırlarında bulunan dağlardan doğarak sıra ile Avusturya, Kuzey Slovenya ve Hırvatistan topraklarında akar ve 95 km boyunca Hırvatistan -Macaristan sınırını çizer. Daha sonra Osijek yakınlarında Tuna Nehri ile birleşir.

<span class="mw-page-title-main">Desna Nehri</span> Rusyanın Smolensk Oblastında doğan ve Ukrayna, Kieve doğru akan nehir

Desna Nehri, Rusya'nın Smolensk Oblastı'nda doğan ve Ukrayna'nın Kiev istikametine doğru akan nehir. Dinyeper Nehri'nin kolu. Desna adı, Eski Doğu Slavca'da "sağ eli" anlamına gelir. Uzunluğu 1.130 km olup, beslenme havzasının genişliği 88.900 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Attert Nehri</span>

Attert Nehri Belçika ve Lüksemburg sınırları içinde bulunan küçük bir akarsudur. 38 kilometre uzunluğundaki Attert Nehri, Alzette Nehri'nin sol kollarından biridir. Toplam uzunluğunun 6 kilometresi Belçika sınırları içinde 32 kilometresi ise Lüksemburg sınırları içinde kalır. Belçika'nın Lüksemburg iline bağlı Nobressart yakınlarında Ardenlerden doğar ve Colmar-Berg'de Alzette Nehri ile birleşir. Belçika'da nehir kıyısında yer alan en önemli yerleşim Attert köyü; Lüksemburg'da ise Redange, Useldange, Boevange-sur-Attert ve Bissen kasabalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Krka Nehri</span>

Krka Slovenya'nın Dolenska bölgesinden başlayarak Hırvatistan sınırına kadar akmaktadır. Burada, Čatež ob Savi köyünde ise Sava Nehri'ne karışmaktadır. Uzunluğu 111 km, havzası 2,284 km² kadardır. Deniz seviyesinden yüksekliği 114 m.'dir. Slovenya'nın başlıca nehirlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Karasu Nehri</span> Fırat Irmağını oluşturan iki akarsudan biri

Karasu Nehri, Erzurum Dumlu Dağı'ndan doğan, Keban yakınlarında Murat nehriyle birleşerek, Fırat nehrini oluşturan akarsu. Keban barajına kadar uzunluğu 460 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Arpaçay (akarsu)</span> Ermenistan ve Türkiyede bir nehir

Arpaçay veya Ahuryan Türkiye-Ermenistan sınırını oluşturan, Arpa Gölü'nden doğan, Aras nehrinin önemli kolu olan akarsu. Toplam 186 km uzunlukta ve 9.500 km² yağış havzasına sahiptir. Türkiye tarafında 5.437 km² büyüklüğündeki alanın sularını boşaltır. Karahan, Telek Suyu ve Kars Çayı önemli kollarıdır. Debisi 39.412 m³/sn'dir.

<span class="mw-page-title-main">Una (Sava)</span> Bosna Hersek ve Hırvatistanda akarsu

Una Kiril: Уна), Hırvatistan ve Bosna-Hersek'te bir nehirdir. Nehrin toplam uzunluğu 214.6 km (133.3 mi) ve havza alanı 9.829 km²'dir. Una nehri adını Romalılardan aldı. Romalılar güzelliğini o kadar benzersiz bulmuşlar ki, ona Tek (Una) adını verdiler. İsminin başka bir yorumu, Hint-Avrupa kökenli unt kelimesinden türetilmiş bir İlirya kökenli kelime olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya coğrafyası</span>

Slovenya, orta ve Güneydoğu Avrupa'nın kesişme noktasında, Alpler'e dokunan ve Adriyatik Denizi'ni çevreleyen bir konumda yer almaktadır. Jülyen Alpleri, Kamnik-Savinja Alpleri ve Karavank silsilesinin yanı sıra Pohorje masifi de dahil olmak üzere Alpler, Avusturya ile olan uzun sınırı boyunca Kuzey Slovenya coğrafyasını oluşturmaktadır. Slovenya'nın Adriyatik kıyı şeridi, İtalya'dan Hırvatistan'a yaklaşık 47 km boyunca uzanır. Sava nehrinin güne kısmı Balkan yarımadasına aittir.